Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:15, 03 cze 2015

Do góry
Jetem po lekturze Danusi artykułu, relacja z wystawy i doszłam do wniosku, że jestem trendy, hi, hi....mam w dużej masie rośliny, które tam używali
łubiny, irysy, kocimiętki, naparstnice, maki, piwonie, róże, trawki, paprocie, orliki, bodziszki, pomarańczowe kosmosy, hi, hi

Nie ma problemu, łubiny dostaniesz, spokojnie rosną, na razie ich nie ruszam, będą większe, ale kwiatki w przyszłym roku będziesz miećchoć koleżance forumowej dawałam łubin i kwitnie jej, trafiła ciemnofioletowy.

Rano zaczęłam liczyć kwitnące naparstnice, na 150 sztuce się pogubiłam i przestałam liczyć, ale na fotce trudno to pokazać

ranne widoki czerwcowe

jedna z roślin, jakie pokazała Danusia z wystawy, zmienię jej miejsce
fioletowe bodziszki muszę rozmnożyć, z jednej kępy błyskawicznie się rozrosły

patyki tegoroczne w butach, limki i Anabell, ta całą w pąkach
będą do lasku
Ogródek Anity 13:07, 03 cze 2015

Do góry
Anitko, brakuje mi tej azalki, pamiętasz odmianę, podpowiesz Agani

Ogród masz dopieszczony, a chwasty, to tylko ty zauważasz
Miłego
Pogubiłam się po drodze... 13:01, 03 cze 2015

Do góry
I z drugiej strony
I zrobiliśmy tez druga rabatkę z samymi zimozielonymi krzewami, jeden podobno zrzuca igły na jesien, to nie modrzew, i nie wiem co to jest

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 12:56, 03 cze 2015

Do góry
Och jak ja lubię skrzyneczki na warzywka, fajne masz
Pokażesz mi stewarcję jak zakwitnie, moja przemarzła...tym bardziej jestem Twojej ciekawa.....pąki wyglądają jak u piwoni
Pogubiłam się po drodze... 12:42, 03 cze 2015

Do góry
Powoli wychodzę na prosto, zagospodarowaliśmy jeden róg działki. Wczesną wiosną nie było tam nic oprócz samotnej katalpy.
Alejka przy drodze dalej stoi pusta, niektórzy uważają ze to chodnik, nie wiem dlaczego, na nią nie mam zarazie koncepcji.

Wytyczyliśmy ścieżkę do sąsiada, bo taka u nas jeszcze moda że do sąsiadów przemyka się wewnętrznymi bramkami. Zrobiliśmy też rabatkę z roślinkami kwitnącymi na fioletowo i różowo. Wszystko tu prawie gubi liście na jesień więc będzie łyso.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:39, 03 cze 2015

Do góry
Wczoraj w pąkach, dzisiaj pierwsze kwiaty tozwinięte

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 12:28, 03 cze 2015

Do góry
z przodu rabaty przy oczyszczalni dosadziłam już rosliny i wysypałam korą

pomiedzy hortensjami pojawiła się trzmielina na pniu, a na oczyszczalni dosadziłam szałwie omszone

wczoraj udało mi się kupić miskanta goliat - do posadzenia na rabacie żwiroiwej na końcu działki a widziałam również giraffee i zachorowałam na nie
Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 12:21, 03 cze 2015

Do góry
w dalszej części długiej rabaty dosadziłam tawuły - w prztyszłości będą cięte w kulki

przy krzewuszce zostały posadzone tawuła i trzmielina

Obrzeża jeszcze chwilowo nie zrobione
Kiedyś będzie tu ogród 12:20, 03 cze 2015

Do góry
Obiecane fotki dla Kasi.

Mój nieszczęsny tulipanowiec (on w miarę foremny jest, na fotce tak wyszedł, bo u mnie dzisiaj wieje).

Early Gold

Żurawka 'Marmalade'

Słoneczny ogród słonecznej safikey 12:19, 03 cze 2015

Do góry
Hibiskus olbrzymi nareszcie się ukazał

a krzewuszka zachwyca - a jeszcze niedawno miała 20 cm wysokości

uroczo
Blaski i cienie nowego życia 12:03, 03 cze 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)
Mój sukces

Śliczne i kawał pracy za tobą, cleome cudne, dbaj o nie
Róże puść wolno, niech się panoszy, moje puszczam i mam perfumerię za darmo
Brązowienie iglaków 11:40, 03 cze 2015

Do góry
Witam Państwa jako nowa na forum i zupełnie początkująca ogrodniczka.

Też mam problem ze szmaragdami. Z pewnych względów posadziłam je od razu duże, 2-metrowe, kopane ze szkółki, z dużymi bryłami korzeniowymi. Sadzone były w połowie kwietnia, wtedy prawie codziennie padało, ale i po posadzeniu zostały podlane (wiadrem wodą z kranu) i niedługo potem wszystkie się ładnie zazieleniły.

Niestety, m/w w połowie maja kolor dwóch się zmienił, a winą za to jeden z sąsiadów obarczył drugiego, którego przyłapał na sikaniu na płot w tej okolicy i poradził zawieszenie folii na płocie, co po kilku dniach zrobiłam.

Teraz kolejna zmienia kolor. Pozostałe nie są też tak zielone, jak niedługo po zasadzeniu, ale ostatnio jest sucho.

Być może za mało podlewam, bo nie wiem, jak mocno powinnam, żeby nie przelać. Obserwuję ogród i tak jak po warzywach widać, że więdną, tak po thujach staram się patrzeć, czy ziemia jest wilgotna, czy sucha. Jak jest wilgotna, to nie podlewam, jak sucha, to podlewam, zazwyczaj z kranu.

Z uwagi na przędziorki w okolicy i ogólny zły stan iglaków na wszystkich sąsiednich działkach za radą rodziców, którzy tak właśnie postępują, 2 razy opryskałam (najpierw tydzień po posadzeniu, potem po kolejnych 2 tygodniach) je roztworem z mieszaniną florovitu i karate. Żadnego specjalnego nawozu do iglaków nie stosowałam, raz podlałam florovitem, po zauważeniu tej zmiany koloru.

Co teraz zrobić? Jak mocno podlewać?

Na 1. zdjęciu wyglądają na bledsze, niż w rzeczywistości.

Kosaćce, irysy (Iris) 11:32, 03 cze 2015
Do góry
Dokładam jeszcze takiego

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:28, 03 cze 2015

Do góry
"Moja" głowa - rzeźba wygląda tak, ta kobieta oczywiście, a nie ta wielka żaba obok.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:27, 03 cze 2015

Do góry

I coś dla miłośników pięknych widoków

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:25, 03 cze 2015

Do góry
Mam nowy ogród na stronę, ale zdjęcia w opracowaniu.

A tymczasem w kwestii pomarańczu

Wilcza Góra 11:14, 03 cze 2015

Do góry
WilczaGora napisał(a)
ostatnio mało piszę, bo cały czas w Wilczej ziemi grzebię
pielę, sadzę, przesadzam...jednym słowem: tyram

a w Wilczej trawie...masa pajęczynek...nad ranem pokrytych rosą...

lecę zanurzyć Wilcze łapy w ziemi...miłej niedzieli wszystkim zaglądającym !!!

Pozdrawiam przez pajeczynke ! Mistrzostwo ! Cudne masz zakatki posiedzisłam chwilke jest na czym oko zawiesic
Drzewa w ogrodzie 11:13, 03 cze 2015

Do góry
Zastanawiam się czy wprowadzenie np. kul bukszpanowych lub jakiegoś innego zimozielonego niskiego krzaczka pomogłoby by "scalić" ten mój ogrodowy "misz masz"?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:11, 03 cze 2015

Do góry
To żywopłot cisowy w Great Dixter.

Dla przyjemności zaglądających

Rozpoznawanie roślin domowych 11:07, 03 cze 2015

Do góry
Co to może byc, nie mam zielonego pojęcia a chciałbym podratować te rośliny które wyglądaja marnie. Podejrzewam ze wymienie im ziemie ale czy przyciąć czy zostawić tak jak jest?
[
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies