Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Czasem słońce czasem deszcz 07:37, 04 cze 2015

Do góry
Noemi, Zagajanka- pozdrawiam gorąco

Spacer z kawą

mój pierwszy w życiu powojnik- w tamtym roku nie kwitł wcale, na razie dwa kwiaty

nie wiem co zrobić z tym fantem- ściąć?

czosnki już pożarte przez hortensje

Hortensjada 07:34, 04 cze 2015

Do góry
Ogród skąpany w porannym słońcu. Miłego dnia

Brązowienie iglaków 05:46, 04 cze 2015

Do góry
witam kochani .Waldku 727 prosze to foty coś tam jest jakias chyba mszyca ..ale bardzo prosze zerknijcie prosze i doradżcie co dalej
ale czy te robale wytworzyły tą kleistą wydzieline ? mlode przyrosty sa poklejone
Ogródek Anity 02:26, 04 cze 2015

Do góry
Anitko, dzisiaj nie mam czasu, bo za 5 godzin wyjeżdżam, ale po weekendzie postaram się zidentyfikować twoje hosty. Tak na szybko numer 19 faktycznie zarażona jet wirusem HVX (powinno się usunąć i spalić całą roślinę, żeby nie zarazić kolejnych host), natomiast numer 21 to na 100% STILETTO
21.

Blaski i cienie nowego życia 02:11, 04 cze 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ula, jaka śliczna żurawka, wręcz świeci na tej rabatce...znasz może jak ma na imię czy to raczej NN.
Buziaki pzresyłam miłego weekendu życząc
Choroby klonów, klon - Acer 01:43, 04 cze 2015

Do góry
Ewelinko.
Wiem, że jesteś początkującą ogrodniczką i wcale nie liczyłem na to, że odpowiesz mi na wszystkie postawione przeze mnie pytania. Chciałem tylko pokazać na Twoim przykładzie mały, jakże ważny fragment sztuki ogrodniczej który jest bardzo często zaniedbywany.
Posadzenie w sposób prawidłowy rośliny to połowa sukcesu. Najczęściej tą czynność sprowadza się do wykopania niewielkiego dołka, osadzeniu w nim zbitej bryły korzeniowej, ponownym zasypaniu dołka ziemią ze sklepu, udeptaniem i podlaniem. Takie postępowanie z przesadzaną rośliną w 90% zawsze prowadzi do większych lub mniejszych problemów z jej późniejszym utrzymaniem i pielęgnacją.
Polecam Ci, abyś przy kolejnych nasadzeniach odpowiadała sama sobie na kolejne przedstawione przeze mnie pytania. Gwarantuję Ci wtedy, że sukces leży w zasięgu Twojej ręki i niczego nie musisz się obawiać. Jeżeli możesz to zaopatrz się na stałe w worek mączki bazaltowej, 200g opakowanie rosahumusu, buteleczkę mydła potasowego i w płynny 50ml ukorzeniacz roślin. Życzę powodzenia.
Oto odpowiedź na Twoje ostatnie zdanie pełne obaw.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:41, 04 cze 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

A to zdjęcie mnie urzekło.

Co do dyskusji o nawożeniu pamiętam, że w szkółce w pobliżu wszystkie drzewa alejowe dostawały na rozpoczęcie wegetacji Hydrocomlex. Dzięki temu zdrowo rosły, bo składniki odżywcze były dostarczone raz i starczały na cały sezon przy uwzględnieniu nawadniania.

Jeśli chodzi o trawnik to mój wygląda tragicznie w tym roku, bo nie nawadniam, a od zimy nie było porządnego deszczu Wrażliwsze rośliny podlewam, ale na trawę chyba też zacznę lać...
Hortensjada 00:29, 04 cze 2015

Do góry
Generalnie matę mam tylko przy ścianach domu gdzie jest wysypany żwirek.
Pod korą nie mam, nawet jeśli gdzieś, ulegając modzie ,założyłam to ją szybko usunęłam, bo absolutnie nie sprawdza się w miejscach gdzie sadzimy bylinki i cebulowe, a tym bardziej, gdy chętnie eksperymentujemy i mamy coraz to nowe pomysły związane z przesadzaniem roślin ( ja to robię nagminnie i po kilku miesiącach mata była podziurawiona jak sitko )

Kolor nieba na jutrzejszy dzień :

Mój 4 arowy azyl... 00:13, 04 cze 2015

Do góry
Miłego długiego weekendu zaglądającym życzę

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:58, 03 cze 2015

Do góry

Mój clematis daje lekki popis

wyciepałam szpeczącą sosnę

To Crystal Fountain?
O....! 23:51, 03 cze 2015

Do góry
i taki obrazek z kotką

oraz trochę misz-masz na rabacie zachodniej - wiele roślin szykuje sie do kwitnienia, ale jeszcze muszę poczekać...u mnie wszystko rozwija sie później...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:47, 03 cze 2015

Do góry
Anita1978 napisał(a)
U mnie też podobnie

No właśnie, u Ciebie ostatnio zachwyciłam się tą rabatą Pozdrawiam
O....! 23:44, 03 cze 2015

Do góry
Basiu, nie wiem, co to za rh...one były kupowane dawno, etykiety sie nie zachowały...

Irenko, miałam 3 złotokapy koło siebie, jeden padł w ubiegłym roku...a trujacych roślin to mamy jednak trochę w ogrodach, no, już planuję nowe nasadzenia rh, pzreniosę w inne miejsce 4 krzewy i rh będą sie nieźle prezentować w tym zaplanowanym miejscu ( jak podrosną...)

Zbysiu, o złotokapie już napisałam, też mi padł jeden... a te obecne azalie są w takim szeregu z rh od strony wsch ogrodu z tym, że z tyłu mają iglaki obecnie już spore ( sosny i jodły)

Rene Bogdzia też to popiera no, chyba macie rację z tym leżaczkiem trzeba kupić !

Mira, dobrze spostrzegłaś, że ta moja ang zaczyna sie z jednej strony liliowcami, czekam jeszcze z jej fotkami jak będzie bardziej kwitnąca ( choć niektore już pzrekwitają)i ładniejsza... brunery nawet sie udały, ale muszę bardzo podsypywać je kulkami, bo ślimaki je lubią...

Agania to miło, ze nie tylko widoczki Cię u mnie 'kręcą' ta kremowa azalia to Toucan, akurat mam tę jej nazwę zapisaną

no, niedługo rh bedą przekwitać, jeszcze pewnie ostatnie fotki

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:43, 03 cze 2015

Do góry
U mnie też podobnie

Kulą w płot 23:41, 03 cze 2015

Do góry
Sylwia też się już dopatrzyłam drugiego oka
Aga especially for you

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:38, 03 cze 2015

Do góry
Magda_ napisał(a)
a wrzuć linka do Sylwi

O coś takiego mi chodziło

Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:29, 03 cze 2015

Do góry
yolka napisał(a)
Ja jeszcze indyków sie bałam i brzydziłąm ich korali
Wyjeżdżasz czy jedziesz po gości - to pierwsze lepsze, ... chyba...

Jadę po moją psiapsiułkę Tercię.... i to jest lepsze
Każdemu życzę takich przyjaciół

Słoneczko zostawiam i myk, myk....

RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 23:28, 03 cze 2015

Do góry
Ewa777 -tak, Tuscany idealnie się ułożyła,jak żadna inna

Urszulla - Mnie też zachwyciła w tym sezonie

Ensata - te które mi wysłałas,tez niektóre miały pączki

monteverde - a ja latam jak szalona z aparatem po ogrodzie

Mala_Mi - też mam kilka młodziaków,po jednym pączku mają, ale jest wiele które będą gwiazdami w tym sezonie

Najnowsza biała White Gruss an Aachen, źle znosi upał.

Muszę w jesieni ją przesadzić.
Ogródek Anity 23:28, 03 cze 2015

Do góry
Ta wygląda mi na Patriot

a ta na odmianę Prince of Wales.. przypomina moją

ta druga kwitnie na biało
Mój 4 arowy azyl... 23:28, 03 cze 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)

A moja rutewka od Ciebie nie jest taka fioletowa tylko beżowa.Skąd się taka wzięła? Masz dwa kolory?Pozdrówka.

Sadzonki samosiejki nie zawsze powielają cechy rośliny matecznej. Jeśli Twoja się rozsieje otrzymasz siewki, które rownież na fioletowo mogą zakwitnąć.

Z siewu mam takie: kremową, całkiem białą (w kółku), lila no i fioletową.

Edit. tak mi się wydaje, że Twoja jeszcze inna jest. Kolekcję kolorystyczną w ten sposób można stworzyć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies