Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:51, 05 cze 2012

Do góry
Poprawione kanciki:

I obok bukszpanów

Trawa nadaje się do koszenia, ale mokro jest, może w weekend.

Tawuły kwitną powoli - po kwitnieniu strzyżenie w kulki

A tawułki się zbierają

Dalia karłowa (jedyna, bo wykopywanie jesienne i przetrzymywanie na strychu mnie przerasta) ma pierwszy kwiat:

Inversa z wyprostowanym czubkiem:
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 20:21, 04 cze 2012

Do góry
nika napisał(a)
Wraz z ładną i ciepłą pogodą odeszły moje chęci do prac ogrodowych... no nic nie poradzę na to, że jestem strasznie ciepłolubna i gdy za oknem wiatrzysko i przenikające zimnem powietrze, to ciężko zmusić mnie do wyjścia
No ale trochę się przemogłam i posadziłam zakupione ostatnio wierzby i tawuły... Chociaż tyle

Nika jak to ślicznie wygląda Tak równiutko, tak dopasowanie......pięknie to wymyśliłaś Troszke słoneczka widać na zdjęciach Tobie i sobie życzę ładnej pogody Ja również wolę jak jest cieplutko, w zimę natomiast uwielbiam śnieg - ale tfu tfu, gdzie ja tu o zimie.chyba sie zapędziłam.Wszyscy chcemy zobaczyć nasze roślinki w pełnym rozkwicie, pełne przyrostów.....a ja .....
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 18:18, 04 cze 2012

Do góry
Wraz z ładną i ciepłą pogodą odeszły moje chęci do prac ogrodowych... no nic nie poradzę na to, że jestem strasznie ciepłolubna i gdy za oknem wiatrzysko i przenikające zimnem powietrze, to ciężko zmusić mnie do wyjścia
No ale trochę się przemogłam i posadziłam zakupione ostatnio wierzby i tawuły... Chociaż tyle

Lecę w kulki... 11:44, 04 cze 2012

Do góry
Tawuły dopiero zaczynają kwitnienie, a kwiaty cudne; tez ciacham ostro po kwitnieniu, bo inaczej zarosną wszystko!
Aż 50 m do ogarnięcia :) pomożecie? 07:29, 04 cze 2012

Do góry
gooseberry napisał(a)
czy może mi ktoś doradzić jakie krzewy lub co konkretnie mogłabym posadzić na końcu działki?
mam same małe iglaki, które nie zasłonią siatki...

A ile miesjca z szerokości chcesz przeznaczyć na ten żywopłot:
Szybko rosną krzewy liściaste (np. wąski berberys 'Erecta' - trzeba by gęsto posadzić, by był szybki efekt), tawuły (szeroka gama, można prowadzić w formie krzewów o pokroju naturalnym, ale też strzyc), żywopłot z grabu (też do strzyżenia).
Efekt zasłony przez cały rok dadzą Ci iglaki np. cisy czy żywotniki np, odmiana "Smaragd" lub 'Holmstrup. A ponieważ u Ciebie jest niewiele metrów do obsadzenia to warto od razu zainwestować w większe egzemplarze. Wtedy od razu masz przesłonę i efekt niemalże natychmiastowy.
I popieram Magnolię: posadź drzewo (kuliste lub o pokroju kolumnowym), ogród od razu stanie się bardziej przestrzenny.
Lecę w kulki... 07:58, 02 cze 2012

Do góry
Aniu mam pytanie kiedy obcinasz tawuły a może wogóle ich nie formujesz .Pozdrawiam
W Gąszczu u Tess 22:38, 31 maj 2012

Do góry
Ładne to pnącze kiwi, nie widziałam go nigdy na żywo. Ale faktycznie trzeba mu sprawić jakąś podpórkę, a jeśli tuja jest wybrakowana to ją usunąć bez żalu.
Modrzew powiem tak - zależy z której strony na niego patrzeć, na jednym zdjęciu wygląda ciekawie, na innym mniej atrakcyjnie, dlatego popieram, żeby decyzję o jego wycięciu lub nie pozostawić na koniec. A co do tej tujki obok - ja jak usuwałam swoje stare iglaki zamiast od razu wycinac przy samej ziemi, zawsze prosilam o stopniowe przycinanie albo sama to robilam, bo czasem można ze starszego okazu zrobić np. fajne bonsai. Jak będziesz wycinać tą tuję, może jej się przyjrzyj dobrze, czy by coś fajnego z niej nie wyszło, ostatecznie jak coś jest spisane na straty to można poszaleć.

Pisałaś coś o samej zieleni i żółci, ja miałam w ogrodzie zielono-srebrne iglaki i wiem, jak ponuro to z biegiem lat wygląda. Dlatego bardzo polecam kolorowe np. tawuły, trzmieliny, berberysy, żurawki. Krzewy można ładnie ciąć, a ich limonkowe, żółte, bordowe, czerwone itp. kolory dają ogrodowi naprawdę nowe tchnienie, a co ważne tymi kolorami można cieszyć się przez większość roku, a nie przez kilka dni czy tygodni jak w przypadku kwitnących bylin.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 17:08, 31 maj 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Irenko bardzo się Cieszę, że z mamą wszystko ok....

Dzięki Marzenko
irys

kosodrzewina

czarna sosna

tawuły w pąkach
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:50, 30 maj 2012

Do góry
Turzyca Carex Siderosticha Variegata od Irenki już w ziemi - dziękuję!

Poziomki - słabe fotki, ale są...

Lilie kupione w Biedronce za grosze pięknie rosną. Muszę pamiętać by za rok w marcu kupić więcej - wszystkie białe

Nie wiem dlaczego lilie u mnie w 1wszym roku rosną przepięknie, a potem w gruncie w roku kolejnym marniutko Chyba słaba ta ziemia jednak

Tawuły japońskie się rozszalały i podwoiły swoją wielkość - po kwitnieniu ciacham je na kulki

Jagoda kamczacka - tylko Duet w tym roku ma owoce, Wołoszebnica zmarzła albo coś - w każdym razie owoców niet. Duet:

A powojnik bylinowy kwitnie w najlepsze Ciekawe czy liście mu się przebarwią na bordowe jak u Bogdzi?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:45, 29 maj 2012

Do góry
Domi napisał(a)

Czarne muszki to pewnie mszyca. Mnie w zeszłym roku mszyce wtrąbiły pąki kwiatowe i rh nie kwitły zbyt obficie. Jak się spojrzało na pąk, to był cały oblepiony "czarnymi muszkami". Poszukaj mrówek. One kręcą się w okolicy mszyc. W tym roku znowu rh u mnie nie kwitną, bo mróz przemroził pąki i musiałam takie brązowe, zeschniete poobrywać.

Domi, czarne muszki już zdiagnozowane, oprysk wykonany. Ale dlaczego rh w ogóle nie kwitł dalej nie wiem... A teraz przymrozek ściął jego wszystkie młode listki
Tawuły w środku obwódki bukszpanowej będę ciąć w kulki, a w przyszłości chciałam osiągnąć efekt wysokiego, szczelnego dywanu. Oj przykro mi z powodu Twoich bukszpanów w obwódce Pojedynczo rosnące sztuki łatwiej wymienić na nowe...
Ogródkowy chaos u monitki 14:42, 28 maj 2012

Do góry
Kochani bardzo proszę was o pomoc/ poradę jakikolwiek głos. Gosia –kasiog (za co jestem jej baaaardzo wdzięczna) narysowała projekt mojej działki ale jak sama mówi fajnie by było żeby ktoś to zweryfikował.

Opiszę teraz rabaty bo z fotki nie wszystko widać. Zaczynamy od lewej strony/ wschód
Miskant Gracillimus – 3 szt
pomiędzy nimi Magnolia Susan
z przodu hortensja Limelight + żywopłocik z bukszpanu

W narożniku śliwa wiśniowa Pissardi podsadzona Hakonechloa macra Aureola przed śliwą berberys Red Pilar – 3 szt a przed nim kulki z bukszpanu – 3 szt

Rabata południowa
Rododendron tolerujący słońce – 5 szt podsadzony hostami, w środku kulki z bukszpanu – 3 szt.
Dalej tuja Sunkist – 3 szt. podsadzona czerwoną żurawką w środku modrzew szczepiony
Hortensja Vanilla Fraise – 3 szt + miskant Morning Light
Wierzba Iwa, wejgela variegata Fagus np. Davyck purple podsadzony kosodrzewiną pinus mugo, dereń ivory hallo. Z przodu Cyprysik groszkowy Filifera Aurea Nana – 5 szt i żywopłocik z bukszpanu + kulki
3 szt

Narożnik

Brzoza Doorenbos- 3 szt., hortensja Limeligt, berberys Red Pillar – 3 szt, miskant variegatus, z przodu od lewej chiona kanadyjska jedelloh – 3 szt + wrzośce.

Rabata zachodnia
Dereń ivory hallo – 3 szt, choina kanadyjska – 3 szt z przodu rododendron – 5 szt , hosta
Cypel z jednej strony irga + tawuły japońskie z drugiej lawenda
Przy wjeździe kulki szczepione na pniu np. sunkist podsadzone żurawkami

Jeśli o mnie chodzi to projekt mi się podoba chociaż nie jestem pewna miejsca z tujami Sunkist i obsadzenia cypla bo obawiam się że nie podołam z uprawą jak dla mnie sporej ilości RH w moim ogrodzie. Może jeszcze zamieniłabym choiny kanadyjskie na świerki serbskie i wrzośce (boję się że nie przetrwają) na coś innego.

Tuję Sunkist dałabym natomiast jako kontynuację rabaty po lewej stronie przed nimi krzewuszkę minor black (chyba właśnie taką mam) no i przed nią coś w nogi. Co wy na to?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:00, 28 maj 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Ale fajnie wyszła ta rabatka!W środku są tawuły japońskie? Będziesz je ciąć w kulki czy w żywopłocik?U mnie też nie wszystkie bukszpany w obwódce koło huśtawki wystartowały. Już z 6 szt. wyrzuciłam i mam teraz taką szczerbatą tę obwódkę Jak znajdę czas, będę przesuwać sąsiednie krzaczki, żeby zapełnić luki
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:40, 28 maj 2012

Do góry
Rosa Rugosa (róża pomarszczona, jadalna) - mój szpalerek z tyłu działki kwitnie - zaczyna!

Żurawki bordowe radzą sobie tak:

A żółte dużo słabiej...

Nic dziwnego że jeszcze ich nie sprzedają - nie nadgoniły zimowego odpadnięcia wszystkich liści

Dosypałam świeżej kory - od razu lepiej

Bukszpany od Irenki:

Jak posadzę tam wszystko, wyrównam ziemię i nasypie na wierzch kory. Ale to jak skończę dopiero...

Rabat wygląda na razie tak - i nie wiem co dalej, sporo miejsca zostalo...

U góry proso i rozplenice (póki nie znajdę trzcinnika Karl Foerster - te musiałam już wsadzić).
Niżej pas mozgi i grupki rozchodnika okazałego (duże i maleńkie sadzonki z przodu, więcej nie mam).

I co teraz? Magnolio help!!
Dojdą jeszcze ze 3 żółte tawuły przesadzone z rabaty obok - jak dokupię trzcinnik, jego pas "wejdzie" w rabatę tawułową po lewej, a tawuły wyemigrują tutaj... i nie wiem co dalej
Ogród w Tarnowie 09:31, 28 maj 2012

Do góry
Rysiu, dziękuję za radę W takim razie moje maluchy-tawuły w czerwcu pierwszy raz odwiedzą fryzjera
Ogród w Tarnowie 22:49, 27 maj 2012

Do góry
Ana napisał(a)
Rysiu, tawuły są CUDNE! Ja posadziłam pierwsze w tym roku, na razie takie maleństwa, radzisz już je przyciąć delikatnie w czerwcu czy pozwolic im rosnąć?
Nie mogę wyjść z podziwu, wszystko u Ciebie takie poukładane, ma swoje miejsce...uwielbiam takie widoki

Aniu możesz delikatnie przyciąć to się szybciej zagęszczą a w przyszłym roku 2 razy.
Bardzo dziekuję, że się podoba
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:16, 25 maj 2012

Do góry
dajana napisał(a)
Wiem ze to nie forum budowlane ale to zdjęcie jest dla Bogdzi
Jeszcze nie skończony dojdą trasy z drewna i barierki .Dzisiaj impregnowałam drewno na tarasy malowałam listwy i tak codziennie .Nie żałuję Bogdziu .Jakie kwiaty widzisz wokół mojego tarasu?

Dajano, pamiętam, że gromadziłaś róże w białych i różowych kolorach, do róż pasują powojniki białe i niebieskie, lawenda lub szałwia niebieska, trochę zieleni bukszpanów i białe hortensje Anabelle i Lime Light.
Białe i niebieskie bratki, a wczesną wiosną niechby kwitły niebieskie poduchy floksów szydlastych i białe wczesne tawuły,a może białe bzy, i kalina, białe duże fiołki i konwalie...Może też biały żwirek w pobliżu Twojej niebieskiej ławeczki?[
img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/15/152828/original.JPG[/img]
Przepraszam, że się wymądrzam niepytana, a zdjęcia po wykorzystaniu mogę wyrzucić, żeby Ci nie robić bałaganu. Popatrz, bo wiele roślinek mogę dla Ciebie już doniczkować. Pozdrawiam i dobrej nocki.

Floksy szydlaste są niebieskie, różowe, białe, karminowe.

Białe duże fiołki są ozdobne z kwiatów a potem z liści. Obok biała skalnica.

Niebieskie poduchy z żagwinów

Iglakowa część wypoczynkowa do ogarnięcia :) 23:07, 25 maj 2012

Do góry
OK, no więc tawuły tawułami, a tymczasem... Marzenka nie tak dawno napisała: 'Przed cisami fanie by wyglądała trzmielina emerald gold lub trawy o biło pstrych liściach - kosówka, carex morrovi variegata'.

Danusia w wątku o cisach pisała 'Pod cisami można posadzić białe miskanty "Variegatus".'

Wieloszka tu pisała 'dosadziłabym trawy i przed nie coś płożącego'

Właśnie ujrzałam u anuli_wn realizację rabaty.. Jestem zachwycona!!! U Ani ma być właśnie tak: cisy+miskanty variegatus+trzmielina. Wygląda to ciekawie, różnorodnie, a jednocześnie rabata nie jest przeładowana. No i mieści się na wąskim pasku... Hmm....

Iglakowa część wypoczynkowa do ogarnięcia :) 22:37, 25 maj 2012

Do góry
Mam jeszcze 3 żółte tawuły w donicach, jutro zrobię jajecznicę ze szczypiorkiem, tzn, ehm, przymiarkę...
Iglakowa część wypoczynkowa do ogarnięcia :) 21:59, 25 maj 2012

Do góry
Uff, ogarnęłam wątek
Tawuły to fajny pomysł! W zimie i tak śnieg na nich osiada i jak się je tnie w kulki (ja tak robię), to fajnie wyglądają takie obłości pod śnjiegiem Jak nie ma śniegu to nie wyglądają, bo ich prawie nie widać
Mam żółte tawuły japońskie ale odmiany konkretnej nie pamiętam...tnę 2x w roku - na wiosnę i po kwitnieniu, wtedy zachowują kulkowaty kształt

Te 3x cos na pniu to moze trzmielina? Tylko z zielono-bialymi listkami, nie zolta (bo zolte bylyby juz tawuly?). Albo wlasnie zolto-biale? Sama nie wiem - na tle z cisow by sie wyroznialy...
chyba wolalabym zielono-biale. Zimozielone do konca nie sa - nie traca wszystkich lisci, ale brzydna, za to wiosna szybko puszczaja nowe, swieze i wygladaja przemieknie juz w kwietniu
Ogród w Tarnowie 18:14, 25 maj 2012

Do góry
Rysiu, tawuły są CUDNE! Ja posadziłam pierwsze w tym roku, na razie takie maleństwa, radzisz już je przyciąć delikatnie w czerwcu czy pozwolic im rosnąć?
Nie mogę wyjść z podziwu, wszystko u Ciebie takie poukładane, ma swoje miejsce...uwielbiam takie widoki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies