pokażę teraz ogród zwyciężce BBC2 - Great Chelsa Garden Challenge - nawet nie wiedzialam, ze jest taka kategoria...ogród tworzony przez amatora
Jak dla mnie ogrod obłędny...bardzo się na spodobal...zwlaszcza domki dla owadów z puszek - wygladające jak z cortenu
Dzieki, w pracy kiedyś nazywali mnie czołogiem ale jak widać nawet czołg mozna powalić...
No z robotami ogrodowymi to jeszcze nie czas, właściwie jak mi zrobią dziś chłopcy porzadek to za 2 tyg juz rusze do boju
Póki co zachwycam sie moją różą na froncie która zakwitła razem z azalią - obie konkurują kolorem czerwonym
Dziękuje Gosiu i odbuzialam - mooocno
Żeby nie korciło mnie z pracami ogrodowymi mój kochany eMus załatwił mi naszego sąsiada ogrodnika, który ma przyjść i trochę popielic - ale jak patrze to duzo nie ma roboty, przez 2 tyg nie porosło chwaściorów tak bardzo - wcześniej miałam pięknie wypielone. eMuś zaś dziś ma kosić trawnik a potem mój sąsiad przyciąć kanciki
Trzeba zrobić porządek z niezapominajkami bo już przekwitają... Nie podciełam perułkowca i smetnie przewisa...
Wracam!! Najwyzszy czas Kasiulku, masaze i rehabilitacja postawiły mnie na nogi Juz robie sobie małe spacerki i podziwiam to co się ostało. Miałam naprawdę ogromnego farta do pogody - a raczej - niepogody - nie musiałam żałować straconego czasu i przekwitłych azali bo w takim zimnie kwitną dalej
Moge już cyknąć kilka fotek i to nie z okna a ze ścieżki bukowej
Dzisiaj zakrzałam do tego wątku, Frezja pyta o moje katalpy, tal są cięte corocznie i to mocno, zdjęcia sprzed 2 tygodni, gdzie za hortensjami widać jedna z katalp.
Ewa
Cis jak najbardziej można przedłużyć aż na ściankę.
Ale moim zdaniem jest tam miejsce na 1 drzewo w narożniku na tle tych cisów.
To znaczy troszkę bliżej, nie w samym kącie wciśnięty, na środku rabaty ale w naroźniku.
Na przęśle drewnianym mogą być miskanty tak jak są.
Cis ciemne da tło - do strzyżenia nie wyżej niż ogrodzenie, a ponad nim korona drzewa, ale w kolorze, który się będzie odcinał od ciemnego, czyli jasnym.
Może dać miłorzęba o naturalnym kształcie. Widuję w ogrodach wiązy o takich jasnych zielono-żółtych liściach.
Jeśli czerwone - śliwa szczepiona, to pod spodem trzeba rozjaśnić np, hortensjami, lub jasnymi trawami, dereń itp. funkia, zależy od nasłonecznienia.
Ale może być też czerwony buk, lub żółty. Ale to duże drzewo. Ja bym tu dała coś o naturalnej koronie. Ambrowiec też może być, ale słońca trochę potrzebuje by się ładnie przebarwić.
Możesz też zupełnie o inaczej podejść do sprawy i postawić 2 drzewa na straży furtki, szczepione na pniu, po obu jej stronach. Pomyśl nad tym. Szczepione, bo nie urosną takie duże i mogą pełnić funkcję strażników.
iwonkap: Takie normalne ze szkółek a nawet mniejsze by minimalizować koszty bo było tego dużo. Na naszej stronie, na planie ogrodu pokazana jest historia rośnięcia poszczególnych roślin - zdjęcia z poszczególnych lat.
Np. Dąb czerwony 2005 i 2015:
Tak się zastanawiam do czego jest potrzebna ta kostka przed tą rabatą, wiem że kiedyś stała tam ławka , ale teraz ? Jak tam magnolia , kwitnie jeszcze ?
Iwonko pozdrawiam