Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:22, 26 cze 2015

Do góry
lewa strona
wyciągnęłam runianki zarośnięte jasnotą, a tę ostatnią drastycznie przycięłam
tak samo irgi i kosodrzewiny
doszły carex Amazon Mist, lawendy i Red Barony

po prawej rabata z rodkami i głogownikami
za brałam stąd azalię, część hakone, zostanie powiększona o 70 cm aby znowu wzdłuż posadzić na całej długości hakone, będę dzielić swoje

muszę też z niej zabrać narcyzy i tulipany, ale werbena jest wszędzie i się nie da, sa tam też jezówki, na razie zostawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:15, 26 cze 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Irenko, masz pięknie Pamiętasz? Wrzucamy na luz, cieszmy sie samym cieszeniem, byciem w naszym ukochanym ogrodzie, obojętne, jaki by on nie był Buziaki

Pamiętam, a jednak zbaczam z kursu, bo nie chciałabym już przerabiać, pomysłu nie mam, i na dodatek dumam, co inni powiedzą, czy to gra? czy coś podpowiedzą i wtedy mi się wyklaruje...takie dni, miną, już się tu zmieniło, wszystko podrośnie i ok, tylko nie wiem czy jeszcze coś dokładać? może nie, bo znowu będę przesadzać
po pracy jak wpadam do ogrodu, to jak otumaniona, nie wiem za co się chwycić, tyle tego...chyba plan zacznę robić

to fotki z ostatnich działań, mąż robił, ja marudziłam, no ciut cięłam i czyściłam miejsce pod irgą i tam wcisnęłam bodziszki

to jest przejście pomiędzy dwoma wyspami-kwiatonami
z jednej na drugą stronę ogrodu
od strony liściastej

i prawa i lewa strona w modyfikacji, bo po jednej stronie posadzona 1 azalia a po drugiej 3

prawa z 3
poszły 3 hakone, 6 carex Bronzita, 4 miskanty Ml, czy coś jeszcze dodać?

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:59, 26 cze 2015

Do góry
UlaB napisał(a)
Mała-Wielka Mi, Twój ogród jest dla mnie jednym z najpiekniejszych na forum - bardziej do mnie przemawiają te żywiołowe, kipiące różnorodnością i Twój taki jest Pieknie. Zaraziłam się u Ciebie niektorymi bylinami i bardzo sie z tego cieszę

Powiedz mi proszę, czy dobrze widze ze to jarzmianka wieksza? Czy ona jest taka niziutka czy jednak pnie się w górę? Chodze koło niej i nie moge sie zdecydowac (a ogród mam mały). Potrzebuje towarzystwa dla Pomponelli w półcieniste miejsce i nie mogę sie z tym ogarnąć. ogólnie ona tam w ogóle jest biedula sama bez czegokolwiek kwitnącego (jak juz znikną hiacynty). Potrzebuje całego zestawu i kompletnie nie ogarniam tego miejsca jesli chodzi o towarzystwo bylinowe.

Jarzmianka jest normalna Primadonna rośnie do 60cm, a Claret do 80 i tak u mnie mają Chociaż jedne rosną książkowo
Duży bukszpan i wielka hosta powodują, że na foto jarzmianka jest malutka

Jarzmianki przed Pomponelle będą za wysokie, ale z boku jak najbardziej pasują. Przed może daj bodziszki. Tereaz testuję bodziszki Sweet Heidy u Havana Blues. Do półcieniowa i mają kwitnąć do października. Do Pomponelli fajnie by wyglądała odmiana Pink Penny, ale taka mi nie pasowała na nową rabatę i kupiłam w tonacjach bardziej pod niebieski.
Pani Słodka Hajdi
Ilex crenata "Golden Gem" - ostrokrzew odm. żółta 11:52, 26 cze 2015

Do góry
Mam dwa takie krzewy, w zasadzie obok siebie i w maju niestety z jednym coś się stało... dosłownie w ciągu tygodnia stracił wszystkie listki.. Może go przesuszyło, nie wiem? W każdym razie usunęłam go ze skarpy i poszedł na kwarantanne w inne - płaskie - miejsce. Może odżyje..

Tu na zdjęciu jeszcze w miarę w dobrej formie. Po Kilu następnych dniach listków już w zasadzie nie było

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:46, 26 cze 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Dziewczyny odpiszę wszystkim jutro .Wybaczcie, ale mam urwanie głowy.

Wsyawię tylko zdjęcie rabaty kulkowej.Doszły różyczki, troszkę szałwii i przetacznika.
Zrobiłam też część innej rabaty, ale tam brakuje bukszpanów więc zdjęć na razie nie robiłam.

Bardzo fajna pachnąca
Lawendowy zawrót głowy 11:44, 26 cze 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Ale masz pachnące widoki, aż żal okno zamykać
Rododendronowy ogród II. 11:14, 26 cze 2015

Do góry
Bogdziu, dziękuję za przemiłe towarzystwo polecam się w przyszłości

ten widoczek dla ciebie, może ktoś zna trawkę z fioletowymi kłosami która ci się tak spodobała

Rustykalne wariacje 11:07, 26 cze 2015

Do góry
marcin162 napisał(a)
Mam małe pytanie do użytkowników, czy ktoś wie co to jest? a raczej kto? takiego gościa miałem ostatnio po sąsiedzku moich dorodnych jak co rok lilii

Marcinie to jest motyl, bardzo rzadko wystepujący.
Borówcowy raj 11:07, 26 cze 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
o cieciu czytam i 5h to "hardcore" jest

ja tnę już 2 tydzień relaksacyjnie godz. max 1,5h , po 5h to raczej masaże konieczne

forsycję też posiadam ...zrobiłam z niej kulke na pniu siedzi w kacie,wczoraj własnie też ja mocno ogoliłam bo przyrasta gigantycznie!
wiosna natomiast swieci na rabacie (4 sezon u mnie)
zdjęcie z kwietnia 2015.

Taka kuleczka to faktycznie relaksacja . Fajnie zrobiłaś.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:01, 26 cze 2015

Do góry
II wersja. z berberysami po środku - tylko wtedy przycinałabym mocno berberysy i utrzymywała w gormie kulek . Tylko nie wiem czy z tą odmianą dam radę. Może coś pokroju berberysa green carpet tylko w kolorze purple. Jest coś takiego.?

Ogród Proximki 11:00, 26 cze 2015

Do góry
II wersja. z berberysami po środku - tylko wtedy przycinałabym mocno berberysy i utrzymywała w gormie kulek . Tylko nie wiem czy z tą odmianą dam radę. Może coś pokroju berberysa green carpet tylko w kolorze purple. Jest coś takiego.?

Jurajski Ogród 10:54, 26 cze 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
o poranku

Wszystko śliczne, ale o mnie szczególnie ujęło, normalnie Francja

tu chyba coś zmieniałaś, coś dokładałaś? fajne donice z bordowymi roślinami i oczywiście te twoje borda w kulkach, u mnie idą jak krew z nosa jeden padł od suszy, nie wiem czy reszta da radę
Typografia ogrodu 10:47, 26 cze 2015

Do góry
Pamiętacie ze leczę swoje umbry. M spotkał dziś w mieście kilkanaście sztuk, rosnących obok siebie, na otwartym terenie, jakieś 30 metrów od drogi wiec bez zezposredniego kontaktu na z sola drogowa i połowa z nich zdrowa a reszta wyglądające jak nasze chore i to juz nie młode okazy.

U mnie głównym podejrznym było coś pobudowlanego w glebie co mogło im szkodzić - ale te z miasta raczej takiego podłoża nie mają a chorują.

Ogród Proximki 10:44, 26 cze 2015

Do góry
Jeszcze raz moja nowa rabatka. Odsunęłam ją od świerków bo jakby urosły to zasłoniły by część roślin. Pomóżcie czy coś zmienić(ustawienie, dodać trawki...)???

Tam gdzie grabie i czerwona poziomica będzie koniec rabaty żwirowej dalej zdejmę ziemię o obsypię korą
Gabisiowy ogród...początki....:-) 10:42, 26 cze 2015

Do góry
Całość:

Lewa:

Środek:

Prawa:

Różaneczniki - choroby i szkodniki 10:42, 26 cze 2015

Do góry
Olu, Chętnie bym Ci pomogła , ale nie mam jeszcze wystarczającego doświadczenia

Nie chcę marudzić bo już niedawno prosiłam o radę w sprawie moich rodków, ale nie mam jeszcze takiego doświadczenia jak większość z Was tutaj i dlatego każdy problem powoduje u mnie panikę, że stracę krzaczek Poradźcie co zrobić z tym "zasolonym" Catawbiense Grandiflorum? Zasolenie( tak w poprzednich postach mi poradziliście)mam wypłukiwać podczas podlewania i więcej nie nawozić... Ale teraz odkryłam coś nowego: nowe przyrosty, które do tej pory były piękne, duże i zielone zrobiły się takie:

Te jasne liście to tylko efekt słońca- w rzeczywistości są zielone jak reszta przyrostów.
Poradźcie co zrobić z tym ' marmurkowatym" efektem? czy to braki żelaza i magnezu na skutek zasolenia? Dodam jeszcze, że takie liście zrobiły się tylko w pobliżu tych z efektem zasolenia czyli z tymi brązowymi , suchymi brzegami. Na tej części krzewu , na której nie ma brązowych liści nie ma też tych" marmurkowatych" przyrostów.
Jeśli to braki magnezu lub żelaza to mam nawieźć dolistnie czy nie? i czym? żeby nie zaszkodzić
Proszę pomóżcie!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:40, 26 cze 2015

Do góry
[quote

Wydaje mi się ze po prawej stronie ławeczki jest ok. Tylko lewa coś zagmatwana
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:38, 26 cze 2015

Do góry
Witam serdecznie. Ustawiłam właśnie roślinki na mojej nowej planowanej rabacie. Mam ogród geometryczny, nowoczesny. Niestety na mój wątek wchodzi mało osób więc tutaj pozwoliłam sobie prosić was o pomoc.

Będzie to rabata z niską ławeczką (w miejscu ustawionych poduszek) bo przed rabatą planuję zrobić miejsce na ognisko. Proszę pomóżcie czy roślinki mogą tak zostać, czy dodać trawki, czy zmienić ustawienie. Co radzicie. Chciałabym wkopać wszystko od razu bo później obsypuję to miejsce żwirkiem białym. Rabaty z tyłu będą obsypane korą. Miejsce rabaty ograczone czerwoną poziomicą i garbiami . Wymiaty rabaty 2,6x2,6

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 10:33, 26 cze 2015

Do góry
Moja jedyna różyczka
Moja działka na Dębowym Lesie 10:31, 26 cze 2015

Do góry
gratki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies