Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój jesienny ogród 22:42, 19 kwi 2015

Do góry
Witam serdecznie.
Marto bardzo dziękuję że się odezwałaś, miło z twojej strony. Już w tygodniu próbowałem się odezwać ale nie było kiedy. Tylko zdjęcia udało mi się naszykować. Powiem Ci że muszę się wcześnie kłaść, gdyż potem w ogóle nie mam siły, nie wiem czy to przesilenie wiosenne czy dopada mnie sks. U mnie już od tygodnia lato, na początku tygodnia noce jeszcze były zimne po 2-3ºC, ale teraz już jest w nocy, 8-9 a w dzień koło 20ºC. Wczoraj z roboty wracałem w kruciakach, było super. Cały tydzień już jeździłem rowerem do pracy. W ogródkach kwitną przebiśniegi i hiacynty a żonkile i tulipany już mają wielkie pąki. Tu wszystko rośnie w takim tempie, nie nadążam za tym. Na podwórku mam tyle roboty po zimie, że brało mnie zwątpienie ale już z grubsza ogarnąłem. Trawa się zazieleniła i gąski mi się pasą. Trochę się nimi martwię, bo trza sypać nawozem a one nie dadzą się przegonić. Dobrze że mam dużo sprzętu to robota nawet ładnie idzie. W tygodniu dmuchawą wydmuchałem z kszaczorów stare liście, wygrabiłem na środek i traktorem wszystko zgrabiłem. Ta zgrabiarka jest po prostu rewelacyjna, chciałbym mieć ten sprzęt u siebie w domu. Tu John Deere z przyczepą i zgrabiarką kosztuje 2,5 tysiaka. Kosiarka jest w nim zamontowana na stałe. Ptaki szaleją, śpiewają, noszą towar na gniazda, Fajnie tak postać i popatrzyć na te wiosenne ożywienie. Trzy tygodnie temu byłem na wycieczce za Toronto, pojechałem pociągiem 5 stacji do Rouge Hill i wróciłem do domu rowerem, było 0º ale słońce mocno grzało i nie zmarzłem. To fotki z tej wycieczki, pozdrówka dla wszystkich.

Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 22:42, 19 kwi 2015

Do góry
Jeszcze nie przycinałam tych bukszpanów, nie wiem czy w ogóle to zrobię- nie mam siły zbierać ścinków z nich

Te kulki to jak nie kulki- niektóre mocno krzywe i kanciaste

Róże pienne przeżyły całkiem dobrze

Piwonie podzielone też się mają dobrze, zobaczymy czy będzie jakiś kwiatek

Zostawiam tylko tę jedną forsycję a pozostałe w innym miejscu pójdą aut.
Dwa ogrody 22:40, 19 kwi 2015

Do góry
Aniu, hiacynty i szafirki rosną poniżej róż, miedzy nimi jest jeszcze przywrotnik, który ma przysłonić brzydkie liście szafirków, czy zostawię tam hiacynty to nie wiem trzeba wziąć pod uwagę, że róże kopczykujemy na zimę.

Agapant chyba troszkę przesadza, pąki o tej porze? W sumie to nie spodziewałam się, że zakwitnie któryś, bo dzieliłam je w ubiegłym roku i wcale za ciasnych donic nie mają
Kwiaty wiosny :) 22:38, 19 kwi 2015

Do góry
Witam wszystkich chciałabym przedstawić wam mój ogród który jest cały czas w realizacji,cały czas coś sie buduje,coś nowego sadzi i przesadza ale są jeszcze takie rośliny które już rosną jakiś czas i chciałabym wam przedstawić kilka roślin które już od wiosny pięknie kwitną mam nadzieje że moge liczyc na jakieś wskazówki i porady odnośnie pielęgnacji roślin itp.

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:38, 19 kwi 2015

Do góry
I widoczki:

czosnkowo-kulkowo. Dwa czosnki jakimś cudem są inne niż reszta

kwieciście.

tulipanowo.

Makowo na Kociewiu 22:31, 19 kwi 2015

Do góry
no to jeszcze narcyzy

Dwa ogrody 22:30, 19 kwi 2015

Do góry
Gabrielo, mój nick forumowy to znak języka migowego, jakim posługują się moi uczniowie, tak mi się jakoś skojarzyło, jak rejestrowałam się na forum; nawet kiedyś myślałam o zmianie, bo brzmi trochę sztywno
o jakości można dyskutować

cd. wiosny w starym ogrodzie

sadzonki Falstaffa z ubiegłego czerwca, czy już trzeba wysadzić na miejsce stałe?

Ogród z pompą 22:21, 19 kwi 2015

Do góry
Martuś, dziękuję za życzenia!

Ogródek budzi się do życia. Tulipany jeszcze w pąkach, ale już niedługo, niedługo... Pogoda nie jest najlepsza. Wczoraj polatywał zbrylony śnieg. Dziś na zmianę chmury i słońce, ale zimno, zdecydowanie za zimno jak na drugą połowę kwietnia.
Tym czasem uchwyciłam kilka ulotnych chwil w ogrodzie.

Na pierwszym planie tulipany Mistress - tym razem różowe (w zeszłym okazały się być podmienione i były żółte). W tle dwa stojaki zmajstrowane przez małżonka <3

Szafirki w roli głównej...

Miałam cichą nadzieję, że pierisy nie poradzą sobie zimą, tym czasem one oszalały.
Ogród w skali mikro cz.II 22:21, 19 kwi 2015

Do góry
Jeszcze na szybciora i na dobranoc o tym zeolicie

Ze strony producenta... Andalusia ..niestety nie chce mi się zalinkowac , więc muszę tak...
Zakarpacki Zeolit

Zeolit będący ważnym składnikiem w podłożach rodzimych trawników jest naturalnym minerałem pochodzenia wulkanicznego, którego pozytywne właściwości od dziesięcioleci wykorzystywane są w rolnictwie i ogrodnictwie.
Jedną z głównych zalet zeolitu jest jego zdolność magazynowania wody i substancji odżywczych. Dzięki temu zeolit zapobiega wymywaniu składników pokarmowych z gleby, co zwiększa ich dostępność dla roślin.
Zeolity są najefektywniejszym sposobem na podniesienie poziomu sorpcji wymiennej w strefie korzeniowej roślin. Zbudowane są z regularnego szkieletu z licznymi wolnymi przestrzeniami i kanalikami. Negatywny ładunek szkieletu zeolitu, daje mu zdolność wiązania i wymiany substancji odżywczych z otoczeniem. Składniki pokarmowe są wiązane, a w razie potrzeby są uwalniane i udostępniane roślinom (sorpcja wymienna) – wpływa to pozytywnie na odżywienie roślin i wielkość plonu.
Zeolit obok substancji odżywczych (jony) absorbuje również cząsteczki wody. W efekcie woda zostaje zatrzymana w glebie w okresach suszy. Zeolit absorbując wodę – nocą ogrzewa glebę, natomiast w czasie upałów – oddaje wodę ochładzając podłoże. Skoki temperatury gleby są niwelowane co sprzyja wzrostowi roślin. Podczas nawadniania zeolit zapobiega szybkiemu wysyceniu górnej warstwy gleby wodą i umożliwia jej równomierne rozprowadzenie i wykorzystanie przez rośliny.
Zeolit ma również zdolność magazynowania w wolnych przestworach gazów (np. powietrze) wpływa tym samym pozytywnie na przewietrzenie gleby.
Wprowadzając zeolit do gleby zmniejszamy jej kwasowość oraz wpływamy na trwałe pochłanianie metali ciężkich, zmniejszając tym samym ich zawartość w roślinach. (np. zasolenie w pobliżu ciągów komunikacyjnych (autostrad) lub w miastach o dużym nasileniu ruchu pojazdów)

Pozytywne właściwości Zeolitów:
Wiązanie substancji pokarmowych – zapobiega ich wypłukiwaniu z gruntu oraz pozwala działać nawozom przez dłuższy czas.
Zapewnia roślinom stały dostęp do substancji odżywczych.
Magazynuje wodę – niweluje stres roślin podczas suszy.
Poprawia gospodarkę wodną i powietrzną gleby.
Ułatwia ukorzenienie się roślin.
Jako nośnik nawozów przedłuża ich działanie.

U BusyBee w ogródku... 22:17, 19 kwi 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)

Thuje to szmaragdy. Mam je ze 13 lat. Miały ścięte czuby 2 lata temu. Obcięliśmy ze 60- 70 cm- chciałam, żeby poszły wszerz, bo były posadzone zbyt rzadko- co 110 lub 120 cm ( nie pamiętam dokładnie). W zeszłym roku była akcja strzyżenia, bo były rosochate Dokarmiam je Pinivitem dolistnie, ale raz lub 2 w sezonie. Nie podlewam- radzą sobie, bo to już duże dziewczynki

Ale ślicznotki Co rok już je tak będziesz przycinać? Wyglądają tak dostojnie no i robią wrażenie.
Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:15, 19 kwi 2015

Do góry
beziki też juz tuż, tuż

Mały ogród Kasi 22:14, 19 kwi 2015

Do góry
Klonik golden globe kwitnie

i takie nazcyzy mi się wykuły
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 22:12, 19 kwi 2015

Do góry
Weekend upłynął pracowicie:
- odchwaściłam cały ogród (żeby wszystkie ozdobne roślinki rosły w takim tempie jak rosną w moim ogrodzie chwasty!)
- podzieliłam i posadziłam stipę na rabatę z Kiku-shidarę

Kiku pięknie kwitnie:

- posadziłam kilka nowych zielonych żurawek (piątkowe zakupy w ZC, korzonki sprawdzone - robactwa brak)

- przesadziłam rozsadę pomidorków do większych doniczek

- podlałam warzywnik (już wzeszła rzodkiewka), moje doniczki tarasowe z kwiatkami sezonowymi i posadzone tydzień temu roślinki

Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:10, 19 kwi 2015

Do góry
Obiecane foto, tak na szybko bo zimnisko okropne .Za dużo to nie widać

Oraz kilka wiosennych, u nas trochę z opóżnieniem , wszystko na ciepełko czeka .
Tulipany Angelique

Miały być biało-kremowe

Juz za chwileczkę

Dwa ogrody 22:10, 19 kwi 2015

Do góry
an_tre - sasanki pozamykały płatki, zimno
Rench - bez przesady z rabatką, na razie będę obserwować
zakupy bylinowe posadzone
jeszcze i tak mam sporo pracy w związku z nowo posadzonymi cisami, trzeba uporządkować linie kolejnej rabaty, coś przesadzić, dosadzić, z flanki na flankę jak u Ani

zaczyna magnolia, to co w zasięgu wyciągniętej ręki

Popcorn, zakupy z miejsca, w którym mają brunerę, a molinia dopiero zaczyna startować, sadzonki z ładną bryłką

Milka, zapas.. był
Bogdzia, łubin możesz śmiało wsadzić do gruntu, większe siewki już tydzień temu posadziłam i się trzymają, ubiegłoroczne kępy już duże są
Epodlas, dzięki, w każdym ogrodzie jest to coś, co czyni go wyjątkowym, a najcenniejsze jest to, że jest nasz i możemy w działać, na ile sił starczy wg gustów i upodobań

Aganiu, w starym ogrodzie magnolia stara, w młodym młoda i tylko jedna, na więcej miejsca brak

jedyne żonkile u mnie i to w dodatku w donicy

Makowo na Kociewiu 22:10, 19 kwi 2015

Do góry
narcyze jeszcze

Mazury moja miłość - zakładamy ogród 22:03, 19 kwi 2015

Do góry
A z innej beczki
Chlebek się upiekł, to idę do łóżeczka

Mały ogród Kasi 21:59, 19 kwi 2015

Do góry
I jeszcze tak ramach niedzielnego odpoczynku zabrałam się za rabatę hakuro. Na prawo od stożka dosadzę jeszcze jeden stożek, ciut większy- jak takowy upoluję. Zaczęłam układać kulkowisko. Na razie jeszcze nie mam tylu kul, ile chciałabym tutaj zmieścić. No i przydałaby się jedna naprawdę duża żeby zakryć skrzykę gazową, tam gdzie teraz donica.

i tyle udało mi się zrobić. cd porządków na tej rabacie nastąpi wkrótce- mam nadzieję
W kamiennym kręgu od początku 21:54, 19 kwi 2015

Do góry

już za chwileczkę......już za momencik....

W kamiennym kręgu od początku 21:53, 19 kwi 2015

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies