Boszsze!!! Nie wiem, które zdjęcie cytować - bo wszystkie widoki jak z CHFS!!! I graby na przedpłociu - pięknie przyrastają
O żurawkach między bukszpanowymi kulkami nic nie powiem, bo mnie zazdrość zżera Ale na kiermaszu ćwiczyłam silną wolę i żadnej nie kupiłam
Stipy w kulkach też mam i uwielbiam - ale w takim stanie "wzrostu" jak obecnie. Potem, jak pokładają się na kulki, już mnie denerwują. Obcinałaś je kiedyś na tym etapie? Chciałabym spróbować w tym roku, tylko wtedy się nie rozsieją.
Grabiszcza są przecudowne, tulipany - ech już brak słów, żeby je wychwalać.
Zastanawiam się - podobnie jak Juzia - jak Ty w ogóle dajesz radę opuścić co rano ten raj?
7 szmaragdów ma za zadanie osłonić trochę to miejsce przed wiatrem. Magnolia 'verbanica' (docelowo do 3m wysokości) jest posadzona 160cm od szmaragdów, a świerk serbski 2m od magnolii. Drzewa nie są za blisko?
Za magnolią chce posadzić różaneczniki: catawbiense grandiflorum i może cheer. A co przed/pod magnolią? Tymczasowo są tam wsadzone trawy, ale wolałabym coś innego.
rabata może być szerzej poprowadzona, niż łuk z trawami.
Co będzie się dobrze czuło pod magnolią? Niskie azalie? Wrzosy? Krokusy? A może nie ma sensu nic sadzić blisko pnia, bo magnolia i tak zabierze wodę a z czasem i miejsce?
Nadrabiam zaległości - u mnie z lawendą w większości miejsc to samo Nie wiem, czy wymieniać kolejny raz, czy zastąpić czymś innym, bo już tracę cierpliwość - wymieniam tak po 2 razy w roku
Zaraz idę czytać dalej, jaką Ty podjęłaś decyzję.
A dlaczego robotnicy mieliby wykopywać graby na przedpłociu???!
Matko, lecę doczytać zanim zawału dostanę
.....a redaktor Andrzej Zalewski, który ją promował już na niebiańskich ogrodach.....lubiłam słuchać jego prognoz pogody....prawdziwy pasjonat
Pozdrawiam Jolu
zawitka - dzięki że zawitałaś do mnie
cała mata została już usunięta zdjęcia wrzuciłam na stronie 3 z usuwania
rośliny kupowaliśmy wg.planu, który pokazałam na 1 stronie. Wszystkich nie mamy, bo wiadomo to kosztuje i stopniowo co roku coś kupowaliśmy, ale nie trzymamy się tego planu w 100% - nie chcemy kupować wszystkiego co nam zaproponowali.
Co rozumiesz przez "zmarnowałaś tyle roślin", bo nie za bardzo wiem o co chodzi o te sosny??
Padły 2 sosny, kolejne 3 są brązowe i wg.Danusi też pewnie padną Wszystkie były kupione w tej samej szkółce. Jak wykopię te 3, które są jeszcze w ziemi, to zrobię zdjęcia korzeniom, bo największe prawdopodobieństwo jest takie że korzenie są za krótko przycięte przez szkółkę. Mój M jak wyrwał 2 sosny (które wcześniej padły) powiedział, że korzenie miały gdzieś 10, max15cm. Nic nie padło oprócz sosen tfu tfu odpukać
Np.wiśnia, która nie wypuszcza pąków - nie była kupiona z "przypadku"
ale nie wiem dlaczego na dolnych gałęziach jest zielono a wszystkie górne mają kilka pąków/liści. A że się boję sama bez wiedzy i pytania przycinać, to mam tak samo co roku i się zastanawiam
Co do jabłoni - to zrobię zdjęcia, aby pokazać ją całą, pokazać jej długie gałązki
Postanowiłam, że utnę wszystkie dolne gałęzie po kwitnieniu - wtedy może będzie rosła wyżej te dolne gałęzie są chyba niepotrzebne
jeśli skarpeta jest pełna, to u mnie obwódka
Wokół każdej wiśni sadzę okrąg z 10 bukszpanów, nie stykają się idealnie, niewielkie prześwity zostają, ale wiem, że to wkrótce zarośnie więc stwierdzam, że więcej nie będę tam upychać - a bukszpany naprawdę udało mi się zdobyć konkretne.
Skoro, żadnych innych zdjęć nie ma do pokazania to wrzucam same bukszpany.