Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Bawarka 10:39, 21 mar 2023

Do góry
Kasiu.... te są młode ciemierniki

a te trochę starsze

miłego

Forsycja jeszcze śpi ... ale jak słońce ruszy to i ona też pewnie
Lotosy twoje dzieciaczki starają się jak mogą dla mamusi czekamy czekamy
Ogród prawie wymarzony … 10:38, 21 mar 2023

Do góry
Oto rozchodniki -od kwietnia do późnej jesieni
Zdjęcia z przedziału trzech sezonów Ta odmiana to autumn joy albo jak kto woli herbstfreude. Mam też Mr goodbud -ten z kolei od razu idzie w róż

kwiecień

maj

czerwiec

lipiec-piewsza fota z początku lipca-dwie z 29 lipca

sierpień
Pierwsza fota z początku sierpnia druga to połowa sierpnia-dopiero staja sie lekko rózowe

wrzesień- pierwsza fota to pierwsze dni wrzesnia, druga fotka 29 września

Malinowy zakątek 10:37, 21 mar 2023

Do góry
Cześć, odnośnie rabat frontowych to przemyślałam wszystko, przeszukalam internet i ogrodowisko w celach inspiracji
No prawie tak jak pisała Judith
PRAWIE

Zielony to rabaty, czerwony ścieżka.
Ta rabata przy domu bedzie mieć wymiar 1,8 m szerokości i prawie 8 m długości.
Znalazłam coś takiego i strasznie mi się spodobała kompozycja

Tylko bez drzewa, zamiast niego jakies krzew wyższy, moze perukowiec?
A tak to hosty, brunery, tawulki, coś zimozielonego, hakony, na wiosne hakies tulipany albo cos podobnego.
Co myślicie?
Ta rabata jest cienista, tam pod domem to późnym wieczorem dochodzą ostatnie promyki zachodzącego słońca
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:19, 21 mar 2023

Do góry
Jeszcze wypowie się w sprawie żywotnika Hoseri bo mam. Mam i Hoseri i Danicę. Ja wolę Danicę bo nie zawiązuje szyszek. Jest czystsza niż Hoseri. Oto zdjęcia dla porównania. Sadzone w tym samym czasie jakieś 15 lat temu.
Hoseri cała w szyszkach

Danica ma tylko lekko zabrązowione końcówki po zimie ale on wrócą do zielonego koloru

Tu obie od góry

A tu dla porównania wysokości

Hoseri jest wyższa przez co Danica wydaje się być płaska.
Nie wiem. Może to przez brak wody ma tyle szyszek ta Hoseri ale Danice to nie przeszkadza. Danica 2 razy lekko cięłam bo wylewa się na chodnik. Źle posadziliśmy.

Aaa i jeszcze jedno. Po tych 15 latach one obie mają już po 1m średnicy.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 10:12, 21 mar 2023

Do góry
Tutaj mama zdjecie z 12 lipca, zakreslilam rozchodniki, ja mam dwa rodzaje, jeden jest jasnoróżowy a drugi purpurowy.

A tutaj zdjecie 20 sierpnia. Poniżej rozchodników sesleria o ktorej pisałam wczesniej

Aktualnie rozchodniki juz zaczynaja się budzić, jak będzie u mnie ładniejsza pogoda to mogę Ci zrobic zdjecie.
Sałatka pokrzywowa 09:53, 21 mar 2023

Do góry
Mgduska napisał(a)
Jeszcze tydzień temu zajmowałam się tymi o to gryzoniami:

I dobrze, teraz nie miałabym już na nie czasu

Muszę nieletnie poprosić o takie cudeńka. Teraz jest wśród nich moda na szydełkowanie(?), czas to wykorzystać
ps. Jak długo ciemierniki wytrzymują w wazonie?
Hortensjowo 09:49, 21 mar 2023

Do góry
Helen napisał(a)
Ciemierniki gwiazdorzą

Pięknoty
Wydaje mi się, że jedną mikro siewkę w tym kolorze dostałam od Ciebie 2 lata temu. Wśród kwitnących na różowo, jest mała sadzonka o pąkach w takim maślanym kolorze. Czekam na nią z niecierpliwością
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 09:26, 21 mar 2023

Do góry
Czy takie ułożenie ma sens?
Ciemnozielony Żywotnik
Jasnoróżowy Kocimietka
Ciemnoróżowy Szałwia
Jasnozielony Sesleria Jesienna
Szary Rozchodnik o niewybranym kolorze
Anna i Ogród 2 09:22, 21 mar 2023

Do góry
Jak myślicie, wysadzić już krwawniki do gruntu czy czekać?
Anna i Ogród 2 09:21, 21 mar 2023

Do góry
Moje pomidorki mają już listki właściwe. Jeszcze kilka dni i przesadza je do większych pojemników

Nie wszystkie się wybudziły bo nie wszystkie były świeżym zakupem. Niektóre były sprzed 3 lat. Może jeszcze dokupimy gotowych sadzonek na bazarku
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:01, 21 mar 2023

Do góry

Mój ogrodowy pamiętnik 08:29, 21 mar 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Czyściłam dzisiaj trochę tuje. Ale sama nie jestem przekonana czy to ma sens. Bawicie się w czyszczenie tuj?

Aga czyszczę co roku, nie powiem jest coraz trudniej/im większe tym trudniej się dostać do środka/
Powojnikom daj szansę...
Za drzwiami do ogrodu... 06:23, 21 mar 2023

Do góry
anpi napisał(a)

Wyglądem zielistki martwiłabym się bardziej. U mnie niektóre zielistki (ale nie nowo zakupione) mają suche końcówki i też nie wiem, czy gdy im za mokro, czy za sucho, muszę przypilnować dobrą wilgotność chyba. Piszą, że to może być wina słabej wilgotności powietrza, ale nie wszystkie zeielistki u mnie tak mają, trzeba by chyba zmierzyć wilgotność w różnych miejscach domu.
Ta akurat ma się dobrze. Cały sezon stała na dworze i w domu też nie grymasi.wypuściła dużo szczepek.

Gosialuk napisał(a)
Aniu zielistkę odseparuj i zastosuj jakiś oprysk grzybobójczy. Ja tak sobie kiedyś załatwiłam inne rośliny takim chorym nabytkiem.

Chyba wyjmę ją z ziemi i włożę do wody ze środkiem grzybobójczym. Może się uda ją odratować
Przerwa na kawę... 00:33, 21 mar 2023

Do góry
U mnie na razie inne kwiatki...
Za drzwiami do ogrodu... 00:13, 21 mar 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

O tak! I to jest ten realny dowód na istnienie nieskończoności

Ptasi gaj 22:36, 20 mar 2023

Do góry
Tutaj są ciemierniki które kupiłam w obisiu z przeceny

Krokusy mam jeszcze słomom z traw przysłonięte, aby bażanty się nie dorwały do nich

W kamiennym kręgu od początku 22:32, 20 mar 2023

Do góry
Aniu, witam i ja w Twoim wątku Już wiem, że znam go też z relacji ptasich, których Ci gratuluję. Piękne stworzyłaś miejsce, załapałam się na podsumowanie roku 2022 w Kamiennym, urzekł mnie szczególnie Twój dar komponowania kolorów. Jeśli ktoś nie przepada za żółtym kolorem w ogrodzie, szybko to podejście zmieni po obejrzeniu takich kadrów jak ten:
GorAna napisał(a)

Pozdrawiam serdecznie!
Ptasi gaj 22:28, 20 mar 2023

Do góry
zawitka napisał(a)
O dzięki ze napisałaś o sansewierii kupiłam w tym roku .Twoje to już piękne szable

Kreciska widocznie mają dużo jedzonka w ziemi i tak się stołują dranie.

Tak sansewerie znowu kupiłam 2 szt. Mam ich sporo w domu. I pomyśleć że ich kiedyś nie lubiłam. Zdychały u mnie teraz to jest dobrze tech ciach do internetu i już wszystko wiesz jak uprawiać rośliny
U mnie bardzo dobrze rosną co 2 tydzień podleje i jest spokój.
Mam jedną przepiękna nie jest wysoka ale mięsista i liście ma szerokie
Widzę, że korzenie wychodzą z donicy trzeba będzie przesadzić.

EM wczoraj zwiózł kilkanaście taczek kreciej ziemi.
Mówiłam aby zaczekał i później rozgrabili,ale uparty zwiózł bo bedzie wylezana trawa. Tej ziemi pułapek nie nastawiał na krety niech wyzra robale.

Wczoraj ładna pogoda. Więc trochę zrobiłam,ale jeszcze grabienie,trawy ściąć, odkurzyć żwir nawieźć róże, rododendrony. Jest jeszcze dużo prac drobnych.

Ciemierniki jak zmeznieja za 2-3 lata będzie ładnie.
Mam jeszcze sporo maluchów w doniczka do posadzenia.

Spełnianie marzeń - ogród czas start 22:10, 20 mar 2023

Do góry
Schemat rabaty, 1cm=1m, zaznaczyłam drzewa, miskanty, przed nimi kulki jako hortensje, na każdym 'zębie' będą inne byliny, wypisane pod spodem, dodatkowo cebulowe

Drzewa co 5m zaplanowałam, zrobiłybyście inaczej?
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 21:46, 20 mar 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)
Napisałabym, że to zależy , i że lepiej mieć dwie.
Ja mam takie łopatki w ilościach od jednej do trzech. A to dlatego, źe eM często pożycza ode mnie i nie odkłada na miejsce, później nie może znaleźć, więc jak miałam jedną sztukę, to sobie dokupiłam jeszcze dwie. I teraz zawsze jakaś jest, jak jest potrzebna .
Teraz mam dwie, podejrzewam, że jedna jest gdzieś w kompoście .

Śliczna jest ta rzeczka krokusów, muszę pamiętać i zrobić coś podobnego

Agatorek ja też wolałabym dwie, ale nie wiem czy na pewno te. A może którąś ze swoich mogłabyś polecić? Ja potrzebuję do ciężkiej ziemi. Mam jedną plastikową fiskars i nie przepadam za nią bo jest za lekka. Miałam jakąś no name, ale ta się znowu złamała. Gar.. jest ciężka, ale wąska i w sumie też nie wiem czy to dobrze, ale w ostateczności chyba z nią zaryzykuję ...

Rzeczka krokusów na pewno wyglądałaby u ciebie wspaniale.

Jesienią namęczyłam się z przesadzaniem krokusów, bo w zeszłym roku wyglądało to tak:

Ta niesymetryczność mnie męczyła. Wykopałam te jasno fioletowe, poprzesadzałam w różne miejsca. A na miejsce tych jasnych posadziłam tulipanki tarda, które mam po prawej stronie od krokusów aż do ogniska. Teraz będzie symetrycznie. Mam wrażenie, że się udało, choć było ciężko, bo wykopując cebulki kolorów nie widać Poza tym widzę, że pięknie się zagęściły.

Jeszcze raz zdjęcie z dziś dla porównania, w jednym poście.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies