I jeszcze plaga mszyc, siedzą na tawułach i hortensji. Na dereniu upolowałam jakąś czarną gąsieniczkę. Wstawiam zdjęcie tej mojej pseudo-plecionki nie wiem czy dobrze to robię
I mój cis pewnie nie mam racji i głupol jestem, ale strasznie go kocham
Iggia, obwódki w moim zamyśle mają końcami nachodzić na siebie.
Naszkicowałam schemat tej rabaty, może tak czytelniej będzie:
O bukszpanie na obwódkę nie myślałam, mam wrażenie że swoją nienaganną strzyżoną formą wprowadza zbyt geometryczny "look" do ogrodu, a ja tego chcę uniknąć. Lubię miękkie linie.
Waham się pomiędzy obwódką w czerwieni/bordo (tu nic innego nie przychodzi mi do głowy, jak żurawki) lub czegoś kwitnącego na żółto - do fioletowej szałwii byłoby idealnie. Tylko co by to miało być?
No i lepiej zółty, bo ładnie z szałwią się skomponuje, czy bordowy, bo nawiązuje do perukowca?
Moja ulubiona rabata brzozowa ... I tu coś nie coś pogrzebię ...
Moja jedna część gabionowa ... Ruszyła szałwia co znaku życia w kwietniu nie dawała ... Teraz pojawił się kwiatostan
i takie coś ( nie wiem jak sie nazywa, bo 'kradzione') ale świetnie się płoży i uwielbiam srebrno zielone listki
To coś to jest rogownica kutnerowata. Mam i też lubię, ale rozłazi się jak szalona. Próbowałam jesienią wyrwać część, na wiosnę i tak wylazła. Podziwiam ją za wolę przetrwania
Witam mam problem z rabatą z przodu domu poradzccie co tu posadzić myślałam o jakimś żywotniku obsypanym korą lub berberysie tylko nie wiem czy nie jest tam za mało miejsca
Dzięki Karola
A jak długo kwitnie bodziszek? U Ciebie wygląda fajnie
Werbenka mile widziana
Do Łopatek na razie się nie wybieram ... ale cena jest wynegocjowana ... gdybyś czasem jednak się wybrała to mówisz po prostu, że dla koleżanki po drodze dobierasz bo znowu jej zabrakło
Gdybym jednak była w pobliżu i Pani na miejscu (bo różnie to bywa) to Ci kupię (dryndnę oczywiście wcześniej)
W miejsce szczepionej sosny (patrz na prawo)posadzę magnolię . Niestety nie zdążyłam i wszystkie 5 sztuk poszły w ręce obcego .. A już witałam się z gąską ale byłam niezdecydowana ...i tu mój smuteczek ...
Mieliśmy zdecydowanie łagodną zimę . Werbena mocno przycięta na wiosnę wypuściła nowe listki . Przecież ona u nas nie zimuje ? Szkoda , że usunęłam kilka sztuk w myśl , że nie zimuje . A tu taki fajny psikus ...
Ale nie ma tego złego .... Namiętnie się wysiała i mam nadzieję , że będą z tego kwiatki
Czekam aż na tej rabacie pojawią się akcenty jeżówek oraz rozchodnika Na razie trawy ...
A tu schowana jeżówka ... Wszystkie przeżyły zimę ...
rozplenica moudry
Ewuś co Moje oczęta widzą - jest piękne ogrodzenie super warto czekać na zdjęcia
Pozdrawiam Serdecznie - Buziaki ślę dla Wiktorka . Może jakąś fotkę swojego najmniejszego kwiatuszka wstawisz
Kolejne dni deszczowe i zimne nie pozwalają się angażować w zielone ... Smutno i ponuro . Zmęczenie pogodowe objawia się sennością gdzie i ingerencja kawy nie skutkuje ...
Pomimo wszelkich pogodowych przeszkód , zrobiłam kilka zdjęć ...
Żurawka Caramen prezentuje się pięknie w kroplach deszczu. życzę sobie aby taki fason trzymała przez cały sezon
Runianka również niczego sobie . Pięknie wygląda w młodych przyrostach.
Różaneczniki Nova Zemba dają radę a po zastosowaniu granulowanego obornika na jesień ma dużo kwiatów
fajnie Asiu, że zajrzałaś.
Masz rację, to kokoryczka, już udało mi się ją zidentyfikować jakiś czas temu, ale nie pisałam o tym
Konkretnie to kokoryczka sierpowa Variegata, teraz jest już dwa razy większa, pięknie się rozrosła i naprawdę bardzo mi się podoba
Nawet myślę czy to nie ona wyląduje w obwódkach bukszpanowych pod wiśniami bo skradła moje serce
Jest tylko jeden problem - ślimaki bardzo ją lubią podjadać.
A jeszcze skoro jesteśmy przy tym temacie, to ostatnio w jednej szkółce widziałam odmianę miniaturową(Polygonatum Humile) z takimi pofalowanymi listkami - wydaje mi się, że mogłaby być godnym uwagi wypełniaczem, mnie w każdym razie bardzo się podoba.
Hej Madżenka u mnie , mam wrażenie trawnik zanika przytłoczony chwastnicą , ale mogę się mylić ... Jednym słowem - mizerny "trawnik" posiadam .... Czekam na Panią