Różaneczniki potrzebują specjalnie przygotowanego podłoża, nie znoszą zbyt głebokiego posadzenia i bardzo łatwo przy nawożeniu gleba może ulec przenawożeniu. Sprawdź czy pod korą jest szmata, usuń ją, na nowo przygotuj podłoże:
torf kwaśny, próchnica kwaśna, zleżały obornik, przekompostowana kora sosnowa. Na tej mieszance posadź od nowa różanecznika i nie męcz go nawożeniem.
Świerki serbskie nie sadzimy w kwaśną glebę ale w taką o odczynie obojętnym. To pierwsza sprawa, a co do wysokości i poziomów to na pałę nie jestem w stanie poradzić sensownie, czy jest ok czy nie. Podnieść świerki (nie znoszą zasypania zbyt głębokiego) i przy okazji powymieniać glebę.
Z mojego doświadczenia wszelkie urządzenia akumulatorowe a tym bardziej kosiarka - są do niczego. Ale możesz spróbować. Ja miałą Stigę, dawno temu, nawet na cmentarzu 10 m2 wysiadała i nie dała rady skosić. Może miała od nowości zepsuty akumulator? nie wiem, wyrzuciłam.
2 pytanie - sprzyja zafilcowaniu, lepiej zbierać pokos.
Urządzenie ma regulowaną głębokość nacinania, podnosisz albo opuszczasz dostosowując się do filcu jaki jest w trawniku.
ad. 2 nie wiem.
ad 3 - zależy jak wygląda trawnik, czasem warto zrobić jeszcze teraz jeśli trawnik nie był nawożony i słabo wygląda.
- aż takimi ekspertami nie jesteśmy aby testować i znać wszelkie możliwe urządzenia jakie są na rynku dostępne. Jeśli to nie jest reklama modelu.
Jeśli to jest tak daleko od środka drzewa jak widać na 1 zdjęciu to powinno być dobrze i możesz sadzić. Ale gwarancji nie można dać, bo świerki dość płytko się korzenią i wichury mogą wywrócić podcięte drzewa.
Możesz wbić krótkie paliki 1 metrowe, z tyłu świerków i je umocować na 2 lata, potem usuń.
Ja bym sadziła pieniek pionowo a na podkładkę nie patrzyła. Nie wróci sam do pionu. Trzeba raczej wbić palik i przymocować, ale z kolei tutaj jest niebezpieczeństwo, że się odłamie pień od podkładki.
Jakoś dziwnie strasznie to drzewo wygląda
Nie ma zdjęcia
Przed tujami, które są zielone możesz posadzić dla uzyskania trójwymiarowości rabaty rośliny na pniu, iglaki np. cyprysiki pienne o kolorze złocistym, a pod nimi fioletowe lub bordowe kuliste berberysy plus niskie byliny lub trawki (ostnice).