Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:15, 19 lis 2012

Do góry
Nie nie tu, w żwirku przed bukszpanem Od lewej, nieco odsunąć od ekobordu i wysunąć w prawo za bukszpan.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:15, 19 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu: zwracam się z pytaniem o drzewo na środkowym planie w Twojej realizacji :...o żółtych liściach, albo jasno zielonych? Pokrój jak lody na patyku (tylko się nie śmiejcie KLON??????
więc piszę 12 fotka w linku poniżej( na innych też jest ale jakoś nie centralnie) lub 3 od końca (po lewej stronie)
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-przy-zabytkowej-willi

Myslę, że chodzi tu o Ulmus hollandica "Wredei" - mamy o n im wątek tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/714-wiaz-holenderski-ulmus-hollandica-wredei

Danusiu, ja wieczorem chyba już źle widziałam. Raz że się pomyliłam : fotka 25z 27, jest z bliska pokazany- to klon variegata???? z białym obrzeżem. A wiąz jest ten żółty ale nie o niego mi chodziło.
Oglądam ostatnio drzewa jak zwariowana......zastanawiam się jak je rozmieszczać w ogrodzie....czym się kierować.....czy tym na które miejsca najczęściej patrzymy?

A jak jesteś na forum to zapytam Cię jeszcze z innej beczki, o lakiery do drewna.....czy masz swoje typy sprawdzone.......ale ja potrzebuję nie na zewnątrz tylko do pokoju syna......wewnętrzny do klepek bukowych i nie wiem co kupić żeby być zadowolona.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:14, 19 lis 2012

Do góry
Siemię lniane jest, jakieś zboże też, zobacz Bogdziu, te karmniki kupiłam w Niemczech ito dla dzikich ptaków raczej są

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:12, 19 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

i front z różnej perspektywy

Zrób Aniu tutaj jeszcze jakąś "rozlaną plamę" np z Carex morrowii 'Ice Dance' albo z żurawek, nie pamiętam, czy tutaj coś zaprojektowałam, ale przyda się jakieś jaśniejsze tło.

Nawet jak wytrzymają, to żurawki żółte najlepiej.

Nawet łukiem przed bukszpanem, ale wychodzącym dalej w prawo poza obwódkę z bukszpanu.

A za obwódką białe Miscanthus Variegatus.

Danusiu tam za obwódką miały być trzy brzozy, myślę, że na wiosnę dwiepozyteczne a może himalajskie (bo to chyba różne odmiany?) 'wcisnę' wtedy może dam inną trawkę kontrastową , mówiąc po łuku myślałaś o czymś takim jak na mojej 'wypocinie'? limki tam nie przezyją bo tam słonce mocne jest, ale trawka i owszem , niestety tylko od bukszpanó bo pomiędzy bukszpanami a ekobordem jest z 5cm odstępu...
Ogródeczek jagody99 09:10, 19 lis 2012

Do góry
jagoda99 napisał(a)

tak pieknie kwitnie (nadal ) nie bardzo pamietam ale to bazyjia czy jaks mieta no nie wiem

Szałwia to jest.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:08, 19 lis 2012

Do góry
Jeszcze takie cóś - szpaler z lip

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:05, 19 lis 2012

Do góry
Byłam wczoraj na starociach i kupiłam 3 bardzo stare witraże z lusterkami w kształcie rombu. Już obmyślam, gdzie będą wisieć i co się w nich będzie odbijać, pokażę fotki oczywiście. jeden witraż jest uszkodzony, muszę dać go do szklarza.
Kubusiowo 09:04, 19 lis 2012

Do góry
21 na 21 to jednak Gosiu za mało na lustro, będzie kiepski efekt.

Szukaj większej płaskiej skrzyneczki, albo okiennic.

A ja wczozraj byłam na starociach i kupiłam 3 witraże z lusterkami Już obmyślam, gdzie będą wisieć i co się w nich będzie odbijać
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:00, 19 lis 2012

Do góry
Joanka, witaj po przerwie Stęskniłam się
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:59, 19 lis 2012

Do góry
Ekskluzywne wydanie tego miejsca to byłyby szpalery na pniu z grabów, czyli płaskie ściany na kiju.
albo lipy cięte tak - coś takiego

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:52, 19 lis 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
w projekcie mam tu cisy na pniu ale zdechły...

dumam jakie tu drzewo posadzić by choć trochę ożywić ten ponury płot z którym nic nie da rady zrobić ... to moja zmora , bo mam ogród z trzech stron domu czwarta to taki płot po całej dlugości działki...

Musi byc coś na pniu, choćby cyprysiki Ivonne, cięte ładnie potem, będą żółte na pniu, też ładnie, a nawet może weselej?

A drzewo to za płotem? chcesz posadzić?

Ładny jest ambrowiec. Można nawet posadzić kilka obok siebie żeby stworzyły ścianę, a po drugiej stronie posadź bluszcz albo winobluszcz, który kiedyś przewiesi się na tą stronę. Ta ściana faktycznie jest fatalna i ta mata też, To smutne miejsce. I co gorsza przyciaga uwagę.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:49, 19 lis 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
i front z różnej perspektywy

Zrób Aniu tutaj jeszcze jakąś "rozlaną plamę" np z Carex morrowii 'Ice Dance' albo z żurawek, nie pamiętam, czy tutaj coś zaprojektowałam, ale przyda się jakieś jaśniejsze tło.

Nawet jak wytrzymają, to żurawki żółte najlepiej.

Nawet łukiem przed bukszpanem, ale wychodzącym dalej w prawo poza obwódkę z bukszpanu.

A za obwódką białe Miscanthus Variegatus.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:44, 19 lis 2012

Do góry
Ja też zawiedziona z powodu braków w fotkach Chociaż jedno obowiązkowe w ogrodzie szkodaaaa
Drobniutkie, brązowe kropeczki na świerku 08:39, 19 lis 2012

Do góry
Może jeszcze takie zdjęcie

To też przędziorek.
Drobniutkie, brązowe kropeczki na świerku 08:35, 19 lis 2012

Do góry
Napisz jaki to świerk, poszukam o mozliwych chorobach, Picea piungens może mieć przędziorki (oprysk Tastarem, Mospilanem) ale teraz to chyba nic nie da.

To mogą być odbarwienia spowodowane atakiem tych szkodników.
Zdjęcie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:27, 19 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)

No i mam coś dla ptaszków

Dla mnie bomba! Normalnie hicior

Ładne, ale moje ptaszyska obżarłyby to w 5 minut Chyba, że to na dole jest niekonsumpcyjne

Iluletnie tulipanowce kwitną.. bo mój dość duży .. i kwiatków nie miał..

Dzięki.. zrobimy rabatę Ten skos mnie też denerwuje....

To na dole (ptaszem z nasion) jest oczywiście jadalne

Wg przepisu kwitną podobno minimum 8-letnie tulipanowce, ale mój oczywiście kwitł wcześniej. Nie bój nic- zakwitnie, ale popatrz na gałęzie czy nie ma takich pozostałości po kwiatach, bo może kwitł, a nie zauważyłaś? To całkiem możliwe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 08:24, 19 lis 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)
Danusiu: zwracam się z pytaniem o drzewo na środkowym planie w Twojej realizacji :...o żółtych liściach, albo jasno zielonych? Pokrój jak lody na patyku (tylko się nie śmiejcie KLON??????
więc piszę 12 fotka w linku poniżej( na innych też jest ale jakoś nie centralnie) lub 3 od końca (po lewej stronie)
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-przy-zabytkowej-willi

Myslę, że chodzi tu o Ulmus hollandica "Wredei" - mamy o n im wątek tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/714-wiaz-holenderski-ulmus-hollandica-wredei
Grembosiowo 08:05, 19 lis 2012

Do góry
W takim razie może 9 daj stożki. Od największego do najmniejszego.
Kolorowe rabaty 01:04, 19 lis 2012

Do góry
marzena napisał(a)

Poczytałam o przyjaciołach ... myślę czy mam ich więcej dzięki Ogrodowisku?

Ciekawe co wydumałaś ?))))))))))

czyżby zaczynała się nowa dyskusja ?

Mnie "zżera" co Danusia wnioskowała jaki ma bilans )))))))))))))

Jedno mogę powiedzieć z całą odpowiedzialnością ,że jak chcieć znaleźć to można trafić nawet na takich forach .Dużo zależy od tego na ile otwieramy się dla innych i jakie mamy zamiary względem przyszłych,ewentualnych przyjaciół
Kolorowe rabaty 23:01, 18 lis 2012

Do góry
Martek napisał(a)

Poczytałam o przyjaciołach ... myślę czy mam ich więcej dzięki Ogrodowisku?

Ciekawe co wydumałaś ?))))))))))

czyżby zaczynała się nowa dyskusja ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies