Pięknie jest u Ciebie, masz fantastycznie dużą działkę i rośliny piękne i drzewa ... ech
A nie myslałaś by te rośliny dać w kwadratową ramkę z krawężników ? Nawiązywałoby do reszty i fajnie zaakcentowało rabatkę
PS. byłam dziś w szkółce u Barcikowskich. Małżowi sobota nie pasowała więc mnie ponaglił. Szkoda że tak wyszło bo miałam nadzieję sie spotkać ale co się odwlecze ... Myślę że nieraz nadarzy się okazja a w ogóle to planuję tam pojechać latem kiedy rosliny nabiora kształtów i barw bo teraz niektórych to wcale nie byłam w stanie rozpoznać : ale ja laik totalny więc nie powinno dziwić
Pozdrawiam Yolka
Ta skrzynia to mój eksperyment z posadzoną w niej trawą pompasową .Skrzynia ma kółka więc nie będę miała problemu wjeżdzać z nią na zimę do garażu .Jesli przetrwa będzie ich sporo w moim ogrodzie .Zawsze chciałam mieć taką trawę
Tak wygląda z odległości ,może nie jest zbyt urocza liczę jednak na to że trawa zakryje swą urodą skrzynkę
Wiuniu, dereń sibirica /zielone liście i bardzo czerwone pędy zimą/ oraz sibirica variegata /białoobrzeżone liście i czerwone pędy zimą/ rosną bardzo duże, kiedy się ich nie tnie. U mojego Sąsiada mają 3m wysokości. Niestety w takiej formie dolne pędy drewnieją i brązowieją jak pnie. Dlatego dobrze jest co roku nisko ścinać derenie. Posadzić je można co 60cm (szybszy efekt), a nawet co metr, bo od dołu zawsze się rozrastają.
Jeśli interesuje Cię niższa odmiana, to moim zdaniem najładniej wybarwia się midwinter fire.
Tutaj dereń sibirica jesienią i zimą:
/spójrz, ile ponad siatką wystają pędy/
I jeszcze jedno techniczne pytanie:
Moje tawuły wydają mi się rzadkie i z długimi badylkami
O takie
A może, jak je posadzę, to ciachnąć je do tego najniższego piętra, żeby ładnie się zagęściły i zrobiła się z nich poduszeczka?
Tylko te od dołu bym zostawiła, mogę tak zrobić?
A ja sądziłam,że to u mnie tylko taki pogrom.
Ale te EXOTIC EMPEROR jakimś cudem się ostały w największej ilości,od 3 lat je mam.
Muszę w nie zainwestwoac
Ubiegłoroczna rabata z hortensjami po hortensjach ani śladu Teraz to jest rabata różana .Wiem hortensje były piękne lecz nie pasowały w tym miejscu Wokół jadalni mam teraz wszystkie rabaty różane .Tę również poszerzyłam a obrzeża obsadziłam lawendą Ukorzeniłam ją osobiście .W tych wiaderkach posadziłam rtmczasowo 2 szt New Dawn z przeznaczeniem na pergolę przy wejściowej furtce .Furtki jeszcze brak ale róże już są
To jest chyba tu:
Zapomnij przez chwilkę, ze masz tam ścieżkę, ustaw roślinki podobnie jak w projekcie, jeśli je podmieniłaś, to nic. I nadmiar ze ścieżki zabierz.
Przyjrzyj się dobrze. Danusia ten tri zrobiła na głównej ścieżce. Jest ciągłość nasadzeń po obu stronach