Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 22:33, 01 maj 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Pachnąco

Piękna
Moja jakaś marnawa. Czytałam, że można ją ciąć. Jak przekwitnie to ciachnę. Chociaż przy ciachaniu mam zawsze stresa, że ciachnę za dużo.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:28, 01 maj 2015

Do góry
podcinanie tujek skończone... ufff
ten widoczny kawałek płotku to część "furtki" ogrodzenia (prowizorki) terenu dla psów,teraz częściowo otwarta, bo taczka wyjeżdżała

na kompostownik i resztę nie patrzymy

a to jeszcz nowa rabatka pod domem z trawkami, kanciki troszke zdemolowane kosiarką;(

Malutki pod lasem 22:27, 01 maj 2015

Do góry
Wykopałam u mamy też kilka poziomek z kwiatuszkami Poszły do skrzyni.

Tata jak obcinał żywopłot, to pozostawiał mi takie sadzonki, które od korzenia rosły. Przywiozłam i uzupełniłam żywopłocik z ligustru obok śmietnika. Jak podrośnie to zasłoni śmietnik od drogi. Musi tak być dopóki nie ma lepszego ogrodzenia niż siatka, kiedyś jak będzie, to w tym miejscu będzie murek zasłaniający śmietnik

Zaczęłam też oczyszczać z chwatów tą rabatę wzdłuż płotu, muszę ją przygotować na canny i dalie Tam z kolei mnóstwo wysianych nagietków, ale ich nie oszczędzam, bo mam jeszcze jedno miejsce, gdzie od lat mi się wysiewają. Do doniczki przesadziłam tylko kilka.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:27, 01 maj 2015

Do góry
Witam
Gdyby ktoś z Was zechciał mi troszkę doradzić co do tej rabaty będę wdzięczna
Ma ona stanowić tło dla reszty i chce na niech zachować raczej taka systematyczność.
Jak myślicie czy w przyszłości takie nasadzenie będzie dobrze wyglądać? jedno drugiego nie przysłoni?

Berberysy mają zasłonić siatkę dzieląca plac 70cm wysokości chce je ciąg w zwarty kwadratowy żywopłot, Hakuro na pniu chce utrzymywać jako kule.

I teraz kilka pytań

co do lini 1-2-3 ile powinna mieć w tych miejscach rabaty żeby jedna roślinka nie zachodziła na druga?

W jakich odległościach najlepiej sadzić hakuro-yuka-hakuro?

I jak chodzi o żurawki kępki po 5szt będą dobrze wyglądać czy zbyt mizernie? I zostać tylko przy czerwonych czy może dodać żółte?

I czy yuka przed Klonem to dobry pomysł?

Będę bardzo wdzięczna za wskazówki i gorąco przepraszam za ten nieprofesjonalny szkic ale paint mnie nie lubi

Obrzeże będzie z palisady betonowej prawdopodobnie rabata będzie wysypana żwirkiem.

Na kolejnej rabacie mają być kule bukszpanowe i w związku z tym zastanawiam się czy na tej zamiast żurawki dać kule bukszpanowe a żurawki posadzić wokół pnia Hakuro? Tylko czy nie będzie tam za dużo?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:25, 01 maj 2015

Do góry

Ogród - Azyl Amatora 22:23, 01 maj 2015

Do góry
I już po kolejnym spotkaniu łódzkiej grupy. Dziękuję wszystkim za miłą atmosferę. Kasiu i Arturze dziękuję za miłe przyjęcie. Wasz dom i ogród robi niesamowite wrażenie. Kilka zdjęć:
Gospodarze:

część ekipy:

Makowo na Kociewiu 22:21, 01 maj 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
piękne tulipany i rh w pąkach

Małgosik dziękuję zaraz zaczną kwitnąć

Makowo na Kociewiu 22:18, 01 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Wow a.e wiosna u Ciebie!
Tulipany z miodunką boskie są!

Madżenko nareszcie i u mnie wiosna
Mam wiele niespodzianek tulipanowych począwszy od tego, że na jednej rabacie zgniły to jeszcze Exotic Z Janiny nie są nimi podobnie jak u innych mam też w kolorze wina, których tez ie kupowałam, jest jeszcze kilka odmian, które nie pokazały koloru i mam nadzieję, że okażą się tymi za jakie zapłaciłam
winne

Malutki pod lasem 22:14, 01 maj 2015

Do góry
Udało się dzisiaj między deszczem, a deszczem na chwilę wyjść.
Zerwałam resztę darni z rabaty i tymczasowo położyłam matę, bo jak jej nie ma i nie ma kory, to od razu coś nieproszonego się wysieje Musiałam ostro podciąć wierzbę, bo nie mogłam nic zrobić jak miała długie gałęzie.

A teraz podpowiedzcie, co tu z tą częścią zrobić. W miejscu gdzie są wbite te metalowe patyczki miała być druga hortka. Pierwsza jest na prawo od szmaragda, na samym brzegu zdjęcia. Ale teraz to już nie wiem.
W sumie jak podcięłam wierzbę, to myślę, że może wsadzę do pary szmaragda, tak jak wcześniej są do pary, ale z drugiej strony ciągle taka obcięta nie będzie, a tuja urośnie. Sama już nie wiem.
Udało mi się też troszkę uporządkować rynienkę pod oknem w kuchni. Za bardzo tam nie grzebałam, bo jest tam mnóstwo wysianych aksamitek Posadziłam dwie malwy, wykopane u mamy ze ścieżki i trzy kępki niezapominajek.

Z dołków gdzie kopałam uratowałam kilka tych aksamitek, na razie są w doniczce
Moja bajka 22:14, 01 maj 2015

Do góry
A to moje hortki Limelight z zeszłorocznych odkładów . Dziś (po roku) odcięłam je od rośliny matecznej.
Wylądowały tu, razem
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:14, 01 maj 2015

Do góry

Makowo na Kociewiu 22:10, 01 maj 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Ależ pięknie u Ciebie!
A co do drzewa, też pomyślałam o kontrastującym
Pozdro majowe

Jazzy uśmiechnęłam się do majowego pozdrowieniaNie mam zestawu biało czerwonego
kiedyś miałam tawułę i różanecznik zawsze zakwitały na początku maja
zdjęcie z 2006 roku
już nie mam tych roslin

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 22:04, 01 maj 2015

Do góry
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:03, 01 maj 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Szkoda że się wcześniej nie pytałaś to bym Ci odradziła.
Perukowiec powoli zaczyna się budzić, za parę dni zrobię zdjęcie to zobaczysz. Ja swojego mocno tnę bo wyprowadziłam go na piennego. Latem był piękny mimo że przymrozki go bardzo uszkodziły.
To fotka z ubiegłego lata.

kiedyś czytałem że perukowiec nie lubi cięcia
ale ja swoje mam ciemny i jasny dosyć mocno wczesną wiosną tnę
i pięknie się rozkrzewiają i bardzo silnie rosną
tylko rzeczywiście nie mają peruczek jesienią
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 22:03, 01 maj 2015

Do góry

Rododendronowy ogród II. 22:00, 01 maj 2015

Do góry
Aby nie zasmiecac watku Bozenki tylko jedno zdjecie wkleje

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:00, 01 maj 2015

Do góry
ostatni dzień kwietnia
(fotki wchodzą wooolno, cierpliwości)

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:59, 01 maj 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

Witam!
Piękna rabatka!
Mam pytanie,,, dlaczego obcięłaś szafirkom listki? Czy to poprawia kwitnienie?
I drugie ptyanie - kiedy przycinasz trzmielinę fortune'a by tworzyła zwarty dywan?

Pozdrawiam i gratuluję ogrodu!
Do raju daleko - u Ewy 21:57, 01 maj 2015

Do góry
Genie otwiera kolejne pąki
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 21:55, 01 maj 2015

Do góry
Gocha napisał(a)
[/img]

I jak tu się w nich nie zakochać
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies