Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:53, 06 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Anetko jak wysoko szczepiony jest Twój mariken?
Ogród w cieniu drzew 06:41, 06 lip 2015

Do góry
No i jeszcze:
--biała rabata w budowie; będzie ładnie tylko muszą się roślinki rozrosnąć; chcę aby na tej rabacie nieustannie coś kwitło i przyciągało wzrok; na razie wszystko niewielkie i w skąpej ilości, no i dużo różnorodnych roślin łączących tylko kolor biały (dekalog Danusi złamany); i tak nieogrodowiskowo - takie misz-masz.

--najchłodniejszy kąt w ogrodzie, sztuczny zbiornik retencyjny (pierwszy raz w tym roku suchy mimo to chłodno tu)- widok brzegu; koniecznie muszę wyrzucić stąd tę piwonię! dziwię się, że odważyłam się tu ją posadzić.

-- zdjęcie do wnętrza zbiornika retencyjnego z drugiej strony; czego tu nie ma:
Ogród pod czarnymi orzechami 06:40, 06 lip 2015

Do góry
Peppermint napisał(a)

to stali bywalcy

Witaj,

wpadłem na mały spacerek po Twoim ogrodzie, no i co jak co ale że kolibry Cię odwiedzają - no to zazdroszczę (pozytywnie).

pozdrawiam

Jan
Ogród w cieniu drzew 06:26, 06 lip 2015

Do góry
Trochę zdjęć:
Chopin na razie kwitnie słabo, krzewy maja po 2-3 kwiaty:

Róża Westerland -bardzo pachnąca i niezawodna tylko ten kolor nie bardzo:

Drakiew alba, mam nadzieję, że szybko się rozrośnie bo wygląda ślicznie, nieduża kępa liści przy ziemi i kwiaty na 60 cm łodydze:

Tu, na razie jest chwastowisko, ale będzie... 06:24, 06 lip 2015

Do góry
HANNYA33 napisał(a)
A to moje cisy hicksii

Pytałeś mnie w moim wątku o opinię.
W/g mnie dobrze ukorzenione, prawidłowo rozkrzewione, z silnym przewodnikiem i co najważniejsze to zdrowe. W przyszłym roku (w marcu) skróć wszystkie tegoroczne przyrosty o 2/3 długości zachowując jeden prawidłowo wykształcony przewodnik. Przewodnika pozbędziesz się dopiero w momencie gdy roślina osiągnie docelową wysokość żywopłotu.
Tu, na razie jest chwastowisko, ale będzie... 06:07, 06 lip 2015

Do góry
HANNYA33 napisał(a)
Waldku jeszcze jedno wczoraj podlewałem i pryskałem compost tea o godz.22, a o, godz. 01 była burza i co dał coś ten oprysk?

Piotr.
W skoncentrowanym wyciągu z kompostu są pożyteczne mikroorganizmy którym woda jest wręcz potrzebna do życia. Środki chemiczne są przez deszcz zmywane, ale nie bakterie i grzyby.
One są dosyć mocno przytwierdzone do swojego podłoża i dlatego dopiero tlen wpływający na ruch wody w zbiorniku pomaga im przemieścić się do roztworu wodnego z melasą.
Mój jest ten kawałek ogrodu 03:35, 06 lip 2015

Do góry
aga_podlasie napisał(a)

Martwi mnie kolor tych hortensji, robią się coraz jaśniejsze. Podlewałam je dwa razy magiczną siłą do hortensji i nie widzę efektów.

Aga.
Chlorofil jest barwnikiem fotosyntetycznym. Tak reagują rośliny które w środowisku naturalnym rosną w strefie bardziej zacienionej. Procesu przenikania odpowiedniej długości fal światła nie zmienisz minerałami zawartymi w nawozie. Proponuję zmianę stanowiska a problem rozwiąże się sam.

Kiedyś będzie tu ogród 01:11, 06 lip 2015

Do góry

Nie ukrywa, że najbardziej podobają mi się murki pokryte patyną czasu....

I taka perełka rośnie.

A to już inna bajka...

Grembosiowo 01:09, 06 lip 2015

Do góry

Kiedyś będzie tu ogród 01:07, 06 lip 2015

Do góry
Była mowa o murkach i wykorzystaniu kamienia w ogrodzie. Miejscem cudownym, fantastycznie łączącym naturalne materiały jest ogród salezjanów w Czerwińsku nad Wisłą. Niestety nie potrafię oddać zdjęciami uroku i niesamowitej atmosfery tego paru.
Tak więc okiem mojego aparatu....

Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:58, 06 lip 2015

Do góry
Reszcie macham... i sorki, ale jeszcze chwilę muszę poegzystować w niedoczasie .

Lawenda nie podlewana.. żyje

Białą lawendę wnusio wyskubał.. chyba też się mu nie podoba
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:56, 06 lip 2015

Do góry
AlKa napisał(a)
Muminek cudny...
Szkoda że ciemnie rozchodniki do d... bo nabyłam;(

Nie do końca do d..y, ale rosną bardzo wolno. I to powód że są do niczego... na efekt trzeba czekać długo.

Tu zielono, bo jak eis myje filtry z oczka, to woda szła pod te liliowce.. niepodlewane suche
Kiedyś będzie tu ogród 00:56, 06 lip 2015

Do góry
Trochę wody dla ochłody.

Dzisiaj wyrwałam eMusia na spacer na Wisłę. Szkoda, że taka brudna i choć nóżek nie było można pomoczyć.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:54, 06 lip 2015

Do góry
Zeta napisał(a)
No ale wnusio ...wymiata.....prawie kopia Maksia ...masz rację buziakamy i dzięki za ...wiesz co...

Długo myślałam i wymyśliłam... moje chwasty werbenkowe

A hortkę od Ciebie też przesuszyłam.. ale jeszcze żyje ..

Maksio i Feliks są bardzo podobni

Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:51, 06 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
nadrobiłam kilkanaście stron i jak zwykle cud miód i orzeszki, a do tego muminek niczym wisienka na torcie wydoroślał bardzo! Czy jesteś podwójną babcią czy czekamy?

Jeszcze miesiąc ...czekamy ..

Liliowców dużo nie będzie.. poschły mi
Jak liliowce odczuły brak w podlewaniu to naprawdę jest tragicznie... nie mogę wszystkiego podlać bo bym poszła z torbami.. studni nie wykopię bo musiałabym próbować z jakaś głębinową.. i gwarancji nie ma, że coś się znajdzie. Wiec skąpię wody... Ponad połowa liści po prostu uschła..
W radiu trąbią, że najgorzej jest .. w okolicach Łodzi.

Dla koneserów czarnych kwiatów. We wtorek może coś podleje .. oby...
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:46, 06 lip 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
No i dajesz nie tylko siebie ale .....

Straszę gości..

Wiedźma
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:45, 06 lip 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Kofam Twoją prywatę Muminek sama słodycz
Aniu dzięki za cudowne spotkanie Ty wiesz że uwielbiam każdy centymetr Twojego ogrodu. Bujność, kolory i dobro które się rozsiewa a potem wędruje po całej Polsce
Jesteś prawdziwa od stóp do głowyNiczego nie udajesz, walisz prawdę w oczy i dajesz przyjaciołom całą siebie
Ten napis na koszulce to wcale nie żartDla nas z Emem to scyro prowda

Nie pamiętam czy coś na taki post odpisałam czy nie...
Ale to nie ma znaczenia.. bo i tak nie wiem co napisać..

Z waleniem prawdy czasami są problemy Ale lecę już w jakość a nie ilość. Ludzie to nie kwiaty.. nie muszę mieć wszystkich

Słoneczka dla Ciebie

Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:41, 06 lip 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Wpadnij do mnie na swoje jeżówki Będziesz z nich dumna

Z ciekawości szybko zajrzałam.. jestem dumna z ogrodniczki. Porosły wielkie Szkoda, że nie ma porównania wielkości z jakich malotek to urosło

U mnie jeszcze mało kwitnie.. ale w żółtych.. różowa się posiała i jest Mus przesadzić... Na upale są takie jasne, bo normalnie to ciemniejszy róż.

Grembosiowo 00:40, 06 lip 2015

Do góry
Upał przeogromny, ale kolejna burza z delikatnym kropidłem, to jest to...
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:34, 06 lip 2015

Do góry
Zielona napisał(a)

U mnie rozwary też jeszcze nie kwitną. /o ile to rozwar.../

Rozwary.. nie kwitną. na niektórych widać pąki, ale to tylko na niektórych. A rosną na totalnym słońcu..bo na skalniaku.

Zakwitł za to na sklaniaku przetacznik niski od Finki..ale nazwy nie szukam, bo czasu brak ..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies