Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

waldek727 15:53, 01 cze 2015

Izakal20 napisał(a)
Witam, czy po dosianiu trawy można przeprowadzić aerację?

Jeżeli dosiewki nie były uzupełnianiem trawnika na dużej powierzchni, a tylko punktowym rozrzuceniem nasion, to proponuję Ci wykonać tę czynność na przełomie sierpnia i września. Wcześniej upewnij się czy młoda trawa wystarczająco silnie zdążyła się ukorzenić. Jeżeli natomiast dosiewałaś trawę na większych placach to aerację, ale tylko ręcznym aeratorem przenieś na wiosnę 2016 r. Mechanicznie aerację przeprowadza się dopiero w 2-3 roku od wysiewu traw.
Izakal20 15:58, 01 cze 2015

waldek727 Dzięki za odpowiedź Chwytam się wszystkiego aby mieć ładny trawnik, bo do tej pory jest masakryczny
waldek727 16:06, 01 cze 2015

Izakal20 napisał(a)
waldek727 Dzięki za odpowiedź Chwytam się wszystkiego aby mieć ładny trawnik, bo do tej pory jest masakryczny

Wstaw parę fotek trawnika, bo tak w ciemno po samym tylko opisie ciężko jest coś sensownego doradzić.
Pozdrawiam.
magdap 19:55, 01 cze 2015

Czyli w moim wypadku to tylko w grę wchodzi załozenie nowego trawnika? Nie da sie nic z tym zrobić?
magdap 19:58, 01 cze 2015

waldek727 napisał(a)
magdap napisała:

Witaj Magdo na forum.
Czy równie regularnie i anonimowo przeglądałaś wątek poświęcony zakładaniu trawnika z siewu? Twój trawnik jest chory na ,,brak czasu". Mógłbym tu długo wymieniać to co zostało przygotowane źle i nieprofesjonalnie. W sytuacjach które opisałaś i udokumentowałaś nawet jest mi ciężko doradzić Ci coś konkretnego i sensownego, aby klepisko zamienić w trawnik z prawdziwego zdarzenia. Jedynie co mi przychodzi do głowy, to ponowne założenie trawnika w/g wszelkich reguł i norm. Kto szybko robi, ten dwa razy robi. Szkoda tylko Twojego straconego czasu i finansów. [/quo

Najgorsze jest to, że zapłaciliśmy im część pieniędzy za to chwastowisko. A czy da radę zrobić coś jeszcze oprócz ponownego zakładania trawnika?
magdap 20:00, 01 cze 2015

Oj, chyba coś źle wstawiłam, ale jeszcze się uczę)
Możesz wymienić co jest źle zrobione, żebym wiedziała jak rozmawiać z tymi "specami", chociaż tak pokrótce. Dzieki
kotek999 20:46, 01 cze 2015

Magiczne działanie nawozu dywanowego substral - szkoda tylko że nierówno go rozsypałam siewnikiem. Pytanie: czy dosiać nawóz w niedosiane miejsca, czy sobie odpuścić?

Pozdrawiam
marbrz 08:00, 02 cze 2015

Jak nie dosiewać skoro go tam nie ma? Siać i to szybko, tylko nie siewnikiem na kółkach. Patrząc także po kolorze trawy można pojechać równo po całości.
kasia_kajda 15:47, 02 cze 2015

Witam serdecznie. Mam problem z trawnikiem, pewńie, jak większość tu zaglądających )
Około marca posypałam wapnem, po około tygodniu florovitem a po około 3 tygodniach saletrę,... Był piękny, minęły 4/5 tygodni i trawnik jest żółty plamy takie straszne.. DIaiaj zakupiłam florovit mistrzowski trawnik i nie wiem, cY sypać czy zostawić? pomóżcie proszę, bo taki mały trawnicZek a taki problem ((
kasia_kajda 15:50, 02 cze 2015

Mój trawnik z żółtymi plamami
.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies