Asiu nie wiem czy w sprzedaży jest dostępny taki pastuch który by uchronił mój ogród przed Waszym najazdem
Werbena sieje się jak szalona Siewki są dość charakterystyczne więc raczej nie pomylisz ich z chwastami
Iwonko to dość dziwne że Ci się nie wysiały ? U mnie patagońskiej zawsze pełno tam gdzie rosła poprzedniego sezonu
Ewo ... flower show werbenowy Taki był zamysł, gdy przekwitnie szałwia omszona to wtedy akcentem kolorystycznym będzie patagońska
Kamcia to szałwia omączona czy jakoś tak, niestety jednoroczna, ale warto ją mieć w ogrodzie. Te wieloletnie zrobiły się już brzydkie a ta skubana wciąż kwitnie.
Zapinowałam sobie od razu to podlinkowane zdjęcie Wg mnie czosnki można jakimś trickiem zmusić do kwitnienia dopiero w lipcu. Cebule w doniczce do czerwca w chłodni, a potem powoli przyzwyczajajac wędrują na rabatę. Warto by poeksperymentować
Tak w ogóle to i tak piekna jest ta rabata, zawsze coś kwitnie, więc czego chcieć więcej
Princess Alexandra of Kent - Austin
Już w tej chwili widać, że będzie to gęsty beczułkowaty krzak i chyba więcej miejsca będzie potrzebował niż przewidziałam. Dobrze, że szałwia musi być przesadzona do doniczki na zimę. Podobno osiąga ok 1,1 metra wysokości i ok. 80 cm szerokości (opis w sklepie www) - na metce 1x1 metr i chyba metka prawdę mówi. Zdrowa, nie ma plamistości ani mączniaka choć rośnie w półcieniu. Kwiaty na początku morelowe, później różowe intensywne a na końcu jaśnieją. Bardzo duże pączki. Kwiat trzyma około 5 dni, ładnie pachnie. Na razie wszystko na plus, nic na minus. No nie w sumie jeden drobiazg - zwiesza trochę kwiaty. Kupiona na koniec lipca.
Ewusia, chciałabym jakoś mocniej zaakcentować odcięcie skarpy i trawnika. Widziałam w sklepie choinę jeddeloh, jak myślisz - byłaby?? Czy za wielka będzie?? Od zawsze lubię choiny, są zimozielone, niezbyt drogie no i ładne.
Jeszcze pytanie odnośnie bodziszka. Możesz polecić jakąś ładną odmianę??
Czy mam się po prostu sugerować tym, które mi się podobają? Widziałam na all.. takie ładne z dużymi niebieskimi kwiatami. Nie mam dotąd bodziszków, chętnie coś kupię, tylko nie chcę wtopić na początku
Zacytowane przez Ciebie zdjęcie skłoniło mnie do poszperania w fotkach i teraz będzie małe wyznanie
Ta rabata była zainspirowana projektem Sarah Price: https://pl.pinterest.com/pin/454089574912675398/
I co się okazało w praktyce? Że u nas to tak nie wygląda
Dlatego, że:
-stipa jest w takiej fazie dopiero teraz
-rozchodnik, szałwia i czosnki Krzysztofa też się rozjechały w czasie
Ja uzupełniłam to jeszcze o liatrę, która w pewnym momencie "robiła" całą robotę.
I tak od wiosny zaczynając, zdjęcia ten samej rabaty
Sobota... w ubiegłą tylko do 12 się dało pracować, potem się mocno rozpadało, a jutro wyjazdowy dzień... Kiepsko z czasem. A roboty na jesień mam sporo zaplanowane.
Szałwia omączona daje piękny kolor na rabacie. Niby jednoroczna, a przezimowały mi 4 sadzonki. Może i tę zimę przetrwają...
Juzia, mówisz że szałwia kwitnie długo ?? Kurcze u mnie miałam wrażenie że ledwo zakwitła to już ja ścinać trzeba było. Może dlatego że młode sadzonki były ?
Czyli co, Fairy zostawić tam gdzie rosną tylko lekko je cofnąć do środka pasa tak ?
Pozostać przy tych dwóch czy trzecią dosadzić ? by zagęścić ?
Aniu, podoba mi się to co proponujesz, jeszcze jakbyś mi to narysowała.....
Szczerze się przyznam, że mam problem z rozmieszczeniem roślin.
Fairy + lawenda - super zestaw - i taki w sumie był w tym roku ale lawenda młoda więc efekt kiepski był. No i rozmieszczenie tych roslin bardzo mi się nie podobało. Może też dlatego, że dołożyłam jeszcze rozchodniki i stipy i zrobił się bajzel.
Wiesz, lawenda i rozchodniki chyba lepiej zagrają bo dysponuje Vivą a ona z różami trochę się kłóci przez te długie pędy kwiatowe.
- Tak więc Fairy + szałwia na długim odcinku a
- lawenda + rozchodniki na szerokim placu i na końcu długiego pasa
- ????
- żurawki i Goldy sadzić pasami. Ale by się to zmieściło powinnam usunąć szczytowego szmaragda ? Bo inaczej problem z przechodzeniem bedzie.
- A widzisz tam gdzieś miejsce dla orlików? Zapomniałam o nich a innego miejsca niż w tym ogródku na nie nie znajdę
Lawenda w szerszym miejscu - podoba mi się
Na różankę za ciasno, w samym narożniku przy furtce rośnie piwonia.
Furtka otwiera się do wewnątrz( nie jak na rysunku) dlatego myslałam jednego szmaragda usunąć by poszerzyć część pod bukszpanem.
Tak, ten olbrzym to bukszpan
Szkoda, że ta szałwia jest jednoroczna.
Jeśli chodzi o jeżówki, to te przy brązowych trawach kupowałam jako białe, w rezultacie są 2 białe i 1 różowa, kupione jako NN w markecie budowlanym.
Te przy hortensjach zamawiałam w szkółce internetowej pod nazwą Prairie Splendor Rose Compact. Te ze szkółki o niebo ładniejsze