Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:34, 28 cze 2017

Do góry
U nas tez lalo solidnie widac ten deszcz, teraz slonce duszno jak w pralni.
Chmury jakies sie kreca ale nie ciezkie burzowe, jest wiaterek dosyc mocny.

Montana juz przekwita za to horty i lilie w rozkwicie.

Buczek nakrapiany bardzo ladny chcialam kupic ale powoli rosnie.
Piszesz o koniczynie, ladnie rosnie i wyglada, ale ma rozlogi i bardzo ekspansywna. Przyczyna jest kwasne gleba.
Kochana cos za cos masz duzo roslin kwasnolubnych to i koniczyna chce miec u ciebie swoje miejsce i sie panoszy.

Najlepiej sypac na trawniczek duzo wapna granulowanego, tansza kreda malarska i zlac woda, wiosna jesienia i w grudniu-styczniu na snieg.

Milus jak zdrowie, ja sie smarowalam dzisiaj i odeszlo.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:11, 28 cze 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
To jak trąbkowa lilia wygląda Irenko. Mam też takie z takimi wąskimi, drobnymi listeczkami. Jest w porzo Nie jestem znawcą odmian lilii, mam ich sporo, z grubsza wiem jak z nimi postępować, ale odmianowo jestem do kitu...
Mam lilie, które rosną na ponad dwa metry, na salonowej, pamiętasz? Okno przerasta na wysokość. I ta jest obowiązkowo podparta. Reszty nie podpieram, teraz w sobotę rano, wiatr mi dwie złamał. Tragedii nie ma, w wazonie stoją
W tym roku trochę mi obmarzły listki niektórych lilii, orientalne chyba wszystkie zmarzły w ziemi, nie okrywam przecież. Mam też trąbkowe, ale u mnie jeszcze z tydzień na nie poczekam.
Ta Twoja pachnie?

To jednak dużo mi pomogłaś
Nie wąchałam, muszę powąchać...ale komary żarły i skakałam, jak gupia
Czyli też mnie palikowanie czeka, hym...
Orientalne mam stale, te co posadziłam lat temu 6, są coraz drobniejsze, bo miskant ML je zarasta.

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:08, 28 cze 2017

Do góry
To jak trąbkowa lilia wygląda Irenko. Mam też takie z takimi wąskimi, drobnymi listeczkami. Jest w porzo Nie jestem znawcą odmian lilii, mam ich sporo, z grubsza wiem jak z nimi postępować, ale odmianowo jestem do kitu...
Mam lilie, które rosną na ponad dwa metry, na salonowej, pamiętasz? Okno przerasta na wysokość. I ta jest obowiązkowo podparta. Reszty nie podpieram, teraz w sobotę rano, wiatr mi dwie złamał. Tragedii nie ma, w wazonie stoją
W tym roku trochę mi obmarzły listki niektórych lilii, orientalne chyba wszystkie zmarzły w ziemi, nie okrywam przecież. Mam też trąbkowe, ale u mnie jeszcze z tydzień na nie poczekam.
Ta Twoja pachnie?
Tu ma być ogród :) 11:59, 28 cze 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

a jak walczysz? bo chemia nie działa ...bo ja tez mam te czerwone robaczki na liliach ....M pozbierał co widział i utukł....ale teraz czytam że zaraz sie dzieci wyklują ....ech te plagi

Justyna ta poskrzypka to wyjątkowo obrzydliwe robactwo w fazie larwalnej i zorientowałam się przez zupełny przypadek, moja córka wkłada nos w lilie i potem się zaśmiewa jaki jest umazany ) ostatnio wróciła z takiej akcji z umazanymi na czarno rękami i przyjrzałam się dopiero tym liliom, że głównie pod liściami siedzą te paskudztwa.
Z niemałym obrzydzeniem w rękawicach je niszczyłam a potem popryskałam wszystko herbatką tymiankową w dużym stężeniu, na razie wygląda to ok, ale chodzę i sprawdzam, bo ponoć ciężko się tego pozbyć.
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:51, 28 cze 2017

Do góry
W sumie powinny, widziałam w chłodniejszych regionach i mają sie super.
Nie pamiętam, co za lilia, psy tabliczki pogryzły
Czy u Ciebie lilie się wyciągają???

a patrz na tę lilię, co za dziwoląg, jakieś i liście inne

Wymarzony sielankowy ogród..... 11:05, 28 cze 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)
z bliska

moja robiąca się różanka, lilie po przekwitnięciu wylecą

Wielkie poczynania u ciebie u mnie na jesień zacznę, bo znowu mi się rozjechał ogród
Czyszczenia żwirku nie zazdroszczę
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:50, 28 cze 2017

Do góry
ryję tutaj
wywaliłam wszystkie fiołki, ale co rusz nowe wyłażą
muszę w jednej linii dać molinie, a na pozostały pusty plac, dam hakone, wyszarpać je muszę spod rusz i hortensji, giną tam
może rodki jeszcze oddzielę bardziej, albo będę dołem skracać, niech idą tylko do góry

i 2 ogrodowe, połączyły się, tez pod drzewami, ale jakoś mniej mdleją tu

chciałam białe lilie do anabelek, ale okropnie się pokładają tu

Miłkowo - sezon 2016-2022 10:39, 28 cze 2017

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Irenko, hortensje masz piękne, zaciekawił mnie ten ubiorek, tak sobie sam rośnie pod sosnami, niepodlewany? Śliczny jest, taki delikatny.

Aga dziękuję
Jedyny problem, że one bez wody mdleją, a w pod drzewami z reguły sucho.
Ubiorek jest przepiękny, w realu to wygląda ładniej, cała masa ich, jest bezproblemowy i wytrzymały, pasuje też do Twojego ogrodu. Jak będą nasiona, zbiorę dla Ciebie, od razu je posiejesz i na następny sezon będziesz cieszyć się kwieciem. U siebie zbieram i sypię tam non stop i tworzy się taka wstęga ubiorkowa. Koło domu mam białe.

te róże mają ogromne kwiaty i tak fajnie płatki na końcach zwinięte
hortensje po burzy leżą na ziemi
obleciałam ogród, nie podoba mi się teraz w nim, bo taki chaos, bajzel, rozwichrzone, brakuje uładzenia, strzyżenia, chyba dla mnie najmniej atrakcyjny o tej porze

lilie od Sebcia, są śliczne, w tym roku więcej ich kwitnie
podoba mi się, że nie są tak wysokie, bo niektóre mam na 1,5m, czyli wyciągają się, trzeba zmienić miejsce

Droga do spełnienia 09:06, 28 cze 2017

Do góry
werbena już niedługo, liliowiec też, lilie jednak nie będą żółte
Mój ogródek 08:38, 28 cze 2017
Do góry
wow ile kwiecia u ciebie, lilie dadzą wkrótce czadu
Wymarzony sielankowy ogród..... 07:58, 28 cze 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Monia ślicznie się u ciebie rozrasta. Piękne łubiny i moje ukochane róże i lilie. U mnie orliki siedzą w jednym miejscu od 4 lat i bardzo dobrze się mają . Może dlatego, że co roku część ich nasionek strącam bezpośrednio w kępy? Czytałam gdzieś, że one ogólnie krótkowieczne są i dlatego co roku je po prostu wysiewam koło lipca-sierpnia.

Iwonko mam nadzieję, że to wszystko kiedyś wybuja i ogród będzie wspaniałym miejscem do odpoczynku. No dziewczyny odnośnie orlików pisały, że mogą się stracić w ogrodzie, albo wyrosnąć zupełnie gdzie indziej niż były posadzone, takie rozrabiaki z tych orlików
Wymarzony sielankowy ogród..... 05:55, 28 cze 2017

Do góry
Monia ślicznie się u ciebie rozrasta. Piękne łubiny i moje ukochane róże i lilie. U mnie orliki siedzą w jednym miejscu od 4 lat i bardzo dobrze się mają . Może dlatego, że co roku część ich nasionek strącam bezpośrednio w kępy? Czytałam gdzieś, że one ogólnie krótkowieczne są i dlatego co roku je po prostu wysiewam koło lipca-sierpnia.
Ogrodowe szaleństwo ... 21:59, 27 cze 2017

Do góry
zakwitły kolejne lilie

kompozycje w rozkwicie

Wymarzony sielankowy ogród..... 21:26, 27 cze 2017

Do góry
Anula hi hi hi ależ piękna inspirka z tym dzbanem mam nadzieję, że rozrośnie się to wszystko ładnie i już w przyszłym roku będzie jako tako lilie nie chciałam przesadzać, bo się bałam, że nie dadzą radę, więc czekam aż przekwitną, żeby je wykopać...
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:21, 27 cze 2017

Do góry
Rozumiem, że te szerokie kadry robione o zmierzchu to celowe zamierzenie. Ale moja droga mimo to można się dopatrzeć, że prace posuwają się do przodu. Fajnie odbijają się te plamy żółtych roślinek. A na zdjęciu z bliska już widać zaczątek czegoś fajnego, będzie dobrze, niech się tylko rozrośnie. Za to zdjęcie różanki bardzo smakowite. Faktycznie lilie chyba tam nie pasują, ale ja mogę być nieobiektywna, bo nie przepadam za nimi. W każdym razie żółty kolor na pewno mi do tych róż nie gra. I rzeźba jest. Podziwiam utrzymywanie tych połaci żwirku w stanie nienagannym!!

Jak zobaczyłam dzban na skalniaku, to mi przyszła od razu do głowy taka inspirka z dzbanem właśnie (mam nadzieję, że mi się dobrze link wklei). Niesamowicie mi się to spodobało:

https://pl.pinterest.com/pin/565412928207514879/
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 21:04, 27 cze 2017

Do góry
Witam. Czytam, oglądam i jest tak wiele informacji na temat projektowania ogrodów, że nie wiem jak to zagospodarować. Jestem posiadaczem 1700m2 budowa domu w początkowym etapie a pomysłów za dużo. Nie wiem czy dobrze trafiłam ale potrzebuję pomocy doświadczonych. Jestem raczej zielona a kocham kwiaty. Podobają mi się ogrody angielskie i wiejskie. Mam sadzonki różanecznika, azalie, azalie japońskie, piwonie, hortensje, kaliny, pieris, klony palmowe, dużo mieczyków, tulipanów, narcyzów, lilie, rojniki i inne byliny do ogrodu angielskiego. Chciałabym mieć w ogrodzie miejsce na ognisko z altaną, huśtawkę, ziemiankę, szklarnię oraz warzywniak. Czy któraś z pań podpowiedziała by mi jak to ułożyć. Sporo tego ale może ktoś pomoże.
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:56, 27 cze 2017

Do góry
z bliska

moja robiąca się różanka, lilie po przekwitnięciu wylecą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies