Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 19:09, 01 sie 2016

Do góry
Perowskia i szałwia nie do dostania o.O
Jak feniks z popiołów 15:48, 01 sie 2016

Do góry
Na słonecznej części ja bym dała połączenie niskiej perovski 'Little Spirit' (ok.60cm), seslerii jesiennej, szałwii, białych lub zółtych lub różowych jezówek.
Ew. rozchodniki + perovskia (Little), rózowe jezówki

Lub szałwia, perovskia (kwitnie od połowy lipca do mrozów), krwawnik (np. żółty)

Lub sedum, monarda, stipa

lub stachys (czyściec), stipa, żółty krwawnik

Lub stachys, lawenda, perowskia, szałwia + szałwia purpurowa Salvia officinalis Purpurascens

W cienistej części dla zachowania koloru mogą to byś brunery o srebrnych lisciach, hosty, kopytnik, hakonechloa

a o winobluszczu możesz poczytać u Inki jak walczyła. Uważaj, bo sieje się wszędzie
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 08:08, 01 sie 2016

Do góry
jazzy napisał(a)
Szałwia zakwitła again

Nie wiedziałam, że dwa razy kwitnie. Śliczna
Widziałam ostatnio zdechłą w ogrodniczym, ale pomyślałam, ze poczekam do przyszłego roku bo w tym roku już nic z niej nie będzie.
Ogród z rzeźbą 22:04, 31 lip 2016

Do góry
Asia ten ogród to na zdjęciach wyczarowany. Dzięki

Aniu ja te jeżówki Green Jewel kocham po prostu. Kolor mają niesamowity, baardzo długo trzymają kwiaty, nie są wysokie ok. 50-60 cm i stoją prosto jak druty. Co do rozchodnika przejrzę czy mam jakieś zdjęcia, żeby go lepiej było widać, ale trudno będzie bo szałwia nieścięta go zasłania. Zawciąg kwitnie bardzo obficie, ale w maju (o ile dobrze pamiętam), natomiast teraz cały czas wypuszcza kwiatki, ale już skromnie.

Te jeżówki różowe, o które pytasz to te najzwyklejsze, bezodmianowe (o ile chodzi Ci o te z towarzystwem żółtych kwiatków czegoś tam).

Dzidka witam Cię u mnie i zapraszam (bo chyba pierwszy raz zaglądasz do mnie? Jeżeli się mylę to przepraszam)

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:58, 31 lip 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Witaj Asiu Tak sobie tu podczytuje u Ciebie. W moim ogródku co prawda zupełnie inne klimaty, ale mimo to podoba mi się to co tu próbujesz stworzyć Poza tym pięknie rysujesz a ja lubię takie rysunki oglądać
Jeśli o skarpę chodzi, to nie wiem, czy pomyślałaś o ziołach? One lubią sucho, słonecznie i przeważnie nie sprawiają kłopotu, np. szałwia lekarska, oregano, melisa, mięta, która bardzo lubię się rozprzestrzeniać. Rozmaryn jest u mnie zimozielony, ale nie wiem, jaki Ty masz tam klimat.

Witaj Anda miło że tu do mnie wpadłaś
Poza szałwią nie myślałam o ziołach, nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że jak je "puszczę" na skarpę to potem ich nie opanuję Muszę poczytać o ziółkach i poszukać inspiracji. A co do klimatu, to u mnie bywają mroźne, wietrzne zimy, więc muszę też uważać z doborem roślin.
Atacama pod lasem 21:48, 31 lip 2016

Do góry
OlgaKol napisał(a)
Jak tuja podrośnie możesz z niej wyciąć coś ciekawego - np kulę na pniu, świdra albo prosty stożek
Zgadzam się z Gruszką, że przydałoby się tam jeszcze coś dla kontrastu -żurawki plus ewentualnie szałwia

Pozdrawiam

Olgo - niech ona tylko podrośnie na tym moim ugorze to będę szczęśliwa i poproszę Cię o kurs "ciachania"
Myślę co dosadzić, żeby nie przesadzić z kolorem, bo jednak chcę tam zachować umiar kolorystyczny - trawki (może carexy?), żurawki (ale podobno żółte i zielone nie na patelnię?), fiołki białe, które mam w sadzie (dają tam radę i rozrastają się w spartańskich warunkach).
Pozdrawiam
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:10, 31 lip 2016

Do góry
Szałwia zakwitła again

Pogubiłam się po drodze... 19:33, 31 lip 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
co ja tam mam? A żebym to ja wiedziała dokładnie, ale poważnie: trzcinnik KF,perovskia,kocimiętka,szałwia caradonna, stipą i czyściec wełniasty. A co do róży to oszalała teraz, pąk na pąku, jeszcze z tydzień i pokarze co potrafi przy drugim podejściu

Też miałam pytać.Zestaw piękny
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 19:10, 31 lip 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Fajne grubaskiLawenda cudna!Pisałaś o bieli i fioletach-ja jeszcze idę w róże...póki co mam jeden-na jeżówkach
No tak, trochę różu też mam - szałwia i przetacznik, ale to nie szkodzi Mam też czerwoną jeżówę... Hm...
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 15:26, 31 lip 2016

Do góry
Witaj Asiu Tak sobie tu podczytuje u Ciebie. W moim ogródku co prawda zupełnie inne klimaty, ale mimo to podoba mi się to co tu próbujesz stworzyć Poza tym pięknie rysujesz a ja lubię takie rysunki oglądać
Jeśli o skarpę chodzi, to nie wiem, czy pomyślałaś o ziołach? One lubią sucho, słonecznie i przeważnie nie sprawiają kłopotu, np. szałwia lekarska, oregano, melisa, mięta, która bardzo lubię się rozprzestrzeniać. Rozmaryn jest u mnie zimozielony, ale nie wiem, jaki Ty masz tam klimat.
Co z tym ogródeczkiem począć 15:19, 31 lip 2016

Do góry
Sebus szałwia to był mój pierwszy zamysł ,ale potem mnie te jezówki wkręciły .
Myślałam jeszcze o biaym lub niebieskim przetaczniku
Przed zywopłotkiem jest rózowy a za by był np niebieski ...albo niebieski i biały
Małe ciche... 18:33, 30 lip 2016

Do góry
Wiola, to nie lawenda, to szałwia, kwitnie jak szalona! A ławeczka to taki gadżet, bo zmienia się w stolik barowy większą perspektywę pokaże jak pogoda pozwoli, bo póki co leje i leje
Ogród w budowie - nieustającej 22:44, 29 lip 2016

Do góry
mira napisał(a)

podziwiam ognistą na spokojnie
czy to jest szałwia ? zimuje?

Tak, to jest szałwia Hot Lips, nie zimuje. Kupiłam już duży i ładnie kwitnący krzew za 20 zł na początku czerwca i cieszę się że nie rzuciłam się na nią w maju w GB, bo były małe sadzonki po 4.5 funta. A w maju funt był po prawie 6 zł.
Będę ją zimować w szklarence, zobaczymy, bardzo mi się podoba.
Ogród w budowie - nieustającej 22:32, 29 lip 2016

Do góry

podziwiam ognistą na spokojnie
czy to jest szałwia ? zimuje?
Ogród w budowie - nieustającej 12:23, 29 lip 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Ale bujnie, na bogato. Pięknie . I tyle jeszcze przestrzeni, tyle jeszcze może się chciejstw zmieścić . Przepiękna ta zielona latarenka na stole . I ścianki altanki tak cudnie spatynowały. Ja wysiałam nasionka z zebranej szałwii omszonej, ciemiernika i orlików. Szałwia się już pokazała. NA resztę czekam . Pozdrawiam Gabrysiu .

Miało być na bogato. Przestrzeń powoli się zapełnia. Ścianki altanki spatynowały, ale trzeba ją w tym roku koniecznie malować, bo to jednak zwykłe drewno.
Od siewów trudno się uwolnić. Też pozdrawiam i przesyłam bukiety z ogrodu leniwego ogrodnika, jest taki w Holandii.

Salvia - szałwia 09:27, 29 lip 2016

Do góry
Czy ktoś ma doświadczenia z szałwia w lekko ocienionym miejscu? mam rabate od zachodu, rosna tam róże i chciałam podsadzić je szałwią, ale tak jak różom nie przeszkadza ocienienie w ciągu dnia to obawiam się o szałwie...
Ogród w budowie - nieustającej 22:18, 28 lip 2016

Do góry
Ale bujnie, na bogato. Pięknie . I tyle jeszcze przestrzeni, tyle jeszcze może się chciejstw zmieścić . Przepiękna ta zielona latarenka na stole . I ścianki altanki tak cudnie spatynowały. Ja wysiałam nasionka z zebranej szałwii omszonej, ciemiernika i orlików. Szałwia się już pokazała. NA resztę czekam . Pozdrawiam Gabrysiu .
Ogród z pergolą 19:21, 28 lip 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)

no i poszła upał zmęczona ...to musi odpocząć

zgadzam sie z dziewczynami ...za duzy mix odmian wzrów i kolorów ...zupełneie nie potrzebnie...zaszalałaś

- wrzosy i bodziszki się nie polubią w duecie ...albo jedno albo drugie! musisz zdecydować....ale ja wybrałabym bodziszki to mój swir od dwoch sezonów ...wrzosy szybko sie starzeja i wygladaja jako tako tylko jesienią ...a bodziszkom wtedy zwykle liscie na czerwono sie przebarwiaja ...wiebieram bodziszki! bodziszki sa rózne wysokie i niskie od 15cm nawet do metra z kwiatkiem moga mieć

- zawilce z bodziszkami tez nie na jednej rabacie ....obie byliny sa zadarniajace ...zawilce japońskie sie rozłażą ?(bodziszki tez ale wolniej chyba?) ...ja pod krzywym bukiem mam zawilce ...tylko zawilce w kwadracie ..... rózne odmiany.... mocno sie rozrastają.

- ostróżka nie jest byliną do planowania na rabacie ....lubi wygniwac ..po przekwitnieciu prawie znika zeby jeszcze raz sie odrodzic i zakwitnąć...to taki ozdobnik.... zapchaj dziura o ile taka dziura jest) pasuje do róz ...do hortensji i ŚŚ raczej nie

- jazmianki na przód rabaty ...w zasadzie sa bardziej ozdobne z liści niż z kwiatów ...choc te w duzej masie daja ładna mgiełkę ...z bodziszkami czy anemonami nie spasuje sie na jednej rabacie ......to kompaktowa bylina ....ale ładniejsze sa jeżówki z szałwia pasuje ja łaczyć i trawami niskimi kompaktowymi.

jednym słowem projekt wypełniaczy jest do przemyslenia i zrobienia na nowo no przykro mi to pisać ..ale cos lepszego wymyslisz ...albo najlepiej odgapisz z netu

przeanalizowałam twoje rady i wrzoście i ostróżka wylatuje już napewno.
zniskim mam do wyboru bodziszki,ubiorek i ta czyśca co Anda podsunęła, nie wezme 3 bo misz masz...co wybrać?
z zawilcami niewiem co zrobić,na żywo ich nie widziałam,niewiem...
moglabym odgapić z netu ale mało jest takich tylko białych rabat..
Pogubiłam się po drodze... 18:44, 28 lip 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
co ja tam mam? A żebym to ja wiedziała dokładnie, ale poważnie: trzcinnik KF,perovskia,kocimiętka,szałwia caradonna, stipą i czyściec wełniasty. A co do róży to oszalała teraz, pąk na pąku, jeszcze z tydzień i pokarze co potrafi przy drugim podejściu

Dzięki wielkie
A na różę czekam w takim razie z niecierpliwością
Pogubiłam się po drodze... 18:40, 28 lip 2016

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
No jak nie ma co oglądać, jak oglądam i oglądam. Oczywiście zielona róża mnie zachwyciła i ten zestawik z werbeną. Co tam w nim masz?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies