Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród, mydło i powidło. 09:36, 10 wrz 2016

Do góry
Przepraszam za opóźnienia w odpisywaniu ale miałam znowu kłopot z kompem, już mam zmieniony system i powinno być ok.

gobasia napisał(a)
Kasiu ta szałwia jest odlotowa ...ona jest jednoroczna?

bardzo chętnie ,,,jeśli będziesz miala nasionka

Jest jednoroczna, dwa lata temu bratowa mojej sąsiadki dostała od znajomej z Warszawy 10 nasionek jak miała już swoje to zebrała nasionka i tak do mnie dotarły (dziś dostałam ) ale sąsiadka miała problemy bo mało jej wzeszło i nasion jest niewiele ale połowa tego co mi się dostało pojedzie do Ciebie . Niezła historia
Co do siania to wysiew w lutym i nie zasypywać nasion ziemią - takie instrukcje dostałam. Nie jest przemrożona ale sąsiadka mówi że nie ma takiej potrzeby.
Nie wiem jak się nazywa ale szukałam i może to być szałwia olbrzymia, sąsiadka mówiła że ona może być jeszcze większa ale nie miała w tym roku czasu żeby się nią zająć.

Betka napisał(a)
Kasiu co się znowu zatańczyłaś
Dziekuje za fotki rozplenicy zobaczę jak ci zimę przetrwa a potem moze sie uśmiechnę do Ciebie po sadzoneczke ....no ale bezpośrednia jestem
Nie widziałam w Ciebie turzycy takiej brązowej co ja mam . Moze byśmy sie wymieniły
Jak roślinki juz wiesz gdzie i co posadzić . Zrób plan jakiś i nam pokarz z chęcią podjechałabym do Ciebie i jakos byśmy razem przewalcowały nowe rabaty ale mam urwanie głowy . Sezon w pełni na pomidory i paprykę jeszcze żeby było mało to wymyśliłam sobie że zrobię ketchup własnej roboty. Wiec od rana robię pomidory śliwki jabłka. Ciekawe jaki będzie jego smak?
Pozdrawiam

Tańców tym razem nie było tylko zwiedzanie
No i dobrze, że bezpośrednia jesteś , mój plan jest dokładnie taki sam, ładnie się rozrasta to jak nie zmarznie to jej kawałeczek uszczkniemy a i nasionka mam zamiar zebrać a turzycę chętnie przygarnę.
Co do tego gdzie co posadzić to niestety słabo ale mam jedną rabatkę na której wiem co będzie i muszę ją rozrysować - już nawet wymiary mam.
Ciekawe jak Ci przetwory wyjdą może się przepisami powymieniamy , ja w tym roku bardzo mało robiłam, w styczniu poszaleje z pomarańczami .
Mały ogród Kasi 21:43, 09 wrz 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
Ewentualnie tak, jak Anda sugerowała -ścieżka i jeszcze po jej drugiej stronie pasek nadadzen.Może szałwia z frosted curls,może pasek czyśćca fajnie by wyglądał .

a może trzmielina? jako nawiązanie do tej na pniu
Mały ogród Kasi 21:32, 09 wrz 2016

Do góry
Ewentualnie tak, jak Anda sugerowała -ścieżka i jeszcze po jej drugiej stronie pasek nadadzen.Może szałwia z frosted curls,może pasek czyśćca fajnie by wyglądał .
Ogród na skarpie 18:15, 09 wrz 2016

Do góry
rozszalała się u mnie szałwia i mięta

obudziła do życia trawa-wsadzona bardzo wymizerniała-teraz widzę że odratowała się i na wiosnę pewnie zmieni miejsce na docelowe -hehe jeszcze nie wiem gdzie-może kolo rozchodników( jak myślicie?) bo tam dla niej mało miejsca jest

i tu jeszcze moje sadzonki rozchodników
Ogród wśród pól i wiatrów 10:56, 09 wrz 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
Joluś sliczna ta biała szałwia
das siewecke? hihih

Dam, jak się tylko jakaś zrobi. Niebieskie mam trzeci rok i siewki na oczy nie widziałam,
choć po drugim kwitnieniu nigdy ich nie ścinam.
Ogród wśród pól i wiatrów 10:44, 09 wrz 2016

Do góry
Joluś sliczna ta biała szałwia
das siewecke? hihih
Ogród wśród pól i wiatrów 07:40, 09 wrz 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Fabrycznie ta biała szałwia przy drugim kwitnieniu bardzo fajnie wygląda.
Ja z Deep Bluu jestem zadowolona. Lubię ją za kolor, ale drugie kwitnienie miała słabe, nawet bardzo słabe.

Ja z deep blue też jestem zadowolona, ale z białej bardziej
Ogród wśród pól i wiatrów 00:05, 09 wrz 2016

Do góry
Fabrycznie ta biała szałwia przy drugim kwitnieniu bardzo fajnie wygląda.
Ja z Deep Bluu jestem zadowolona. Lubię ją za kolor, ale drugie kwitnienie miała słabe, nawet bardzo słabe.
Ogród wśród pól i wiatrów 23:28, 08 wrz 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Jak ta szałwia biała się sprawuje? Czytałam ze tak średnio z nią A może pomieszalam z białą lawendą.

Iwonka, biała szałwia jest rewelacyjna! (tfuu, żeby nie zapeszyć)Mam ją od tego roku, sadziłam jakoś w czerwcu, po cięciu szybko się zregenerowała, rozkrzewiła, i zakwitła bardzo obficie. U mnie jest sporo lepsza od niebieskiej deep blue, o wiele lepiej się krzewi i obficiej kwitnie w drugim rzucie. Takie przynajmniej na razie są moje obserwacje.

Buziaki
Ogród wśród pól i wiatrów 23:19, 08 wrz 2016

Do góry
Jak ta szałwia biała się sprawuje? Czytałam ze tak średnio z nią A może pomieszalam z białą lawendą.
Ogród wśród pól i wiatrów 21:47, 08 wrz 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
Bardzo eleganckie połączenie róży z wrzosem

Domi.. to jest biała szałwia
Ale zważywszy, że jesień na tapecie - wcale się nie dziwię, że wrzos zobaczyłaś
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:30, 08 wrz 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
Myśląlm jeszcze o takim ułożeniu buksów:

buksy w hakone a w środku sesleria i szałwia lub runianka...lub
buksy w kamyczkach a w środku hakone.....dużo hakone...
Lamy też do przeniesienia....

Mi tutaj przede wszystkim drzewek brakuje., Najpierw drzewa, potem reszta
Ogród, mydło i powidło. 12:00, 08 wrz 2016

Do góry
Kasiu ta szałwia jest odlotowa ...ona jest jednoroczna?

bardzo chętnie ,,,jeśli będziesz miala nasionka
Ogród wśród pól i wiatrów 21:23, 07 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ale ja bym dała od góry najpierw irgę 'Major'(2 rzędy co zagospodaruje nam ok. 80 cm na już). Potem w dół pas rozplenic ale tych niższych (mamy 50 cm), potem dalej w dół rozchodniki (50 cm) a potem może być szałwia (Caradonna) ze stipą albo bodziszki.
W lecie skarpa będzie ozdobna dołem a jesienią po środu.
W szałwie można czosnków dać.

Są to nasadzenia wytrzymujące wahania wilgoci w glebie.

A dlaczego irga na samej górze? Bo wydaje mi się, że nie potrzeba tworzyć muru/płotu z roślin przy skarpie - raczej jakby przedłużenie trawnika.

Można jeszcze te pasy w poprzek poprzetykać (czyli nie sadzić blokowo tylko łanowo) ale nie wiem czy to pasuje do reszty.

Można zamiast irgi na górze dać róże okrywowe (do 50 cm wysokości) a wtedy irgę na dole na wykończenie skarpy.

Ewusia, Twój pomysł z irgą jest strzałem w 10tkę i na pewno chce jej użyć na skarpie. Natomiast jeszcze się zastanawiam, czy na samej górze czy trochę niżej (wiesz, już od dawna widziałam w wyobraźni jak te rozplenice z krawędzi skarpy i trawnika falują na widnokręgu)

Mówisz .. dwa rzędy, czyli wsadzam na tzw. mijankę. Muszę to dokładnie pomierzyć bo chyba mi strasznie dużo sadzonek irgi wejdzie. Co ile mniej więcej ją sadzić. co ok. 40 cm będzie ok??

A, jeszcze mi się przypomniało, że kiedyś chciałam na skarpie zrobić stanowisko dla żurawiny. Po tym jak mi ją Tata wykosił spomiędzy agrestów (hehe) temat wraca Ale to później ,,, teraz rama górna: czytaj irga
Ogród z uśmiechem 20:28, 07 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Na traktorki zawsze popyt hahaha zakupy masz sliczne

Roze pieknie skomponowane z szałwia ech

Jolu, żeby tak traktorki robily nam robotę Aga robiła zdjęcia dla swojego syna, który pasjonuje się wszystkim co ma 4 kółka
Pogubiłam się po drodze... 10:31, 07 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Pieknie Kasiu .

Amelko cudna róża a szałwia fiu fiu
Dziękuje Joluś a ty wiesz że ja jestem Amelia Katarzyna? i w domu rodzinnym funkcjonuje jako Kasia
Droga do spełnienia 10:20, 07 wrz 2016

Do góry
malkul napisał(a)
Nie szalej z robotę, na wszytsko jest czas zostawiam Ci buźkę

cmok

wczoraj poryrywałam chwasty
jedno błoto ale przynajmniej dobrze chwaściska wychodzą
niektóre hortki w pączkach dopiero
nie wiem czy uda im się zakwitnać w tym roku
kupiony rozchodnik birthday party jakoś po podziale się pozbierać nie może
ale nadzieja jest

wbrew wszystkiemu tydzień temu dosadziłam 3 rozplenice hameln
przecena była to żal nie kupić ale żal że mogłam je w doniczkach zadołować
no trudno przeżyją albo nie

szałwia deep blue kwitnie
i siewki szałwii różowej i fioletowej też
liczę że w przyszłym roku błysną

pysznogłówki po mączniaku i ścięciu ponownie zakwitły skromniej ale są
trzcinniki rosną każdy inaczej
cisy chyba się przyjęły chociaż jednemu mała gałązka uschła - ale przypuszczam złamana była przez psa a inne maja małe nowe przyrosty

mój miskant NN - to chyba purpureascens czy jakoś tak ale jeszcze nie kwitnie - i tak mi się podoba

hosty mi cos zżera - szkodanika złapać nie mogę
a reszta jakoś daje radę
chyba..
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:59, 07 wrz 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Gosia brak słów, malujesz tymi roślinami... pięknie

To nie ja, to one malują i ubarwiają nasze otoczenie.
Z bylinowej. Astry zaczynają.

Hastata przekwitła, ostróżki zakwitły w pierwszym roku po wysianiu.

A to z innej rabaty.
Szałwia omączona ponoć jednoroczna. A u mnie 4 kępy przezimowały. Ciekawe, czy i w tym roku się to powtórzy.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:38, 07 wrz 2016

Do góry
Myśląlm jeszcze o takim ułożeniu buksów:

buksy w hakone a w środku sesleria i szałwia lub runianka...lub
buksy w kamyczkach a w środku hakone.....dużo hakone...
Lamy też do przeniesienia....
Tu ma być ogród :) 09:22, 07 wrz 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Moja szałwia sie tak rozłazi ze jak ja kocham tak jej nie znoszę i byc tu mądry

Szkółka sie kreci? Lepiej u Milenki?

Z szałwią nie mam takich problemów, jakby co to u mnie dużo sadzonek na zbyciu, wypycham gdzie się da, bo szkoda mi wywalić.

Wczoraj wieczorem napisałam do szkółki maila, czekam.
U Mileny ciut lepiej, ale powoli ta poprawa następuje...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies