Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Dla odmiany czas na zmiany... 12:01, 22 cze 2015

Do góry
O kurcze nie załapałam się na 700 ale i tak kwiatka posyłam!
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:57, 22 cze 2015

Do góry
Ogród na skraju miasta 11:55, 22 cze 2015

Do góry
Projekt robiłam sama.

Jeśli chodzi o strony świata to po lewej stronie projektu jest południe.
Od północy mam wjazd, a raczej przejazd wzdłuż działki. Od wschodu stoi dom, a od zachodu mam prawie pustą działkę. Poniżej zdjęcia jakie ściągłam z komórki. Teraz nie mam innych. Jednak nie dotyczą one czesci projketowanej, tylko części już cześciowo zagospodarowanej.
Tutaj widok na stronę wschodnią

a tutaj ściana domu od południa, w lewym rogu widać odrobinę teren na którym będzie altana

Dom niestety w stylu tradycyjnym - niestety bo teraz budowałabym nowoczesny. Niestety też z przodu domu mam dużo łuków - jeśli chodzi o projekt kostki i rabat. Pod róslinami niestety obecnie tzw szmata, której się pozbędę jak opsypię rabaty kora lub kamykami. Niestety z 3 stron działki mam puste pola - chwasty rozśiewają sie niemiłosiernie. Pod thujami tez na razie mam szmatę - później zmienię na korę, jak obsadze rabaty przed nimi. Jednak wokół każdej rośliny mam wycięte dziury
poniżej widok na odmek gospodarczy + śmietnik + wiata na drewno. Ściana docelowo ma być pokrytaq bluszczem, jednak bluszcz nie che się pjąć po tynku , musze chyba zastosowac jakieś linki wszerz ściany?

Ogród Proximki 11:51, 22 cze 2015

Do góry
Lawenda szaleje...

Zabrała się wczoraj za nową rabatę. Musiałam zdjąć darń

Sporo roboty z tym było. Do przecinania trawy użyłam szpadelka do robienia kancików ale niestety uległ zniszczeniu

Na wsadzenie czekają sobie spokojnie: jałowce lime gold

jałowce blue star

a za nimi będą rosły berberyski
Dla odmiany czas na zmiany... 11:37, 22 cze 2015

Do góry
Kwiatka Ci zostawiam

hehehe

To Twój...tak a propos
Chwasty w trawniku 11:31, 22 cze 2015

Do góry
witam, ja również mam problem z identyfikacją chwasta - wieczorem zrobię lepsze zdjęcia - trawnik zawsze wyglądał przynajmniej dobrze - i teraz również w większości jest OK - ale od jakiegoś czasu obserwuję coraz większe suche obszary

tak wygląda w większości (przed koszeniem, po grzę w piłkę):

a metr obok mnóstwo perzu/chwastnicy? - uschniętego - pewnie przez dość częste koszenie...

w zbliżeniu na ładną:

metr obok:

pomoże ktoś? najwięcej tego mam na obrzeżach - w środku raczej nieźle - tak jakbym mniej sypał nawozów przy krawędziach i trawa tam przegrywa walkę? czy jest to perz czy chwastnica? co radzicie? koszę regularnie o ile pogoda pozwala co 4 dni na około 4-5 cm

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 11:31, 22 cze 2015

Do góry
trochę widoczków

po deszczu zrobiła się mumia i już kwiat się nie rozwinie

pomponella w kroplach deszczu

czy ktoś wie co to za roślina?

Jestem NOWY - a to mój ogród - totalny laik 11:30, 22 cze 2015

Do góry
hej
mam pytanko - co to jest? mam coś takiego na działce ale nie mogę zdiagnozować co to jest i czy warto to przesadzać.

Ogród na glinie 11:13, 22 cze 2015

Do góry
kiedyś Basia M zapropomowała mi drzewo tutaj na środku
eM zawsze chciał na środku działki drzewo, ale ja się opierałam
ale siedzę na tarasie i patrzę na wprost na okna sąsiada

drzewo na środku kółka odpada, bo za mocno zacieni mi warzywnik
wypadałoby zrobić pomiędzy dwoma dziubkami - niby na środku, ale zielonym prostokątem zaznaczyłam widok z drzwi tarasowych i nie wypada na środek

dlatego myślę, by wysunąć od studni język i na tym języku posadzić drzewo
tulipanowiec?
buk?
chciałabym rozłożyste, dające w przyszłości cień

ale gdy zrobię język muszę zmienić lokalizację okrągłego placyka, bo wygląda jakoś nie tak
ostatnia wersja projektu wyglądała tak

naszkicowałam już język od studni - dopełni koła
jak pokombinuję z placykiem, to wrzucę fotkę
Świerk serbski - Picea omorika 11:11, 22 cze 2015

Do góry
Witam,

Czy suchy przewodnik oznacza zamieranie iglaka?
Serby sadzone w kwietniu, maja piekne, ok 15cm przyrosty i wygladaja zdrowo. Jednak zauwazylam na 2 z nich jakby suchy przewodnik.
Jest dla nich szansa? Bede wdzieczna za Wasze opinie.
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 11:06, 22 cze 2015

Do góry
jazzy napisał(a)

Mus zapolować na lawende
Buksy w trawie, speszyli for you and Siakowa

edit: Babka, no nie rób mi tego i zabieraj głos jak najbardziej!

nożesz jakiś katalogowy widok chmurki jak na zamówienie - a ja zaniemówiłam. Bosko... Jazz dajesza czadu
Tu ma być ogród :) 11:06, 22 cze 2015

Do góry
Edyto nie wiem czy juz zamówiłas róże ale pokaże Ci co stało się z moimi Artemis w pełni kwitnienia i po deszczach- dotychczasowe podpory nie wytrzymały ale mam juz plan zrobic takie półkola ze stalówki przytwierdzone do słupków. Mam nadzieje ze się to sprawdzi. Ale i tak jest piękna.Jak przeszkadzają Ci fotki - usune.

Ogród na skraju miasta 10:51, 22 cze 2015

Do góry

Obecnie przymierzamy się do zagospodarowania terenu w pobliżu tarasu - zaplanowałam tam miejsce na altanę w stylu nowoczesnym wraz z grillem, miejscem na huśtawkę ogrodową oraz akcenty wodne. Wstępny plan poniżej. Licze na waszą pomoc, gdyż jak wspomniałam kompletnie nie znam się na ogrodnictwie i rozplanowaniu roślin. Nie wiem czy przyjęłam prawidłowe odstępy. Jodły nie mogę wyrzucić bo już rośnie ( ma około 6m). Ta czarna linia po łuku to linia krawęznika, wzdłuż niego bedzie kostka z posypką w postaci płyt około 30cmx30cm.

Ta linia musi zostać niestety. Obok altany ma być coś na wzór betonwej donicy w której będą umieszone kwadratowe zbiorniki z wodą, a na środku jakieś ozdobne drzewko - nie wiem jeszcze jakie - może jakieś bonsai? jakie musi mieć minimalne wymiary żeby drzewko nie przemarzło? Przed betoną formą będzie drewnania ławeczka, a z pozostałych boków żywopłocik z bukszpanu. Południe jest po lewej stronie rysunku. po prawej stronie czyli od północy mam wjazd na działkę- ażurowe płyty w trawie- nie mam więc tam sporo miesjca do obsadzenia dlatego wymyśliłam graby formowane w wąski prostokąt ma "nożkach" - nie wiem jednak czy podołam temu jako bardzo początkujący ogrodnik - licze na podpowiedzi.

Nie chcę juz tam sadzić szmaragdów, bo i tak mam już ich za dużo. Sudnia - to tak na prawdę studnia na deszczówkę - betonowa pokrywa w trawie - do zasłonięcia od strony altany - tez nie mogę przesunąć.

Licze na wasze sugestie
Sposób na nornice w ogrodzie 10:40, 22 cze 2015

Do góry
U mnie na szkodniki działa Dona. To akurat parson russell terrier, ale nie raz już słyszałam, że małe teriery są dobre. Jamniki też powinny być dobre, w końcu to norowce. Dwa dni temu pojawił się problem na małej grządce 3x3 metry przy samym domu, spulchniona ziemia i mnogość korytarzy wskazywała na nornicę. Właśnie rano przekopała ten wątek w poszukiwaniu ratunku, mój pies ma zakaz wchodzenia na grządki i raczej się tego trzyma, ale chyba dziś instynkt okazał się silniejszy, bo na trawniku znalazłam zagryzionego kreta Minus- 5 innych dziur w całym ogródku, suka się rozochociła, znowu musimy sobie przypomnieć, że na rabaty się nie wchodzi.
Zakątek z fioletową ławeczką 10:34, 22 cze 2015

Do góry
Donia72 napisał(a)
Rabata hostowa

Blue mause ears

Hostowe bogactwo powala
Ogród mały, ale pojemny;) 10:22, 22 cze 2015

Do góry
ele2001 napisał(a)
Witam jeszcze raz wszystkich odwiedzająćych teraz mam ręce pełne roboty po pracy jeszcze pracuje w swoim ogrodzie do póżna nie wiem jak to robią inni ale gdybym miał więcej ogrodu tzn byłby większy nie dał bym sobie z nim rady..
wczoraj miałem ulewe zbiorniki napełniły się wodą po deszczu do godziny 10 latałem z konewkami i gnojowicą i podlewałem wszystko jak leci
[[/img]

ale cudnie ten bluszcz oplata ten budynek...pięknie to wygląda...donice terakotowe klimaciarskie
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:19, 22 cze 2015

Do góry
iwka napisał(a)
przetacznik

Śliczny przetacznik, i super wygląda na tle tego pistacjowego berberysa...
Iwonko, nie wiedziałam że ty już masz taki dojrzały ogród.
Lawendy na frocie cudne. Pozdrawiam.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:15, 22 cze 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Eh gdyby lawenda nie padła...

W jakich odstępach masz posadzone kule od siebie i od róż?
PS. Bosko masz, ale to już wiesz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:15, 22 cze 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
A oto obiecane zdjęcia trawnika z dalszej perspektywy

Nasionka to przy linijce siane ? Takie rzadeczki rowniutkie
Ślicznie wzeszlo
Mnie tez to niedługo czeka, tylko perz jeszcze wykopuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies