Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Anity 18:00, 15 cze 2015

Do góry
Fresia (?????) ( nowość)

Charlotte
Typografia ogrodu 17:59, 15 cze 2015

Do góry
Artemis dla lindsey80 niech śni Ci się dalej, mi śnią się jeżówki

Mój 4 arowy azyl... 17:58, 15 cze 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Na różowo

NN

Basiu pytałaś u mnie o nazwe tej róży myślisz że to ta
sama,mogę ci patyczek posłać jutro robię paczkę dla ciebie
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 17:57, 15 cze 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Krzysztofy są mega wielkie!!A i klematis jeszcze aktywny, już gubi kwiaty, ale jeszcze sporo tego jest.Kwitnie zdecydowanie dłużej niż Rubens.

Ale faaaajnie piękne, wielkie kwiatostany ...i jeszcze kolor pazurków z nimi konweniuje
Typografia ogrodu 17:55, 15 cze 2015

Do góry
może to nienajlepszyb termin ale przesadziłam dziś żurawki Lime Marmolade sztuk 6. Powody były dwa: 1. pożarły bukszpan który okalały,2. przypalały się na słońcu. teraz dostały miejsce gdzie też dociera słońce ale o kilka godzin jest go tam mniej. zobaczymy czy wystarczy.

były tu

teraz są tu:

a kulki dostały irge major - bardzo polecam tę roślinę - ona okazała się najlepszym rozwiązaniem na nasze strome skarpy - ma tam jeden rok a rozrosła sie tak, że gdy wykopałam z plontaniny gałęzi jedną sadzonkę (wielką...) nie było widać, że coś ubyło. To co widać wpokół najmniejszej kulki to jedna, roczna sadzonka.

U BusyBee w ogródku... 17:54, 15 cze 2015

Do góry
dorciabe napisał(a)
Kasia jak tam Larissa ? ruszyła już? ja jestem zła na moje, że jeszcze nie kwitną

Dorciu Moja też jeszcze nie kwitnie, ale zła nie jestem , bo wielki spektakl się zapowiada...ona po prostu zbiera siły Pełno pąków- tego się nie spodziewałam A dziś w pracy podglądałam Twoją burgundy ( chyba )
która właśnie zaczęła kwitnąć - piękna jest

Larisska

Ogródek Anity 17:54, 15 cze 2015

Do góry
Pastella

Polarstern zaczyna
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 17:52, 15 cze 2015

Do góry
witam. zakupiłam 3 hortensje limelight. ostatnio zauważyłam że jedna posiada już pąki kwiatowe i ma bardziej czerwone i mniej sztywne pędy. oto zdjęcia hortensji limelight. ostatnie zdjęcie przedstawia tą która wydaje mi się inną odmianą. Jak myślicie czy jest szansa że to limka? czy wykopać i dokupić limkę?

Ogródek Anity 17:48, 15 cze 2015

Do góry
Potwór różany, nazwa??? Może znajdę.....

Młoda moonlight
Ogródek Anity 17:44, 15 cze 2015

Do góry
Queen of Sweden
Ogródek Anity 17:40, 15 cze 2015

Do góry

Old port

Flash Rose

Louis Odier
"W kolorze blue" 17:37, 15 cze 2015

Do góry
eetam, pytałaś o kolor ścian, proszę
Ogródek Anity 17:34, 15 cze 2015

Do góry
Kilka dzisiejszych migawek po deszczu
Na razie bez nazw zgubiły sie gdzieś identyfikatory- nie wiem czy nie usunęłam z kopczykami....

Rododendronowy ogród II. 17:33, 15 cze 2015

Do góry
Coś się dzieje dzisiaj z tymi komputerami...teraz dupelek, wklejam więc różyczkę specjalnie dla ciebie Bogdziu

Jeżogłówka gałęzista - Sparganium erectum 17:20, 15 cze 2015

Do góry
po raz pierwszy u mnie w oczku zakwitła jeżogłówka

Ogród na glinie 17:19, 15 cze 2015

Do góry
wymieniłam czekoladowe żurawki na jaśniejsze berberysy, dalej smutno? czy przesadzam? jak coś potkam, to dołożę kwiaty w odpowiednim kolorze

To mi pasuje,berberysy ładniej się prezentują niż żurawki, a trzmielina rozjaśnia całość i ma identyczny kolor jak trawki
Ogród na glinie 17:10, 15 cze 2015

Do góry
nie powiem że kocham łubiny, ale chciałam jakieś kwiaty, kolory, więc wzięłam, bo nie były drogie
nie za smutno?
łubiny są fioletowe i różowe

wymieniłam czekoladowe żurawki na jaśniejsze berberysy, dalej smutno? czy przesadzam? jak coś potkam, to dołożę kwiaty w odpowiednim kolorze

zabrałam trzmieliny i wsadziłam tawuły by dodać limonkowego
teraz to już miskanty tu chyba nie pasują...
albo ogólnie łubiny nie pasują do variegatusów
sama nie wiem

ogólnie na ten moment stawiam na opcję z berberysami

Ogród na glinie 17:05, 15 cze 2015

Do góry
pojechałam do sklepu

podoba mi się żółta hosta w tym zestawieniu

to ma być rozplenica Hameln?
jakoś dziwnie wygląda

Chwasty w trawniku 16:46, 15 cze 2015

Do góry
Roman_73 napisał(a)
Witam.
Mój trawnik ma 3,5 roku.
Nigdy nie traftowałem go chemicznie, jeśli chodzi o usuwanie chwastów.. systematycznie robimy to ręcznie z dobrym skutkiem. W zeszłym roku mieliśmy walkę w wiechliną
ale w czym problem..w tym roku dosyć duzo mam - jak to Danusia opisała w innym poście -takie "patyczki" - ździebełka. Po wyrwaniu wygląda to tak jak poniżej. I wygląda mi to chyba na wiechlinę

Poproszę o poradę.. jak z tym najskuteczniej walczyć?
Pozdrawiam
Roman.

Roman.
Niepotrzebnie dopuszczasz trawę i chwasty do kłoszenia. Teraz będzie Ci ciężko wyprowadzić trawnik na prostą. Te jak Ty to nazywasz ,,patyczki- ździebełka" po skróceniu będą przypominały rżysko. Poza tym zaczną usychać i trawnik straci zielone wybarwienie. Pomimo tego proponuję Ci częstsze koszenie trawnika zwłaszcza przy silnym nawożeniu azotowym i obniżenie noży kosiarki do 4 cm.
Chaos oswajany 16:39, 15 cze 2015

Do góry
Zabieram się za projektowanie całości tak, żeby była spójna i mogła stać się naszą oazą.

Przygotowałam plan z aktualnym stanem (1 cm = 1m). Działka nie jest duża, ma 852m2.

1 - sosny
2 - mirabelki
3 - nie jestem pewna, prawdopodobnie czeremcha
4 - brzozy
5 - Rhododendron Zygmunt III Waza Royal Crimson
6 - Rhododendron Erato
7 - Clematisy (2x Warszawska Nike, 2x Snow Queen, 2x Rouge Cardinal
8 - Forsycja
9 - Lilak
10 - kasztanowiec

Jestem na początku drogi, nie znam jeszcze wielu roślin, mnóstwo wiedzy do zdobycia przede mną. Na pewno w naszym ogrodzie będą w dużej ilości różaneczniki, które uwielbiam i które dobrze rosną u sąsiadów. Myślałam też o tawułach, różnych odmianach żurawek. Myślę, że warto podsadzić kasztanowca hortensją pnącą, natomiast w mojej okolicy hortensje ogrodowe jakoś nie do końca się udają, więc o nich nie myślę.
Chciałabym też wydzielić małą część warzywną w ogrodzie (wzdłuż garażu, z możliwością przedłużenia wgłąb działki).
Bardzo wstępny zarys rabat z tyłu domu oraz umiejscowienie warzywnika umieściłam na tym planie:

Na razie nie mam zupełnie pomysłu na front ogrodu, nawet, jeśli chodzi o umiejscowienie rabat, ale myślę, że w miarę lektury forum, a także dzięki Waszym sugestiom jakaś koncepcja się wyłoni.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies