Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Basieksp 08:02, 25 lip 2023

270 cm łał, pięknie to już jest piękny okaz cała ta rabata jest piękna i okazała
LIDKA 08:29, 25 lip 2023

Duze nad wyraz te hortki
Muszelka 09:27, 25 lip 2023

LIDKA napisał(a)
Duze nad wyraz te hortki

Myślę, że to zasługa wody. Mamy na ogrodzie ujęcie wody z jeziora. Rośliny zdrowo i bujnie rosną.
Muszelka 09:44, 25 lip 2023

Kasya napisał(a)

Ma słońca trochę od południa
Ale z boku ma towarzystwo wiec ją trochę cieniują

To może być powód. Melby wyjątkowo kochają słońce.
Muszelka 11:34, 25 lip 2023

anabuko1 napisał(a)

Ile masz tych hortek na pniu ?

Policzyłam przed chwilą - 17 szt.
GingerO 13:23, 25 lip 2023

I ja będę kibicować by hortensje na pniu się udały. Jeśli dobrze rozumiem, zakładasz tą kule z ziemią na dole wysokiego pędu w marcu. Potem odcinasz w lipcu i wtedy sądzisz pęd do doniczki z patykiem i wtedy dopiero obcinasz mu listki i kwiat??
sylwia_slomc... 13:34, 25 lip 2023

Muszelka napisał(a)
Na rabacie-wyspie mam kilka hortek na pniu. Podwyższam im co roku pień poprzez przywiązywanie do palika szczytowej gałązki. Najwyższa z tych hortek ma wys. ok. 270 cm.

Mam nadzieję, że coś widać - zdjęcie robiłam przed godz. 20.00.

Moje nie szczepione mają koło 2 m obecnie, ale tnę je dość mocno co sezon. Ciekawe jakie rozmiary mogłyby osiągać nie cięte
Patrycja_KG_Lu 13:43, 25 lip 2023

Masz nawadnianie z tego jeziora czy jakiś system kropelkowy czy jak podlewasz?

P.S. Zbierzesz nasionka z tych pomidorków? Grubą skórkę mają?
Muszelka 14:11, 25 lip 2023

GingerO napisał(a)
I ja będę kibicować by hortensje na pniu się udały. Jeśli dobrze rozumiem, zakładasz tą kule z ziemią na dole wysokiego pędu w marcu. Potem odcinasz w lipcu i wtedy sądzisz pęd do doniczki z patykiem i wtedy dopiero obcinasz mu listki i kwiat??

Tak, dokładnie. Ale to tylko mój pomysł. Dopiero sprawdzam, czy w taki sposób można uzyskać hortensję na wysokim pniu.

Właściwie nic się przy tym nie ryzykuje. W marcu i tak przycina się bukietówkom pędy.

Czasem podczas tej czynnosci było mi po prostu żal ścinać i kroić na patyczki (lub wyrzucać na kompost) naprawdę piękne pędy - długie, proste, grube.
I to nasunęło mi pomysł, by samej spróbować wyhodować hortki na pniu.
Muszelka 14:42, 25 lip 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Moje nie szczepione mają koło 2 m obecnie, ale tnę je dość mocno co sezon. Ciekawe jakie rozmiary mogłyby osiągać nie cięte

Wszystkie hortki na pniu, które kupiłam miały wys. ok. 150 cm. Stopniowo, co roku, podwyższałam pień przywiązując do palika najbardziej odpowiednią gałązkę. Resztę gałązek normalnie przycinałam lub całkowicie wycinałam tuż przy pniu (te rosnące najniżej w koronce).

W ten sposób hortki na pniu "podwyższałam", czyli przeprowadzałam normalną procedurę, jak to się czyni z młodymi drzewkami (chcąc uzyskać u nich wyższy pień).

Mam mały ogródek. Kocham hortensje. Na krzaki już praktycznie nie mam miejsca. Natomiast hortki na pniu, zawsze jakoś wcisnę