Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:39, 09 lis 2012

Do góry
No Sebek, odezwij się, czy od razu poleciałeś oblać sukces ?
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 20:38, 09 lis 2012

Do góry
Niekoniecznie na trawy, ale polecam na hibiskusa, albo cienkie drzewka.
Połowa działki - czyli mam powoli dość 20:37, 09 lis 2012

Do góry
Pochwal męża koniecznie
Holandia w jesiennych kwiatach i trawach 20:34, 09 lis 2012

Do góry
Joku napisał(a)
Vernonii nie mam, ale na zdjęciach znalezionych w necie przypomina mi trochę naszą wierzbówkę, przy czym vernonia ma chyba bardziej płaski kwiatostan. Jak wysoko rośnie?
Zdjęcia z przyjemnością obejrzałam. Lubię bardzo, rekompensuje mi brak możliwości postawienia swojej nogi w takich wspaniałych miejscach.

Vernonia rośnie bardzo wysoko, jak dzielżany. Wygląda tak

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 20:28, 09 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nasyp jej kopczyk z kory jak ziemia zmarznie. Czytałam gdzieś na stronach angielskich o owijaniu polarem. U nas nie ma tego zwyczaju, ale to niegłupi pomysł. uciąć rękaw ze starego polaru, fantazyjnie zawiązać i gotowe

Ciekawe rozwiązanie...ale okryję kopczykiem z kory...
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 20:19, 09 lis 2012

Do góry
Nasyp jej kopczyk z kory jak ziemia zmarznie. Czytałam gdzieś na stronach angielskich o owijaniu polarem. U nas nie ma tego zwyczaju, ale to niegłupi pomysł. uciąć rękaw ze starego polaru, fantazyjnie zawiązać i gotowe
Zygokaktus, grudnik (Schlumbergera), kaktus bożonarodzeniowy 20:16, 09 lis 2012

Do góry
Napisz Bogdziu, czy kupiłaś teraz czy zmusiłaś do zakwitnięcia i w jaki sposób Śliczny jest.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 19:59, 09 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostnice i inne niskie trawy raczej nie. Turzyce w większości są zimozielone to nie wiążemy. Rozplenice wiążemy. Sznurkiem można, taśmą z juty naturalną, albo co się ma pod ręką jeśli estetyka dla Ciebie nie ma znaczenia.

Jest jeszcze druga szkoła, ścinać miskanty przed zimą i nasypać na bryłę korzeniową kopczyk.

Turzyca, którą posiadam to Buchanana i wydaję mi się, że one mogą mieć trudności z zimowaniem, tym bardziej, że w tym roku sadzona była, więc ją również związałem... dziękuję Ci Danusiu Pozdrawiam raz jeszcze
Komentarze i dyskusja o konkursie 19:57, 09 lis 2012

Do góry
Nie ma się czego wstydzić, tyły czasem też trzeba pokazać.
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 19:54, 09 lis 2012

Do góry
Ostnice i inne niskie trawy raczej nie. Turzyce w większości są zimozielone to nie wiążemy. Rozplenice wiążemy. Sznurkiem można, taśmą z juty naturalną, albo co się ma pod ręką jeśli estetyka dla Ciebie nie ma znaczenia.

Jest jeszcze druga szkoła, ścinać miskanty przed zimą i nasypać na bryłę korzeniową kopczyk.
Propozycje konkursu na Ogrodowisku 19:49, 09 lis 2012

Do góry
Mamy konkurs

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/333-konkurs-dbamy-o-narzedzia-czyli-niezbednik-ogrodnika-zawsze-pod-reka
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:47, 09 lis 2012

Do góry
Kochani, gdybyście przeoczyli artykuł i konkurs, to podaje linki

https://www.ogrodowisko.pl/forum/52-dbamy-o-narzedzia-czyli-niezbednik-ogrodnika-zawsze-pod-reka

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/333-konkurs-dbamy-o-narzedzia-czyli-niezbednik-ogrodnika-zawsze-pod-reka
Komentarze i dyskusja o konkursie 19:27, 09 lis 2012

Do góry
Tutaj możemy komentować wątki konkursowe i umieszczać różne uwagi i opinie.

Dotyczy konkursu https://www.ogrodowisko.pl/watek/2492-zasady-konkursu-dbamy-o-narzedzia-czyli-niezbednik-ogrodnika-zawsze-pod-reka
Zasady konkursu "Dbamy o narzędzia" i ogłoszenie wyników 19:24, 09 lis 2012

Do góry
W związku z dużą popularnością tematu o narzędziach ogrodniczych (powstały nawet wiersze) i pożytecznymi efektami, jakie on przyniesie, proponujemy Wam

konkurs, w którym mogą wziąć udział osoby zarejestrowane na Ogrodowisku do dnia poprzedzającego ogłoszenie konkursu czyli do dnia 8.11.2012.

Termin trwania konkursu do 15 grudnia 2012 roku do północy.

W odpowiednim dziale konkursowym, czyli tutaj należy założyć swój nowy wątek na temat: "Moje narzędzia i akcesoria ogrodowe", zatytułować go dowolnie oraz opisać, bogato okraszając zdjęciami swoją historię o własnych narzędziach ogrodniczych. Maksymalna ilość zdjęć 20, maksymalnie 5 postów.

Mogą to być informacje:

- Jak dbamy o narzędzia (pokaz czyszczenia, układania itp)
- Jak je ładnie wyeksponowaliśmy
- Był bałagan, a teraz mamy porządek (pokazujemy przed i po)
- Chwalimy się jeśli od początku mamy porządek
- Stworzyliśmy całkiem nowe miejsce i teraz z łatwością po narzędzia sięgamy
- Wymyśliliśmy bardzo ciekawy, nowatorski schowek na narzędzia

itp.

Chodzi o to, aby opowiedzieć nam historię swoich narzędzi w sposób interesujący, przy okazji pokazać, jakie narzędzia lubimy najbardziej i dlaczego. Wątków cudzych nie komentujemy.

Na komentarze założyłam oddzielny wątek https://www.ogrodowisko.pl/watek/2493-komentarze-i-dyskusja?page=1#post_0

Historie opowiedziane w sposób dowolny (proza, wiersz) i zdjęcia zostaną przez nas ocenione do 18 grudnia 2012 i tego dnia podamy je do wiadomości. Nagrody otrzymacie przed Świętami pod choinkę

Najlepsze naszym zdaniem opowieści i zdjęcia zostaną nagrodzone nagrodami do wyboru:

Najpierw nagrodę wybiera zdobywca I miejsca, potem II i na koniec III miejsce bierze nagrodę, która została.

Nagrodami są:

- komplet narzędzi Joseph Bentley http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/komplet-3-narzedzi-joseph-bentley

- sekator dwuręczny Joseph Bentley http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/sekator-dwureczny-joseph-bentley

- nożyce do topiarów Yeoman http://sklep.ogrodowisko.pl/produkty/nozyce-do-ciecia-topiarow-yeoman-premium

3 wyróżnienia - rękawiczki ogrodowe

Najciekawsza historia zostanie dodatkowo opublikowana na stronie głównej jako autorski artykuł.

Zapraszamy i życzymy owocnych porządków w Waszych narzędziach i schowkach

Iglaki na balkonie - jak podlewać iglaki w donicach 19:11, 09 lis 2012

Do góry
Najważniejsze jest aby je podlać przed zimą, bo to rośliny zimozielone i muszą zgromadzić odpowiedni zapas wody. Teraz dobrze pada, więc raczej nie będzie takiej potrzeby.

Jeśli Twoje okazy żywotników rosną pod dachem lub pod okapem drzew, że woda nie dociera - to trzeba teraz podlać.

Zimą w okresach odwilży podlewa się głównie rośliny zimozielone w donicach, bo one nie mają dostępu do wody wcale. jak jest mróz nie podlewamy.

Uroda iglaków w przeważającej mierze zależy od pielęgnacji i podlewania w sezonie i od nawożenia wtedy, kiedy rosną i przyrosty są wtedy mięsiste a rośliny zdrowe. Zima na urodę nie ma wpływu poza tym, że śnieg może iglaki rozłamywac swoim ciężarem.

Dlatego polecam obwiązywanie delikatne sznurkiem lub strzepywanie śniegu grabkami, kiedy nieźle przysypie.

O pielęgnacji iglaków mamy artykuł. Jeśli spełnisz te warunki, iglaki będą piękne. Końcowa część artykułu.

Magia kolorowych iglaków
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:10, 09 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danuś pięknie i jak czyściutko
U mnie robota czeka, bo jak wracam z pracy to już jest ciemno i nic nie mogę zrobić a jest dużo pracy Mam nadzieję że w weekend pogoda będzie ok i doprowadzę ogród do ładu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:06, 09 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mamy pomysł na warsztaty, tzw. dekupażu . Gagu się odezwała do mnie jednak zaproponowała datę, która akurat mi nie pasuje, bo wtedy przyjedzie do nas Irenka z Miłkowa z eMem Zygmusiem, więc poprosiłam o termin 1 grudnia. Narazie czekam na potwierdzenie.

Jak je uzyskam to witajcie u mnie na warsztatach bardzo miłych

Strasznie jestem ciekawa co z tego nam wyjdzie.

To ja się już zapisuję i szukam drewnianych skrzynek
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 19:00, 09 lis 2012

Do góry
O moim ogrodzie

hanka_andrus napisał(a)

Wpadłam tu na chwilę....Zostaję !
Nie ma tu co prawda bajek,
Ale widoki przecudnej urody,
i nawet jesienią ogród jest młody!

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:30, 09 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ewci chyba chodzi o żółte turzyce (Carex elata Aurea) ? Hortensja leżała i zmarniały z braku światła. Oddałam niedobitki w dobre ręce, a na wiosnę muszę coś innego tam wymyślić

Może hakonechloa??
Jak obsadzić od nowa?? 17:54, 09 lis 2012

Do góry
Niesamowite "piegowate" róże. Mają swój urok.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies