Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w skali mikro cz.II

Ogród w skali mikro cz.II

malgorzata_s... 20:45, 31 maj 2015

gierczusia napisał(a)

Dziurska w liściach ważna rzecz....a może raczej..to co je robi : ważna rzecz .. Zresztą..dzis chyba pierwszy raz fotografowałam dziury

A tych moich Lol to wnet bedzie cała armia a każda inna uwielbiam to
Ps . Mam nadzieję ,że grzeczna jest

Bardzo grzeczna jest Jak wchodzę do kuchni to ryjok na jej widok się zawsze śmieje
gierczusia 20:50, 31 maj 2015

malgorzata_szewczyk napisał(a)

Bardzo grzeczna jest Jak wchodzę do kuchni to ryjok na jej widok się zawsze śmieje no i cudniasta Lola blue

Nooooo to mają pieronowe szczęście ,że grzeczne są teraz kolejna powędrowała do Enyi na specjalne zamowienie pod kolor salonu też mam nadzieje ,że mi wstydu nie zrobi

Noo i ujęcie z daleka spódnica bombka no i nawet rajstopy założyła pod kolor dama w każdy calu postarałam się również o etykietkę

GosiaJoanna 21:19, 31 maj 2015

Ela no jestem dumna z Ciebie ja tu interesa rozkręcić nie mogę ( totalnie brak czasu )a Ty już nawet etykiety masz Chyba Miesia do przedszkola muszę posłać bo nic nie da mi zrobić a szycie w nocy to masakra jakaś jest.Póki co szyje te namioty TeePee ale frajdy przy nich nie ma jak przy takiej Loli
waldek727 21:20, 31 maj 2015

gierczusia napisał(a)

Wcale nie mam ochoty Cię straszyć....ja przemyśliwuję likwidację kompostownika... Po prostu , nie wiem czy gra jest warta świeczki ..na dodatek ktoś mi powiedział .że i opuchlaki lubią się gnieżdzic w pryzmie kompostowej i to już mnie chyba dobiło to znaczy..przechyliło szalę na rzecz likwidacji ...

Elu.
W ogrodzie i w gospodarstwie domowym najwięcej odpadów jest tych pochodzenia organicznego. Skoro za darmo segregujemy papier, szkło i plastik dla kogoś kto zarobi na tych surowcach wtórnych niemałe pieniądze, to niby dlaczego nie możemy kompostować odpadów organicznych dla siebie. Kompost jest najcenniejszym źródłem minerałów i mikroorganizmów które odżywiają nasze rośliny i dbają o ich zdrowie.
Ktoś kto Ci powiedział, że larwy opuchlaków gnieżdżą się w pryzmie kompostowej nie ma najmniejszego pojęcia o fizjologii owadów. W kompoście możemy jedynie napotkać pędraki owadów które we wszystkich fazach swojego rozwoju odżywiają się butwiejącą materią.
Zatem mitem jest, że larwy opuchlaków i chrabąszczy majowych przebywają i żerują w kompoście. Oczywiście decyzja odnośnie likwidacji kompostownika należy wyłącznie do Ciebie.
Pozdrawiam.
gierczusia 21:48, 31 maj 2015

waldek727 napisał(a)

Elu.
W ogrodzie i w gospodarstwie domowym najwięcej odpadów jest tych pochodzenia organicznego. Skoro za darmo segregujemy papier, szkło i plastik dla kogoś kto zarobi na tych surowcach wtórnych niemałe pieniądze, to niby dlaczego nie możemy kompostować odpadów organicznych dla siebie. Kompost jest najcenniejszym źródłem minerałów i mikroorganizmów które odżywiają nasze rośliny i dbają o ich zdrowie.
Ktoś kto Ci powiedział, że larwy opuchlaków gnieżdżą się w pryzmie kompostowej nie ma najmniejszego pojęcia o fizjologii owadów. W kompoście możemy jedynie napotkać pędraki owadów które we wszystkich fazach swojego rozwoju odżywiają się butwiejącą materią.
Zatem mitem jest, że larwy opuchlaków i chrabąszczy majowych przebywają i żerują w kompoście. Oczywiście decyzja odnośnie likwidacji kompostownika należy wyłącznie do Ciebie.
Pozdrawiam.

Waldku ja Cię normalnie koffam za tego posta stukrotne dzięki to tak czasem jest ,źe człek uwierzy a sam nie sprawdzi..przyjmuje za dobrą monetę to co ktoś powie,a ja z natury ufna jestem ale jak dobrze ,że są takie dobre, fachowe duchy na tym forum ,jak Ty, którzy nas ratują przed głupotami popełnionymi z własnej naszej niewiedzy ..dziękuję
Czyli rozumię , kompostownika absolutnie nie likwidować
gierczusia 21:56, 31 maj 2015

GosiaJoanna napisał(a)
Ela no jestem dumna z Ciebie ja tu interesa rozkręcić nie mogę ( totalnie brak czasu )a Ty już nawet etykiety masz Chyba Miesia do przedszkola muszę posłać bo nic nie da mi zrobić a szycie w nocy to masakra jakaś jest.Póki co szyje te namioty TeePee ale frajdy przy nich nie ma jak przy takiej Loli

noo ja Cię toż ja się bedę unosiła wnet pól metra nad ziemią

A tak na poważnie..Gośku..ja wiem , jak to jest mieć małe dziecko..też mi się wtedy wydawało ,że praca w domu byłaby idealna..ale tylko mi się wydawało..jak już młodego gdzieś " unieszkodliwiłam " np spał albo się czymś bawił czy oglądał bajkę to ja padałam jak mufffa bo umęczona byłam jak wypluty cukierek teraz dopiero mam hmmmm..spokój ..no powiedzmy..Młody się już czymś sam zajmie wiec mam czas i na lekturę i na uszycie lalki..ale to jest (mimo całego uwielbienia dla tego procesu) mozolna dłubanina

Buziole
Ps.zobaczysz.. Mieszko podrośnie i wszytsko jakoś pójdzie do przodu a Dzieciaki dobrze się rozwijają społecznosciowo w przedszkolu
Luki 21:59, 31 maj 2015

Nieprzyjemna konieczność mi się przypomniała, odpowiedni moment, aby wyjść na łowy dziuro wygryzaczy
Mmm, a Lola jako mo fajno kieca
malgorzata_s... 22:04, 31 maj 2015

No cudniasta Lola Blue
Bogdzia 22:26, 31 maj 2015

gierczusia napisał(a)

Bogdziu między jednym a drugim jest 30 cm..tarragona rośnie bardzo do góry , wachlarzowato a golden torch ma być karłowaty...za blisko ???

Lola nie ma co marudzić , przeca wiem ,źe ma u Ciebie jak w domu nnooo i nie oszukujmy się, u mnie nie miała by takiego, TAKIEGO widoku z okna
Cieszę się ,ze się podoba ..wykonanie takiej Loli dla kogoś to dla mnie przyjemność , więc zapraszam
A co do przyjazdu..Bogdziu to ja dziękuje ,że mogłam przyjechać
Buziole

30 cm to mało ale sama zobaczysz jak bedą rosły , najwyżej przesadzisz. No to następna Lola, podziwiam znów wykonanie a i strój również.Buziaki.
Kacha123 22:38, 31 maj 2015

Kolejna boska Lola. Ależ Ty masz talent! Skalnica cienista cudna - nie znałam takiej, ale już sobie wygooglowałam. Może i ogród masz w skali mikro, ale jaki przytulny Pozdrawiam serdecznie.