Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Sosna - Pinus 19:10, 25 maj 2020

Do góry
pawlak112 napisał(a)
Witam mam problem z moimi sosnami jedne zakwitły a drugie nie

Jedne były posadzone w kwietniu a drugie pod koniec maja i te drugie właśnie zakwitły a te pierwsze nie i nie wiem czy jeszcze zakwitną te pierwsze bo zielone są jak myslicie?

Nie wiem czy zakwitną. Powinny kwitnąć w momencie, gdy puszczają nowe przyrosty. Czy puszczają?
Chwasty w trawniku 07:53, 25 maj 2020

Do góry
PawelB napisał(a)
Witam!
Jak w tytule: Czy da się uratować ten trawnik (o ile można go nazwać trawnikiem).

Ma około 5 lat a jest w nim mnóstwo chwastów-w zasadzie nie wiem czy chwastów nie jest więcej niż trawy? Co roku nawożony dwa razy w roku i koszony co około średnio 2 tygodnie.

Na jesień i wiosnę robiona wertykulacja. Nie mam już pomysłów bo wygląda z roku na rok coraz gorzej. Pojawiło się mnóstwo pustych placków. W tym roku robiłem dosiewki z trawy samozagęszczającej substrala, przykryłem to miesznką toru odkwaszonego z piaskiem lecz nie wiem czy to wszystko pomoże, aczkolwiek trawka wyrasta w tych miejscach (widoczne na zdjeciu 1 oraz 4 i 5).

Oprysk chwastoxem był również.

Zastanawiam się czy wkład pracy nad tym trawnikiem ma sens czy nie lepiej byłoby spryskać wszystko Roundapem zaorać i założyć na nowo ( z uwagi na to że terenu pod trawnik jest ok 10 arów nie bardzo mi się to uśmiecha, ale możliwe że to jedyne rozwiązanie)

Proszę o radę bo już nie wiem co z tym robić? Czy da się ten trawnik jeszcze "wyprowadzić"?

Moim zdaniem trawnik jest zbyt zachwaszczony zarówno chwastami dwuliściennymi jak i trawami niepożądanymi w trawniku, że jego ratowanie nie ma sensu. Założyć od nowa.
Torf - przykry zapach 07:51, 25 maj 2020

Do góry
Podlać wodą albo przekopać.
Choroba moreli zamkn. 07:51, 25 maj 2020

Do góry
odp tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3317-choroby-i-szkodniki-moreli-morela?page=1#post_9
Choroby i szkodniki brzoskwini, moreli, morela 07:50, 25 maj 2020

Do góry
simono napisał(a)
Dzień dobry, kilka dni temu zauważyłem ze liście na moreli zwłaszcza na końcówkach pędów zaczynają się zwijać i usychać oraz są pokryte lepką substancją. Co to może być za zaraza? Drzewko ma 4 lata i nie stosowałem nigdy żadnych oprysków. Z góry dziękuję za pomoc. Szymon.

Moim zdaniem to mszyce zaatakowały młode przyrosty moreli.
trawnik - 4 tydzień przeniesiony 07:47, 25 maj 2020

Do góry
odp. tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/526-zakladanie-trawnika-z-siewu-trawnik-z-siewu?page=359#post_4
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:47, 25 maj 2020

Do góry
mwaksmanski napisał(a)
Witajcie
Dziś mija 3 tydzień po siewie. Trawa była zerwana, teren wyrównany, wałowany, zasiany siewnikiem trawą Diana. Jak oceniacie stan aktualny trawy?

Nie jest źle, trawa się zagęści, jeśli będą dziury po 3 koszeniu, zrobisz dosiewki w łysych miejscach.
Donice drewniane 01:30, 25 maj 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W skrzyniach posadź 3 rośliny pienne, iglaki https://www.ogrodowisko.pl/watek/583-iglaki
-na-pniu

Dziękuję za odpowiedź. A lepiej podsadzić je roślinami sezonowymi czy może czymś zajmującym w gruncie?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:07, 24 maj 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie będzie.

Nie no - czemu? I gzdie foty kociaków? Toż takie małe to najpiękniejsze obiekty do focenia
Buk pospolity - Fagus sylvatica 11:59, 24 maj 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie znam odpowiedzi na to pytanie. 1 post, żadnych informacji o warunkach w jakich będzie rósł.
Nie lubi podmokłych gleb, może atakować go zdobniczka bukowa, to najważniejsze problemy. Co mu jesteś w stanie zapewnić, też nie wiadomo. Ja nie umiem powiedzieć czy kupować czy nie.

Miałam takiego buka zwisającego Aurea, padł mi, bo miał obciachane korzenie, mimo to kupowałam. Nie podjął wzrostu. Ale to nie moja wina, a wina szkółkarzy, którzy go wykopali

Dzień dobry,
dziękuję za odpowiedź, faktycznie pierwszy post ponieważ dopiero zaczynam przygodę ogrodową . Tak jak napisałam - strona północno-wschodnia, znacznie zacieniona. Warunki gruntowe trudno mi ocenić, nie jest to mokry dół, "zwykły" płaski teren w sąsiedztwie ściany frontowej domu . Postaram się zapewnić mu wszystko co mi zasugerujecie...

W zeszłym tygodniu kupiłam małego chudzielca i będę wdzięczna za wszelkie sugestie w kwestii posadzenia i prowadzenia. Jest dość nisko szczepiony, a w Waszych postach znalazłam informację, że można wyprowadzić przewodnik, czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak zrobić to poprawnie?

Dziękuję za pomoc
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:02, 23 maj 2020

Do góry
Posty Stefki przeniesione do jej wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/10395-trawy-na-okraglo-czyli-nowoczesno-naturalno-przytulny-ogrod-dla-zapracowanych-rodzicow

Stefko, pisz w swoim wątku jeśli zamieszczasz zdjęcia ze swojego ogrodu.
Drugi watek z jednym postem zamknęłąm.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 07:54, 23 maj 2020

Do góry
Właśnie robię porządek i to widzę Stefka ma dwa wątki i pisze po ludziach ze swoimi zdjęciami
Trawy na okrągło - czyli nowoczesno - naturalno - przytulny - ogród dla zapracowanych rodziców ;) 07:52, 23 maj 2020

Do góry
Stefka, masz dwa swoje wątki, nie zamieszczaj pytań ze swoimi zdjęciami po różnych watkach, nie mamy takiego zwyczaju. Pytaj, ale nie rób relacji ze swojego ogrodu w wątkach innych osób

To Twoje wątki

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=stefka&search_in=topics&commit=Szukaj

a to twoje posty

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=Stefka&search_in=posts&commit=Szukaj

Który wątek ma zostać? Dwóch nie możesz mieć chyba że dotyczą dwóch różnych ogrodów
Ogród naturalno - nowoczesny - czyli jak obsadzić żeby nie przesadzić ;) 07:51, 23 maj 2020

Do góry
Stefka, masz dwa swoje wątki, nie zamieszczaj pytań ze swoimi zdjęciami po różnych watkach, nie mamy takiego zwyczaju. Pytaj, ale nie rób relacji ze swojego ogrodu w wątkach innych osób

To Twoje wątki

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=stefka&search_in=topics&commit=Szukaj

a to twoje posty

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=Stefka&search_in=posts&commit=Szukaj
Trawnik z rolki 07:39, 23 maj 2020

Do góry
Nie mogę. A powód jest bardzo prosty, od lat jest problem aby tam kupić trawę wtedy, gdy akurat potrzebuję, nigdy nie ma, trzeba czekać na dostępność. Gdy podam adres, to wtedy na pewno już nie będę miała pracy
Uszkodzenia kory 07:34, 23 maj 2020

Do góry
To nie są mechaniczne uszkodzenia kory, moim zdaniem to są uszkodzenia mrozowe. Wiosną słońce nagrzało drzewo, soki zaczęły krążyć pod korą, przyszedł mróz i pękło.
Nic nie robić, samo zarośnie. Drzew iglastych się nie smaruje, posiadają żywicę. Same się zregenerują.
Spadające ciśnienie przy nawadnianiu 07:30, 23 maj 2020

Do góry
mihash napisał(a)
Hej, zakończyłem wykonanie instalacji nawodnienia, zamontowałem pompe do wody ogrodowej Metabo P4000 G, woda z wodociągów. 8 sekcji, zraszacze PGJ i PGP pogrupowane odpowiednio po 3 i 2 sztuki. Niestety pompa cały czas podaje do zraszaczy mieszankę wody i powietrza, dzięki temu nie wyrzucają wody regularnie z tą samą siłą i widać spadki ciśnienia, bez względu na porę dnia. Woda podłączona do pompy rurą 1", ale dopływ do licznika i wyjście na ogród to rura 1/2".
Jaka może być tego przyczyna, że pompa nie osiąga stałego ciśnienia a zraszacze nie działają, jak należy? Dlaczego pompa nie działa wg nominalnej wartości 4,8 bara?
Awaria pompy, za niskie ciśnienie w wodociągach (ok 2 bary) czy przekrój rurek dolotowych? A może coś innego?
Dziękuję za pomoc!
Ziemia przesianą czy nieprzesiana 07:29, 23 maj 2020

Do góry
Ziemia przesiana, ponieważ jest większa pewność że nie będzie w niej korzeni chwastów wieloletnich.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies