Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zmienić pobojowisko w ogród... 07:47, 25 maj 2015

Do góry
Słuchajcie: miałam taką koncepcję na rabatę widoczną z salonu i jadalni:

czyli w skrócie:
- z tyłu ekran z cisa
- przed nim 4 hortensje miś polarny
- między pierwszą a drugą hortensją perukowiec royal purple wyprowadzony na niewielkie (3 metry?) wielopniowe drzewko (będzie przesadzone, teraz rośnie w złym miejscu)
- z przodu obwódka z kształcie fali z szałwii omszonej + inna obwódka po prawej stronie nachodząca końcem na falę z szałwii.

Nie mam pojęcia, czy napisałam to na tyle logicznie, żebyście wiedziały, o co chodzi .

W każdym razie potrzebuję pomocy w doborze roślin na tą drugą część obwódki. Myślałam o żurawkach, bo mają też liście zimą.
Z kolorów na rabacie jest zieleń, biel, bordo i fiolet szałwii. Czerwone lub bordowe żurawki będą pasowały? A może coś innego radzicie?

Iggia, witaj
W moim małym ogródeczku - Dorota 07:46, 25 maj 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Maki woeloletnie wprost szaleją, zagłuszają wszystko do okoła.
Zdjęcie robione z tego samego miejsca, o tej samej porze, zmieniany tylko tryb.

Piękne widoki.
Mój ogród pod górkę... 07:38, 25 maj 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasia, fajnie że już po stresie. Teraz kochana pisz, co twoi goście powiedzieli na ogród, jak pierwszy raz zobaczyli

Witaj Iwonko. Cieszę się, że już po. Ogród się podobał i było mi bardzo miło
Mam dla ciebie fotkę z Zemblami

Mam tam też posadzone tawułki, a dojdą jeszcze hosty i żurawki
Moja działka. 07:30, 25 maj 2015

Do góry
Pare fotek z wycieczki

W parku rosła taka roślina , to chyba chwast,ale ładnie wyglądał

Hortensjada 07:23, 25 maj 2015

Do góry
katel napisał(a)
Bożenko pytałam już wcześniej ale chyba nie widziałaś, zdjęcie mojego derenia z zapytaniem czy to kwiecisty a Ty jako fachowiec od dereni może będziesz wiedziała. Jeśli znajdziesz chwilę zerknij tu:

Po kształcie podsadek na pewno można powiedzieć , że to dereń kwiecisty ale co do odmiany to chyba nie dojdziemy, bo na zdjęciu podsadki prawie białe bez charakterystycznych akcentów ( a tych odmian jest dużo i często kwiat jest podobny a różnią się tylko rozłożeniem pędów lub siłą wzrostu). Ale co ma za znaczenie, grunt, że masz pięny krzew i jest to na pewno dereń kwiecisty
Ogród przydomowy - Hosty 07:15, 25 maj 2015

Do góry
wojtas2101 napisał(a)

A co to za cudo Wojtku! Takiej jeszcze chyba nie mam...a już chce!!!
Buziaki przesyłam
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 07:07, 25 maj 2015

Do góry
Kasik napisał(a)

Kasieńko kochana, jaką masz śliczną obwódkę! A ja się zastanawiam jak wkomponować w ogród moje 3 złote bukszpany? Już wiem...zrobię obwódkę, a pomiędzy posadzę jakoś zieloną trawkę. Jak dobrze, że cię mam...co ja bym bez ciebie zrobiła Kasiuniu?
A u ciebie co to za trawka rośnie?

Jedziecie w lipcu do Szmitów? BOM stęskniła się za wami okropnie!!!!!
Cmok, cmok, słodkie buziaki przesyłam

edit: zapomniałam napisać: śliczne te wasze zakupy. Niedługo będziesz miała rododendronowy ogród jak u naszej Bogdzi.
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 06:46, 25 maj 2015

Do góry

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 06:31, 25 maj 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)

Ewa też tak mam !!!
bardzo się cieszę z tego faktu....

Agatko pomimo nieciekawej pogody wczoraj wyrwałam sie na poprawienie samopoczucia do Pszczyny na Ogrody Daisy Bardzo ciekawa okazja na poznanie ofert okolicznych szkółek

Miejsko & sielsko 06:30, 25 maj 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
jestem
teraz muszę się przeszkolić z cięcia i pielęgnacji

graby są oparte o płotek, to wyglądają jak krzywe

Ja też chcę!!! I nie muszę kostki wywalać!!!!
Możesz dać namiary na priv, Ewuś, proooszę!
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 06:23, 25 maj 2015

Do góry
Wielkie dzięki za fotki...u mnie na "kliszy" też zostawiłeś ślad

Ale następnym razem będę chodziła za tobą krok w krok i zemszczę się za moje sobotnie zdjęcie! Tak mnie przyłapać na gorącym uczynku...no nie możliwy jesteś...kiedy ty zdarzyłeś cyknąć, przecież ja mknęłam jak pendolino z tą skrzyneczką! Ha, ha...zobaczysz też cię przyłapię...już się bój!!!

edit: jedziesz do Szmitów w lipcu?
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 06:20, 25 maj 2015

Do góry
frezja napisał(a)

Imienniczko moja ja mam ten:
http://1.bp.blogspot.com/-PErvcuelGL4/Ufy9s6On5_I/AAAAAAAADMU/rH0nrkOjGO8/s1600/sizedlychnis7836.jpg
czy to jest to samo??

Ewus to firletka tez ładna, ale ona rozsiewa sie wszędzie i robi sie dość nieciekawa po przekwitnięciu , trzeba bardzo pilnować, bo cały ogród Ci zarosnie . Czyściec ma bardziej skórzaste liście i troche dłuzsze

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 06:18, 25 maj 2015

Do góry
Gocha napisał(a)

Gosiu piękna rabata się szykuje. Wspaniałe hosty. Sadzone wprost do gruntu, nie masz problemu z nornicami? Bo u mnie te gryzonie dziesiątkują i cebulowe i hosty, płakać się chce.
I podobnie jak Monika polecam paprocie na leśną rabatę. I przylaszczki- wspaniałe perełki dające kolor, jeszcze zanim hosty wystawią kły.
Na pocieszenie dodam, że ja również mam warzywniak nie do końca obsiany...
Lifting starego ogródka 00:53, 25 maj 2015

Do góry
I tak już by było ładnie, gdyby mi nie zabrakło jakieś 20, 30 kg żwiru

Hosty. Gierczusiu - Elu - pierwsza "od dołu" i te dwie po prawej to te od Ciebie
Za nimi jest jeszcze jedna ta malutka, ale na tym ujęciu te wielkie ją zasłaniają Jeszcze raz dziękuję!

Bajkowy ogród Weroniki 00:52, 25 maj 2015

Do góry
W Miłkowie byłam, tamaryszek widziałam, kalinę też, nowych nasadzeń dużo. Wszystko rośnie bujnie, pięknie, pachnie. Wymieniłyśmy roślinki, a potem przez kilka godzin prowadziłyśmy ciekawe rozmowy. My głównie z ciekawością słuchaliśmy nowinek o nowoczesnym leczeniu, odżywianiu, oczyszczaniu organizmu, z efektem odzyskania zdrowia, energii, a nawet młodości, czego Miłkowie są żywym obrazem. I my zamierzamy iść tym śladem.,
Szkoda, że nie uwieczniłam szklanic z ekosokiem przygotowanym błyskawicznie przez M Irenki. Piękny kolor, słodki smaczek i do tego samo zdrowie. Ciasto ekologiczne zrobię jak tylko dostanę przepis, bo wyśmienite.

Tamaryszki, kalina i ich właścicielka. Chwalić nie trzeba, bo widać.

Sunia przylepka i figlarka rozkoszna.
Irenko i Zygmuncie, dziękujemy serdecznie. Do zobaczenia u nas.
Ogrodowe skarby 00:49, 25 maj 2015

Do góry
Donice obsadzone! Bratki wylądowały na rabatach ....w tym roku będzie u mnie królowała pelargonia Nasadziłam ich dużo zobaczymy jak to będzie wszystko wyglądało póki co to czekają w tunelu na swoją kolej

Dobrej nocki życzę !

Lifting starego ogródka 00:46, 25 maj 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Kupiłaś juz hortensje przez net?

Witaj, tak, kupiłam.

Wysłali je w czwartek ... :/ Mogli se dać spokój na parę dni i wysłać to w poniedziałek, bo jak wysłali w czw. to w piątek oczywiście firma kurierska tego do mnie nie dostarczyła a że w weekendy nie jeżdżą wcale to rośliny przyszły nie dwa dni później tylko 4 dni! Ale chwała Bogu wszystkie żywe Hortensje nie wszystkie chyba były dobrze cięte bo takie trochę dziwne krzaczki ale ogólnie chyba nie są złe. Na wiosnę w przyszłym roku a pomocą ogrodowiska, mam nadzieję, dobrze je przytnę i będą sie ładnie rozrastały
Zamówiłam też 3 hacone all gold, 5 miskantów grac. i 6 konwalników.

Mam kilka zdjęć z piątku. Zdążyłam dokończyć akcję "kora" Wysypać na jedną rabatę ponad 100 kg żwitu granitowego - i brakło ... :/ cyknąć kilka zdjęć i zaczęło znowu padać... i tak pada aż do teraz :/

Widok ogólny - po prawej wschodzi już posiana niedawno trawka

I lecimy od lewej lewą stronę chodnika
Krzewuszka pomalutku zaczyna kwitnąć Kwitną i ślicznie pachną azalie Noir de Paris
Kwitną azalie japońskie Tornella i Eisprincessin

A tu są posadzone hortensje z miskantami. W przyszłym roku chciałabym dosadzić coś przed hortensje, co by na wiosnę wprowadziło nieco więcej życia w to miejsce Myślę nad białymi wrzoścami... inne propozycje mile widziane
Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:42, 25 maj 2015

Do góry
Welka napisał(a)
Wykorzystałam Twój sposób i przechowywałam zima werbenę w garażu, już kwitnie

Ogród masz cudny, ślimory okropne. Buziaki

Moje też już kwitną, ale foto brak ...

Za to mam takie kwiatki
Dobranoc

Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:39, 25 maj 2015

Do góry
yolka napisał(a)

To wielki komplement, że mam namiastkę Bogdzi Ale byłam u Bogdzi trzy razy i niestety u mnie tylko namiastka Która bardzo cieszy

Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:37, 25 maj 2015

Do góry
alinak napisał(a)
Ania cudowne rabaty . rodonki cudeńka ,fajnie skomponowałaś.
ślimaki u mnie koronkuja po kolei ,ale walkę wygrywam , ziemia oślimaczona , więc wiem że wygrywam .
brunery w koronkach , dzielżany , jeżówki ..no szok .nie wiem co za cud że sałata rośnie i warzywniak wolny może kostka pod wiklinowym płotkiem pomaga .

Cud z sałatą, moje wysokogórskie ślimory, wejdą wszędzie, w dodatku w wodzie też żyją i maja się dobrze To się nazywa adaptacja do warunków .. ale zapowiadają już mniej opadów.. suplement leży i czeka. Teraz szkoda sypać bo deszcz i tak zmyje.

Pamiętam o tym

A w sobotę kupiłam takiego dziwoląga .. Athyrium wietlica samicza 'Dre's Dagger'

I dwie nowe piwonie Angel Cheeks (z pąkami) i Itoh Yellow Crown (3 pędy ma ).. nie wiem gdzie posadzę.. ale martwić się będę jak będę sadzić

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies