Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród Bogusława 13:07, 21 lis 2012

Do góry
No i co teraz masz - goły trawnik?
Wianki, dekoracje wyłącznie na Boże Narodzenie 13:04, 21 lis 2012

Do góry
Można zrobić jedno i drugie
Perukowiec - Cotinus coggygria 'Royal Purple' 12:11, 21 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No i warto podlać jakimś florovitem żeby dostał zastrzyk wiosną.

Jasne że podleje, on właśnie po florowicie jak mutant urósł
Zimozielony ogród przy białym domu 11:41, 21 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
One wyglądają tak, albo mają nieco dłuższą rączkę a inny wachlarzyk.

Tak jak napisała Madzia - jesteś niesamowita Masz zdjęcie na każdą "okazję"
Utknęłam na pintereście - równie niesamowity czasopochłaniacz jak gap i houzz
Zimozielony ogród przy białym domu 11:34, 21 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Agnieszko, zbieramy liście z rabat, bo jest grubo kory, a mogłoby je porozwiewać po trawniku czy kostce. To zależy jak ktoś chce można zostawić na rabatach, ale na wiosnę i tak trzeba zbierać, żeby korą ładnie wyglądała.

Ogrody bardziej w stylu naturalnym dobrze wyglądają z pozostawionymi liśćmi. Z trawnika koniecznie trzeba zgrabić przed zimą.

Na wrzosy położymy stroisz jak będzie zimno.

Danusiu czy zbieracie liście ręcznie czy odkurzaczem do liści? Ja mam dużo grysu i muszę zbierać ręcznie. A może masz jakiś własny patent na zbieranie liści na żwirze i grysie?

Jak liście są suche to sprawa jest prostsza, można je wydmuchnąć na kostkę, trawnik i potem zamieść. Mokre liście trzeba zbierać ręcznie, grabienie po grysie powoduje rozkruszanie, rozrywanie liści na małe kawałki i wtedy to już całkiem porażka.

Ja w swoim ogrodzie zbieram ręcznie, czasem codziennie. Teraz lecą z wielkiego buka i czuję, że do świąt nie spadną. Mróz je w tym roku wcześnie zniszczył, zanim się przebarwiły na miedziano-złoto.

No to ja nie mam wyjścia, bo liście są mokre. U mnie dość wilgotno przez te 3 stawy Trudno, trzeba będzie zamienić się w kopciuszka i zbierać ręcznie. Najgorsze są te drobne z wierzby sąsiadki, która przerasta na moją stronę. Takie duże z klonów np. szybko się zbiera. Raz dwa i po robocie.
Zimozielony ogród przy białym domu 11:17, 21 lis 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Mam tylko duże grabie wachlarzowe do liści. Mus zakupić te krótkie, skoro takie skuteczne
Moje "ulubienie" bluszczu zaczęło się właśnie od Twoich hortensji wiosną Podglądam na bieżąco co tam zmieniasz w donicach w poszukiwaniu inspiracji

One wyglądają tak, albo mają nieco dłuższą rączkę a inny wachlarzyk.

Perukowiec - Cotinus coggygria 'Royal Purple' 10:13, 21 lis 2012

Do góry
No i warto podlać jakimś florovitem żeby dostał zastrzyk wiosną.
Pszczelarnia 10:07, 21 lis 2012

Do góry
Wpadłam szukając, jak układasz kamyczki, szukam dalej

Znalazłam powstawanie rabaty za ulami i niechęć do sadzenia krokusów, wiem - zmęczenie robi swoje.

Ale powiem, że muszisz zajrzeć na warzywniki bo moc tam inspiracji wkleiłam, a nóż w głowie coś się narodzi?

Obejrzyj wszystkie linki Ja już pomysła mam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1390-ogrod-warzywny-warzywnik-kolezenskie-porady?page=72#post_8
Zimozielony ogród przy białym domu 10:02, 21 lis 2012

Do góry
Teraz jeszcze siedzą beżowe hortensje.

Ale dziś znalazłam cudne inspiracje pionowych warzywników, jak nic będę taki miała na ścianie na tyłach. Mam tam słoneczną ścianę

Oglądajcie - niesamowite pomysły tutaj http://pinterest.com/kosie/vertical-gardens/

a poniżej zbiór linków u nas

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1390-ogrod-warzywny-warzywnik-kolezenskie-porady?page=72#post_8
Kondziowy Ogród :) 09:40, 21 lis 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
A ja szukam pomysłu na warzywnik wertykalny, bo już miejsca na tradycyjny nie mam niestety

No to zielona ściana, widziałam coś w pionowej palecie zaadaptowane. zobacz pod linkiem

http://lifeonthebalcony.com/how-to-turn-a-pallet-into-a-garden/

Musze taką paletę sobie pomalować na szaro i posadzić np. żurawki pod ścianą

i tutaj popatrz na moją galerię zdjęciową

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/246-ogrodnictwo-w-pionie-czyli-ogrody-wertykalne

Na i oczywiście mnóstwo inspiracji pionowych ogródków warzywnych jest tutaj- koniecznie obejrzyj
Zimozielony ogród przy białym domu 09:35, 21 lis 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Dziękuję Danusiu - tak nieporządnie te moje rabaty wyglądają przykryte liśćmi, ale zebrać teraz to wszystko - niepodobna, ledwo trawniki ogarniamy. Byle do wiosny
Dzięki Tobie przekonałam się do bluszczu Kupiłam wiosną dwie duże doniczki, każdą sadzonkę podzieliłam na pół, a zdobiły - cały sezon. Kwiaty się zmieniały - a z każdą zmianą bluszcz tylko przesadzałam z miejsca na miejsce

Rabaty przykryte liśćmi? Jest na to sposób, krótki "wachlarzyk" - takie "przedłużenie ręki", którym leciutko na rabatkach się je zagrabia nie niszcząc roślin. Mamy takie w firmie i używamy w konserwacjach.

A u mnie z kolei bluszcz siedzi niezmiennie po bokach, a w środku donicy tylko dekoracja się wymienia wraz ze zmianą pory roku.
Hortensje ogrodowe w kwietniu-maju, potem petunie i coś jeszcze (wilczomlecz) i tojeść Aurea, potem hortensje bukietowe jak kwitną, a na końcu hortensje do gruntu a w donicach kule z bukszpanu, albo wrzosy.
Zimozielony ogród przy białym domu 09:33, 21 lis 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)

Agnieszko, zbieramy liście z rabat, bo jest grubo kory, a mogłoby je porozwiewać po trawniku czy kostce. To zależy jak ktoś chce można zostawić na rabatach, ale na wiosnę i tak trzeba zbierać, żeby korą ładnie wyglądała.

Ogrody bardziej w stylu naturalnym dobrze wyglądają z pozostawionymi liśćmi. Z trawnika koniecznie trzeba zgrabić przed zimą.

Na wrzosy położymy stroisz jak będzie zimno.

Danusiu czy zbieracie liście ręcznie czy odkurzaczem do liści? Ja mam dużo grysu i muszę zbierać ręcznie. A może masz jakiś własny patent na zbieranie liści na żwirze i grysie?

Jak liście są suche to sprawa jest prostsza, można je wydmuchnąć na kostkę, trawnik i potem zamieść. Mokre liście trzeba zbierać ręcznie, grabienie po grysie powoduje rozkruszanie, rozrywanie liści na małe kawałki i wtedy to już całkiem porażka.

Ja w swoim ogrodzie zbieram ręcznie, czasem codziennie. Teraz lecą z wielkiego buka i czuję, że do świąt nie spadną. Mróz je w tym roku wcześnie zniszczył, zanim się przebarwiły na miedziano-złoto.
Perukowiec - Cotinus coggygria 'Royal Purple' 09:02, 21 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Uciąć, przesadzić, najwyżej w danym roku nie będzie kwitł, ale za to będzie miał wielkie liście. Niektórzy nie pozwalają kwitnąć a uprawiają dla dużych liści.

Dziekuję Danuś...na kwiatach nie za bardzo mi zależy...też wolę liście... zrobię jak radzisz..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies