Dzięki, że do mnie zaglądacie
Rubensa kupiłam na miejscowych targach ogrodnicznych( odbywają się 2 x w roku)mam go około 3-4 lat, rosnie bardzo szybko, kwitnie od 2 lat.
Co do targów, to zawsze mam bardzo mieszane odczucia, pędzę tam z samego rana w nadziei na upolowanie jakiegoś rarytasika. Wracam rozczarowana, bo sprzedawcy najczęściej nie mają pojęcia co sprzedają a i oznaczenia roślin są fatalne i żal słuchać jak wciskają kit mniej zorientowanym klientom.
Mimo to z uporem maniaka oczywiście następnego dnia ( targi są dwudniowe) znowu jadę, bo a nuż przeoczyłam coś ważnego Rok w rok tak samo
Na dobry sen:
I w każdym lusterku inny obrazek.
Poza ogromną ilością tulipanów, szafirków i narcyzów wysadzonych pod gołym niebem, do zwiedzania są jeszcze pawilony z wystawami kwiatów, np. storczyków, host, hiacyntów, traw, żurawek, tawułek, alejek liliowych, hortensji.
Parnik to DISPORUM FLAVUM
Jagodowiec to Uvularia grandiflora
Mam jedno i drugie.. różnią się i to bardzo. Parnik ładniejszy Kwitnie ciupkę później niż jagodowiec. Ma bardziej mięsiste kwiaty i liście.
Lilia woow - nie przechwalić...
Pahjolas - strajkował, ale się zbiera. I dobrze bo ładny
Pełnik żółty i pasuje do niebieskiego.. iryski przez przypadek granatowe też fajnie z nim się komponują.
Tulipanowiec kupiłam dość spory (wszedł jednak do osobówki), cięłam tylko dolne gałęzie. Sadziłam chyba w 2009 . Danusia tnie swojego
Lilie moje mają się kiepsko jak i reszta roślin... ryby robią z nich maskarę. Muszę zacząć im wrzucać sałatę.. już urosła na tyle, że mam co skubać.. w szklarni walczę ze ślimakami o sałatę.. przegrywam, ale udało się jedną uchować do rozmiaru jadalności. Sałata drobno posiekana pomaga uchować lilie. U mnie co roku ryby robią maskarę, szczególnie karpie koi.
Upss. w radio mówią że u mnie ma być -1.
Skrętniki kwitną nieustannie... te dwa prawe od Basi
nie dziwię się że tak się wam to miejsce podoba, bo mi też bardzo
Szkoda tylko że blaszaki w tyle, byleby tujki szybko pięły się w górę, ciekawa jestem co tam jeszcze planujesz posadzić
Ktos pytał po ile sadze z jednego gatunku, dzisiaj policzyłem te ciemne paroty jest ich 30, jak ktos mówi 30 wydaje sie wiele ale jak patrzysz na rabat jakoś tego nie widać
Śmiej się, śmiej Śmiało mogę powiedzieć, że rh dla mojego psiaka to ulubione rośliny do skubania i podsikiwania. Aż dziw, że mają tyle pąków.
Dla Ciebie z bardzo bliska