Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Kiedyś będzie tu ogród

Kiedyś będzie tu ogród

Agatek 18:39, 09 lip 2015

Zrób większe będzie i za mnie bo ja u siebie nie mam miejsca na wodę
anka_ 23:16, 09 lip 2015

kachat napisał(a)
A co jest nie tak z żywopłotem z ałyczy? Tutaj wygląda super - tu.

Anka, ja właśnie czytam o tych wszystkich dereniach, i głowa mi spuchła już a wciąż nie wiem, który wybrać. Bardzo bym nie chciała rozłogowego trafić, aby mi rozłogami nie zeżarł polowy działki. Rozłogowy, zwykły biały, sibirica... wszystkie dla mnie wyglądają tak samo i pojęcia nie mam, czym się różnią, wszystkie tak samo zielone. Lecę dalej analizować krzaki, może wreszcie się na coś zdecyduję

Kasiu co do żywopłotu z ałyczy to ma jedną MEGA wadę- potworne kolce. Zeby ładnie wyglądał to minimum 2x w roku trzeba go ciąć. A tak w zasadzie to powinno się częściej, bo ma dwu metrowe przyrosty roczne. A takie cięcie i wynoszenie później przy 30m żywopłotu to katorga. W zeszłym roku powiedziałam PASS.

Co do dereni to nie wiem jak dereń rozłogowy, ale dereń biały- czy to czysty gatunek czy odmiana- ładnie trzyma fason. Raz widziałam tylko takiego 2m szer. Nie było to jednak efektem rozłażenia się przez rozłogi tylko zaniedbania (zdziczenia)- bardzo długie gałęzie kładły się na ziemi i ukorzeniały.

kachat napisał(a)
Oczko po powiększeniu wygląda super! Większe rób, więcej czasu na planowanie nasadzeń i zbieranie kasy na kwiatki i folie będziesz miała

Taaaa....
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 23:24, 09 lip 2015

Marta7 napisał(a)
Ania planujesz coś o czym zawsze marzyłam -wodę w ogrodzie!A jeszcze z kaskadą....
Pozytywnie zazdroszczę i trzymam kciuki coby wszystko było po Twojej myśli
Pozdrawiam serdecznie

Marto uwielbiam szum wody. To po części też taki powrót do przeszłości. Człowiek cały wolny czas spędzał na włóczeniu się po górach i słuchał szumu potoków. Piękna sprawa.
Za kciuki dziękuję, baaardzo się przydadzą. Pozdrawiam.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
anka_ 23:30, 09 lip 2015

roma2 napisał(a)

Mała Mi w sensie zgłoszenia i powierzchni stawu. Dylematy finansowe rozumiem świetnie, niestety. Ja żyję wśród tych, co je ciągle mają. Ale marzenia nas pchaaaają !!!! do przodu. Powolutku, ale naprzód!

I ty Brutusie....

Romciu ja wiem, że Ania ma rację. Tylko czasami trudno jest pogodzić się z tym, że już mamy dogonić marzenie, a ono ucieka.
Jakby taka powierzchnia była możliwa jak składałam zgłoszenie, to nie wahałabym się ani chwili. Na 30m moooże dałabym radę w tym roku z folią, na 50 nie ma szans. I rabata stoi, i rośliny w donicach się kiszą i .....
i tak Ania ma rację.
anka_ 23:44, 09 lip 2015

Agatek napisał(a)
Zrób większe będzie i za mnie bo ja u siebie nie mam miejsca na wodę

Czarujesz kobieto, 1200 m2 to jakieś ciurkadełko się zmieści.

Iwk4 15:49, 10 lip 2015

Aniu,zrób, jak ci mówi rozum. Każde moje oczko wytrzymywało 3 lata, aż zrezygnowałam z wielkich. W pierwszym topiła się córcia, jak miała 4 lata i mały szczeniak. jak dzieci podrosły i były mądrzejsze, zrobiliśmy drugie i te rozumne dzieci grabiami piłkę łowiły z dziećmi sąsiadów, bo im wpadła. Potem opadły mi ręce. Za dużo było roboty z rozbieraniem i zakupem nowej folii. No i koszta materiałów większe. Większa pompka, więcej folii. I musisz się liczyć, jaką folia ma szerokość, żeby nie trzeba było kleić. Musisz mieć na zakład.
Takie mieliśmy w 2002 roku (fotkę usunę) i było wystarczające.

ewsyg 18:39, 10 lip 2015

anka_ napisał(a)

Tak, tyle tylko że prawie dwa razy większy koszt folii, większy (a co za tym idzie droższy) filtr, więcej roślin. No i zgłoszenie trzeba robić jeszcze raz i czekać miesiąc....

A ja prawie wynegocjowałam z eMusiem że tak imieninowo dorzuci się żonce do folii.

Co się będziesz rozdrabniać, niech na jacht jeszcze dorzuci

Będzie woda, to trzeba czymś po tym pływac
anka_ 22:25, 10 lip 2015

ewsyg napisał(a)

Co się będziesz rozdrabniać, niech na jacht jeszcze dorzuci

Będzie woda, to trzeba czymś po tym pływac

Jacht jak jacht, ale o kajaku na stawie to myślałam.
anka_ 22:32, 10 lip 2015

Iwk4 napisał(a)
Aniu,zrób, jak ci mówi rozum. ...

No właśnie Iwonko, rozum jedno a serducho drugie. Na razie ogarniam teren i likwidujemy do końca żywopłot. Później wbiję paliki tak jak ewentualnie wyglądałby staw, pochodzę koło tego i zobaczymy. Najwyżej zakup folii przełożę na przyszły rok.
Jutro jeszcze jadę zorientować się jakie są szerokości folii i cena.
Marga 22:47, 10 lip 2015

A czy to będzie staw kąpielowy? Taki co to w nim wodę oczyszczają rośliny?
Ja ze względu na małe dzieci niestety nie planuję żadnego oczka w ogrodzie , ale będę Ci kibicować.