Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina

Ranczo Szmaragdowa Dolina

sylwia_slomc... 00:03, 02 lip 2015

Iwonko kilka stron wcześniej podałam spis wszystkich roślin na tej rabacie.
Tak są naparstnice, ostróżki, wiesiołek, goździk brodaty( kamienny) i wiele innych.

Olu pierwsze wysiałam trzy lata temu w przydomowym i potem po pikowałam w zeszłym roku na angielską, a część wysiałam bezpośrednio już na rabatę, kilka roślin dostałam od koleżanek.
Jak zakładałam ta rabatę to wcale się nie zastanawiałam nad doborem kolorystycznym, tylko bardziej chciałam, żeby kwitła nieprzerwanie od wiosny do jesieni, tak, że wszystkie zestawienia kolorystyczne są przypadkiem, ale podoba mi się ten bajzelek.
sylwia_slomc... 00:19, 02 lip 2015

Iwonko w kupie siła haha Trzeba Pana uświadomić.
U mnie wiesiołek rozrósł się ponad miarę w ciągu sezonu a sadziłam po jednej roślince co pół metra, zabiorę go trochę na ta drugą planowana rabatkę i w łąkę kwietną też.
Kawa 08:07, 02 lip 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)

to mi się podoba
dzień dobry

Sylwia masz tyle pięnych kwiatów do pokazania zainwestuj w aparat (telefonem pstrykasz??)
Kawa 08:08, 02 lip 2015

Iwonko w kupie siła haha Trzeba Pana uświadomić.
U mnie wiesiołek rozrósł się ponad miarę w ciągu sezonu a sadziłam po jednej roślince co pół metra, zabiorę go trochę na ta drugą planowana rabatkę i w łąkę kwietną też.

u mnie wiesiołek tez pięnie się rozrósł jest bardzo ekspansywny ale cudnie wygląda jak kwitnie
Anusia 08:16, 02 lip 2015

Anusiu u mnie sięga gdzieś nad kolano, ale wszystkie moje róże okrywowe mają podobną wysokość.

Pytam bo cały czas poszukuję róży pnącej. Różę okrywową chciałabym dać jej w nóżki. Taka wysokość odpowiada.
Koty lubię bardzo mam w 'przechowalni' dwa. Moja sąsiadka sprzedaje dom i pozostawia mi swoje koty. Przyzwyczajam je do siebie ale to takie lofry, że nie usiedzą na podwórku hi hi.
Pozdrawiam a w szczególności seniorkę rodu.
sylwia_slomc... 12:39, 02 lip 2015

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród nie tylko bukszpanowy - część III

Danusiu przychodzę po radę napisz mi proszę czy wrzosiec drzewiasty, krzewiasty, leśny ( pod taką nazwą kupiłam),czy jak mu tam się przycina i kiedy i jak?
O ten mi chodzi

I jeszcze jodła balsamiczna pięknie nam przyrosty puściła, a teraz zaczynają jakby więdnąć - tak to wygląda jak klapnięte róże.
Takie przyrosty miała, a teraz część wisi.

Prawa górna gałązka zaczęła pierwsza. Jaka może być przyczyna? Rośnie na tym stanowisku od zeszłej wiosny i do tej pory było ok.
Gardenarium 12:41, 02 lip 2015

Ma za mało wody ta jodła, młode przyrosty są delikatne i pod własnym ciężarem obwisają, poprawi się jak zdrewnieją.

A co do wrzośca nie zawracaj sobie nim głowy. bo nie zimuje u nas.

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 13:08, 02 lip 2015

Ok jodłę nawodnimy. Dzięki Szefowo.
sylwia_slomc... 13:14, 02 lip 2015

Kamilka przy jednej wypłacie i 4 osobach, remoncie i zakładanym ogrodzie ciężko będzie o aparat, są w domu dwa, ale coś szwankują i nawet o naprawę trudno.
A poza tym dopiero się uczę wklejać foty z komórki, a gdzie tam mówić o aparacie.
Choć ubolewam nad jakością moich zdjęć.
sylwia_slomc... 13:19, 02 lip 2015

Anusiu Ja w tym roku wiosna kupiłam pnącą w kolorze przekrojonej cytryny w markecie, ale NN, no i zobaczymy czy będzie pnąca, a nie niespodzianka.
ale odmianowe to trzeba chyba w szkółce poszukać. U znajomego mają piękne róże pnące, ale jak widzę co roku jak są zaatakowane przez mączniaka to mi przechodzi ochota żeby je zaszczepić, ale kwitną tonami kwiatów.