Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Klon palmowy - Acer palmatum 08:53, 15 lip 2015

Do góry
witam,

A ja trochę z innej beczki i w nieco inny sposób o klonach palmowych ... przedstawiam parę fotek listków aby posiadać jakiąś podstawową wiedzę do odróżniania poszczególnych odmian. Zdjęcia są raczej poglądowe i wykonano je w pierwszej dekadzie lipca - to ważna informacja, bo jesienią te same odmiany liści klonów mogą zupełnie inaczej wygladać kolorystycznie.
Oto one: jest ich na razie w mej kolekci ogrodowej siedem odmian ( jak siedmiu samurajów ) pokusiłem się też o dodanie podziałki aby można było łatwiej określić ich wielkość.

ogólne zestawienie mojej kolekcji.

pierwszy jaki był od lewej - Acer palmatum ' Areum'

drugi to - Acer palmatum 'Hoshi kuzu' ( Niebo usiane gwiazdami )

następnie trzeci - Acer palmatum 'Dissectum Garnet'

czwarty z kolei - Acer palmatum 'Orange Dream' ( Pomarańczowy sen )

piątym jest - Acer palmatum 'Red Leafed' (Atropurpureum)

szóstym w kolejności jest - Acer palmatum 'Dissectum Van der Maat'

no i ostatni - Acer palmatum 'Butterfly'

i na koniec wszystkie razem.

Wykonując to zestawianie - dodam tylko, że po liściach jak się dobrze przypatrzyć to widać które tolerują pełne słońce a które półcień.
Otóż trzeba zwrócić uwagę, na dwa listki tj: klon 'Areum' oraz klon 'Dissectum Van de Maat', które w odróznieniu od pozostałych posiadją na końcach liści brązowe plamki. To oznaka "przypalenia" przez promienie słoneczne i one powinny unikać miejsc w ogrodzie gdzie panuje pełne nasłonecznienie. Zaś pozostałe jak widać są Ok i bez jakich kolwiek przebarwień - co oznacza że słońce im nie straszne, wręcz przeciwnie i mają się w dobrej kondycji (to ważne spostrzeżenie bo żadnego oczka wodnego nie posiadam, które by powodowało podwyższenia czynniku sprzyjającego warunkom wilotnośći powietrza).
To tyle moich prywatnych spostrzeżeń którymi chciałem się podzielić, po dokonanej sesji zdjęciowej listki nie zostały wyrzucone - tylko schowane miedzy kartki w książce.

pozdrawiam

Jan

Ogródek....kiedyś będzie ! :) 08:46, 15 lip 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
to moze bardziej tak...

A to zmienia postać rzeczy Hameln jest z tych mniejszych.. mi tak za kolano , do połowy kolana?? Wiec jak lawenda będzie typu Viva... to pochłonie trawę

Barbula jest większa od trawy.
Lawenda zależy jaka..

Ale tak czy siak.. ten układ mi się lepiej podoba
W Kruklandii 08:44, 15 lip 2015

Do góry
babka napisał(a)
Jstyna doczytałam mimo mojego niedowidztwa i innych schorzeń ufff Bez urazy, wiem że o huśtawkę Ci nie chodzi ale jak na nią patrzę to mam wrażenie jakby ona w jakimś zawieszeniu była. Jęsli ma być pod skosem to ok ale nie na prosto zakreślonym żwirku !! Zrób przed nią wyżwirowany łuk i będzie ok. Co do cisów to coś mi nie pasi ale sama nie wiem co, jednak L tam będzie zgrzytać. Wiem, że sporo elementów jest tam prostych i jak Tessia mówi, jedno wymusza drugie to jednak połączenie tych linii prostych z miekkimi jakoś mi się gryzą.
Wpisz hustawkę w koło/łuk/falę lub jak tam chcesz ale niech ona nie sti skosem na prostym !!!! To się naprawdę źre

No ok. To proszę teraz narysować tak żeby się nie żarło!

Zaznaczyłam szlaki komunikacyjne
Wstawcie huśtawkę prostopadle lub równolegle... żeby można było do niej dojść po żwirku lub po trawie, a nie po rabacie....
Lub po skosie...z łukiem żwirkowym przed, tak?

Czekam z niecierpliwością

Migdałek, jego urok.. i utrapienie 08:27, 15 lip 2015

Do góry
dorowel napisał(a)
Witajcie. Mój migdałek zaczyna się buntować, albo coś go zjada. Część liści wygląda jak na zdjęciach. Nie widzę żadnych dziwnych robaków stołujących się na nim, a dziurki zasychające wyglądają jak czyjeś śniadanie. Może to jakiś grzyb? Nie mam pomysłu jak go ratować. Może Wy macie jakieś sugestie?

Jest to prawdopodobnie drobna plamistość liści drzew pestkowych - typowa przypadłość migdałka, obok moniliozy. Proponuję opryskać ze dwa razy Saprolem, obrywając wcześniej te podziurkowane liście.
Ogród z łezką II 08:11, 15 lip 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)

Ślicznie.Miłego dnia.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 08:10, 15 lip 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Reniu, to Ty robiłaś zdjęcie ważek, które dostała Danusia? Jak się udały? Bo moje nie bardzo.

Basiu tu chyba twoje nogi się załapały

Ogród z łezką II 07:46, 15 lip 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Koniec tego dobrego na dzisiaj Na ostatek moja sztandarowa rabata po uprzątnięciu połamańców( 6 wiader połamanych lilii kompost zasiliło)

jaki to rozplenice i jaką mają w takiej postaci srednicę ?

podoba mi się tak z trawkami
Rododendronowy ogród II. 07:42, 15 lip 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)
Bogdziu, zobacz jak mi świeżok Edelwaiss ładnie rośnie, mechato

Buziak na dobranoc

Ładny nawet bardzo ładny to yakuszimański dlatego mechaty.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 07:40, 15 lip 2015

Do góry
to moze bardziej tak...
Ogród na górce w zakolu wiślanym 07:40, 15 lip 2015

Do góry
Nowe nabytki .

Mój ogród pod górkę... 07:38, 15 lip 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
I takie tam:

umarłam, serce staneło !!!!!
Migdałek, jego urok.. i utrapienie 07:16, 15 lip 2015

Do góry
Witajcie. Mój migdałek zaczyna się buntować, albo coś go zjada. Część liści wygląda jak na zdjęciach. Nie widzę żadnych dziwnych robaków stołujących się na nim, a dziurki zasychające wyglądają jak czyjeś śniadanie. Może to jakiś grzyb? Nie mam pomysłu jak go ratować. Może Wy macie jakieś sugestie?

Mój mały zakątek :D 07:15, 15 lip 2015

Do góry
mateuszmichn napisał(a)

Dzięki za odwiedziny. Myślałem żeby ta altanke wykonać w samym rogu, tak jak stoi stół więc tak po skosie. Jednak chciałbym ją przesunąć trochę dalej więc byłaby prawie przy samym płocie.
Jutro wstawię zdjęcia znalezione w internecie, bo myślę nad dwoma formami i nie mogę się zdecydować. Może zrobię szkic jakby to miało wyglądać z góry.

W samym rogu nie rób, odsuń sporo, aby zmieściło się drzewo z koroną która da przeciwwagę dla budowli. Albo tło ze świerków serbskich posadź.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies