Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony 22:29, 02 lip 2015

Do góry
Mam dwie jodły koreańskie. Jedna na pamiątkę po moim tacie, rośnie już u mnie 16 lat. Zagląda nam do sypialni na piętrze.
Druga młodsza - pamiątka po mojej mamie rośnie przy tarasie.

Zachwyciła mnie w tym roku niesamowitą liczbą szyszek. Takie świeczki stojące do góry - cudo

Rododendronowy ogród II. 22:29, 02 lip 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Dzis znów wody w kranie brakowało , ledwie ciekła i jak tu podlewac?

No właśnie ... z tymi trawnikami to tak jest ... świeżo zakladany taki soczyście zieloniutki potrafi być ... a potem takie psikusy robi I jak na początku jest się całym w skowronkach tak potem rozczarowuje i smuci.
Przykro mi Bożenko
Tak straszą tą suszą, że aż strach się bać ...
Ale w końcu i popadać musi ... a taki trawnik (jesli tylko susza mu dokucza) szybko się regeneruje ... Także głowa do góry ... Będzie dobrze
W Gąszczu u Tess 22:28, 02 lip 2015

Do góry
Hortensje tuż, tuż. Magical Candle.

Ciemierniki z hostami.

Główkowate. Wybujały jak głupie.

Kolorowy ogród na piasku 22:26, 02 lip 2015

Do góry
Od spotkania minęło już kilka dni a ja w dalszym ciągu próbuję sobie poradzić z ogromem pozytywnych emocji. Przekonałam się, że i z takimi też nie jest łatwo.
Przeglądam zdjęcia, czytam wpisy i mam wrażenie, że moi Goście musieli być upojeni zapachem róż (bo niczym innym pisząc te wszystkie pochwały
Nie wiem czy o moim ogrodzie można mówić mistrzowski, boski, cudowny, raj, jedno jest pewne jest kolorowy (a może pstrokaty ) i jest na piasku

Wiadomo nie od dziś, że maniacy ogrodowi, bo takimi jesteśmy, są najlepszą gałęzią społeczeństwa Jak z takimi wspaniałymi ludźmi może się coś nie udać. Każde spotkanie jest wspaniałe i zawsze świetnie się bawimy.
Przygotowanie uczy (jak to zostało nazwane )nie może być mnie przypisane, bo wszyscy uczestnicy mieli udział. Nawet w tym zamieszaniu nie wszystkie słodkości zostały podane i pozbawiłam też wszystkich posmakowania pysznej kiełbaski z dzika jaką przywiozła Mariola.
Ogród (i nie tylko) wzbogacił się o kolejne roślinki. Przyjechały w doniczkach, donicach, wiaderkach, workach i woreczkach i też pięknie zapakowane
Dziękuję Wam bardzo Prawie wszystko zostało już posadzone a roślinki będą mi Was przypominać

-

-

-

-

Kondziowy ogrod cz II 22:24, 02 lip 2015

Do góry
Kondzio napisał(a)

Musiałam zacytować Nie wierzę Pod stołem w altanie też rosną u Ciebie roślinki? Kondzio jesteś niemożliwy Wielkie brawa za nietuzinkowy pomysł..Pięknie to wygląda,cały ogród jest niesamowity..musiałabym wszystkie zdjęcia cytować..
Miłego wieczoru
Tysiąc radości i utrapień 22:24, 02 lip 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)
zaintrygowało mnie że robisz sama kremy z nagietka, możesz zdradzić w jaki sposób to robisz?
No i ja muszę przyłączyć się do wszystkich chwalących Twoje zdjęcia owadów, fajne historie o nich piszesz

Prosty krem dziś robiłam . Przy okazji odbyłam wycieczkę rowerową i nazbierałam ostatki z kwiatów czarnego bzu, kwiaty dziurawca i wrotycz (mam nadzieję, że to akurat wrotycz)

Składniki kremu: 3 łyżki wazeliny, 3 łyżki kwiatów czarnego bzu, 1 łyżka nagietka

Wszystko umieszczamy w kąpieli wodnej na 45 minut, od czasu do czasu mieszając

Przecedzamy i wlewamy do pojemniczka, zostawiamy do wystygnięcia i mamy krem

Krem dobry do rąk i rewelacyjny do pięt. Po pewnym czasie stosowania pięty robią się jak u niemowlaka

Fajny jest też macerat z kwiatów nagietka. Do maceratu potrzebujemy płatki nagietka (mogą być suszone) i olej słonecznikowy. Płatki zalewamy olejem i wkładamy do kąpieli wodnej na 2-3 godziny. Potem przecedzamy i zlewamy do wyparzonego, suchego słoiczka. Przechowujemy do pół roku w ciemnym, chłodnym miejscu. Macerat łagodzi podrażnienia i działa na skórę kojąco.
Mając macerat z nagietka i wosk pszczeli można pofatygować się o zrobienie kremu. Pół szklanki maceratu i 15 ml wosku podgrzewamy w kąpieli wodnej aż składniki się połączą. Zlewamy do wyparzonego słoiczka i przechowujemy tak samo jak macerat.
W Gąszczu u Tess 22:24, 02 lip 2015

Do góry
Pierwsze czosnki główkowate. I ostatnie everesty.

Szalejąca viva na pierwszym planie.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:19, 02 lip 2015

Do góry
an_tre napisał(a)

Kupilam je w tamtym roku i muszę rozmnozyc bo ładne i dobrze pasuja prawie do wszystkiego. Pozdrówka.
Skąpana w słońcu 22:17, 02 lip 2015

Do góry
Kolejny dzień królowanie róż.
Przekwitła Burgundy, teraz króluje Cardinal Hume. Robi wrażenie ta ilość kwiatów, kolorek też ładny. Jestem z niej zadowolona

Pasmina, w otoczeniu bieli

Piano się rozkręca,ma sporo pąków, będzie spektakl

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:16, 02 lip 2015

Do góry
A te tarasowe to nie wiem czy nie będą pełzły

Coś jeszcze

W Gąszczu u Tess 22:16, 02 lip 2015

Do góry
Zrobiłam kilka zdjęć w obawie, że mnie z forum relegują
Słońca było zbyt dużo, pomimo iż była godz. 19-ta.
Ale pokazuję, co mam (jak leci).

Kwitnie odętka i werbena (werbena przedwcześnie)

Stipa szaleje.

Znowu odętka.

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 22:12, 02 lip 2015

Do góry
i juz rosna nowe rózyczki

Malutki pod lasem 22:11, 02 lip 2015

Do góry
U mnie trochę kiepsko z czasem w tym tygodniu było W poniedziałek mój M pojechał po samochód i teraz mamy 3 (Na szczęście jeden na zbyciu). We wtorek musiałam jechać na Śląsk, do Tych na pogrzeb, wczoraj musiałam jechać do Radomska, bo mi coś wypadło i tylko dzisiaj po pracy skosiłam trawę Niestety ja musiałam to zrobić, bo mojego M nie ma ciągle, a jak jest to ma zawalone dni pracą No i brakuje mi czasu przez to na inne prace ogrodowe, na szczęście mam pomocnika przy podlewaniu

Pozdrawiamy
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:09, 02 lip 2015

Do góry
Hortki u mnie jeszcze potrzebują czasu.

Kondziowy ogrod cz II 22:07, 02 lip 2015

Do góry

Kondzio Twój ogród to jeden z piękniejszych na Ogrodowisku.Zachwytom moim nie ma końca..
Pięknie skomponowane rabaty,dosłownie majstersztyk..

Pięknie wyglądają te spływające trawki.W jaki sposób je zabezpieczasz podczas koszenia,że są w tak idealnym stanie?
Pozdrawiam Cię serdecznie
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:02, 02 lip 2015

Do góry
Lawenda pożarła róże przed tym jak zakwitła.

Ogrodowe przygody 22:01, 02 lip 2015

Do góry
Sadzonkę tego liliowca dostałaś, opisany był żółty pająk

Byłam dzisiaj w co i upatrzyłam sobie 3 róże. Może jutro kupię. Tylko gdzie je wsadze

Kiedyś będzie tu ogród 22:00, 02 lip 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Odorek? Pierwsze słyszę.

Marta7 napisał(a)
Ja też Brzmi jak sympatyczna postać z bajki

No tak wygooglowałam, że ten zielony stwór na pęcherznicy to Odorek zieleniak (obok stoi pogryziony jarząb).

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:58, 02 lip 2015

Do góry
kolorki lata

rozkwitają liliowce

ostróżka jednoroczna o zachodzie

zakwitł pierwszy floks

lilia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies