Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Za drzwiami do ogrodu... 23:30, 10 mar 2023

Do góry
anpi napisał(a)

Piękne krokusiki. Nowe ciemierniki bardzo ładne, a temat sekatorowo-czekoladowy przyszłościowy. Byłam kiedyś na Festiwalu Czekolady w Sandomierzu i były czekoladowe śrubki, nakrętki, młotki, itp., nie pamiętam sekatorów, ale być może też były.
Zacisze Alicji 23:18, 10 mar 2023

Do góry
Zakwitły małe sadzonki ciemierników, po jednym kwiatuszku, ale i tak cieszą.

Zaczynają kwitnąć przylaszczki, a biały pierwiosnek kwitnie od stycznia i ma się dobrze.

Zacisze Alicji 23:06, 10 mar 2023

Do góry
Krokusy przed domem.
Ogród Muszelki 23:06, 10 mar 2023

Do góry
Muszelka napisał(a)
Latem sadzonki w donicach wyglądały już tak (kwiatostany ścięłam):

Dziękujemy za relację. Czy do tej donicy dawałaś po jednym „patyku” czy więcej? Widzę, że muszę zacząć zbierać duże doniczki.
Zacisze Alicji 22:56, 10 mar 2023

Do góry
że
Zacisze Alicji 22:49, 10 mar 2023

Do góry
Zacisze Alicji 22:45, 10 mar 2023

Do góry
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 22:43, 10 mar 2023

Do góry
April napisał(a)
Składanie tunelu doceniam, żmudna praca.
Ale bardziej mnie zaciekawił kotek, chyba mam identycznego futrzaka To ona?

To Puszysław, rocznik 2018. Zdjęcie archiwalne z 2018 r.
Zacisze Alicji 22:39, 10 mar 2023

Do góry
Dzisiaj był wyjątkowo ciepły i słoneczny dzień, więc nie mogłam sobie odmówić zrobienia zdjęć w ogrodzie. Trochę was pozanudzam krokusami.

Za drzwiami do ogrodu... 22:36, 10 mar 2023

Do góry
agapant napisał(a)
Super prezent. Czekam na dekoracje. Zobacz jak uważnie Ciebie słucha.

Czekaj, czekaj...Dziś wolałam polatać z sekatorem. Pogoda u mnie była przepiękna +16°C i słoneczko! Hortensje( prawie wszystkie) i liście ciemierników przycięte. Okrągła rabata i część przy murku ogarnięte.
Znów kosztem pracy i teraz muszę nadganiać Ale nie mogłam sobie odmówić! Od razu mam lepszy humor!!!

Glina, dołek woda 22:12, 10 mar 2023

Do góry
Witam
Czytam od niedawna forum ponieważ zastanawiam się jak się zabrać za moją działkę.
Bliźniak wybudowany na działce ok 550m2(jedna część) w dołku z czego jedna część moja a druga jeszcze nie zamieszkała. Dostęp do drogi z dwóch stron. Pochylenie działki od tyłu działki w kierunku przodu. Wszędzie w okolicy glina. Na działkę deweloper nawiózł ok 20-30cm ziemi ale jest to wymieszane z glina i stoi na tym woda. Odwiert zrobiony w grudniu do ok 4m, od 2,3 do 3,2 pojawia się soczewka piasku nawodnionego. Ze wstępnych ocen geotechnika jest zdziwiony że na tym terenie pojawił się piasek ale stwierdził też że teoretycznie jeśli zrobię studnię chłonną to wodę powinno przyjąć.
Po większych lub dłuższych deszczach stoją kałuże i jest grząsko i lepko. Kałuże stoją 2-3 dni więc gdzieś ta woda się jednak wchłania. W sierpniu podczas bardzo nawalnych opadów niemal nas podtopiło ale zakładam że to sytuacja ekstremalna (która i tak może się zdarzyć)
Pytałem o drenaże i studnie chłonne to koszt dość spory i chciałbym to rozłożyć na etapy i tak w tym roku wykonać:
- nawieźć ok 10cm piachu i całość przemieszać glebogryzarką
- następnie na to nawieźć kolejne 10cm ziemi i wykształtować spadki i w najniższym miejscu wykopać dół żeby woda się tam zbierała
- na tym wykonać pseudo trawnik aby ten rok przeczekać
Następnie w kolejnym roku zrobić drenaż całego ogrodu i podłączyć go do studni chłonnej wpiętej w tą soczewkę piasku.
Pytanie jeszcze czy jeśli wykształtuje spadki czy musze wtedy drenować cały teren czy wystarczy jak zrobię dren w najniższym punkcie i on zbierze mi większość wody.
Proszę o porady w którą stronę iść.
Z prac jakie już wykonałem to podmurówka pod ogrodzeniem żeby odciąć wodę napływającą.
Niestety nie ma możliwości podłączenia do deszczówki.
Kiedyś wzdłuż drogi był rów niestety zlikwidowany. Zamiast tego idzie rura drenarska fi110 ze studzienkami co ok 100m. W studzience woda lewo na dnie obecnie z rur woda nie leci.
Załączam zdjęcia dla poglądu sytuacji
W kamiennym kręgu od początku 21:53, 10 mar 2023

Do góry
GorAna napisał(a)

Podsunęłaś mi pomysł z fotografowaniem tego miejsca dla porównania w czasie
3 05 2022

10 03 2023

Ale czaderska ta fotka z tulipanami. Aż mi się zatęskniło za kolorami .
W kamiennym kręgu od początku 20:50, 10 mar 2023

Do góry
W kamiennym kręgu od początku 20:49, 10 mar 2023

Do góry
Dzisiaj
W kamiennym kręgu od początku 20:44, 10 mar 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

hmmmm... tu nastąpiło głębokie i długie westchnienie, jednak pełne nadziei

Podsunęłaś mi pomysł z fotografowaniem tego miejsca dla porównania w czasie
3 05 2022

10 03 2023
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:44, 10 mar 2023

Do góry
U Iwonki/Inki toczyłyśmy dyskusje o przebiśniegach Woronowa. To odmiana o szerokich liściach. mam je od ośmiu lat i jeszcze nigdy nie doczekałam się ich kwitnienia. Znalazłam informację, że nie przepadają one za zbyt żyzną glebą. Przeniosłam te swoje na uboższe stanowiska (o ile u mnie takowe w ogóle występują). Jedną z kępek wsadziłam pod wiąza. Nie widać jej, ale tam jest.

W ogrodzie warzywnym pracować się jeszcze nie da. Chwilowo szyku zadaje tam czosnek wsadzony jesienią. Ładnie przezimował i tyje.

Jeśli aura w kolejnych dniach będzie równie sprzyjająca, to w planach mam porządki w centrum ogrodu. Tu mam najwięcej bylin. Rabatami wzdłuż ogrodzenia zajmę się później. Czekam na większe obeschnięcie ziemi, żeby wykonać wałowanie trawiastych powierzchni. Po zimowym naprzemiennym rozmarzaniu i zamarzaniu z lekka się powybrzuszał. Po zwałowaniu kosiarce łatwiej będzie kosić.

Zerkałam na prognozy pogody w nadchodzącym tygodniu. Od poniedziałku temperatura ma utrzymywać się powyzej 10 stopni. Będzie można zrobić oprysk preparatem parafinowym na szkodniki ssące (mszyce, tarczniki, osutki, ochojniki). Planuję też zrobić azaliom i rodkom oprysk wg receptury Bogdzi (odmierzyć w szklance po 2 cm florovit, żelazo i pinvit wlać do 10 l wody).
Mój ogrodowy pamiętnik 20:38, 10 mar 2023

Do góry
Ścięłam tez powojniki. Mocno już puszczały. Kupiłam jakiś za 3 dyszki sekator w Action i powiem Wam że calkiem fajny i ostry. Zobaczymy na ile będzie. Niby gwarancja 2 lata .
Mój ogrodowy pamiętnik 20:30, 10 mar 2023

Do góry
Wytargałam z domku narzędziowego moje doniczki żeby złapały oddech. Przy okazji wszystko ścięłam nawet turzyce. A to tylko część tego co mi siedzi w moim pojemnym domku .
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:22, 10 mar 2023

Do góry
Krokusy tak pięknie się otworzyły, że po raz pierwszy w tym sezonie mogły w nich pobuszować pszczoły. Mała rzecz, a cieszy.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:17, 10 mar 2023

Do góry
Dzisiejszy dzień był cudowny. Prawdziwie wiosenny. Aż boję się o tym pisać, bo podczytuję, że w innych regionach Polski zima wciąż pokazuje swoje pazury.

U mnie było aż 15 stopni, słoneczko często wychodziło zza chmur, nie wiało. Do wczesnego popołudnia zajmowało mnie ogarnianie pozaogrodowych spraw, ale później nic mnie nie było w stanie zatrzymać w czterech ścianach.
Zrobiłam oprysk miedzianem na drzewkach i krzewach w sadzie. Wykopałam ostatnie przewidziane do eksmisji trawy. Uporządkowałam rabatę z lawendą i przy tarasie.

Słońce i wysoka temperatura wreszcie pozwoliły rozwinąć się kwiatom.
Ranniki jak żółte kurczaczki.

Przebiśniegi; uwielbiam na nich te zielone plamki w kształcie serduszka.

Dostałam dwa lata temu siewkę ciemnego ciemiernika. W tym sezonie ładnie przytył.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies