Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:09, 28 maj 2023

Do góry
Magara napisał(a)

Sezon jest ciężki, marudzenie przysługuje w dawkach większych niż zwykle chociaż u Ciebie pięknie jak zawsze

Haniu, nie wiem co kupiłaś na ślimaki ale jest preparat z fosforanem żelaza, "eko". Jeżom i innej zwierzynie nie szkodzi Kiedyś miałam takie zwykłe niebieskie granulki, bardzo skuteczne, ale martwe, wyflaczone pomrowy są jeszcze bardziej obrzydliwe niż te żywe. Po tym żelazowym, który zresztą Ewa-Anda polecała, cholery zamierają pod ziemią - chyba to prawda jest, taka moja obserwacja z zeszłego roku, trupów wyflaczonych nie zbierałam

Mrówek u mnie też zatrzęsienie - mrówkojada by czas kupić
Mszyce wszędzie... Emulpar pomógł średnio, oprysk szlauchem podobnie...
I obie moje brzoskwinie już maja parcha. Listki młode, drzewka młode, boję się czy przetrwają ten sezon

P.S. Czy ja gaurę kwitnącą widzę czy mam omamy???

Mszyc mam niewiele. Trochę w końcówkach pędów porzeczek. Pryskałam empularem na początku marca. Widać pomogło.
Wielkich pomrowów u siebie nie widzę (jednego przyszpiliłam). Budowa naprzeciw zdewastowała ich naturalne siedlisko (było tam wcześniej spore niekoszone chwastowisko). U mnie z z ziemi wyłaziły takie czarnawe bezskorupkowe 1 cm ślimaczki. Zżerały wszystkie wschody w warzywniku oraz młode sadzonki zakupionych bylin. Trupów nie widzę; są jedynie widoczne ślady śluzu, a od kilku dni rośliny wreszcie zaczęły mieć nowe listki. Następnym razem postaram się poszukać tych ekogranulek, ale ich cena trochę przeraża.

Cynamon na mrówki niewiele pomógł.
Wczoraj musiałam drugi raz siać ogórki. Na 4 m2 pojawiła się jedna siewka. Trzeci raz wysiewałam cukinie i naciową pietruszkę. W tym sezonie trzeba się uzbroić w sporą dawkę cierpliwości.

Wypadło mi sporo roślin. Trzeba było uzupełnić pustki. Wsadziłam dwie gaury. niską kocimiętkę, chabry i floksy. Może się zadomowią.

Od wtorku nie pada! Szok! I słońce jest. Pszczoły mają raj.

Mój jesienny ogród 13:04, 28 maj 2023

Do góry
A to jest następna ofiara ogrodnika amatora.

Ta też jest do obcięcia ale jeszcze czekam na wysyp pączków które już się pojawiają.
Bogdzia mówiła że też ma jednego ze śmietnika i teraz jest najładniejszy ze wszystkich, pewnie tak się odwdzięcza za serce włożone
Mój jesienny ogród 12:57, 28 maj 2023

Do góry
Tak zrobiłem tylko gałęzi nie obciąłem gdyż czekałem gdzie pąki się pojawią a na początek podlałem siarczanem amonu to każdą kwasolubną stawia na nogi i robię co tydzień opryski na liście i jest super zaraz zobaczysz efekt.

Zobacz gdy bym obciął to bym stracił tyle gałązek.

Na grzyba nie będę pryskał tylko wytnę te stare listki. Efekt pełny będzie na jesieni.
Tu widać jak malutki jest ten rodek szyszka jest mała 5 cm
Ogród z plażą 12:48, 28 maj 2023

Do góry
Trochę zdjęć z warzywniaka. W tym roku odpukać, wszystko się udaje. Nawet szpinak i sałata, pierwszy raz nie zakwitły. Muszę groszek podwiązać. Pierwszy raz posiałam. Truskaweczki już na dniach...

Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:20, 28 maj 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)
Moje aktualne widoki z tarasu

Sucho wszędzie a deszczu na horyzoncie nie widać. Ale jeszcze tydzień niech nie pada .

To się nazywa ambiwalencja .
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 11:45, 28 maj 2023

Do góry

Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:37, 28 maj 2023

Do góry
Moje aktualne widoki z tarasu

Sucho wszędzie a deszczu na horyzoncie nie widać. Ale jeszcze tydzień niech nie pada .
Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 11:29, 28 maj 2023

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Jak inny świat

Ściernisko vs San Francisco . W 4 lata aż tak??? OMG!
Zieleń, drewno i antracyt 10:39, 28 maj 2023

Do góry
Właśnie podglądałam sobie, jak tata wróbel dokarmia młode pokolenie na trawniku Szkoda, że telefonem nie dam rady tego uwiecznić. Musicie uwierzyć na słowo, że siedzą w wysokiej trawie w okolicach Lykkefund.

Zieleń, drewno i antracyt 10:23, 28 maj 2023

Do góry
Kasya napisał(a)

Naparstnice u mnie jeszcze mniejsze są, bardzo je lubie, chodzą gdzie chcą
A co to za różyczki ?

Fimbriata i Rosa rubrifolia Nova. Od razu ostrzegam, że szczególnie ta druga nie należy do maluszków.
Na pewno będę Was zamęczać ich zdjęciami jak będą w pełni kwitnienia
Zieleń, drewno i antracyt 09:58, 28 maj 2023

Do góry
Basieksp napisał(a)
Zgadzam się z dziewczynami, piękny, bogaty busz dużo różnych roślin już u Ciebie kwitnie

A wiesz, że znalazłam dzisiaj pierwszy kwiat na jarzmiance
Zieleń, drewno i antracyt 08:52, 28 maj 2023

Do góry
antracyt napisał(a)
Groszki pachnące wysiewają się wśród dzikiej różanki Prócz nich pojawiają się powoli inne kolorowe akcenty

Naparstnice u mnie jeszcze mniejsze są, bardzo je lubie, chodzą gdzie chcą
A co to za różyczki ?
Kaszubskie piaski 08:00, 28 maj 2023

Do góry
Zakwitł rabarbar:

I brusznice:

Ogród Muszelki 07:54, 28 maj 2023

Do góry
vita napisał(a)
Pokażę swojego buczka, ale tylko na chwilę. Kupiłam szczepionego na pniu o wys. 1,80. Ma ze trzy lata, trzeba poczekać na rozrośnięcie się korony, ale uważam, że warto.

Piękny ma kolor listków! Rozumiem, że tak wyglądają teraz, wiosną. A masz zdjęcie z jesieni? Kolor fajnie kontrastowałby na tej rabacie. Do połowy sierpnia przeważa na niej biel, potem róż.

U Ciebie jest bogactwo roślin, co myślisz o parocji?
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 07:47, 28 maj 2023

Do góry
Witam,
Mam na imię Damian,
I od czasu do czasu zdążą mi się coś posadzić ( jak usune bruk)
Mam mała działkę a mój cały ogródek mam w doniczkach Na tarasie.
Kaszubskie piaski 07:45, 28 maj 2023

Do góry
Zuza, zrobię sesję zdjęciową nowym nabytkom gdy zakwitną. Na razie czekają na balkonie na wolną chwilę do sadzenia

Basiu u nas nie padało praktycznie cały miesiąc. Też cały dzień podlewałam wybierając co koniecznie potrzebuje wody: borówki, krzewy owocowe i później nowe sadzonki bylin. Na rabaty ozdobne zabrakło czasu. Rabata angielska wygląda smętnie

Ech, działka zarosła kompletnie. Na murawie rządzi natura, na koszenie nie było czasu.

Parę ujęć rabaty suchej czyli macierzankowo-wrzosowej. Dosadzone w zeszłym roku irysy mają już pąki. Kwitnie rogownica i kostrzewy. Podoba mi się efekt. Pasuje do naturalistycznego ogrodu.

Uszkodzone drzewo przez wandali. 07:29, 28 maj 2023

Do góry
Witam,
Jestem nowy, mam na imię Damian i jak to „nowy” potrzebuje pomocy.
Pój 5-cio letni synek z kolegami okorowali żywe drzewo. Załączam zdjęcia
Czy da się mu jakoś pomóc?
Nie wiem co to za gatunek, kora schodzi łatwo dużymi płatami, moim zdaniem najbliżej mu do jesiona?
Czytalem o białkowaniu , szczepieniu gałązkami , dosadzeniu tego samego gatunku i zeszczepieniu?
Proszę o pomoc.

Ogród pod lasem 01:51, 28 maj 2023

Do góry
UrsaMaior napisał(a)

A czy taki się nada jako kosiarka ?
W ogródku emerytki 01:21, 28 maj 2023

Do góry
Chabry ogrodowe.

Lubię te fragmenty ogrodu

I moje kloniki, oczywiście z gwiazdorem w roli głównej

Mój jesienny ogród 01:10, 28 maj 2023

Do góry
Dziękuję za ładny wierszyk Haniu i krokusiki, Jak mi się uda pokażę rodki ze śmietnika obraz nędzy i rozpaczy poszarpane liście i połamane badylki z tych połamanych zrobiłem sadzonki. Drugi biedak odbił z korzenia a szyszka jest większa od niego. Po miesiącu już rosną ,może jutro zrobię zdjęcia.

Trochę mi się zapomniało jak się zdjęcia dodaje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies