Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:43, 29 kwi 2012

Do góry
Zdjęcia pięknych wiosennych obejrzałam, relację z wystawy też i jak wszyscy zachwycam się cisowymi kulami ! Jednym słowem zaległości nadrobione
Już nie mogę doczekać się fotek ze świeżo posadzonymi roślinkami (zwłaszcza bukszpanami ) !
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 23:25, 29 kwi 2012

Do góry
Dziewczyny, przepraszam, że się nie odzywałam, ale zarobiona byłam w domu i ogrodzie, potem jeszcze goście, potem po gościach... itp.itd

Noemi dzięki za najświeższe giełdowe doniesienia Ze względu na brak funduszy, to w sumie cieszę się, że szału tam nie było, bo serce by mi się krajało

Ana art właściwie Noemi Ci odpowiedziała na pytanie, a ja tylko dodam, że ostatnio kupowała "nasze" bukszpany Abiko i jest bardzo zadowolona . Według mnie teraz są nawet ładniejsze, niż wtedy, gdy my kupowałyśmy, bo nie mają już tych przymarzniętych końcówek, tylko całe są zieloniutkie . Możesz zamówić wykopanie bukszpanów na konkretny dzień i godzinę odbioru. Na pewno będą wykopane wcześniej, ale nie tydzień, tylko jeden dzień wcześniej, więc jak dostaniesz je na miejsce, to powinny być jak najszybciej posadzone, a na pewno podlane (ja tak zrobiłam ze swoimi). Pytałam właściciela do kiedy kopią - do ok.połowy maja, więc musisz się szybko decydować...
Hirutkowy raj:)) 01:11, 29 kwi 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Mój zakup dzisiaj została wypróbowany w boju Rewelacja,to była przyjemność cięcia

Narzędzia pierwsza klasa - wiadomo. A jak ogrodniczka zadowolona !

Krysiu tylko pozazdrościć super zakup i widać,że od razu kulka okrąglejsza a właścicielka szczęśliwa

Aniu te nożyce same kulki tną
Hirutkowy raj:)) 01:10, 29 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Mój zakup dzisiaj została wypróbowany w boju Rewelacja,to była przyjemność cięcia

Narzędzia pierwsza klasa - wiadomo. A jak ogrodniczka zadowolona !

Krysiu tylko pozazdrościć super zakup i widać,że od razu kulka okrąglejsza a właścicielka szczęśliwa
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 22:53, 28 kwi 2012

Do góry
ana_art napisał(a)
to te o których pisałeś?
widzisz do odważnych świat należy

Te co będę zamawiać to jeszcze nie odpowiedzieli - te wybierała Wieloszka wczoraj - świeżutki towar to jest
Lecę w kulki... 22:38, 28 kwi 2012

Do góry
Ana, pytałaś czy to tuje..., zapomiałam odpowiedzieć, umknęło mi...tak tuje szmaragd. Mam ich kilka, jeśli potrzebuję czegoś wyższego...i smukłego to właśnie wybieram szmaragda.One same zachowują kolumnowy pokrój, są wąskie, co mi bardzo pasuje.I tanie...!!!Planuję je też ciąć...W jednym ze swoich artykułów Danusia pokazywała ogród...park..., w którym były właśnie przycinane, nie pamiętam gdzie..., to mnie utwierdziło w przekonaniu, że dobrze wybrałam... Dziękuję Danusiu...
Pewnie, że teraz kiedy tu trafiłam wolałabym stożki z cisa czy bukszpana. Ale...jak się nie ma co się lubi , to się lubi co się ma...
Mam jednego królewicza.... Pokazywałam go już w szacie zimowej...

Oto on ...

A tawułki...moje to raczej golden princess, tak je zindentyfikowała Wieloszka
Są jasno zielone...ale na ostatnich zdjęciach... to duże zbliżenie, słońce było mocne i wyszły takie inne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:03, 28 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

I widoczek

BOOOSKI widoczek!!!!!!!!!!!!!

Listki buka śliczne...,
zakupy zachwycające...,
ale dla mnie ''widoczek'' powalający...
bardzo lubię to ujęcie Twojego ogrodu
Ogród Magdalenka 15:23, 28 kwi 2012

Do góry
stychaz napisał(a)

Witaj Madziu

Jakie ładne masz cudaki i cały ogródek. Serdecznie dziękuję za nasionka

Justynko dziękuję ... w lipcu dam Ci znać jak już będzie w sprzedaży werbena , która zakwitnie na 100% , w tamtym roku płaciłam po 4,50 zł

Z góry serdecznie dziękuję
Odnośnie wiśni kulistych, o których pamiętam, to widziałam je w Psarach ale zero adekwatności jakości do ceny. Były "łyse" i trochę krzywe a kosztowały 270 zł Za to były tam śliczne kule i stożki.

Ładne hortensje ogrodowe widziałam w Kwiatonach ale po (chyba) 30 zł

Dzięki za info, będę szukać dalej , do Stefonogród zadzwonię, on ma ładne , tylko czy są jeszcze ? bo Wieloszka mi wykupiła ( Aga żarciki !!!)
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:39, 28 kwi 2012

Do góry
Wieloszka hakone super wygląda, ja mam malutkie, ale już się budzą ... szkoda , że powoli rosną, rozplenice się rozrosną szybko... a może rozplenice z kulami bukszpanowymi porozrzucane nieregularnie ??? moje rozplenice też już kiełkują, jedynie miskant variegatus jeszcze śpi, zebrinus też już rusza ... na giełdzie bez szału , kupiłam hortensje po 12 zł małe, ale wzięłam ostatnie 4 sztuki , na zewnątrz też lipa, kule bukszpanowe były na hali , ładne i duże, po 65 zł , na tym stoisku, gdzie kupiliście wtedy tego piękne kwiatka dla cioci

Ogród Magdalenka 11:33, 28 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Magda, a widziałaś u Szefowej takie same "cudaki" ?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1528-ogrod-nie-tylko-bukszpanowy-czesc-ii?page=283 - mniej więcej środek strony
Jesteś trendsetterką

Wieloszka, zgapiłam je ze strony deromy, a u Szefowej wiadomo ... ślicznoty b. fajnie wyglądają, zaczynają mi się podobać już nie tylko kule w donicach
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:57, 28 kwi 2012

Do góry
No i znów mam nad czym myśleć........... Danusiu, Marzenko - dzięki za pomysły!!!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:24, 27 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

ledwo człowiek na dłuższą chwilę się wyloguje, a tu trzeba tyle nadrabiać
Nie wyobrażam sobie długiego weekendu

Aga, w ten długi weekend wszyscy na ogrodzie będą

Miejmy nadzieję, bo w inym wypadku zaległości będą nie do nadrobienia

Oprócz mnie Teraz w te ciepłe dni, chwaściory bujną się po pas
Ogród z Czerwonym mostkiem 11:24, 27 kwi 2012

Do góry
Ależ pięknie u Ciebie Kasiu, a zdjęcia skalnicy - jak do katalogu!!!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:21, 27 kwi 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Iwonko no właśnie wiem to wszystko...., ale te hakone, ach jak kuszą........

Ewa sama jestem ciekawa.....

I ja też, bo ogrodniczka musi byc jednak cierpliwa moje pomysły z nasadzeniami pełną krasę pokażą dopiero za 5 lat!!

Łoooo, no Ty to dopiero jesteś cierpliwa Irenko!!!! 5 lat...!!!!!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:20, 27 kwi 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

ledwo człowiek na dłuższą chwilę się wyloguje, a tu trzeba tyle nadrabiać
Nie wyobrażam sobie długiego weekendu

Aga, w ten długi weekend wszyscy na ogrodzie będą

Miejmy nadzieję, bo w inym wypadku zaległości będą nie do nadrobienia
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:19, 27 kwi 2012

Do góry
siaaska napisał(a)
Agnieszka nie pomogę Ci bo i jeden i drugi pomysł się mi podoba

Mi też Asiu, mi też
Pozdrawiam
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:02, 27 kwi 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

I ja też, bo ogrodniczka musi byc jednak cierpliwa moje pomysły z nasadzeniami pełną krasę pokażą dopiero za 5 lat!!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:46, 27 kwi 2012

Do góry

Iglakowa część wypoczynkowa do ogarnięcia :) 09:43, 27 kwi 2012

Do góry
Agacia napisał(a)
Wraz z nowym sezonym wracam do swojego wątku

(drewniany stelaż tylko się tam suszy )
Myślę, że jeszcze trochę ciachnę trawnik, tak z pół metra.
W rogu jakieś drzewko (3m wysokości, pień+kulista korona o średnicy ok 2m - tak to widzę).
Reszta rabaty do zaplanowania.

18:

Jak widzicie rosną cisy. Myślę, że nie ma co kombinować z różnorodną rabatą.
Dosadziłabym przed cisami rząd czegoś (?) co rośnie na max metr wys. i coś (?) na parter.
Dodatkowo wsadziłabym po środku rabaty w powiedzmy metrowych odstępach trzy kule na pniu (czego - jeszcze nie wiem ). To byłoby naprzeciw tarasu, więc miło by było zawiesić na czymś oko.

22:

Danusia już pisała w tym wątku, żeby w róg dać drzewko i pod nie hortensję (bukietową jak rozumiem?). Jakie drzewko?
Reszta oczywiście w daleszej kolejności do ogarnięcia.

Agacia - napiszę co mi się tak automatycznie nasunęło czytając Twój post i przeglądając zdjęcia:

-odnośnie "drzewko (3m wysokości, pień+kulista korona o średnicy ok 2m" - idealnie takie parametry ma wiśnia umbraculifera (szczepiona na wys.2-2,2m)

-przed rząd cisów fajnym pomysłem jest rabata z ogrodu nowoczesnego - trawy, a przed nimi bukszpanowe kule, albo jeśli nie chcesz aż tak bardzo poszerzać tej rabaty to tylko dosadziłabym trawy i przed nie coś płożącego (np.runiankę)

- w róg dać drzewko i pod nie hortensję (bukietową jak rozumiem?). Jakie drzewko? - wg mnie pięknie by tam wyglądało drzewo czerwonolistne (np. śliwa wiśniowa nigra, albo pissardi) i hortensja bukietowa (np.vanille fraise).

No, ja też sie rozpisałam Szkoda, że u siebie jak planuję, to mi żadne pomysły do głowy nie przychodzą
Powodzenia w planowaniu
P.S. W kwestii machonii zerknij do Irenki z Miłkowa (nie pamiętam na której stronie, ale bliżej końca niż poczatku wątku)
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:23, 27 kwi 2012

Do góry
Marzenko, no własnie myślałam ,że skopiuję Twój pomysł - obwódki bukszpanowe a w środku lawenda - ale niestety - podkreśliłoby to tylko kształt trapezu, dokładnie tak jak piszesz.
Czyli jesteś bardziej za opcją rozplenice+lawenda? Ja próbuję rysować nasadzenia plamami, ale kompletnie mi to nie idzie
Pomysł Danusi jest znacznie mniej wymagający zdolności rysunkowych , tylko obawiam się tego, że hakone powoli rosną i na efekt skarpet będę czekać kilka lat, a w tym czasie sz... mnie będzie trafiał - jako osobę baaardzo niecierpliwą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies