Dzisiaj zakrzałam do tego wątku, Frezja pyta o moje katalpy, tal są cięte corocznie i to mocno, zdjęcia sprzed 2 tygodni, gdzie za hortensjami widać jedna z katalp.
Ewa
Cis jak najbardziej można przedłużyć aż na ściankę.
Ale moim zdaniem jest tam miejsce na 1 drzewo w narożniku na tle tych cisów.
To znaczy troszkę bliżej, nie w samym kącie wciśnięty, na środku rabaty ale w naroźniku.
Na przęśle drewnianym mogą być miskanty tak jak są.
Cis ciemne da tło - do strzyżenia nie wyżej niż ogrodzenie, a ponad nim korona drzewa, ale w kolorze, który się będzie odcinał od ciemnego, czyli jasnym.
Może dać miłorzęba o naturalnym kształcie. Widuję w ogrodach wiązy o takich jasnych zielono-żółtych liściach.
Jeśli czerwone - śliwa szczepiona, to pod spodem trzeba rozjaśnić np, hortensjami, lub jasnymi trawami, dereń itp. funkia, zależy od nasłonecznienia.
Ale może być też czerwony buk, lub żółty. Ale to duże drzewo. Ja bym tu dała coś o naturalnej koronie. Ambrowiec też może być, ale słońca trochę potrzebuje by się ładnie przebarwić.
Możesz też zupełnie o inaczej podejść do sprawy i postawić 2 drzewa na straży furtki, szczepione na pniu, po obu jej stronach. Pomyśl nad tym. Szczepione, bo nie urosną takie duże i mogą pełnić funkcję strażników.
iwonkap: Takie normalne ze szkółek a nawet mniejsze by minimalizować koszty bo było tego dużo. Na naszej stronie, na planie ogrodu pokazana jest historia rośnięcia poszczególnych roślin - zdjęcia z poszczególnych lat.
Np. Dąb czerwony 2005 i 2015:
Tak się zastanawiam do czego jest potrzebna ta kostka przed tą rabatą, wiem że kiedyś stała tam ławka , ale teraz ? Jak tam magnolia , kwitnie jeszcze ?
Iwonko pozdrawiam
Dziękuję, że mnie odwiedzacie, kiedy ja nie mam dla Was czasu..... weselna gorączka u mnie.....serdecznie Was pozdrawiam i zostawiam Wam bukiecik z ogrodu na dzień dobry Cantedeskia
Iwonko, jak tutaj się rozrośnie to będzie wielkie WOW!
Wiesz, że uwielbiam proste linie i geometryczne nasadzenia Płot zarośnie bluszczem, trawnik się zazieleni i będę wzdychać do tego zakątka
Uwielbiam minimalizm ale przy większym ogrodzie byłyby kwiatki, bratki i stokrotki...