No nie jestem pewna czy to ostnica Pony Tails.
Moja tak wyglądała w ubiegłym roku.
Ta co pokazujesz na zdjęciu na chyba grubsze źdźbła czy mi się wydaje?
Witaj Renia, fajnie że się odezwałaś Ja dziś dokupiłam jeszcze dwa percy w., po tym jak Bogdzia oceniła, że sobie w słońcu poradzą, tak więc mam pięć Ale wszystkie już po kwitnieniu, oberwałam przekwitłe kwiaty. Róże dają czadu, chyba się sprawdza co inni piszą, że one dopiero w drugim roku pokazują na co je stać. Ale świeżo posadzona bonica też daje rady, na wszystkich krzaczkach ma pączki
Pozdrowienia
Z tyłu jako tło (kratki będą wywalone) na jesień dosadzone będą cisy takie jak na środkowej rabacie oczekującej na ścianę, przed nimi hortensje limelight, przed nimi RH tak jak są obecnie a na samym przodzie zakupkii przed nimi coś jeszcze, na razie dumam co?
I co dalej ....? Niewiele jest informacji. Znalazłam to:
"W 2003 roku w szkółkach roślin ozdobnych stwierdzono po raz pierwszy występowanie grzyba Cylindrocladium scoparium. Obecność jego stwierdzono już w USA i w innych krajach, a straty wynikłe z powodu wypadania roślin sięgały nawet 70 %.....
Najskuteczniejszym sposobem zwalczania patogena jest palenie roślin bezpośrednio po zauważeniu objawów choroby"
Ewo u mnie też zakwitły tylko te najnowsze róże. Reszta w pąkach.
Gosiu faktyczne jest ładna. Dosadziłem dziś za azaliami miskaty Morning Light Wiem ze za chwile będzie za gęsto ale łopata czeka w garażu.
Ewo Frezjo irysy są piękne ale krótko kwitną. Ale warto je mieć bo ich szabelki bardzo wcześnie zwiastują koniec zimy.
Pomęczę Was jeszcze troszkę fotkami. U nas pięknie i cieplutko jest. Na rabatkach zrobiła się skorupa po deszczach i trzeba okopywać aby tlenu roślinki dostały.
Proszę o usprawiedliwienie nieobecności na Ogrodowisku w dniach od ... dawna do dziś z powodu ciągłej i chronicznej pracy w ogrodzie
Na usprawiedliwienie mam kilka zdjęć wykonanych "robótek" niestety jeszcze nie ukończonych
Po pierwsze - 20 metrowa rabat szerokości 2 metry: zrywanie darni, przesadzanie wszystkich 23 tuj (10 szmaragdopodobnych i 13 spiralisów), dosadzenie hortensji i innych cudaczków. Jeszcze muszą się tu pojawić jakieś kolorki, najlepiej czerwone, bordowe lub fioletowe. Z zapożyczonym krajobrazem wygląda ciekawie
A to ta sama rabata na prawo na tle żółtego garażu sąsiada -