Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:04, 05 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
purpurowe przebijają się przez busz....

Ależ mnie sie to podobuje
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 23:04, 05 maj 2015

Do góry
Mala_Mi o ta rabata będzie miała inne boki zabardzo kiedyć ją zafalowałem tak jak che zacznaczyłem na czerwono
Malutki pod lasem 23:04, 05 maj 2015

Do góry
No cóż może trochę znowu planowania?
Chciałam coś od frontu widocznego znowu zrobić i myślałam o łezkach przy chodniku.
Na początku wymyśliłam coś takiego:

Miałoby to być przy łączeniu okrągłego chodnika przy schodach z tym proawdzącym wzdłuż domu do tarasu. Trzmielina na pniu, obwódka też z trzmieliny z szafirkami (inspiracja Małgosik), trawki.
Potem pomyślałam, że to złe miejsce na łezkę, bo trochę może przeszkadzać przy wychodzeniu z domu. To to miejsce:

I wpadłam na pomysł, żeby zrobić łezkę przy wykuszu, jak będę jadła obiad przy stole, to będzie mi miło za oknem

Jak myślicie? Która lepsza?
O....! 23:03, 05 maj 2015

Do góry
Rene, jasnota biała ( Lamium album) należy do tej rodziny, ale to raczej pospolita roślina ( tzw 'głucha pokrzywa')

Milka Twoja to z kolei jasnota gajowiec ( gajowiec żółty), też ją mam

w ogóle to przy moich areałach szukam różnych zadarniających roślin, mam ich już trochę...

np różne bodziszki
Czasem słońce czasem deszcz 23:03, 05 maj 2015

Do góry

Witaj

Rzucam okiem i spadam bo padam
Pozdrowienia zostawiam

PS. Twoje żurawki już kwitną ??!! Piękny kolor mają, wiesz może jaka to odmiana ? Ja kupiłam scherry colę i trochę blade jak na mój gust, no chyba że się jeszcze wybarwią

Kuba napisał(a)

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 23:01, 05 maj 2015

Do góry
Irena tyle pięknych kwiatów imieninowych u ciebie , że właściwie przekrój wszystkich wątków . więc nie może ode mnie zabraknąć . całusek oczywiście zostawiam i z całego serca życzę samych radosnych chwil .oczywiście kciuki cały czas zaciśnięte .

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:01, 05 maj 2015

Do góry
I jak "równo" rosną graby...jeden tak..

a zaraz obok....
Ogród Margaret-ki :) 23:00, 05 maj 2015

Do góry
Wenecja - niewiele zieleni, ale mieszkańcy tworzą choć małe zielone zakątki.
Z południa Polski - ogród Marzeny 23:00, 05 maj 2015

Do góry

takie ładne, bardzo mi się spodobały

Wybaczcie jakość zdjęć ale mam zepsuty aparat a telefon kiepskie robi zdjęcia.

Powiedzcie mi, czym by "ożywić" zimnozieloną roślinność? Potrzebuję wsadzić coś przed tujami a pomiędzy turzycami i nie wiem co...
Działka wkoło Lubczyka :) 23:00, 05 maj 2015

Do góry
I trochę tulipanów

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:00, 05 maj 2015

Do góry
I z serii jak perspektywa potrafi przeklamać...trawnik jest pełen dziur pustek ubytków. Pelen koniczyny...

a czasem nie na temat ... 22:59, 05 maj 2015

Do góry
No i choiny - ostatecznie, już oblekałam czerń na znak żałoby po kilku ale dały znak życia, Wszytkie mają przyrosty ale niektóre minimalne.

Okaz dorodny

okaz udający martwego

nie wiem skąd ta różnica - wszystkie posadzone w jednym rzędzie, sa 4 zielone, kilka ledwo żywych, a potem znowu zielone, za radą Toszki (bo ziemia tam mega ciężka ) - oczyściłam ten pas z chwastów i przemieszałam ziemię z drobnomieloną korą żeby ją trochę rozluźnić. Dorzuciłam garść n. z guano i czekam na efekty.

Makowo na Kociewiu 22:59, 05 maj 2015

Do góry
George Henry Kern caly czas kwitnie, to jest jego najpiękniejsze stadium

Makowo na Kociewiu 22:59, 05 maj 2015

Do góry
dubelek więc takie tam

Bajkowy ogród Weroniki 22:58, 05 maj 2015

Do góry
agata19762 napisał(a)
Weroniko byłam i oczy pocieszyłam
dzięki Tobie też mam poduchy floksikowe, doczekałam się po trzech latach

Dzięki mnie? Dlaczego tak długo czekałaś, floksy rosną szybko i łatwo je mnożyć...

Działka wkoło Lubczyka :) 22:58, 05 maj 2015

Do góry
I takie tam z ogrodu bo oprócz troszke pielenia, to za dużo nie zrobiłam!
Odsunełam kore od konwalników i zrobiłam im górki

Rh będą kwitły lada chwila

Za karę na koniec ogrodu... 22:58, 05 maj 2015

Do góry
witaj Irenko,
To miło, że przebrnęłaś przez mój raczkujący wątek i cieszę się, że Ci się u mnie podoba ...mi u Ciebie też

Nie wiem, gdzie dostrzegłaś tulipanowca, ale mam dwa i jeden jest już rzeczywiście spory. ten większy jest w odmianie 'Aureomarginatum' i nawet kwitł w ubiegłym roku. Oba mam szósty sezon. Większy miał ok 2m przy sadzeniu, drugi był dużo mniejszy. Niestety martwię się, bo w tym większym pień pękł wzdłóż poprzedniej wiosny. zabezpieczyłam ranę, ale coś jest nie tak, bo zaczął bardzo 'płakać'. Jak przestanie muszę rozgrzebać ją na nowo, mam nadzieję, że uda się ją zaleczyć.
Pozdrawiam
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:57, 05 maj 2015

Do góry
A teraz kilka pytań.
Pszczółko, ja cały czas myślałam, że to jest pierwiosnek łyszczak, a tu dziś u ciebie się dowiaduję, ze to nie on. Jaki to będzie? Omszony?

Jak się zwie ten? Jest śliczny.

A to co? |Czyżby cebulica?

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 22:57, 05 maj 2015

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Front

Boszzz....!!! to ta rabata w tym roku już tak wygląda?? super pamiętam jak przekopywałaś ziemię pod nią no i proszę - efekt jest
Pozdrawiam
Nowy taras - zero pomysłu 22:57, 05 maj 2015

Do góry
Witam serdecznie,
Od niedawna przeprowadziłem się do mieszkania z tarasem. Na początku nie zawracałem sobie nim głowy - były ważniejsze rzeczy czyli wykończenie wnętrz. Przyszła wiosna więc zacząłem rozmyślać jakby go zagospodarować. Niestety nie mam doświadczenia w projektowaniu zieleni dlatego też zwracam się z prośbą do Was.
Taras ma niecałe 18m2. Znajduje się na pierwszym piętrze więc jest to zrobione w systemie "zielony dach" Aktualnie posiada pas trawnika szerokości 50 cm. Głębokości nie znam, nie miałem jeszcze okazji pokopać.
Moim pierwszym pomysłem było nasadzenie tuj w rzędzie ale po przejrzeniu paru wątków na tutejszym forum stwierdziłem, że można wyciągnąć z tego tarasu coś więcej.
Taras na 100% zostanie ogrodzony dodatkowo płotem drewnianym do wys. 120-150 cm. Chciałbym jakieś rośliny kwitnące ale też zimozielone które chociaż trochę poprawiałyby humor w zimne pochmurne dni.
Z niecierpliwością czekam na Wasze pomysły i rady.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies