Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Anity 19:59, 30 maj 2015

Do góry
Szmaragdy i hosty ( medynie tu jest znośny cień)

Hortensjowo - żurawkowa, w tle pergola, obwódka z liliowców i irysów

Małgoś, klon kupowany razem
a czasem nie na temat ... 19:59, 30 maj 2015

Do góry
No i bambusy , miałam je ruszyć w przyszłym tygodniu ale pomyślałam że skoro Magdzie tak zależny to zrobię to dla niej nawaliłam ziemi z wora ile miałam , w sumie chyba z 10 worków, w tym trochę substrala który jest wzbogacony, dodałam kory, miałam jeden worek odkwaszonego torfu, prawie dokończony kompost, koński dopalacz - i na koniec - trupa larwy motyla bo wyczytałam w jednej pracy magistrsekiej na temat hodowli bamboo w pl, że bambusy lubią padlinę jako nawóz - to nie mają, i niech mi tylko spróbują nie rosnąć !!!!

kazali dać dobre żyzne podłoże, dałam, co miałam

W sumie to rabata jeszcze nie dokończona, poczekamy aż ziemia osiądzie, dosypię jeszcze ile trzeba i wtedy zakoruję

ps. nie to żebym czytała prace magisterskie na temat każdej wsadzanej rośliny - od otworzyło mi się akurat i to był jedyna rzecz jaką przeczytałam

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:57, 30 maj 2015

Do góry
Mimo inwigilatora ogrodowego porobiłam parę zdjęć

i jak tutaj nie odpoczywać na bujaczku kiedy takie piękne kulasy na patyczkach się ma
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:57, 30 maj 2015

Do góry
Mam takie propozycje na rabatę w narożniku przed domem, podpowiedzcie która wersja lepsza
1. z jednym drzewem,
czy 2. z trzema kolumnowymi drzewkami
i pomóżcie wybrać drzewo, w każdym coś mi nie pasuje, chciałabym żeby miało biało zielone liście albo kwitło na biało i rosło nie za wysokie.
Danusiu może Ty się zlitujesz i poradzisz jakieś drzewo. Myślę o głogu, wiśni kanzan, Umbraculifera, miłorzębie mariken, klonach, ale nie umiem podjąć decyzji. Skłaniam się chyba do wersji z jednym drzewem wiec raczej kula albo parasol.

Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 19:56, 30 maj 2015

Do góry
To miejsce jeszcze nie całkiem skończone
Ogródek Anity 19:56, 30 maj 2015

Do góry
Dzisiaj pracowicie spędzony dzien- w ogrodzie, wiadomo!
Było mocowanie pergoli do róży i podpór do róz wogole- rosną strasznie wielkie, ale paki jeszcze nie pękają.....pare dni....a na razie krzewuszki szaleją....
a czasem nie na temat ... 19:52, 30 maj 2015

Do góry
o rany wcięło wpis , muszę jeszcze raz

wiem,że jestem nudna z tą kaliną ale ją uwielbiam miałam ją zastąpić dereniem sibirica ale w końcu postanowiłam się trzymać planu wypuściła sporo kwiatów i ma kilka pąków w zanadrzu zobaczymy jak długo będzie kwitła

Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 19:49, 30 maj 2015

Do góry
Ogród Ani :) 19:49, 30 maj 2015

Do góry
To Jaśminowiec wonny Snowbelle. Taki był napis na karteczce.
Mam dwa egzemplarze i trochę mnie to amatora dziwi że niby tak samo się nazywały a jednak troszkę się różnią...hmmm.

Jeden ma ciemniejsze listki, kilka dni temu był oblepiony mszycami, ratowaliśmy go z eMem opryskami, ma dużo pąków. To ten.

A drugi jest jednak zdecydowanie jaśniejszy, nie miał mszyc, mimo że rosną obok siebie, no jakiś jednak inny jest A wygląda tak:

A tak wyglądają razem:

Czyżby nas ktoś nabił w butelkę
Nie ma problemu i tak pewno znajdę im inne miejsce albo zasilą kompost ech.
a czasem nie na temat ... 19:46, 30 maj 2015

Do góry
ok, dziś ogrodowo dzień owocny, najpierw zakupy , rozlatująca się pożyczoną cieżarówką w której bynajmniej było mi wyjątkowo nie do twarzy ale nie będę narzekać, pożyczyli więc jest ok, dorebooski zakupione, listki piekne ciemnozielone, stoją jak armia wyszkolonych żołnierzy, równiuśko, wszystkie wybierane z setek innych , zresztą identycznych

byłam w szkółce Kurowscy, oj, było na co popatrzeć, po moich szkółkach chałupniczych to raj, poza tym dostałam rabat więc wróciłam wielce zadowolona . Brzozy mają między 2-3 metry.

Nie mam przygotowanego miejsca ale uznałam że muszę robić zakupy bo to mnie mobilizuje, rośliny nie mogą długo stać w doniczkach, dorenbosy będą podsadzone śmiałkiem a w nim czosnki główkowante i inne drobne gdzie nie-gdzie kwitnące ale te juz dosadzę w przyszłym roku.

Mirkowy ogród (początki) 19:44, 30 maj 2015

Do góry
Naparstnice będą u mnie kwitły pierwszy raz sadzonki robiłam w zeszłym roku Mam nadzieję że będą się same rozsiewać Żurawski dzielone pięknie rosną☺
W cieniu - zacieniona 19:44, 30 maj 2015

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Zakwitł botaniczny powojnik Lemon Dream.
Ma pełne seledynowe,dzwonkowate kwiaty pachnące cytrusami,sadziłam w ubiegłym roku.

Śliczny ten powojnik Bogusiu i do tego jeszcze pachnący.
Dużo słoneczka życzę
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 19:44, 30 maj 2015

Do góry
Dziś pogoda w kratkę, ale udało sie popracować w ogrodzie. Zdjęcia niestety robione z balkonu bo znów zaczęło padać
Moja codzienność - ogród Oli 19:42, 30 maj 2015

Do góry
rojniki komuś obiecałam nie pamiętam komu

kwitną lilie

seslerie nowa miłość
skalna

jesienna

koniec
Moja codzienność - ogród Oli 19:41, 30 maj 2015

Do góry

Do góry
jeżówy w pąkach

Do góry
buksy po azofosce w końcu ładne

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:36, 30 maj 2015

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...dużo nadaje się do pokazania,roślinki dorodne.U nas zimno i wszystko się kisi...

U nas dzisiaj słoneczko ale wiatr urywa głowę.
Na kwiatki Bogusiu będę musiała w tym roku trochę poczekać
Dobrze że chociaż czosnki kwitną to ogród tak smętnie nie wygląda.
Paprocie ogrodowe 19:36, 30 maj 2015

Do góry
Kasia zdobyłem Dryopteris erythrosora 'Brilliance' mam nadzieję ze tym razem nieoszukana

wprawdzie na pierwszym planie hosty ale paprocie w przewadze

Hortensjada 19:36, 30 maj 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
I jak zakupy na targach ?

Moim najcenniejszym zakupem jest dereń kwiecisty Rainbow ( przy zakupie dereni zawsze szukam śladów kwitnienia, żeby później nie czekać kilka lat na kwitnienie), wpadł mi też w oko dereń kousa Milky Way -do jutra się zastanowię ( targi dwudniowe, adres sprzedawcy też zdobyłam )

I reszta zakupów ( 3x hortensja Rensun-przed ogrodzenie koło wiśni, gdzie usunęłam trawnik i potrzebuję coś niskiego- jak rabata uzyska docelowy wygląd to pokażę, 3 żurawki ,1 funkię mikro i 3x szałwię o bardziej różowym odcieniu kwiatów, 3x przetacznik- tam gdzie nic nie chce rosnąć )

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies