Aniu witaj u mniewizytówki nie skończyłam, a warto, bo wiele ciekawych traw nie pokazałam; Marcie dziękuję, że cie zachęciła
pozdrawiam i jak będę na kominkach, wpadne z rewizytą
na tej rabacie jest tyle roslin, że będzie szał
nasiały sie rudbekie, musze je eksmitowac na inne miejsce, bo zasłonia berberysy i trawy, no i lawenda ruszyła ostro i firletka, chyba zakwitna znowu w duecie, pełno tez siewek kostrzewy sinej, maków
jeszcze nie wszystkie te botaniczne tu kwitna, jest ich więcej, to dopiero poczatek
w druga strone
makkasia...macham i ja, zaraz uciekam Gosia...juz dobrze buziak Bogdzia...az trudno uwierzyć w te Syberię. Iza...to choc obrazki ogladaj, energetyczne teraz Krys...u mnie wieje non stop, chyba arktyczny ten wiatr
moje nowe nabytki botaniczne, jestem nimi zachwycona, zdecydowanie znowu dokupię, bo Trada super się rozrastają, choc kilka musze przesadzic, trawy je zarastają
fajnie ten kolor zagrał z berebrysem Admiration i srebrzystościami
i takie botaniczne
Jula....ruszy, ale masz rację, taka powolna ta wiosna, rok temu była bardziej zaawansowana, ale za to zimy nie było Laurowiśnia...rzeczywiście czuć, nasadziłam pełno hiacyntów, gotowców, bo na jesień nie mam, jak się wcisnąć do żółci fiolety i do białych zonkili i tulipanów, różowe i białe, nawet mi długo jeszcze będa kwitnąćniemniej na jesień wszytskiego po 100 dokupię ren133...dzięki za odwiedziny, ciesze się, że moja wiosna sie podoba
o właśnie o coś takiego mi chodziło
Jeśli to nie problem i dasz radę to cyknij mi fotkę od spodu i podaj rozstaw tych belek od siebie i wymiar poszczególnej deski, tzn wysokość i grubość, bo długość oczywiście nieistotna.
Trochę tarasu, jescze wciąz zimnego, dzsiaj dopiero 10 st., Nie da sie jescze siedziec, ale kwiatki muszą byc.
Fotka na przedogródek, lawenda scieta juz dawno, na murze M zamontował mi linki dla róż , ktore tam widać, póki co jeszcze w nieładzie, bo linki montowane w niedziele, dzis jeszcze chłodno, przymocowałam tylko 2 galązki. Zimnica. te pregole widoczne occzywiscie powyciągam.
Zbliżenie linek:
Trochę słabo widać , gdyz linki biegną na wyskosci fugi i wszystko sie zlewa.
Na dole mocowanie.
Odnośnie jakiegoś wysokiego nasadzenia przy ganku to widzę, że próby podjęłam ale oczywiście nietrafione. Posadziłam w kącie iglaka, byłby wyższy już ale złamali mi go panowie od elewacji rok temu. I w ubiegłym roku od sąsiada wzięłam drzewko zupełnie nie wiedząc co to. Miał czerwone liście jesienią szyszki spodobał mi się bo czerwony, jakiś kontrast dla płotu. Wczoraj wyczytałam, że to sumak. Diabelstwo jakieś straszne. No to się obnażyło moje bezguście ogrodowe: wierzba hakuro i sumak No nic dopiero się uczę
Pamajo...dzięki i ja pozdrawiam
nowinki tulipanowe, smieszne
ten tez nowinka, kolor wina,aksamitny, na zdjęciu trudno pokazać
Alinko...ten ciemny migdałolistny kupiłam, nawet dochowałam się z nasion 3 sadzonek, o ile po drodze tych maleństw nie zdeptam, od ciebie jest mirtowaty i ten, super sie rozrosły w kilku miejscach, teraz mam juz 5 rodzajów wilczomleczu, 2 od ciebie, od dzidki, ten czerowny i od Ani an_tre
i tu razem z ciemnym
Zdjęć z ogrodu nie mam bo aktualnie działam w części gospodarczej ale jest kartka z kalendarza
I taki oto nawóz do buksów zakupiłam w markecie, w którym Siakowa chciała kupić linie kroplującą Kilka lat temu przywiozłam sobie z Niemiec nawóz do roślin domowych z tej firmy i byłam bardzo zadowolona. Zobaczymy jakie efekty będą po tym
Wstawiam zdjęcie wjazdu czyli mój front od d...py strony
I najgorsza część, pod świerkami bałagan bo chcieliśmy niby ukryć stary rozleciany płotek z kąta grillowego i starą żeliwną barierkę trzeba wywieść na złom. Wszystko stamtąd wyleci. Za tujami jest jeszcze drewutnia i kompostownik.
Witam szanownych forumowiczów!
Jestem "nowa" na forum, ale podczytuję wiele różnych wątków Ogrodowiska.
Chciałabym prosić o pomoc w kwestii rododendronów. Otóż jedna roślinka po zimie wygląda strasznie, ma żółto-brązowe liście, obraz nędzy i rozpaczy. Po przeczytaniu informacji znajdujących się w tym wątku myślę,że sama jej to zafundowałam, sadząc ją za blisko murka.... . , ,
Ale niestety druga roślinka - azalia japońska też nie wygląda ciekawie, rośnie już parę lat w tym samym miejscu, rokrocznie kwitnie, ale te liście (niektóre), coś mi nie pasuje....
No i jak zaczęłam się przyglądac pozostałym, to u jednego rodka na liściach są jakieś białe plamki...