Jola - widzę " ze też dziś mocno pracowo ogrodowo dziekuje
Polinka , dzięki za docenienie moich kancików , przy desce nożem kuchennym ( nóż niestety nie przeżył ) Ml nie będę dzielić , a co ile je sadzić , żeby taki szpaler się zrobił ?
Alicja dziekuje za odwiedziny , też za chwilkę do Ciebie zajrzę
Ania dziekuje
IDziesz kochana jak burza! Już to wszystko całkiem inaczej wygląda niż na początku A jak trawka urośnie będzie super soczyście
Jak mojego Młodego zmobilizowałam do podlewania co kilka godzin i dzisiaj już wszędzie zielono.
wrocila piękna
Nie ten trzcinnikowy jeszcze. A niespodzianka to za duze słowochce wyjaśnić co chodzi mi po głowie ale muszę mieć na to dłuższa chwile by wkleić wszystkie inspiracje i dotąd zdobyte informacje może w... tygodniu
Kochani bardzo dziękuję za tyle miłych słów! Jest mi niezwykle przyjemnie, że podoba Wam się nasz mały ogród. Przyznam szczerze, że nam też
Wiem, że to wszystko można by zrobić w rok albo i krócej...ale jak to przeważnie bywa, ograniczają nas finanse i czas. Jeszcze dużo pracy przed nami aby wszystko doprowadzić do porządku ale plan jest i działamy dalej Dzisiaj zamówiliśmy wielkie słupy drewniane-jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to za dwa tyg. stanie nowa konstrukcja w ogrodzie.
Kochane, wybaczcie moją "szczerą szczerość" ( i proszę z góry nie obrażac się tu za nią)- wszystkie odpowiedzi na te pytania są 3-4 strony wcześniej.
Poświęciłam sporo czasu na wyjaśnienie dlaczego potrzeba przygotować staranne, organiczne podłoże, dlaczego torf jest złudny, dlaczego chemiczne działania tylko pozornie pomagają kwaśnolubom by finalnie je osłabić (ekstremalnie nawet zabić)... wystarczy poczytać i przeanalizować swoje działania i błędy.
Wybaczcie mi moją frustrację, ale bez sensu jest to samo pisać co kilka stron kiedy to nie jest czytane z przemyśleniem
Nie jestem w stanie przewidzieć jakie błędy były popełnione na etapie sadzenia i pielęgnacji. Najzwyczajniej jasnowidzem nie jestem
To czy fundamenty zmieniają ph określić może tylko systematyczny pomiar. Innej opcji nie ma
Opryski jeśli się robi to trzeba wiedzieć jaki oprysk na co działa i czy można opryskiwać np. kwaśnolubne rośliny, bo np. OC nie wchodzi w rachubę.
Opryski ekologiczne robi się przy temperaturze min. 10stopni.
Po co pryskać HT jeśli na roślinach nie ma szkodników?
Polinka niedawno poświęciła masę czasu aby zebrać w jedno miejsce całą opryskową wiedzę i doświadczenie... wystarczy przeczytać
Rozumiem, że najłatwiej jest zadać pytanie i uzyskać odpowiedź, bez wysilania się i szukania. Ale przeczytać chyba można to co jest napisane kilka stron wcześniej i na dokładkę przypomniane, że już to było wyjaśniane.
Jesli nie czytacie z braku czasu, to wyobraźcie sobie ile czasu potrzeba na napisanie tych porad, rad, wskazówek i wyjaśnień. Wszystko to piszemy kosztem prywatnego czasu... pro bono.
Ja tylko proszę o uszanowanie naszego wspólnego, forumowego zaangażowania.
Tyle i aż tyle proszę