Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:07, 28 cze 2015

Do góry
Proszę o radę czym zapełnić tę rabatę, bo wydaje mi się jeszcze pusto.
Za tujami są róże, za różami pęcherznice. Chodzą mi po głowie trawki, ale nie wiem czy trafnie.

Pomożecie?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie

Tak wygląda z boku:

A tak z tyłu:
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:06, 28 cze 2015

Do góry
rozpoczęty 3 tydzień na pierwszym miejscu listy przebojów
to już chyba końcówka ale dla mnie to i tak rekord świata w długości kwitnienia

debiutantka z ubiegłego tygodnia

mniej lub bardziej pokręcone tak jak właściciel w zależności od sytuacji
Mój mały ogródek 13:53, 28 cze 2015

Do góry
[
i jeszcze raz bo pomyliłam nazwe to jest
Amerykańska malwa stepowa

gdzie nabyłaś to cudo...kolor uroczy
Mój mały ogródek 13:52, 28 cze 2015

Do góry

różyczka na pniu

piękna ona...długo kwitnie??
Tu ma być ogród :) 13:48, 28 cze 2015

Do góry
Dzięki Renia - to pierwszy element architektury ogrodowej, powoli będą przybywać kolejne i mam nadzieję, że wszystko będzie ze sobą współgrać.

A jeszcze jestem Ci winna info odnośnie ilości berberysów Bagatelle między hostami.
Jest ich 7, ale rabata będzie jeszcze powiększana, a ja mam jeszcze 3 do zagospodarowania, więc jak jakby co to mam jeszcze co dołożyć.
Minęło kilka dni od posadzenia, a Bagatelle już zaczyna nabierać właściwych barw.

Hortensjada 13:43, 28 cze 2015

Do góry
A na deser zostawiłam Anabelki - stan na dzień dzisiejszy , wczoraj spędziłam mnóstwo czasu na podwiązywaniu, bo kwiaty robią się ogromne i lada moment będą się przewieszać ( najbardziej kłopotliwa z hortensji jest pod tym względem Hayes Starburst- pędy na razie sztywne)

Hayes Starburst

Strong Anabelle

Tu ma być ogród :) 13:43, 28 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Plac zabaw dla córeczki.

Funkcjonalnie, gustownie i fajnie wkomponowane w ogród
Brawo
Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:41, 28 cze 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Aniu to boskie jest

Śliczne połączenie
Brawo!
Tu ma być ogród :) 13:40, 28 cze 2015

Do góry
Plac zabaw dla córeczki.

Hortensjada 13:33, 28 cze 2015

Do góry
Kolejny żółty akcent w moim ogrodzie- dziurawiec, też się obudził

Lilie u mnie dopiero się otwierają, ta jest pierwsza

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:30, 28 cze 2015

Do góry
I ja prosiłabym o pomoc. Na pierwszym zdj wiosna widać, że była tam tylko trawa,ale zerwałam darń, przekopałam rabatę 15m na około 150-160 cm (nie pamiętam).Aktualnie mam niewiele posadzone bo nie wiem co tam może rosnąć tak,żeby słonce nie wypaliło bo to jest część działki od południa.
Póki co rośnie tam (na przemian) tawułki, bukszpany, bliżej siatki rosną jakieś kwiaty, których nazwy nie pamiętam,ale wizualnie przypominają te chwasty, które sa za ogrodzeniem. Są tez 2-3 bluszcze puszczone na siatkę,ale małe jeszcze. Jest też trzmielina płożąca- trzeba by ja przesadzić bliżej siatki), starzec. Blizej prawego brzega rosną poziomki (nie miałam gdzie ich wsadzić). Rosną też 2 trawy- nazwy nie znam.
Co bym chciała tam posadzić to hortensje (3-4 szt), żurawki w ich cieniu, wrzoście, jakies trawy czy turzyce, trzmieline na pniu lub cos innego na pniu. Nie chce żadnych tuj bo one są wszedzie i u każdego chyba.
no i wysypać to korą
Gleba jest gliniasta, jest sporo nasypanej w czasie budowy,ale i tak glina rządzi , no i turkucie, które sa tutaj na potęgę (małe bukszpany wsadziłam w doniczce obcinając ich dno),a całkiem małych tawułek w ogóle nie wsadziłam, posadze je za rok.
To nie jest rabata na widoku dla ludzi,ale to widok dla mnie z salonu.
Ta częśc trawnika co widać to najlepiej wygladający trawnik u nas, w pozostałej części to przeważają przeróżne chwasty- tu tez prosiłabym o radę: czy zrywać darń i nasypać ze 3-5 cm dobrej ziemi i dopiero wówczas na jesieni posiac trawę?

Odnosnie obrzeży to wycięłam nożem do darni,ale jesli nasypię korę to wówczas potrzeboiwałabym chyba czesgoś co bedzie trzymało ja na rabacie? Czy po prostu wybrac więcej piachu i dopiero wówczas wysypać korę?

Hortensjada 13:30, 28 cze 2015

Do góry
Inne pnącza też mają się dobrze

Lawendowy zawrót głowy 13:28, 28 cze 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Śliczna ta rabatka Jolu
Jest taka jak należy nic dodać nic ująć ... nie zmieniłabym tam ani jednego centymetra ...

PS A gdzie kupowałaś te srebrne kule?
Hortensjada 13:28, 28 cze 2015

Do góry
Na dworze zimno i mokro Brrr... Coś tam jednak rośnie

Szpaler The Fairy wreszcie zaczyna kwitnąć

Zaczyna również pokaz powojnik Summer Snow ( stanowi środkowe piętro mojego żywopłotu od strony ulicy, pędy krótko przycinane na siatce w ciągu sezonu często osiągają po kilka metrów i do późnej jesieni będą wydawać mnóstwo kwiatów ( obficie w miejscach słonecznych). Teraz jest w fazie wspinaczki na jarzębiny

Kolorowy ogród na piasku 13:23, 28 cze 2015

Do góry

Trudno wybrac tej naj bo zakątki piekne i na pewno się powtarzają...
Ogród Janeczki 13:22, 28 cze 2015

Do góry
Dziekuje bardzo za odpowiedź.
Susza raczej nie bo u nas ostatnio ulewa za ulewą (Wrocław) tak że nawet trawa z rolki w miejscach, w ktorych myslalam ze juz nie odbije zazieleniła się cała. Przędziorki raczej też nie, wlasnie poczytalam co to jest, obejzalam dokladnie liscie od spodu i nie ma śladow zadnych robaczków. Słaba gleba niestety tak.
W dwoch rabatach podwyzszonych (tam gdzie sa warzywa i zioła) wymieniłam ziemię na podłoże uniwersalne i wszystko pięknie rosnie (mięta przechodzi samą siebie). Niestety w innych miejsach nie wymieniłam ziemi. Uwierzyłam ekipie ktora zakladala trawnik, ze nie muszę.
Kompostu jeszcze nie mam (maly kompostownik ma stanac tam gdzie na planie zaznaczony jest rozowy kwadrat) a nawozow sie boje...za czesto ziemia laduje w buzi corki :/
Czy wyjsciem dla Variegaty bedzie wykopanie jej i wymiana tej ziemi na podloze uniwersalne?
Bergenie tez srednio sobie radza... Dodatkowo caly czas czerwienieja im liscie. Ale to chyba nie choroba (?) pojedyncze czerwone widzialam w doniczkach w sprzedazy.

Malutki pod lasem 13:19, 28 cze 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Aniu czy Ty masz tak jak ja? Narzekam na brak prywatności przez to, że sąsiad ma wgląd na moje podwórko ale za żadne skarby nie obsadzę się tujami.
U mnie mało miejsca więc od jesieni będę realizować obsadzanie siatki różnymi gatunkami powojników Będzie kolorowo i pachnąco
Pomysł z bergenią mnie się podoba, jest zimozielona jesienią fajnie się przebarwia, wiosną pięknie kwitnie
Pozdrowionka

Ha No to chyba mamy tak samo i jest nas dwie na tym forum. Nie lubię tui i sadzę je tylko po to, żeby zimą łyso nie było. Mam nadzieję, że krzewy szybko urosną i trochę mnie zasłonią, głównie od drogi, bo ja na tą stronę mam okna i mnie widać w kuchni Z sąsiadami nie jest tak źle, oni mają na moją stronę tylko to małe okienko od kotłowni, bardzo się lubimy i jak widzimy, że u któregoś jest grill, to drugi siedzi w domu i nie przeszkadzamy sobie A no i nie chcemy się też bardzo obsadzać ze względów bezpieczeństwa, bo jak się ktoś podejrzany kręci, to widać
Na bergenię padło dlatego, że mam do niej nieograniczony dostęp, u mojej mamy rośnie całe pole tego Tylko ciągle nie wiem czy ten berberys tam to dobry pomysł?

Rącznik dla Ciebie, pozdrawiam

Kolorowy ogród na piasku 13:13, 28 cze 2015

Do góry
Rabaty tak pieknie skomponowane, że dech zapierało...

Mój ogród pod górkę... 13:11, 28 cze 2015

Do góry
I lawenda kudłata
Kolorowy ogród na piasku 13:10, 28 cze 2015

Do góry
Byłam wczoraj w raju....
Tak , to były moje pierwsze słowa powiedziane do siebie po wejściu - jestem w raju

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies