Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

Milka 15:31, 13 lip 2015

Zatem masz zaklepane, dobrze ze się odezwałaś, bo zaczęłam wywalać
07_Rene 19:33, 13 lip 2015

Podziwiam Twój nienaganny trawnik... Świetnie rośnie pod tymi drzewami - wiem, że to Twoja zasługa Jakie drzewa rosną w Twoim lesie? Zazwyczaj widać na zdjęciach same pnie, ciekawa jestem
Mathildis 19:34, 13 lip 2015

Milka napisał(a)
Aniu, piękne te miejsce z drzewami, tam sadź hortensje, jak się kawałek korzeni uszkodzi, to i tak nic drzewom nie będzie; pięknie oczyszczone, trawnik i kant cudo
Nadawałby się do ciebie w to miejsce bodziszki kwitnace na różowo, liście się ładnie wybarwiają na czerwono, bo rosną szybko i zadarniają, mam nadwyżki.

Irenko cytuję jeszcze raz Twoją poprzednią wypowiedź bo Ty jako jedyna zauważyłaś, że kanciki zrobiłam... Dziękuję hortensji na pewno będzie u mnie więcej....

aga_pe 19:39, 13 lip 2015

Aniu, w przyszłym roku mogę Ci również oddać trochę bodziszków. W tym roku kupiłam 9, podzieliłam na 17 i jeszcze ze 2 miesiące i będzie piknie zadarnione. Na wiosnę będzie można dalej dzielić
Mathildis 19:42, 13 lip 2015

07_Rene napisał(a)
Podziwiam Twój nienaganny trawnik... Świetnie rośnie pod tymi drzewami - wiem, że to Twoja zasługa Jakie drzewa rosną w Twoim lesie? Zazwyczaj widać na zdjęciach same pnie, ciekawa jestem

Te pnie co widać to głównie sosny, jest kilka dębów, klonów, jawor, brzozy, a nawet jesion i wierzba, które nie mam pojęcia co robią na piaskach (przypuszczam, że gdzieś głębiej wodę znalazły)

korony moich drzew na jednym ze zdjęć widać dzięcioła, na drugim tylko bardzo bystre oko dojrzy mazurka

Mathildis 19:50, 13 lip 2015

aga_pe napisał(a)
Aniu, w przyszłym roku mogę Ci również oddać trochę bodziszków. W tym roku kupiłam 9, podzieliłam na 17 i jeszcze ze 2 miesiące i będzie piknie zadarnione. Na wiosnę będzie można dalej dzielić

nie wiedziałam, ze one takie podzielne
dziękuję ja u siebie za dużo staram się nie dzielić, roślinki zbyt długo się u mnie po takich zabiegach zbierają... ogólnie słabo/wolno rosną, a jak podzielę to już wcale sił do życia nie mają

aga_pe 20:00, 13 lip 2015

Powiem Ci, że akurat te bodziszki pięknie rosną. Mam inne odmiany i one już tak szybko nie rosną
Mathildis 20:11, 13 lip 2015

"Mamo, mamo chodź szybko... chodź szybciej, bo ucieka... zobacz jaki duży żuk... zrobisz mu sesję i pokażesz na forum?"
Mój synek już wie, że mama ma lekkiego bzika i nic go nie dziwi
Przedstawiam kolejnego mieszkańca mojego lasu:
Jeden z większych naszych chrząszczy z rodziny kózkowatych - Dyląż garbarz
idealny tekst by pomęczyć trochę uczniów na dyktandzie... czyż nie?

Na zdjęciu z lampą widać, że nie jest czysto czarny raczej brunatno czarny..

jest na tyle duży że można się go wystraszyć

Owady te rozwijają się w zmurszałych pniakach i korzeniach, rzadziej zamieszkują leżące pniaki i grube, odłamane gałęzie drzew, a także w podziemnej części zagrzybionych słupów. Spotykane są na terenie całej Polski w lasach iglastych i liściastych.

Żerowanie jego larw w zmurszałych pniakach jest bardzo korzystne dla ekosystemów leśnych, bo przyspiesza obieg materii w przyrodzie. Larwy choć dość żarłoczne to rosną wolno, na pełen rozwój potrzebują od 2 do 5 lat. Za to, gdy osiągną końcowy etap, mogą dorastać nawet do 7,5 cm (są okropne bleee na szczęście na żywo nie widziałam)
Mathildis 20:19, 13 lip 2015

Mathildis 22:01, 13 lip 2015

Podobno należy do tych owadów, które wedle praw fizyki nie maja prawa latać, tylko o tym nie wiedza i dlatego latają niech będzie prawo żuka

dosyć potworka na dziś