Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Wafel 17:44, 17 lip 2023

Smakowicie u Ciebie. Piękny dom!
Przy tym klimacie to teraz chyba tylko rośliny preriowe trzeba sadzić i drzewa dla cienia. Pozdrawiam i załączam paprykowe serducho
Marcin89 18:43, 20 lip 2023

Hej Mam pytania o ścieżkę z płytami tarasowymi.
1. Czy były kładzione na podbudowie z betonu?
2. Czy pod żwirek dana jest jakaś agrotkanina? Czy wręcz pod całość?
3. Czy jest jakiś wzór układania. Chodzi mi o odległość między płytami. Czy tyle samo co ma płyta, czy np. 2/3 tego wymiaru?
Patrycja_KG_Lu 13:04, 25 lip 2023

Marcin89 napisał(a)
Hej Mam pytania o ścieżkę z płytami tarasowymi.
1. Czy były kładzione na podbudowie z betonu?
2. Czy pod żwirek dana jest jakaś agrotkanina? Czy wręcz pod całość?
3. Czy jest jakiś wzór układania. Chodzi mi o odległość między płytami. Czy tyle samo co ma płyta, czy np. 2/3 tego wymiaru?

1. Wykonywała to firma. Nie byłam przy tym, ale mąż mówił, że raczej podsypka betonowa i zagęszczony piach.
2. Nie ma tkaniny, bo wykonawca twierdził, że będzie gorsza wchłanialność wody. Nie wiem czy to prawda.
3. Odległości itp. wynikały z tego, że zamawiało się całe palety. Przy wejściu płyty są jedna koło drugiej. Ścieżka jest z przerwami na kamyczki (15cm szerokości).
Szerokość ścieżki to 2 płyty po 100 cm, bo nie chciałam już ich ciąć i było miejsce.
Marcin89 15:04, 25 lip 2023

Dziękuję, jak zwykle rzeczowa odpowiedź
Czyli podsumowując są różne techniki, z oddzieleniem kamieni od gruntu, bądź nie. Nie ma też uniwersalnego wzoru kładzenia, można odległości dostosować do odległości przeciętnego kroku. Tyle się dowiedziałem w międzyczasie
Na filmikach widziałem kładzenie z agrotkaniną (gruby plastik) to wtedy robi się otwory lub nacięcia, bo ona zatrzymuje wodę. Co innego agrowłóknina biała i czarna, czy też geowłóknina - te przepuszczają wodę.
Do miłego

Patrycja_KG_Lu 13:08, 27 lip 2023

Wygodnie by się szło jakby trafiać nogą tylko na płyty. Z tym, że kobiety raczej robią drobniejsze kroki, a mężczyźni dłuższe. Ciężko to dopasować. Ja czasem trafiam na te kamyczki, ale są niemal równo z płytami i nie przeszkadza to.

Widziałam w Maja w ogrodzie odcinek o 3 ogrodach nowoczesnych, gdzie takie małe czarne kamyki pokrywali żywicą czy czymś podobnym by się nie przesuwały, tylko ciekawe jak tam pózniej z odprowadzeniem wody.
Patrycja_KG_Lu 13:14, 27 lip 2023

U mnie nadal akcja przetwory. Pytaliście jak sobie radzę z dziecięciem. Polecam wieżę kuchenną/kitchen helpera. U mnie wersja DIY z taboretu i stołka połączonego wkrętami.

Działa też zniżanie się do poziomu podłogi. Etapy przygotowań gdzie trzeba umyć warzywo lub owoc budzą największe zainteresowanie. Do tego podjadanie obierek z ogórków, owoców.
Marcin89 13:41, 27 lip 2023

Ogóreczki takie w sam raz na przetwory
Dziecko zawsze chce "pomagać"

Ja mam do pomocy w ogrodzie 4 latka, co wszystko chce robić z wujkiem
DariaB 13:48, 27 lip 2023

Cudna mała pomocniczka! Buziaki dla niej
Muszelka 00:47, 28 lip 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
U mnie nadal akcja przetwory. Pytaliście jak sobie radzę z dziecięciem. Polecam wieżę kuchenną/kitchen helpera. U mnie wersja DIY z taboretu i stołka połączonego wkrętami.

Działa też zniżanie się do poziomu podłogi. Etapy przygotowań gdzie trzeba umyć warzywo lub owoc budzą największe zainteresowanie. Do tego podjadanie obierek z ogórków, owoców.

Brawo!
Angelika95 09:30, 30 lip 2023

Patrycja, coś ostatnio mniej Cię tutaj, a tak lubię czytać co u Ciebie, bo jesteśmy na podobnym etapie. Czekam na jakieś fotki