Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 14:22, 16 cze 2014

Do góry
Krysiu moje hortki tez sa już tak duże jak twoje, trawki mam takie same w planie odnotowane już jakiś czas temu . Teddy to tuje? zmieszczą się i trawy i kuleczki, bodziszki i perowska Mam dosyć duzą i szeroką rabatę z hortensjami a właściwie dwie rabaty w kształcie litery L. Oprócz hortensji rosną tam cztery kule bukszpanowe trawa zebrinus, miskant, rozplenica i cos czego jeszcze nie zidentyfikowałam zobaczymy jak zakwitnie .Z bodziszka nie zrezygnuje bo ma śliczne kwiatuszki, tylko czemu on się tak kładzie ? związałam go lekko bo leżał prawie w całości ale i tak mi się podoba
Działka prawie w Borach Tucholskich 11:43, 15 cze 2014

Do góry
"Dni Pola" w Grubnie (Chełmno) a moje zakupy takie skromniutkie

Goldfinch i jeszcze miskant Rotsilber

a teraz kolorem po oczach

a to już za płotem

i chyba wiem komu takie zestawienie przypadnie do gustu

Blaski i cienie nowego życia 10:42, 14 cze 2014

Do góry
Obok rozplenica w kamieniach

z lewej strony kompostownika upragnione hostowisko - teraz tylko czas potrzebny aby rośliny nabrały rozmiarów

a z prawej mój miskant gigant (myślę o otoczeniu dla niego z roślin na wilgotne stanowisko bo na dzień dzisiejszy trawa go zarasta i chyba przesadzę runiankę, bo tu w wilgoci będzia miała chyba lepiej)

Słoneczny ogród słonecznej safikey 23:57, 12 cze 2014

Do góry
południowy spacer po ogródku

miskant strictus - wystrzelił do góry i ladnie sie wybarwił

kolejna funkia szykuje się do kwitnięcia

jeden rodzaj lawendy już kwitnie, pozostałe się szykują

uwielbiam nasz ogródek

Ogród niby nowoczesny ale... 21:28, 12 cze 2014

Do góry
miskant malepartus mam wrażenie, że wciągu kilku dni strzelił nieźle do góry

Ogrodowa terapia-ogród z periodycznym przesadzaniem 17:35, 12 cze 2014

Do góry
Dziekuję za odpowiedź Danusiu, chyba też tak zrobię, ale one juz dosyć spore są, chociaż Ty masz wyższe. Jedna z traw to miskant Kleine Silberspinne, druga to rozplenica ale nie znam nazwy.
Jeśli chodzi o bylinę to sobie przypomniałam to jest odętka, jaka nie wiem, dostałam od dziewczyny z mojej wioski, zakwitnie na biało. U mnie te trawy dobrze rosną, no i każda trawa lubi wodę. Wróciłam i walczę z ogrodem, tak wszystko porosło że ... szok. Z sekatorem się nie rozstaję.
Bodziszka zetniej z 10 cm od ziemi jak przekwitnie, uważaj tylko na młode liście i ew, kwiatostany.
Pustynia, która będzie kiedyś ogrodem 21:29, 11 cze 2014

Do góry

Od kilku miesięcy powstaje moja rabata przy palenisku. Wciąż nie mogę się zdecydować co i gdzie dodać. Może żurawki lub trawy?

Anetko, całą prostokatną rabatę obsadz bukszpanem, kolejna warstwa wewnątrz to lawenda (tez dookoła), w środku róże i...koniec, nic więcej. Pęchęrznicy absolutnie nie sadź na tej rabacie w formie krzewiastej, bo za trzy lata będziesz tam miała tylko ją i... nic więcej, bukszpan zginie pod nią

Inna wersja: zostawić bukszpan na obwódce, w środku róże i jakieś trawy typu stipa brachytricha (wieloletnia w naszych warunkach). Może jeszcze do tego lawenda lub szałwia, ale ta ładna, o sztywnych łodyżkach (taką ma chyba Aga - Gusiarz). Pęchęrznicę przesadź, ewentualnie można ją prowadzic w formie malego drzewka na pniu, ale musi miec prostą lodyzkę, by ją tak wyprowadzić (zobacz u mnie rosną na skalniaku - jedno z ostatnio wklejanych zdjęć).

Jeśli to ma byc rabata o stopniowanej wysokości, to trzeba - patrząc na nią - zacząć od obwodki bukszpanowej, potem idzie lawenda, potem miskant Morning Light, potem róże i na koniec szpaler z cisów hiksii, ale żeby to uzyskać, rabata powinna mieć ok. 3 metrów szerokości: bukszpan - 0,5m, lawenda - 0,5 metra, trawa - 0,5 metra, róże - ok. 0,8 metra, cis - ok. 0, 6 metra (ile wyszło?) Tak w ogóle, to potrzebowałabym więcej fotek tego miejsca i wymiary
Kondziowy ogrod cz II 10:51, 11 cze 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

"Narmalnie" jak bazgrołki Gertrude Jekyll Wywal miskant cukrowy, zastąp go ewentualnie 'Gracillimusem", tamten cukrowy jest szalenie ekspansywny i nie dasz mu radynawet kosą spalinową.
rosliny które sa ekspansywna beda w donicach Danusiu mam miskanty cukrowe juz czy lata mapieknie kwitna i trzymam je w donicach
Kondziowy ogrod cz II 10:35, 11 cze 2014

Do góry
Kondzio napisał(a)
To jest jedna strona

A to jest druga strona

Fale zostają tylko je wyrównany wyposrodkujemy i zlagodzimy ciekawe jestem jak nam wyjdzie

"Narmalnie" jak bazgrołki Gertrude Jekyll Wywal miskant cukrowy, zastąp go ewentualnie 'Gracillimusem", tamten cukrowy jest szalenie ekspansywny i nie dasz mu radynawet kosą spalinową.
Ogród niby nowoczesny ale... 17:57, 09 cze 2014

Do góry
trawa posiana

I trawki: red baron i miskant malepartus

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:32, 08 cze 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)
Ale pod tym jaśminowcem musi być zapachSzkoda, że monitor nie potrafi tego oddać

wieczorkiem i cos mi tak pachnie wszystko, powąchałam naparstnice, cudownie w słońcu pachną
większa połowa u sąsiada, ale na razie tam nikt nie mieszka

buki trikolor, jak Marzenka zerknie, to zobaczy kolor, ciut inny, jak u niej
miskant Ml w końcu widoczny, ale coś w tym roku wolno

Składam reklamację na mojego buka!!!! Ja kcem tri-color a nie jego podrobkę!!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:44, 08 cze 2014

Do góry
Ale pod tym jaśminowcem musi być zapachSzkoda, że monitor nie potrafi tego oddać

wieczorkiem i cos mi tak pachnie wszystko, powąchałam naparstnice, cudownie w słońcu pachną
większa połowa u sąsiada, ale na razie tam nikt nie mieszka

buki trikolor, jak Marzenka zerknie, to zobaczy kolor, ciut inny, jak u niej
miskant Ml w końcu widoczny, ale coś w tym roku wolno

Ogród przydomowy - Hosty 09:23, 07 cze 2014

Do góry
Wojtku,

mysle, ze jest dosc duzy wybor host, choc ja zwracalam uwage na inne byliny, trawy. Rzucilo mi sie natomiast w oczy, ze hosty i zurawki, ktore byly w namiotach wygladaja b. zdrowo. Natomiast jesli chodzi o konkretne odmiany, to lepiej zadzwonic i sie upewnic.
Mieli fajne trawy - ja kupilam jednak te, ktore mialam w planach: Gracillimus, Grosse Fontane, Zebrinus. Pani (nie pamietam imienia) polecila mi jeszcze proso rozgowate " Heavy Metal" (fajny kolor), dodatkowo wzielam tez kilka malych hakonechloa Stripe It Rich na obwodke. Widzialam tez miskant Apache, m. giganteus, cos wygladajacego na bambus (b. fajne) ale nazwa mi umknela, trzcinnik Overdam, imperata Red Baron.... Bylo ich troche, ale lepiej dzwonic wczesniej.
Myslalam, ze czesciej tu bywasz. Wystawa jest w Warszawie, to troche Ci nie po drodze, no ale wlasciciele na pewno chetnie sie z Toba zobacza, bo odnioslam wrazenie,ze interesuja sie jak Ci sie wiedzie i jak sobie radzisz.
Ja na pewno bede tam czestym gosciem, bo zostalam obsluzona tak jak lubie - troskliwie, fachowo i bardzo milo.
Zdjecia moze jutro pstrykne.
Mazury i mój kawałek ziemi 09:05, 06 cze 2014

Do góry
Ewa4 napisał(a)
A teraz trochę fotek od strony wjazdu czyli działka z przodu
domu

Hortensje pierwsze nn a drugie limki ,trawy i berberys admiration
Teraz hosta i miskant

Jedna naparstnica której widocznie nie zdaxylam wyrwać i dobrze

Ewuś zaglądam szybko....pozdrowienia zostawiam
ślicznie masz Rabata z Hortensjami... ach jak zakwitną
Buziaki
Ogród z łezką 08:42, 06 cze 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Kasiu ja swoja przygode z ogrodem, takim z prawdziwego zdarzenia zacżełam w tamtym sezonie, bedąc z dziewczynami z naszej grupy na wspólnych zakupach na giełdzie roslin w Łodzi,za ich namową - szczególnie Karoliny Popcarol kupiłam 2 pierwsze w moim życiu róże (eden rose i ingrid bergman)
Z niedowierzaniem,że mi sie uda wsadziłam je najpierw do zastępczej donicy (były z gołym korzeniem) a potem gdy rabata była gotowa do ziemi. Jaką miałam radoche gdy obie zakwitły......
Dzis mam juz 5 kolejnych róż (chippendales, ascot, pastelle, milky way od Bogdzi, artemis od Anity) oraz na jesien planuje różankę taka z prawdziwego zdarzenia, z trawami typu miskant morning light, z werbena, lawenda etc... na reprezentacyjnym miejscu....
Tak oto wyglada moja różana historia.....
Cieszę sie że ci pomogłam w identyfikacji, oto ona raz jeszcze w inej fazie kwitnienia (przepraszam za bałagan w tle ale to była faza tworzenia rabaty)

Potem usune te fotki,

Jesteś Małgosiu o 100% lepsza ode mnie, ja się boję róż z gołym korzeniem, wszystkie doniczkowe mam obecnie. Bardzo się cieszę, że Ci się z nimi udało Pięknie Ci rosną, lubią Cię
Już jestem ciekawa tej Twojej różanki, będę podziwiać!

Nic nie usuwaj, przecież potwierdzają identyfikację mojej
Dziękuję Ci za te zdjęcia
Ogród z łezką 23:37, 05 cze 2014

Do góry
Kasiu ja swoja przygode z ogrodem, takim z prawdziwego zdarzenia zacżełam w tamtym sezonie, bedąc z dziewczynami z naszej grupy na wspólnych zakupach na giełdzie roslin w Łodzi,za ich namową - szczególnie Karoliny Popcarol kupiłam 2 pierwsze w moim życiu róże (eden rose i ingrid bergman)
Z niedowierzaniem,że mi sie uda wsadziłam je najpierw do zastępczej donicy (były z gołym korzeniem) a potem gdy rabata była gotowa do ziemi. Jaką miałam radoche gdy obie zakwitły......
Dzis mam juz 5 kolejnych róż (chippendales, ascot, pastelle, milky way od Bogdzi, artemis od Anity) oraz na jesien planuje różankę taka z prawdziwego zdarzenia, z trawami typu miskant morning light, z werbena, lawenda etc... na reprezentacyjnym miejscu....
Tak oto wyglada moja różana historia.....
Cieszę sie że ci pomogłam w identyfikacji, oto ona raz jeszcze w inej fazie kwitnienia (przepraszam za bałagan w tle ale to była faza tworzenia rabaty)

Potem usune te fotki,

Słoneczny ogród safikey, czyli mega dużo pracy przed nami 23:17, 05 cze 2014

Do góry
Dzisiaj kupiłam:
- 2 rh Nova Zembla kwitnące już z masą pączków,
- 3 szt rozplenica Rubrum,
- 1 szt głogownik Red Robin,
- 1 szt Miskant Zebrinus,
- 1 szt Miskant Graziella,
- 8 szt Lawenda Hitcote,
- 12 szt żurawek Peach Flambe,
- 3 szt żurawki Electra,

tak je na szybko wieczorem ustawiłam, obrzeża tylko do przymiarki

czegoś mi rakuje na rabacie, jakoś tak pustawo...

rabata będzie wysypana korą

co moge dołożyć?
marzy mi się turzyca ice dance, Hakonechloa All Gold, albo turzyca kaga nishiki, nie wiem - prosze o pomoc!!!

dziś z tego przejęcia całą noc nie będę spała
Co się stało kwiatom ... 22:27, 05 cze 2014

Do góry
aga_szsz napisał(a)

księżyc i miskant mnie rozwaliły...

Aga zapychacze
Co się stało kwiatom ... 21:52, 05 cze 2014

Do góry

księżyc i miskant mnie rozwaliły...
Co się stało kwiatom ... 20:39, 05 cze 2014

Do góry
Mirella napisał(a)
Miskant w kroplach rosy na tle błękitnego nieba dla wszystkich

mówiłem ze nie mam szans(w takich obrazach) i nawet archiwalny slogan " a u was biją murzynów" nic nie zmieni
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies