Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Hortensjada 21:37, 29 cze 2015

Do góry
Jedziemy dalej- ja też używam patyczków z miskanta ale do mniejszych egzemplarzy, do dużych krzaków najlepsze sa metalowe pręty pokryte zieloną plastikową powłoczką. Magicznej siły używam tylko doglebowo. Chyba już odpowiedziałam na wszystkie pytania

A skoro zrobiło się trochę żółto to wklejam wiesołka plożącego

Ogródek Anity 21:37, 29 cze 2015

Do góry
miałam wstawiać swoje zdjęcia ale po zdjęciach Jankosi pasuję. Napisze tylko że chodzi mi po głowie założenie nowej rabaty różanej - dzieciaki mnie ukrzyżują mus jeszcze pomyśleć

a jednak pokażę wam jedno cudeńko

a może dwa?

temu tez się nie oprę

Ogród nad Rozlewiskiem 21:36, 29 cze 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Takie są tu zachody słońca...

Zachody słońca cudowne. Wspaniałe jest takie kultywowanie tradycji. Szkoda, że w wielu rejonach zanika.
Tysiąc radości i utrapień 21:33, 29 cze 2015

Do góry
Życie w ogrodzie

Historia 2 - ogrodowe miłości
Wypatrzyłam dwa pluskniaki jagodziaki, które dotykały się czułkami i lekko przepychały

Myślałam, że chodzi o zdobycie dobrego miejsca. Okazało się jednak, że były to zapasy miłosne

A tutaj mam strojnicę baldaszówkę

Miłość przyciąga, bo najpierw zjawił się jeszcze jeden kandydat, a za jakiś czas kolejnych dwóch
Ogródek warzywny na balkonie 21:31, 29 cze 2015

Do góry
myślę, ze w niedzielę będzie pierwsza uczta z balkonowej cukinii:

cukinia
olej

sos:
oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, czosnek, pokrojony suszony pomidor i zioła prowansalskie

cukinię pokroić wzdłuż na plastry, podsmażyć kilka minut na oleju na patelni
ciepła zdjąć położyć na niej krążki mozzarelli, przykryć drugim paskiem cukinii i polać sosem.
Poczekać aż ser się roztopi i podawać na ciepło

yhmmmmmmm palce lizać

Ogród nad Rozlewiskiem 21:29, 29 cze 2015

Do góry
Kasiu, nie wzięłam udziału w konkursie. Nie wiedziałam, że udział może wziąć każdy.

Karola, dzięki

Zobaczcie, czym i jak nad Bug jechaliśmy

Ogród niby nowoczesny ale... 21:28, 29 cze 2015

Do góry
Konieczki napisał(a)
No nie dziwię Ci się, że masz to samo odczucie co Kokocha patrząc na swój ogród. Jak jeszcze na grabowej rozplenice zakwitną to będzie hicior
Cieszę się ze stipki mają się dobrze

Hehe...pisząc to u Kokochy miałam na myśli jej ogród
Ale swojego też się nie wstydzę i również uwielbiam swój ogród

ivo napisał(a)

Witam Kochana !
Jeśli znajdziesz wolną chwilkę napisz jak jest długa ta rabata- jest boska !

Rabata ma ok 20 metrów

Joaska napisał(a)

Magda do głowy by mi nie przyszło że te niskie czosnki mogą tak fantastycznie wyglądać!!! jak bańki mydlane nad rabatą.... co to za odmiana... pewnie pisałaś wielokrotnie ale nie mogę odnaleźć nazwy. ..

Joasiu to czosnki Krzysztofa...tylko moje troszkę za gęsto posadzone...ja nawet nie sądziłam , że te glowy będą takie olbrzymie Muszę je jesienią rozsadzić koniecznie.
Hortensjada 21:28, 29 cze 2015

Do góry
Teraz wracam do Anabelki w wersji klasycznej i strong ( proszę zwrócić uwagę na czerwony znacznik na patyku jako wyznacznik wysokości). Rośliny jeszcze bardzo młode ale w tym samym wieku, wiosną z uwagi na to, że były przesadzane przycięte na tej samej wysokości ok 10-15 cm nad ziemią)

strong
klasyka

Ta różnica w wysokości w przypadku starszych egzemplarzy jest jeszcze bardziej widoczna. Jak w pełni rozwiną się kwiaty pokażę kolejne różnice
Tysiąc radości i utrapień 21:24, 29 cze 2015

Do góry
Życie w ogrodzie

Historia 1
Dla niektórych ogród, to przede wszystkim miejsce, gdzie można się dobrze najeść. Niektóre rośliny są szczególnie atrakcyjne i myślę, że przyciągają kolorem i zapachem.
Szałwie ulubienice trzmieli, a także pszczół.

Żylistek, przy którym można było wysłuchać koncertu w postaci buczenia pszczół. Przyciąga też motyle.

Żylistek przekwita i pszczoły buczą teraz przy jeżynie.

A także ogóreczniki, bodziszki, kończyna i wiele innych.
Lubię rośliny wokół których cały czas coś się dzieje
Ogród nad Rozlewiskiem 21:24, 29 cze 2015

Do góry

I popłynęły... prosto w stronę zachodzącego słońca...

Takie są tu zachody słońca...
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 21:23, 29 cze 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Nazwę tej roślinki mam na 'końcu języka', że tak się wyrażę Nie pamiętam. Ładnie się rozrasta. Maleństwo obok było tyciusie, teraz tak wygląda

Dobre określenie, bo to języczka Do cienia lub półcienia, kwitnie na pomarańczowo-żółto.
Tysiąc radości i utrapień 21:23, 29 cze 2015

Do góry
jona napisał(a)
Warzywnik o tej porze roku jest najpiękniejszy. Rosnące warzywa są zielone i świeże, wyglądają ślicznie i dekoracyjnie . No i mamy nadzieję na smakowanie tych wszystkich pyszności

warzywnik wzorcowy...ależ masz koper..mój jakis miniaturka
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:22, 29 cze 2015

Do góry
Jolu to zapewne Sarah Bernhardt

a u mnie faktycznie na płocie(starym Trzepaku) miejsca nie ma przed chwila zrobiłam nie za bardzo wyszły

Ogród nad Rozlewiskiem 21:19, 29 cze 2015

Do góry

Hortensjada 21:17, 29 cze 2015

Do góry
Pozdrawiam wszystkich odwiedzjących, postaram się zbiorczo odpowiedzieć na pytania, jak coś przegapię dajcie znać

Wybitne tendencje do pokładania ( poza nr 1 -Anabelkami) mają też pędy Grandiflory, Diamant Rouge i Bombshell. Sztywne pędy to cecha Phantoma, Pinky Winky, Magical Candle, Early Sensation, Wim's Red i Bobo ( wymieniłam te najczęściej goszczące w naszych ogrodach). Pozostałe ( w tym Vanilki, Limonki i Magical Moonlight) są pośrodku -wcześniej czy później w zależności od ciężaru kwiatów i opadów deszczu też będą się przewieszać i trzeba je podwiązać.

Osobny prblem to formy pienne
Podam dwa przykłady-pierwsza fotka- Phantom, sztywne pędy pod kątem ostrym- nic nie trzeba robić i przeciwieństwo na fotce drugiej -Diamant Rouge (już teraz pędy się rozkładają na boki i je podwiązałam

Z daleka nic nie widać a z bliska wygląda to tak

Rododendronowy ogród II. 21:15, 29 cze 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Czerwone, drobne róże - sliczne :-0, o edence nie wspominając bo ona wiadomo - cudna, ja mam 1 szt chyba edenki w każdym raie taką kupowałam...
The pink fairy od ciebie zaczynaja kwitnąc u mnie

Moim pink też paki pękają a zakwitła przy nich jakas taka inna , bardzo mi się podoba.

Ogród nad Rozlewiskiem 21:14, 29 cze 2015

Do góry
Miniony weekend to oczywiście obchody i świętowanie kupalnocki, czyli Nocy Kupały.

Był oczywiście festyn gminny, a w programie m,in.: konkurs smakołyk nadbużański, na najładniejszy wianek, puszczanie wianków na wodę, i śmiechu i radości też było wiele.

Ogród w Puszczykowie 21:14, 29 cze 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)
Red Barony i stipy dołączyły do towarzystwa kosówek, śliw dziecięcych i berberysów na skarpie przy tarasie:

aspirynki z fioletową szałwią

patrzę i się zachwycam...) piknie tu;
te śliwy bardzo wyrosną?? czy regulujesz wzrost...piękny akcent kolorystyczny dają;
czy jakieś róże niewysokie możesz polecić?? chodzi za mną rabatka różana ale miejsca na nią jeszcze szukam..rozumiem,że róże tylko do słoneczka...co??

Moja "przyziemna" :) pasja 21:12, 29 cze 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)

super za rok palca tam nie wbijesz
Szmaragdowy Zakątek 21:10, 29 cze 2015

Do góry
Nikito,

Dziękuję za przemiły wspólnie spędzony dzień . I za ML .

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies