Stefka, masz dwa swoje wątki, nie zamieszczaj pytań ze swoimi zdjęciami po różnych watkach, nie mamy takiego zwyczaju. Pytaj, ale nie rób relacji ze swojego ogrodu w wątkach innych osób
Stefka, masz dwa swoje wątki, nie zamieszczaj pytań ze swoimi zdjęciami po różnych watkach, nie mamy takiego zwyczaju. Pytaj, ale nie rób relacji ze swojego ogrodu w wątkach innych osób
Nie mogę. A powód jest bardzo prosty, od lat jest problem aby tam kupić trawę wtedy, gdy akurat potrzebuję, nigdy nie ma, trzeba czekać na dostępność. Gdy podam adres, to wtedy na pewno już nie będę miała pracy
To nie są mechaniczne uszkodzenia kory, moim zdaniem to są uszkodzenia mrozowe. Wiosną słońce nagrzało drzewo, soki zaczęły krążyć pod korą, przyszedł mróz i pękło.
Nic nie robić, samo zarośnie. Drzew iglastych się nie smaruje, posiadają żywicę. Same się zregenerują.
Różaneczniki potrzebują specjalnie przygotowanego podłoża, nie znoszą zbyt głebokiego posadzenia i bardzo łatwo przy nawożeniu gleba może ulec przenawożeniu. Sprawdź czy pod korą jest szmata, usuń ją, na nowo przygotuj podłoże:
torf kwaśny, próchnica kwaśna, zleżały obornik, przekompostowana kora sosnowa. Na tej mieszance posadź od nowa różanecznika i nie męcz go nawożeniem.
Świerki serbskie nie sadzimy w kwaśną glebę ale w taką o odczynie obojętnym. To pierwsza sprawa, a co do wysokości i poziomów to na pałę nie jestem w stanie poradzić sensownie, czy jest ok czy nie. Podnieść świerki (nie znoszą zasypania zbyt głębokiego) i przy okazji powymieniać glebę.
Z mojego doświadczenia wszelkie urządzenia akumulatorowe a tym bardziej kosiarka - są do niczego. Ale możesz spróbować. Ja miałą Stigę, dawno temu, nawet na cmentarzu 10 m2 wysiadała i nie dała rady skosić. Może miała od nowości zepsuty akumulator? nie wiem, wyrzuciłam.
2 pytanie - sprzyja zafilcowaniu, lepiej zbierać pokos.
Urządzenie ma regulowaną głębokość nacinania, podnosisz albo opuszczasz dostosowując się do filcu jaki jest w trawniku.
ad. 2 nie wiem.
ad 3 - zależy jak wygląda trawnik, czasem warto zrobić jeszcze teraz jeśli trawnik nie był nawożony i słabo wygląda.
- aż takimi ekspertami nie jesteśmy aby testować i znać wszelkie możliwe urządzenia jakie są na rynku dostępne. Jeśli to nie jest reklama modelu.