Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród wśród pól i wiatrów 12:52, 17 maj 2015

Do góry
Powyżej sam naturalizm, a tu opcja wirtualnie uprzątnięta.

Może komuś się objawi jakaś wizja artystyczna
Paprocie ogrodowe 12:52, 17 maj 2015

Do góry

języcznik i zanokcica

Paeonia - Piwonia 12:48, 17 maj 2015

Do góry

piwonia delikatna i drzewiasta

Funkie - Hosta 12:46, 17 maj 2015

Do góry
June strzeliła cichacza

Kiwi Full Monty(raczej)
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:41, 17 maj 2015

Do góry
i na chwilkę zaświeciło

Odcienie zieleni 12:31, 17 maj 2015

Do góry

To jest przechowalnik żurawek i trzmielin, ale jest to na widoku i bedę to musiała jakoś fajnie ogarnąć!
Hortensjada 12:30, 17 maj 2015

Do góry
Mam nadzieję, że to są jego godni następcy- kwiaty ciągle się rozwijają, zobaczymy co jeszcze pokażą:
Venus

Eurostar (ledwo je na razie widać)

Hortensjada 12:23, 17 maj 2015

Do góry
I coś dla miłośników dereni, ostatnia już w tym roku fotka mojej dumy ( bo już przekwita, podsadki wyraźnie bledną). Kwiatów w tym roku mniej ale wyraźnie większe, dla zobrazowania ostatnia fotka ( okazało się, że w całym domu nie ma ani jednej linijki! )
Odcienie zieleni 12:21, 17 maj 2015

Do góry
Ogród w cieniu drzew 12:18, 17 maj 2015

Do góry
Jeszcze raz dzisiejsze liliokształtne w słońcu:

... i posadzone wczoraj roślinki w donicach, niektóre roślinki z ogrodu. Teraz zostało jedynie poustawiać je wodpowiednich miejscach w ogrodzie.

Jabłonie w pełni kwitnienia:

Leśny, a raczej parkowy busz kilkametrów od domu:
Małymi kroczkami do celu... 12:05, 17 maj 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Aniu rosną, rosną ciekawa jestem ich w przyszłym roku

Paulino, to zdjęcie z ogrodu mojej mamy, ta wielka kępa po lewej to rozchodnik
Zdjęcie było robione ze 2 tygodnie temu.
Napisz później to usunę.
Ogródeczek 12:05, 17 maj 2015

Do góry
bartek_luberda napisał(a)

Wspaniała budowla, będzie bardzo klimatycznie. Podoba mi się styl, cegła dodaje niesamowitego uroku Ale czytam, że kontynuacja odroczona ? dlaczego ?
Ogród wśród pól i wiatrów 12:03, 17 maj 2015

Do góry
A teraz pokażę coś mniej pięknego. Przepraszam za tę "niefotogeniczną fotkę", ale tak to już jest, że nie wszystko od początku jest piękne. Wrzucam ją, bo może ktoś podrzuci jakiś fajny pomysł na zagospodarowanie tego kąta.

Jest to miejsce na styku rabaty szmaragdowej z wanilkami (zachodniej) i różanej z bonicą (południowej). Przy samej bramce rośnie buk kolumnowy.

W tej chwili jest tam też kupiony okazyjnie "bonsai dla ubogich" i kostrzewy, których żywcem nie miałam gdzie wcisnąć, a nie chciałam żeby się zmarnowały. I bonzai i kostrzewy, jak również pozostałe widoczne drobiazgi - do wywalenia stąd.

Z grubszych tematów - docelowo chciałabym zrobić jakąś ścieżkę, którą będzie można zejść od domu w dół ogrodu (kontury biało zaznaczone, inne pomysły mile widziane). Na tym placyku, który powstanie wzdłuż chodnika chciałabym mieć miejsce na ławeczkę.

I na razie jest to wszystko co wiem. M. chciałby mieć klony, ciągle o nie pyta.
Może więc jakiś kącik w stylu japońskim, ze żwirem i klonami? Jeśli komuś coś zaświta , to proszę bardzo się podzielić pomysłem

Miłej niedzieli
Ogródek Iwony 11:57, 17 maj 2015

Do góry
kitek81 napisał(a)
Jestem pod wrażeniem ukorzenionych hortek- będzie na szpaler, może nawet nie jeden

Kasiu, dokładnie na szpaler je zbieram, szkoda tylko, ze będzie kilka odmian, ale to już zobaczę, jak się ukorzenią, zobaczę, które wybiorę.
Jeszcze nie wiem,ile będę potrzebować, ale chciałam je posadzić wzdłuż ściany z żywopłotu w kąciku z ławeczką. To zadanie na drugi rok
Ten teren jest jeszcze niezagospodarowany, dzika trawa, drzewka owocowe i kompostownik
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:53, 17 maj 2015

Do góry
I jeszcze kupiłam Evergoldy - coś dla rozjaśnienia- kupiłam dlatego że nie za drogie a takie ładne jak kupowałam w tamtym roku i były śliczne. A złotych trawek nie znalazłam.
Co z tym ogródeczkiem począć 11:50, 17 maj 2015

Do góry
Dobra teraz pokażę co wczoraj narobiłam
Patrzę i nie wiem czy to ma sens ,dlatego zanim obstrzygę kuleczki i wysypie korę popatrzcie fachowym okiem .
Może jednak jeszcze coś zmienię.....

Tujka z kostka wyleci ale dopiero jak przygotuje rabatę pod murem

Z tyłu posadziłam ML ,jak za duże urosną to zwiążę
Potem zrobię jeszcze porządek z Chopinami

Zasłaniam tło bo tam bałagan jeszcze jest

Wiem ze to nie do końca wyszło ,więc śmiało walcie opinie
Ogródek w którym klon osłupiał:) 11:50, 17 maj 2015

Do góry
Po wczorajszych przeprowadzkach, tak to wygląda:

Na podwyższeniu chcę dać dwie hakone po dwóch stronach wylewki, a za nimi mini hortensję.

Przed oczkiem wysypałam "na próbę" żwir, który miałam, chcę go jakoś ładnie zakomponować, gdyż chciałabym mieć dojście do oczka.

Clematis montana 'Rubens' - wart grzechu 11:49, 17 maj 2015

Do góry

ostatnie zdjęcie zaczyna się 1m nad ziemią , drabinka kończy na 3,5m a pierwsze zdjęcie to już około 4m od ziemi(korzeni)

foto robione w deszczu
Ogródek Iwony 11:44, 17 maj 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Iwonko a jakie hortensje ukorzeniasz?

Mi się tylko Vanilki ukorzeniają... a tak czekałam na Limki

Juzia, u dziewczyn i u Mirki, czytałam, żeby wsadzić najlepiej prosto do ziemi, wsadzić tak dwie trzecie, a na wierzchu zostawić jedno, dwa oczka, posadzić w cieniu, podlewać i zapomnieć o nich w sensie, żeby ich nie ruszać, aż będą silne, czyli co najmniej do jesieni, albo do wiosny następnego roku. Ja posadziłam w ogrodzie od strony południowej, ale zaraz za żywopłotem, który daje cień i zacisze. Najtrudniej miałam z pierwszymi patykami, które przywiozłam do ogrodu bardzo wcześnie, bo tak mi jedna pani dała ze swojego ogrodu, której nawet nie znałam, ale zagadałam, bo jesienią u niej widziałam sporo hortensji. Dostałam wtedy po 5 patyków z kilku odmian, także Annabel, ale zanim dojechałam z nimi do domu, to już nie pamiętałam, które patyki od których hortensji były. Ziemia byłą zmarznięta, więc te pierwsze wsadziłam do ziemi z worka do dużych donic i zostawiłam w garażu na miesiąc, aż pogoda był w miarę normalna.
Te bujnęły się najszybciej. Chyba nie wszystkie. (proszę nie patrzeć na zielsko, pielenie po niedzieli )

Potem już dołowałam do ziemi, nawet o ukorzeniaczu zapomniałam. Faktycznie Vanilki od Any najlepiej ukorzenione, a limki słabe, raczej wcale. Potwierdzam twoje doświadczenia.

Katalpa - Catalpa 11:41, 17 maj 2015

Do góry
Sonka napisał(a)
przygarnij mnie,

Moje katalpy, aktualne zdjęcie,

czy są cięte??
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies