Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:20, 02 lip 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Aniu ja w lutym wysiewałam ożankę i mus do przyszłego roku na kwiat czekać ech

Też tak siałam w zeszłym roku. Ładnie urosły rozety, ale ani kwiatka nie było Warto było czekać A może u Ciebie zakwitną??

Od tygodnia próbuję przyciąć cisy... i udało się jedną kulkę....

Dwa ogrody 13:19, 02 lip 2015

Do góry
Gabrysiu, ogród Vivy to bajka, pełna inspiracji dla bylinowo/różano zakręconych
Biały jest przetacznik, nie ożanka Powojnik to Rooguchi przy Jasminie, a Hendersonii też rośnie przy Gertrudzie , muszę je jesienią zamienić, bo posadziłam bez sensu
Edenke mam podsadzoną powojnikiem Betty Corning, pewnie nie urośnie taki olbrzym jak u Vivy

trzy kolory przetaczników, jasnoróżowy świeżutki, chyba tam zostanie

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 13:12, 02 lip 2015

Do góry
babka napisał(a)
Najpiękniejsza róża na O.

sianokosy były

No i pięknie i no i prawda kolorek powaljący różany i takie coś przy niej fajowe buziaki zostawiam
Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:11, 02 lip 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Uzależnienie od koloru jest okropnym nałogiem

Tej róży nie mam ale może ktoś ma ..

I lilie, liliowce i akant.. będę jeszcze gnębić tym widokiem.. wreszcie mam kolory jak trzeba do akantu.. trudny do skomponowania jak diabli.

Co to trawka już kwitnie w lewym dolnym roku??
Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:07, 02 lip 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Aniu, ten przetacznik powyżej jest piękny, czy on długo kwitnie? Ściskam

Edit, no tak, przecież napisałaś, że to ożanka. Jest zjawiskowa, pozbieraj nasionka

Pozbieram

Twoje Bonice takie piękne, a moje byle jakie... bujają do nieba

Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:06, 02 lip 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

A ja tyle nasiałam ożanki, że jak urosło to nie miałam gdzie posadzić i oddawałam na prawo i lewo... a to 2 lata trzeba czekać na kwiaty

Jedna dalia nie żyje, reszta jakoś rośnie. Czekam na kwiaty. Na razie moje czerwone zaczynają

A ożanka nawet w kocimiętce jest fajna

Aniu ja w lutym wysiewałam ożankę i mus do przyszłego roku na kwiat czekać ech
Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:05, 02 lip 2015

Do góry
mira napisał(a)
Ten wątek jest mocno aktywny więc korzystam

czy ktoś ma różę Royal Jubilee - pls o opinie

Ania wybacz

a teraz na temat - podglądam i podczytuję - i wiem już jaki mam styl ogrodu - otóż zbieracza , chciałam napisać, że jesteś prekursorem tego nowego stylu ale Tobie jakoś to zbieractwo przeszło na styl bardziej profesjonalny w kierunku naturalnego - cudne masz plamy kolorów!

uzależniona od koloru i zapachu pozdrawiam

Uzależnienie od koloru jest okropnym nałogiem

Tej róży nie mam ale może ktoś ma ..

I lilie, liliowce i akant.. będę jeszcze gnębić tym widokiem.. wreszcie mam kolory jak trzeba do akantu.. trudny do skomponowania jak diabli.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:01, 02 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A mnie się wydawało czy też ta ożanka Vivy miała być fajna niska na obwódki? Mam cały zagon - bezproblemowa.

U mnie niska to nie jest... ale to u mnie ..
Lilie wyparte przez róże..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 13:00, 02 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Anek, gadzina z zębami z hukiem padła: wredna tłusta nornica. Przy porzeczce krwistej, do której się dobierała, nie odpuściłam.
Walczę jak lew.

Bo my drobne kobietki serce lwie mamy
Ja pamiętam, ale walczę z czasem

Penstemony od Tomka przywiezione przez Ciebie.. kwitną Kolor mają oczotegliwy.. ale na foto tego nie widać. I są bardzo wysokie. Ładne.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:56, 02 lip 2015

Do góry
Gocha napisał(a)

Aniu mówisz i masz fotkę

A to 6 + to w życiu bym nie pomyślała że Ty o kg mówisz. Kobieto grzeszysz- u mnie to skali brakuje więc musiałabym sobie w łeb chyba strzelić a jak widać tego nie robię. A ja zachorowałam znowu na różyczkę. Na wiosnę pooddawałam sporo róż koleżance ale te żółte i czerwone a wczoraj zakupiłam nowe m in. Pomponellę , Pastellę, Minervę. I teraz szukam dla nich miejsca- zawsze mam ten problem ( i z tego się chyba nie wyleczę ) Pozdrawiam bardzo gorąco- i jakbyś jakąś kawkę robiła dla paru osób to pamiętaj o mnie.

Kawka się chyba przyszykuje, ale gdzieś w drugiej połowie lipca. Czuj się zaproszona

Problem miejsca.. to podstawowy problem ogrodnika Reszta to mały pikuś

Lilie zaczynają

Tu ma być ogród :) 12:54, 02 lip 2015

Do góry
A to dzisiejsza paczuszka, bałam się jak rośliny zniosą te temperatury, ale na razie wyglądają świetnie, tak jakby trudy podróży nie zrobiły na nich żadnego wrażenia.

Hosty Praying Hands - to na nich najbardziej mi zależało

Przetaczniki różowe Veronica

I różowe ostrogowce

Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:53, 02 lip 2015

Do góry
Gabriela napisał(a)

Bosko. Oglądam sobie fotki, bez czytania, czasu jak na lekarstwo, złośliwie. Piękne zestawienia i kolory, nie ma niemodnych kolorów w ogrodzie.
Czekam na ogień dalii. Te posiane rok temu i przechowane karpy z mieszanki Bishop's children świetnie rosną w donicach.
A ożankę też mam z nasion od naszej Vivy - tylko bez takich dużych kęp, bo podziubdziałam na małe kępki w różnych miejscach i trzeba czekać aż się rozrosną. Fajnie pachnie.

A ja tyle nasiałam ożanki, że jak urosło to nie miałam gdzie posadzić i oddawałam na prawo i lewo... a to 2 lata trzeba czekać na kwiaty

Jedna dalia nie żyje, reszta jakoś rośnie. Czekam na kwiaty. Na razie moje czerwone zaczynają

A ożanka nawet w kocimiętce jest fajna

"W kolorze blue" 12:50, 02 lip 2015

Do góry
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:49, 02 lip 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Aniu od spotkania u Vivy żartuję, że ktoś mi podmienił M na lepszą wersję. Przerobił takie "cuś" na takie jak pokazywała Viva do pielenia trawnika. Chłopisko czwarty dzień trawnik pieli, a do tej pory nic ogrodowego nie robił. (oprócz podpórek pod hortki i róże, które spswa w ilościach hurtowych)
Na nasionka ożanki jestem bardzo chętna.

Czytam posta mojemu, a on na to....
"Jak to dobrze, że jednak nie pojechałem z Tobą"

A ja szukam kogoś kto mi pospawa podpórki pod róże .. chyba sobie muszę Twego pożyczyć

Mam wielkie ilości jaszczurek... lubię je. I mnie nie dziwią. Ale jaszczurka na klonie palmowym wygrzewająca się to nietypowy widok.. i piękne połączenie kolorów. Bordo i seledyn

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:47, 02 lip 2015

Do góry
Angielska,aktualna fotka dla Was W takiej scenerii przyszło mi wypoczywać Jaśminowców też nie brakuje

Mały ogród Kasi 12:46, 02 lip 2015

Do góry
iwka napisał(a)
Ślicznie to wszystko wygląda, kolor Twoich surfinii jest zachwycający, nigdy takiego nie widziałam
powiedz mi co to za roślinki, te różowe

wyżej przetaczniki kłosowe wydaje mi się że odmiana Rotfuchs Red Fox, niżej krwawnik pospolity różowy Achillea millefolium
"W kolorze blue" 12:42, 02 lip 2015

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:40, 02 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
[img

Poziomkowe jasminowce

też miałam mieć...ale od dwóch sezonów jeszcze nie kwitły...Danusiu co może być przyczyna?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 12:39, 02 lip 2015

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Danusiu przychodzę po radę napisz mi proszę czy wrzosiec drzewiasty, krzewiasty, leśny ( pod taką nazwą kupiłam),czy jak mu tam się przycina i kiedy i jak?
O ten mi chodzi

I jeszcze jodła balsamiczna pięknie nam przyrosty puściła, a teraz zaczynają jakby więdnąć - tak to wygląda jak klapnięte róże.
Takie przyrosty miała, a teraz część wisi.

Prawa górna gałązka zaczęła pierwsza. Jaka może być przyczyna? Rośnie na tym stanowisku od zeszłej wiosny i do tej pory było ok.
Zmienić pobojowisko w ogród... 12:32, 02 lip 2015

Do góry
Po troszku działam, choć jednak wolniej, niż do tej pory Czuję już lekkie zmęczenie, choć motywuje mnie to, jak rośliny ładnie rosną, jak szybko się zmieniają.

Wokół tarasu będzie tak: u góry nieformowany żywopłot z bordowego berberysu atropurpureum nana, wzdłuż dłuższego boku (8m) przerywniki w postaci 4szt tuji golden smaragd, a na krótszym boku jeszcze 2szt. Jak za kilka lat wyrośnie za wysoka, przesadzę ją w inne miejsce. Póki co jestem zachwycona jej kolorem, jest przepiękny! Ani zbyt żółty, ani zbyt zielony i absolutnie nie jaskrawy. Jest bardzo elegancki

Lawenda zostanie, muszę ją jeszcze rozmnożyć, bo ciągle mam za mało. Na szczęście to mi idzie, bo z sadzonkowania iglaków nic mi nie wyszło, ususzyłam wszystko...

Zostaną też na skarpie miniaturowe kosodrzewiny.
Mam zatem z kolorów ciemną zieleń (kosodrzewina), jasną złotawą zieleń (golden smaragd), bordo (berberys) i sezonowo fiolet (lawenda). Może jeszcze zostawię moje azalie geisha orange - z lawendą się nie pogryzą kolorem, bo kwitną w innym czasie.

Dla żółtawych jałowców płożących, pięciorników i rozchodników raczej poszukam innego miejsca w ogrodzie.

Na razie na skarpie rośną już nowe rośliny (choć jeszcze nie wszystkie) i jeszcze stare, więc misz masz jest totalny. Póki co wygląda to tak:

Na brzegu tarasu - tam, gdzie nie będzie tujek ani żywopłotu z bordowego berberysa - posadziłam berberys golden rocket, po całej długości. Bardzo mi się podoba kontrast czerwonych owoców i żółtych liści.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies