Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 11:20, 17 maj 2015

Luki napisał(a)
Rabatki świetne się tworzą No i ładne różyczki dostałaś, ja ze swoich z Rosarium jestem nie zadowolony.

Dzięki Luki i miło że wpadłeś Różyczki fajne, kupowane lokalnie. Mam nadzieję, że potrafię się o nie właściwe zatroszczyć Widziałam u Ciebie listę róż, ale sadzonek się nie dopatrzyłam. Ja w rosarium raz kupowałam larissy, dosyć byłam zadowolona. Ale różne to bywa, czasem producent bazując na marce przestaje dbać o jakość.

jolka 11:22, 17 maj 2015

Grodzia napisał(a)
Zakupy różane rewelacyjne! uwielbiam róże i też planuję różaną rabatę

No to będziemy się wspierać w tworzeniu różanych rabatek
Idę sprawdzić, czy wrzuciłaś nowe fotki
jolka 11:25, 17 maj 2015

AnnaCh napisał(a)
Ale pięknie, normalnie nie mogę się napatrzeć

Miło się to czyta
Choć jeszcze za bardzo nie ma na co patrzyć Ale, już za chwileczkę ... już za momencik ... mam nadzieję, że będzie ładnie Ciekawa jestem czy mi w tym roku zakwitną te wanilki, przesadzane tam i z powrotem

jolka 11:27, 17 maj 2015

Mysza napisał(a)
Śliczne rabatki wychodzą

Dziękuję
Narobiłam się przy nich, miło że się komuś podobają
AnnaCh 11:33, 17 maj 2015

Zazdroszczę i tak, nawet przy małych roślinkach. Czekam też na zdjęcia kwitnących wanilek, ja kupiłam na razie jedną, ale jest mikroskopijna i raczej trochę poczekam na kwiaty, więc choć u Ciebie je pooglądam
jolka 11:34, 17 maj 2015

katarzynkak napisał(a)

Jolu świetna robota! Alez będzie cudnie, jak wszystko zakwitnie!
A rozchodnikiem sie nie przejmuj- nawet jak Ci sie złamie gałązka, to wsadz w ziemię, a po jakims czasie uzyskasz nową sadzonke. Czy będzie jeszcze cos prze rozchodnikami,czy trawka?

Katarzynka, dziękuję za dobre słowo Co do rozchodnika, to jak nie zdobędę nowej dostawy będę "produkować" własne sadzonki. Choć smutno to widzę, bo mam same "maluszkowe" rozchodniki w tej chwili A przed rozchodnikami na pewno będzie coś niskiego jeszcze. Czerwone żurawki (choć mówiłam, że koniec z nimi w moim ogrodzie, bo się boję że mi opuchlaki wszystko wpierniczą!!), może niski kulisty bernerys admiration. Chyba zrobię tak jak mam od północnej strony, czyli grupy 5-6 jednakowych niskich roślin, posadzonych obok siebie.
jolka 11:36, 17 maj 2015

AnnaCh napisał(a)
Zazdroszczę i tak, nawet przy małych roślinkach. Czekam też na zdjęcia kwitnących wanilek, ja kupiłam na razie jedną, ale jest mikroskopijna i raczej trochę poczekam na kwiaty, więc choć u Ciebie je pooglądam

Ania, a ja się właśnie zastanawiam czy te wanilki mi w ogóle w tym roku zakwitną.
Ale jeśli tylko zakwitną - fotki będą
jolka 12:03, 17 maj 2015

A teraz pokażę coś mniej pięknego. Przepraszam za tę "niefotogeniczną fotkę", ale tak to już jest, że nie wszystko od początku jest piękne. Wrzucam ją, bo może ktoś podrzuci jakiś fajny pomysł na zagospodarowanie tego kąta.

Jest to miejsce na styku rabaty szmaragdowej z wanilkami (zachodniej) i różanej z bonicą (południowej). Przy samej bramce rośnie buk kolumnowy.

W tej chwili jest tam też kupiony okazyjnie "bonsai dla ubogich" i kostrzewy, których żywcem nie miałam gdzie wcisnąć, a nie chciałam żeby się zmarnowały. I bonzai i kostrzewy, jak również pozostałe widoczne drobiazgi - do wywalenia stąd.

Z grubszych tematów - docelowo chciałabym zrobić jakąś ścieżkę, którą będzie można zejść od domu w dół ogrodu (kontury biało zaznaczone, inne pomysły mile widziane). Na tym placyku, który powstanie wzdłuż chodnika chciałabym mieć miejsce na ławeczkę.

I na razie jest to wszystko co wiem. M. chciałby mieć klony, ciągle o nie pyta.
Może więc jakiś kącik w stylu japońskim, ze żwirem i klonami? Jeśli komuś coś zaświta , to proszę bardzo się podzielić pomysłem

Miłej niedzieli
jolka 12:52, 17 maj 2015

Powyżej sam naturalizm, a tu opcja wirtualnie uprzątnięta.

Może komuś się objawi jakaś wizja artystyczna
paulina_ns 18:47, 17 maj 2015

jolka napisał(a)

No co Ty?? Nie byłaś jeszcze w Hebe?
Mus nadrobić , nie znam chyba lepiej zaopatrzonego centrum w NS.
Z cenami różnie, ale czasem można coś trafić w dobrej cenie.

Wiem,ze kiedys mi pisalas,ale mozesz jeszcze raz mnie tam pokierowac