Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród z rzeźbą 17:35, 12 wrz 2016

Do góry
Iwonka nie wiem co mam o tych hortkach sądzić, ale wyglądają w tym roku okropnie. Powyrastały te wielkie badyle i sterczą a kwiaty leżą (fakt, że wielkie kule). Denerwują mnie bardzo i dobrze, że nie muszę na nie codziennie patrzeć

Aniu hibiskusa jakoś tak w ogóle w całości nie pokazywałam, on taki bidak samotny rośnie. A teraz na dodatek jakiś oklapnięty był, kwiatki pogubił, musiałam go porządnie podlać. Ma jeszcze doczepioną karteczkę z odmianą, jeśli chcesz to za tydzień sprawdzę.

Inka no kurcze z przyjemnością wezmę, ale musiałabym ją na przechowalnik wrzucić. To się wymienimy przy okazji z azalią

Anbu i Dominika bardzo jesteście miłe dziewuszki kochane, ale jednak awatarkowa pozostawia wiele do życzenia. Hortensje jak wyglądają to widać czyli bleee, szałwia rozwaliła się tak, że żurawek prawie w ogóle nie widać, jeżówki nie wytrzymały i też się gdzieś tam po kątach pochowały. Mus znowu wiosną rewolucyjkę zrobić

Iwka no to witaj w klubie. Mamy z tego samego źródła?

Siaka jest to jakiś pomysł, jeśli Iwka też ma z tego samego źródła co my.

Jola no w końcu ogród nie jest tylko do tyrania. Tyramy w nim po to, żeby choć raz na jakiś czas pocieszyć oczy efektami tej harówki. Aczkolwiek całkiem bezrobotnie weekendu nie spędziłam
Podmiejski ogródek 14:59, 12 wrz 2016

Do góry
ROTFL Koreańczycy jedzą psy, to co wilkom żałować

No dobra. Pośmialim się, trza wracać do roboty.

Zawilce odwrócone tyłem przypomniały mi, że dokładnie ten sam problem pojawi się na tej południowej rabatce, co ją ostatnio omawiamy.
Czyli wszelkie byliny z koszyczkowymi kwiatami (np.: jeżówki) odpadają.
Mieczyki prawdopodobnie też (a miałam je przesadzać spod ściany).
Z piwoniami nie powinno być takiego problemu, lilie mam nadzieję też się na mnie nie obrażą, szałwia.

Więc na razie plan jest taki:
przy krawężniku, na 1/3 długości pas bergenii, na pozostałej części - niski żywopłocik bukszpanowy. Za nimi, wedle wysokości, posadzone dużymi plamami: szałwia, rozchodnik, piwonie, irysy. trzy lilie jako akcencik.
póki ciski nie urosną to z tyłu byłyby ostróżki i morning lighty. planowałam jeszcze tam wcisnąć floksy, które muszę przesadzić, ale jednak za bardzo łapią rdzę. chyba je jednak wyrzucę, mimo że pięknie i długo kwitną.
gdzieś w środek trzebaby chyba jeszcze ze dwie kulki bukszpanowe dodać, żeby zimą było na czym oko zawiesić.

nie za dużo?

wczoraj, leżąc w łóżku, poszukałam trochę kompozycji z piwoniami:
z trawami: https://pl.pinterest.com/pin/285486063859051489/ - ładna ale raczej nie wykorzystam, bo ta trawa chyba strasznie się rozłazi

piwonie i czosnki: https://pl.pinterest.com/pin/285486063859051503/ - wykorzystam jak najbardziej! kupiłam od groma czosnków główkowatych, będą w sam raz pomiędzy piwonie

piwonie i hosty: https://pl.pinterest.com/pin/285486063859051691/ - biorąc pod uwagę północną wystawę, może to nie byłby głupi pomysł; do tego boję się, że jak piwonie będą się kładły na bukszpany, to buksy mi wyłysieją;
Ale jeśli hosty zamiast buksów, to już bez bergenii. do rozważenia.

No, naprodukowałam się - liczę na jakiś odzew konstruktywny
Ogród Marty 09:04, 12 wrz 2016

Do góry
Marta napisał(a)
Chodnik już prawie skończony, zostało więc dokończyć rabatę przy nim. Mam dwa pomysły i nie umię się zdecydować. Wzdłuż chodnika posadzić żywopłot bukszpanowy lub lawendę. Bukszpany mam swoje do przesadzenia, lawenda do kupienia na wiosnę. Jest tam mały spadek terenu w stronę rabaty. Trzecia opcja jaka przychodzi mi do głowy to kulki bukszpanowe posadzić przed rosnącymi kulami plus jakieś byliny, trawy... hakone (ale tą posadziłam już przy kulkach z drugiej strony chodnika)
Wszelkie sugestie mile widziane

Tu z oddali

Marta
Ja dosadziłabym kulki + zimozielona bergenia, ewentualnie dorzuciłabym coś kwitnącego typu szałwia Ale trochę ciężko doradzić bo nie wiem co tam dokładnie rośnie i jaki jest kształt rabaty? Jakby wyraźną linią odznaczyć?
A to srebrzyste to brunnera? jaka?
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 21:17, 11 wrz 2016

Do góry
Szałwia omszona + róże

Szałwia omszona+ przywrotnik ostroklapowy
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:03, 10 wrz 2016

Do góry
Szałwia zaczyna swoje trzecie kwitnienie)))

rozchodniki czarują
Z południa Polski - ogród Marzeny 11:43, 10 wrz 2016

Do góry
Szałwia kwitnie i kwitnie. Carex ID z odrostów. Widzę że się przyjął.
Ogród, mydło i powidło. 09:36, 10 wrz 2016

Do góry
Przepraszam za opóźnienia w odpisywaniu ale miałam znowu kłopot z kompem, już mam zmieniony system i powinno być ok.

gobasia napisał(a)
Kasiu ta szałwia jest odlotowa ...ona jest jednoroczna?

bardzo chętnie ,,,jeśli będziesz miala nasionka

Jest jednoroczna, dwa lata temu bratowa mojej sąsiadki dostała od znajomej z Warszawy 10 nasionek jak miała już swoje to zebrała nasionka i tak do mnie dotarły (dziś dostałam ) ale sąsiadka miała problemy bo mało jej wzeszło i nasion jest niewiele ale połowa tego co mi się dostało pojedzie do Ciebie . Niezła historia
Co do siania to wysiew w lutym i nie zasypywać nasion ziemią - takie instrukcje dostałam. Nie jest przemrożona ale sąsiadka mówi że nie ma takiej potrzeby.
Nie wiem jak się nazywa ale szukałam i może to być szałwia olbrzymia, sąsiadka mówiła że ona może być jeszcze większa ale nie miała w tym roku czasu żeby się nią zająć.

Betka napisał(a)
Kasiu co się znowu zatańczyłaś
Dziekuje za fotki rozplenicy zobaczę jak ci zimę przetrwa a potem moze sie uśmiechnę do Ciebie po sadzoneczke ....no ale bezpośrednia jestem
Nie widziałam w Ciebie turzycy takiej brązowej co ja mam . Moze byśmy sie wymieniły
Jak roślinki juz wiesz gdzie i co posadzić . Zrób plan jakiś i nam pokarz z chęcią podjechałabym do Ciebie i jakos byśmy razem przewalcowały nowe rabaty ale mam urwanie głowy . Sezon w pełni na pomidory i paprykę jeszcze żeby było mało to wymyśliłam sobie że zrobię ketchup własnej roboty. Wiec od rana robię pomidory śliwki jabłka. Ciekawe jaki będzie jego smak?
Pozdrawiam

Tańców tym razem nie było tylko zwiedzanie
No i dobrze, że bezpośrednia jesteś , mój plan jest dokładnie taki sam, ładnie się rozrasta to jak nie zmarznie to jej kawałeczek uszczkniemy a i nasionka mam zamiar zebrać a turzycę chętnie przygarnę.
Co do tego gdzie co posadzić to niestety słabo ale mam jedną rabatkę na której wiem co będzie i muszę ją rozrysować - już nawet wymiary mam.
Ciekawe jak Ci przetwory wyjdą może się przepisami powymieniamy , ja w tym roku bardzo mało robiłam, w styczniu poszaleje z pomarańczami .
Mały ogród Kasi 21:43, 09 wrz 2016

Do góry
kasia_w napisał(a)
Ewentualnie tak, jak Anda sugerowała -ścieżka i jeszcze po jej drugiej stronie pasek nadadzen.Może szałwia z frosted curls,może pasek czyśćca fajnie by wyglądał .

a może trzmielina? jako nawiązanie do tej na pniu
Mały ogród Kasi 21:32, 09 wrz 2016

Do góry
Ewentualnie tak, jak Anda sugerowała -ścieżka i jeszcze po jej drugiej stronie pasek nadadzen.Może szałwia z frosted curls,może pasek czyśćca fajnie by wyglądał .
Ogród na skarpie 18:15, 09 wrz 2016

Do góry
rozszalała się u mnie szałwia i mięta

obudziła do życia trawa-wsadzona bardzo wymizerniała-teraz widzę że odratowała się i na wiosnę pewnie zmieni miejsce na docelowe -hehe jeszcze nie wiem gdzie-może kolo rozchodników( jak myślicie?) bo tam dla niej mało miejsca jest

i tu jeszcze moje sadzonki rozchodników
Ogród wśród pól i wiatrów 10:56, 09 wrz 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
Joluś sliczna ta biała szałwia
das siewecke? hihih

Dam, jak się tylko jakaś zrobi. Niebieskie mam trzeci rok i siewki na oczy nie widziałam,
choć po drugim kwitnieniu nigdy ich nie ścinam.
Ogród wśród pól i wiatrów 10:44, 09 wrz 2016

Do góry
Joluś sliczna ta biała szałwia
das siewecke? hihih
Ogród wśród pól i wiatrów 07:40, 09 wrz 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Fabrycznie ta biała szałwia przy drugim kwitnieniu bardzo fajnie wygląda.
Ja z Deep Bluu jestem zadowolona. Lubię ją za kolor, ale drugie kwitnienie miała słabe, nawet bardzo słabe.

Ja z deep blue też jestem zadowolona, ale z białej bardziej
Ogród wśród pól i wiatrów 00:05, 09 wrz 2016

Do góry
Fabrycznie ta biała szałwia przy drugim kwitnieniu bardzo fajnie wygląda.
Ja z Deep Bluu jestem zadowolona. Lubię ją za kolor, ale drugie kwitnienie miała słabe, nawet bardzo słabe.
Ogród wśród pól i wiatrów 23:28, 08 wrz 2016

Do góry
iwka napisał(a)
Jak ta szałwia biała się sprawuje? Czytałam ze tak średnio z nią A może pomieszalam z białą lawendą.

Iwonka, biała szałwia jest rewelacyjna! (tfuu, żeby nie zapeszyć)Mam ją od tego roku, sadziłam jakoś w czerwcu, po cięciu szybko się zregenerowała, rozkrzewiła, i zakwitła bardzo obficie. U mnie jest sporo lepsza od niebieskiej deep blue, o wiele lepiej się krzewi i obficiej kwitnie w drugim rzucie. Takie przynajmniej na razie są moje obserwacje.

Buziaki
Ogród wśród pól i wiatrów 23:19, 08 wrz 2016

Do góry
Jak ta szałwia biała się sprawuje? Czytałam ze tak średnio z nią A może pomieszalam z białą lawendą.
Ogród wśród pól i wiatrów 21:47, 08 wrz 2016

Do góry
dominika_ napisał(a)
Bardzo eleganckie połączenie róży z wrzosem

Domi.. to jest biała szałwia
Ale zważywszy, że jesień na tapecie - wcale się nie dziwię, że wrzos zobaczyłaś
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:30, 08 wrz 2016

Do góry
AniMa napisał(a)
Myśląlm jeszcze o takim ułożeniu buksów:

buksy w hakone a w środku sesleria i szałwia lub runianka...lub
buksy w kamyczkach a w środku hakone.....dużo hakone...
Lamy też do przeniesienia....

Mi tutaj przede wszystkim drzewek brakuje., Najpierw drzewa, potem reszta
Ogród, mydło i powidło. 12:00, 08 wrz 2016

Do góry
Kasiu ta szałwia jest odlotowa ...ona jest jednoroczna?

bardzo chętnie ,,,jeśli będziesz miala nasionka
Ogród wśród pól i wiatrów 21:23, 07 wrz 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ale ja bym dała od góry najpierw irgę 'Major'(2 rzędy co zagospodaruje nam ok. 80 cm na już). Potem w dół pas rozplenic ale tych niższych (mamy 50 cm), potem dalej w dół rozchodniki (50 cm) a potem może być szałwia (Caradonna) ze stipą albo bodziszki.
W lecie skarpa będzie ozdobna dołem a jesienią po środu.
W szałwie można czosnków dać.

Są to nasadzenia wytrzymujące wahania wilgoci w glebie.

A dlaczego irga na samej górze? Bo wydaje mi się, że nie potrzeba tworzyć muru/płotu z roślin przy skarpie - raczej jakby przedłużenie trawnika.

Można jeszcze te pasy w poprzek poprzetykać (czyli nie sadzić blokowo tylko łanowo) ale nie wiem czy to pasuje do reszty.

Można zamiast irgi na górze dać róże okrywowe (do 50 cm wysokości) a wtedy irgę na dole na wykończenie skarpy.

Ewusia, Twój pomysł z irgą jest strzałem w 10tkę i na pewno chce jej użyć na skarpie. Natomiast jeszcze się zastanawiam, czy na samej górze czy trochę niżej (wiesz, już od dawna widziałam w wyobraźni jak te rozplenice z krawędzi skarpy i trawnika falują na widnokręgu)

Mówisz .. dwa rzędy, czyli wsadzam na tzw. mijankę. Muszę to dokładnie pomierzyć bo chyba mi strasznie dużo sadzonek irgi wejdzie. Co ile mniej więcej ją sadzić. co ok. 40 cm będzie ok??

A, jeszcze mi się przypomniało, że kiedyś chciałam na skarpie zrobić stanowisko dla żurawiny. Po tym jak mi ją Tata wykosił spomiędzy agrestów (hehe) temat wraca Ale to później ,,, teraz rama górna: czytaj irga
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies