Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Malutki pod lasem 23:38, 22 kwi 2015

Do góry
Przed snem zajrzałam jeszcze do gabinetu męża na parapet. Nie był zbyt zadowolony, bo mu pracę przerwałam, ale musiałam, a tam posadzony w sobotę jarmuż kiełkuje już Mam nadzieję, że ogórki, dynia i cukinia też dadzą radę.

Co do moich dalszych planów to jest tak:

Chcę jeszcze zagospodarować ten trójkącik przy tujach przy śmietniku. Czerwone kropki to żurawki, zielone to trawka dziś rozsadzona.
Tuje przy śmietniku będą jeszcze dwie (akurat napis Ogrodowisko zasłania), tak jak kiedyś to proponowała Małgosik, ale z tym muszę poczekać na M jak będzie wolniejszy, bo w tym miejscu pod trawą jest suchy beton i gruz, bo placyk na śmietnik był pierwotnie większy.
Borówcowy raj 23:35, 22 kwi 2015

Do góry
Już wkrótce tak będzie:

Ogród prawie romantyczny 23:29, 22 kwi 2015

Do góry
Napia napisał(a)

Jejku, ale kawał roboty zrobiliście. I rabaty wygrabione, przygotowane do sadzenia. Pięknie to wygląda.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:26, 22 kwi 2015

Do góry
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:23, 22 kwi 2015

Do góry
monteverde napisał(a)

traktować jak królową, bo to rzadka odmiana i cenna jest jeszcze białaznacznik po kwitnieniu postaw bo zanika na zimę, cobyś jej nie wykopała

dziękuję Aniu za info
Bardzo mi przykro z powodu piwonii, mam nadzieję, że da radę.
tulipany ach!
Ogródek z mieszkaniem, czyli jak się mieszka w bloku 23:22, 22 kwi 2015

Do góry
A tak już zaczęliśmy robić pod taras - wygląda teraz tak

będzie z kostki brukowej. Tam ma stać stół z krzesłami, parasol albo parawan - nie wiem jeszcze, bo na to czas.
Stary "ogród" z nowym domem:) 23:20, 22 kwi 2015

Do góry
Czytam też o bergenii i pluję sobie w brodę że jesienią nie kupiłam w promocji, bo były za niecałe 2zł... ale ja wtedy nieświadoma jeszcze byłam... Teraz zamówiłąm hortensji bukietowych różnych całą górę, będzie razem pewnie z 15 sztuk, na razie toto małe będzie, ale jak urośnie... Wśród nich Vanille Fraise, Annabelle, Grandiflora, Tardiva, Kyushu, Sundae Fraise, Pink Diamond - ciekawe czy to się u mnie uchowa. Oprócz tego jaśminowiec, krzewuszka Alexandra, tawuła genpei, goldflame i goldmounde. Pamiętając o zasadzie żeby kupować po kilka sztuk i sadzić plamami kolorów nakupiłam tego tyle że nie wiem jak ja zdążę to posadzić....... Już kiedyś kupiłam 243szt. różnych małych sadzonek i potem szalałam Ale było warto, więc pewnie i teraz jakoś dam radę

Mam nawóz kurzy - wykopuję głębszy dołek niż trzeba, sypię trochę nawozu, mieszkam z ziemią i dopiero sadzę - dobrze? Trochę boję się nawozu kurzego, żeby nie popalił.

Oglądałam dziś moje bukszpany u mamy hihi one bardziej przypominają kamienie, głazy niż kule, i natchnęło mnie - chyba je jeszcze przytnę by podkreślić ten efekt, posadzę rozrzucone niby to nieregularnie na kamyczkach, dołożę kilka prawdziwych kamieni pasujących kształtem do bukszpanów i dam gdzieniegdzie kulkę z tawuły goldmound, albo z ligustru aureum, żeby było zimozielono, a raczej zimożółto. To by był kącik na lewo od mojej śliwy purpurowej z hortensjami. Jako coś wyższego kupiłabym jednego dorobnego szmaragda, ale takiego naprawdę ładnego, albo jeden cis taki na 120cm i będę strzygła w stożek. Dobry pomysł? Jak myślicie? Przesadzanie bukszpanów to spory wysiłek i ryzyko że się nie przyjmą więc nie chciałabym z nimi latać i fundować im stresu, tylko od razu posadzić w docelowe miejsce, dlatego proszę o znak Czy mniej więcej ok by to wyglądało?

A ten cis posadzić zamiast tych trzech jałowców blue arrow czy jakoś obok? Te jałowce średnio mi tam pasują, ale posadziłam je zanim zdecydowałam się jednak na płot, miały coś zakrywać. Średnio przetrwały zimę, takie chyba biedne są.

Marzy mi się tam jodła koreańska, trochę tu czytałam na jej temat i wiem że Danusia bardziej poleca świerk serbski, ale mi zależy na takiej świeższej zieleni, a świerk serbski wpada w niebieskość - dobrze mi się wydaje? Jodła koreańska, którą widziałam w ogrodniczym miała piękny żywozielony kolor igieł, żywszy niż świerk pospolity. ok 100cm wys, 58zł, brać? A jeśli brać to czy na prawo od śliwy purpurowej będzie pasowa?
Działka prawie w Borach Tucholskich 23:17, 22 kwi 2015

Do góry
ZbigniewG napisał(a)
Dziewczyny no tak soczysta śliweczka dostała na dobranoc 4x a ja ?

ostre słońce o zachodzie -wiedziałem że będzie kiepsko przymroziło ale chyba bez strat nawet w piwnicznych hortensjach ogrodowych i klonach

rok temu 23.04 było już tak

22.04.2014 .................................................................................22.04.2015 normalnie kicha z ta wiosną

Oczywista kicha, moja Galaxy oberwała ma paki ale biedne czekam kiedy zakwitnie a Lennei przekwita za szybko, a w ogóle dzikie koty połamały mi dzisiaj drzewiastą i jestem wściekła, była taka już śliczna
Trudny teren- wokół domu od południa i pod balkonem 23:16, 22 kwi 2015

Do góry
wrzucam jeszcze zdjęcie z roślinka mi z frontu domu. Na pierwszym planie (na gresie) nie mogę wsadzić roślin, bo tam spada śnieg z dachu. Myślałam, aby tu położyć metalowe kule.
Co się stało kwiatom ... 23:15, 22 kwi 2015

Do góry
Mirella napisał(a)
Iwonka, Ania,Margaretka,Ewelinka,Ania,Ewa.
Zostałam wywołana do tablicy , więc melduję się
obiecałam pokazać krokusy w Dolinie Chochołowskiej ....oto one.. fotki jeszcze zimne, niedzielne, tylko dwie żeby nie zanudzać ...bo od tego zimna mam ciary na pleckach..

ale te krokusy w śniegu wyglądają ślicznie chociaż osobiście zimy nie lubię fiołki też ładniutkie
Ogród z perspektywą na przyszłość 23:12, 22 kwi 2015

Do góry
kwiatholandii napisał(a)

Monia, było bez bukszpanów
Tu zdjęcie latem w tym miejscu.

Monika, co to za drzewko na pierwszym planie? Klon palmowy?

Całośc super teraz wygląda, fajne bukszpany kupiłaś, natychmiastowy efekt
A chłopcy bardzo pomocni. Gdybyś miała oczko to już wiesz, że umyliby Ci wszystkie kamienie
Po prostu ogród... 23:09, 22 kwi 2015

Do góry
Ewa - Ojoj i co z Twoim wyjazdem?
Wpadnę na kawkę z chęcią, jutro z rana zadzwonię.

Gabrysia - zdjęcia z wyprawy pewnie będą, tylko muszę je jakoś ogarnąć, bo ok 1.500 mam i nie wiem co wybrać

Jedno na dobranoc - kolorowych snów

Mój 4 arowy azyl... 23:03, 22 kwi 2015

Do góry
A potem samiczka

W innej części działki też był ruch w interesie

Zamiast pracować, goniłam i fotografowałam jaszczurki
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:57, 22 kwi 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Iwonko posłuchałam rad i próbowałam robić zdjęcia makro. Większego zbliżenia nie udało się osiągnąć.

Cudowne. Mi tak nie wychodzą. O jakiej porze dnia robiłaś ?
Sasanki mniam Na tej pierwszej meszek widać. Bliżej się nie da. Teraz ty mnie poinstruuj. Chyba ja coś źle robię
Mój 4 arowy azyl... 22:56, 22 kwi 2015

Do góry
Dwa dni nie zaglądałam i mam trochę zaległości u siebie, że nie wspomnę o reszcie wątków.
Pogoda dopisuje i na działce przesuiaduję po sześć - osiem godzin. I ciągle jest cos do zrobienia.
Dziś kontynuowałam punktowe podlewanie, bo bardzo sucho. Posadziłam wreszcie bulwy Eukomisa, Krokosmii i kilka bulw mieczyków.
Nie tylko rośliny spragnione wody, jaszczurki też!
Najpierw poszukiwał wody samczyk

Makowo na Kociewiu 22:54, 22 kwi 2015

Do góry
I zmieniona na dobranoc

Ogródek Iwony 22:50, 22 kwi 2015

Do góry
Dziś przyjechała do mnie paczka od Margaretki 3 - Małgosi.
Zapytała się mnie kiedyś, czy chcę cebulki krokosmi, a paczka urosła do sporych rozmiarów. Jestem w szoku. Małgosiu, bardzo dziękuję ci
Każda roślinka opisana, ma przyczepioną karteczkę z nazwą. Małgosiu, się napracowałaś Podziwiam Cię

Część roślinek trafi na ognistą rabatę, a kocimiętka oraz orliki do róż
Niektórych roślinek nie znam, zaraz sprawdzę wymagania. Wszystko pięknie zapakowane
Najbardziej mnie zdziwiło, że kocimiętka ma pączki kwiatowe, a kuklik już kwitnie

Ogródek Iwony 22:50, 22 kwi 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Piękne kwiatki
Zdrówka.

Gosiu, dzięki
Dla Ciebie Tulipan Van Eijk
Kulą w płot 22:44, 22 kwi 2015

Do góry
Siedzę sobię i rysuję "projekt" rabaty Kiepsko idzie bo okazało się, że nie mam w domu linijki Nie ma dzieci szkolnych to i nie ma linjki, kredek itp. Wiec na razie z szacunku do Was szkicu ocenie nie poddam. Ponadto do tego planu brakuje mi jednego elementu. Drzewka przy ganku zamiast wykopanego dziś sumaka. Na tej rabacie będą poza tym iglaki, hortensje i trawy. Szukam czegoś docelowo niedużego więc najlepiej pendula. Mam kilka typów. Wiąz gejsza, modrzew europejski i znalazłam dziś też fajną thuje plicata whipcord. Oglądałam też buki purpurea takie "straszydełka"

Sumak miał korzenie długaśne, weszły już pod ogrodzenie do sąsiada.
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:43, 22 kwi 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
... te niby są delavayi ale zobaczę jak zakwitną..

Ania moja miała liście jak na tej ostatniej fotce ale są różne wersje
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies