Sprawdziłam miskanty w internecie które kupiłeś ale to olbrzymy. Jeden jest ładny z tymi dużymi centksmi.
Już mam dosyć miskantow teraz nastawiam się na mniejsze.
Jutro dam znać jak wstawię może i ty palczatki polubisz lub trawy preriowe masz tyle miejsca.
Takie ciasto piekę najlepsze pod słońcem drożdżowe z kruszonką ja daję jeszcze do środka bakslia, śliwki suszone, morele, rodzynki i żurawinę.
Arbuzy też mam a dynie tak porosły, że nie wiem kto je zniesie do domu
Paweł zapomniałam że to zatrwian i napisałam dzwonek. Mam mnóstwo maleńkich sadzonek to po zeszłym roku.
A gdzie ty kupujesz te trawy takie dorodne. Ja w zeszłym roku nakupiłam trawek palczatki. Jutro wstawię bo muszę podpisać ciągle zapominam jak się nazywają. Miskantow już mam dużo Rosi 3 szt. Jakby to była wiosna to bym Sylwii podesłała są spore, ale nie chcę ich ruszać.
Wczoraj i dzisiaj dosyć pracowity dzień. Wczoraj koszenie i podkszanie żyłkową. Dzisiaj grabienie i pielenie bo niestety chwasty urosły. Dzikie trawy rozsiewające się najgorszy jest ta z ciemnym ogonem.
Jutro skalniak takiego bałaganu nigdy nie miałam trzeba sporo roślin ograniczyć, przyciąć szczególnie floksy, i dzwonek który się rozsiewa na potęgę.
Takie mam Hakomy 2 szt i jakieś tam wypierdki gdzie nie gdzie. Rosną prawie w piachu. Obok tej z tuja rosły jeszcze 2 szt, ale nie uchowały się.
Miluniu, jakbym czytała własne myśli, tak właśnie rano odczuwam ogród - z wyjątkiem "skubnąć" u mnie jest albo kontemplacja niezmącona chęcią pracy - albo praca ukierunkowana na "zakończyć i mieć czas na pierwsze".
Graby mają 3m wysokości, ja z wyprostowanymi ramionami prawie dwa plus drabina i długość nożyc. Dajemy radę Wyżej nie pozwolę im rosnąć i będę bezlitosna.
Elu, ale cóż tu może ta biedna ręka... przyczyny tkwią raczej nie w niej Wiem, że tak się mówi I oczywiście, aby nie było, to mam też takie hakone które rosną nawet na wklejonych powyżej zdjęciach. To nie jest tak, że wszystkie jak jeden mąż odeszły. Niektóre przyrastają bardzo ładnie. Ale skłonność hakonek jest jasna: glina nadaje się słabo, piasek idealnie.
Plan jest wręcz konieczny Możesz wyjść od inspirek i potem sprawdzać stanowiska, czy odpowiadają Twojemu, ale też sprawdzić w wyszukiwarkach jakie rośliny nadają się na Twoje stanowisko. Ogrodeus na przykład ma takie informacje, duże szkółki internetowe z dobrymi wyszukiwarkami. Taras to ważne miejsce
Wiolu, myślę, że nawet glina glinie nierówna, u Ciebie chyba jest tylko na jednej rabacie. Z widłami to dobry pomysł. Ja zasadniczo rabaty przekopywałam po całości z kompostem i obornikiem, ale tę gdzie rośnie Limelight ze względu na jej rozmiary nie, zrobiłam rów po całości z kwaśnym podłożem dla hortensji i potem dla pozostałych roślin już tylko dołki zaprawiałam. Teraz myślę, że wyjmę wszystkie hakone na obwódce i również zrobię po całości głęboki rów z piaskiem zmieszanym z resztą. Moja glina niby jest jednak taka zła, bo kiedyś na etapie trawnika była rozluźniana piaskiem, mam zatrzęsienie dżdżownic, woda po opadach deszczu nie stoi. Ale mimo wszystko nie sprzyja hakonkom... Co do molinii, to z braku efektownych okazów u siebie wklejam jeszcze raz zdjęcie ich u Danusi
Gaura daje rade wszędzie w słońcu najlepiej. Gaura ma palowy i głęboki korzeń więc trzeba ją posadzić raz na zawsze nie lubi przesadzania marnieje.
Gaura kwitnie do samych mrozow i sama się rozsiewa. Jej siewki widać nieco później można pomylić z chwastem ma zielone listeczki nakrapiane czerwonymi plamkami więc trzeba uważać.
Gaura nie zawiedzi.
Nie sadź hakomy w samej glinie musisz zmieszać. Glina zatrzymuje wodę mogą gnić korzenie w takim roku jak obecny. Glina jest dobra dla róż ma mnóstwo mikroelementów. Róża ma przewodnik/ki grube i się przebije przez gline. Hakoma delikatne potrzebuje ziemi lekkiej. U mnie największa rośnie w piachu i słońcu ale ma już ok 7 lat.
Może nie problem w ziemi a w stanowisku słonecznym, półcieniu czy cieniu.
A może jest tak, że do pewnych roślin nie masz ręki jak ja do pnączy. Mam Hakomy ale też przeżywam męki bo nie mam ich tyle ile bym chciała a tak sobie rosną. Nie tak jak u Irenki czy u innych.
Pięknie rosną. Moje też, może uda mi się dzisiaj zrobić fotki to wstawię.
Moje posadzone trochę za gęsto trzeba zobaczyć jak się będą sprawować i będę przesadzać. Po tych deszczach to wszystko oszalało tak rośnie.
Rachubę straciłam nie wiem co kupiłam. Muszę poznaczyc.
Już wysłuchałam wcześniej Modlitwy. Piękne słowa. Nalepy kiedyś słuchałam, to zespół mojej młodości. Już powoli zaczynają się muzycy z tamtych lat wykruszac ida na wieczne muzykowanie.
Elu trawy na razie posadzona są na tej rabacie ale tu troche zmienię po bokach będą wyższe w środku gaura i rdest a z przodu niskie trawy. Na arzie wygląda tak
Właśnie Aniu różnie przekwitają. U ogrodnika sąsiada też ich pełno i chciałam jeszcze dokupić jakieś inne kolory, ale teraz na ile za bardzo wyglądają po ulewach czekam aż zakwitną nawe które są w pakach.
Zamówiłam wczoraj w Albamarze trochę trawek palczatki i roślinki na skalniak.
Ela ja patrzę ostatnio na mój balkon jak na zieloną oazę. Jest na nim mega zielono i różnorodnie i to chyba najlepiej opisuje mój balkon
Tak jak ty wiosną z szybko chcę uporządkować moje donice i w tym roku wyrwałam kilka szałwii. Dopiero później przeglądnęłam zdjęcia z poprzedniego roku i zauważyłam co zrobiłam. No trudno
Ja lubię wszystkie dzwonkowate roślinki chociaż te dalmaceńskie u mnie za długo nie wytrzymują - zawsze je przesuszę lub zaleję
Wiersz dla każdego. Każdego człowieka Pan obdarował kamieniem tylko jedni maja lżejszy a drudzy cięższy. I tak turlamy je przez życie. Gorzej jak się spotyka na drodze kilka takich kamieni.
Piękny wiersz bardzo zastanawiający.
Grzegorz pokaż trawki jak rosną które zakupiłeś w zeszłym roku
Też twierdzę, że balkonik jak cukiereczek.
Mam takiego dzwonka dużo większa kępa, Rozsiawa się. Wiosną myslałam, że to chwast a to dzwonek. Znowu się pospieszyłam z pieleniem. Juz sobie raz mnóstwo bylin wypieliłam i się przez kilka lat wstrzymywałam z wczesnym pieleniem i znowu to samo zrobiłam.
Ładnie wygląda i dosyć długo kwitnie. Jesienią się pięknie na cytrynowo przebarwia.
Dziękuję Elu za nazwę jeżówki.
Jest cudna.
Zapisałam sobie
różne jeżówki różnie w sferze przekwitania kolory zmieniają bądź nie.
To już taka uroda odmiany
U mnie w nocy ulewa była.Ale wszystko ok.
Darcia Jak widziałaś wiosna łyso i człowiek ma ciągoty do zwiększonych nasadzeń a potem lament że za dużo.
Rondel wydawał mi się taki duży teraz jak zarósł to się zmniejszył ale nie będę powiększać. Niektóre rośliny jednoroczne to będzie w sam raz.
Kurczak granulat roztzucilam na ziemię i przegrabiłam. Później poslałam on się rozkłada po jakimś czasie znowu przegrabiłam.
Na rabatach szpadla nie używam tylko wąskie grabki mam takie 20 cm lub gracki.
Do sadzenia tylko szpadel. Na wyjeździe siedziałam na plaży i myślałam co pozmieniać w ogrodzie. Na pewno muszę dokupić hortensji może jeszcze w tym roku, ale już są przebrane. No i skalniak do odnowy.