Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Anety 18:41, 02 kwi 2015

Do góry
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 18:40, 02 kwi 2015

Do góry
Ania w tym roku zostawiam te żurawy - niech robią co chcą... Zobaczymy jak będą wyglądały za rok.

Dziewczyny Co do pogody... ech... szkoda słów - faktycznie niech się roślinki nie spieszą, u mnie dzisiaj tak, że mogę sobie zaśpiewać świątecznie "Przybieżeli do Betlejem...."

Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:35, 02 kwi 2015

Do góry
Tesiu - małe sprostowanie.. od 3 tygodni A dokładnie 22 dni

Małgosiu - jeszcze przed epoką ogrodowiskową znajomi i rodzina też uważali, że mam ogromną wiedzę o roślinach... i wszyscy z pytaniami do mnie szorowali.... hmm... z perspektywy czasu byłam wtedy głupia jak przysłowiowy but.

Kasiek - przy piwonii to właśnie baptysja.

Beta - oj poleciałabym tu i tam ale muszę pracować przed kompem.. ale myślę, że chodziło Ci o to czy ją polecam. Do małego ogrodu nie polecam, bo niestety kwitnie krótko. Jak piwonie I w podobnym czasie. Jednak ma ładne liście i na dużej rabacie stanowi fajne wypełnienie. Na rabacie nie musi wszytko na raz kwitnąć. Przypomina skrzyżowanie groszku z łubinem. Wysoka, powyżej kolana, trzyma się kępy, nie pokłada się, nie rozsiewa się, jest fajnym elementem architektonicznym na rabacie. Jesienią przebarwia się na szaro-stalowy kolor. Tak nietypowo. Kolor kwiatów lawendowo-niebieski... fajnie wygląda z piwoniami różowymi i nie odbierają sobie uroku chociaż kwitną razem i jedno i drugie jest dość duże . Na duże rabaty bylinowe polecam, na małe trzeba by się zastanowić.
Tu znalazłam kwiatek z bliska.. \foto z 2012 roku, więc chyba sadziłam w 2011.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:31, 02 kwi 2015

Do góry
Witam
Proszę o pomoc w zaprojektowaniu rabaty wzdłuż południowej ściany domu. Reszta ogrodu powoli będzie się zmieniać w kierunku "ogrodowiskowym", mam już trawy, hortensje, żurawki, trzmielinę, szałwię, świerki serbskie... i powoli będę poprawiać błędy początkującej ogrodniczki czyli swoje
Tę rabatę chciałabym zrobić trochę na zachętę i dobry początek zmian w moim ogrodzie. Liczę, że z Waszą i Pani Danuty pomocą uda mi się stworzyć coś, co chociaż trochę będzie podobne do cudów, które widziałam tutaj na forum.
Długość planowanej rabaty to ok 12 metrów, szeroka może być na 1m, maksymalnie do 1,5m. W tym miejscu jest bardzo sucho i gorąco, latem nie ma tam trawy bo usycha.
Działka jest skrajna i ten fragment jest cały czas na widoku- żywopłot ma dopiero metr wysokości. Dodatkowo pod opaską z kamyczków jest drenaż. Gleba- twarda, bardzo twarda glina, na którą nawieziono nam kilkanaście cm ziemi. Trawa rośnie ładnie, pod wszystko inne muszę kopać duże dołki.
Ogród jest niewielki, od ściany domu do ogrodzenia jest 8 metrów, wzdłuż płotu jest szeroka na 2 metry rabata.
Chciałabym aby posadzone rośliny sięgały najwyżej do wysokości parapetu, z prawej strony może jakiś topiar z bukszpanu albo coś na pniu. Sądzę, że powinny przeważać rośliny zimozielone, ponieważ rabata jest cały czas "na widoku".
Podobają mi się trawy ozdobne, hortensje, lubię jak coś kwitnie i zmienia się wraz z porami roku.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:30, 02 kwi 2015

Do góry

a to ze szkółki obok Bogdzi, ciss Hilli po 28zł

zastanawiam się czy nie zrobić sobie kulki z thuji Jantar

jak myślicie - nada się?

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:26, 02 kwi 2015

Do góry
powojnik

czyli na wycieczce miałyśmy pogodę niezłą jak na dzisiejszy dzień

jeszcze parę zdjęć za szkółki

duże cisy po 35 zł

i małe

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:23, 02 kwi 2015

Do góry
dzisiejsze bratki

i wczorajsze

część mojej szkółki

stał tam agapant, ciekawe czy przeżył ?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:21, 02 kwi 2015

Do góry
kompletnie nie wiedziałam gdzie co jest pod tym śniegiem a trzeba było posadzić otrzymane cuda od Bogdzi

więc prymulę posadziłam na brzegu rabaty kosztem trawnika , cudna prawda

fiołek wonny

i wyszło całe wiadro sadzonek trzmieliny, te na razie stoją w wodzie

lawenda pod śniegiem

Kubusiowo II 18:17, 02 kwi 2015

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Ponieważ jutro rano jedziemy do Kubusiowa chciałam Wam złożyć najserdeczniejsze życzenia Wielkanocne! Oby ten czas, spędzony w gronie rodzinnym przeminął Wam radośnie. Obyście się rozpieszczali w święta ile wlezie! Wesołego Alleluja! Buziaki przesyłamy wszyscy - Gosia, Paweł i Kuba

Gosiu wesołego Alleluja
baw się dobrze i wypocznij
Ogród cioci czyli ciociogród :) 18:17, 02 kwi 2015

Do góry
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:16, 02 kwi 2015

Do góry
dostałam od Bogdzi podarki i nie przyszło mi do głowy że będę je sadzić po śniegiem

ale może najpierw obiecane zdjęcia dla Fuksji-Ani

to trawa Red Baron

hibiscus

i łuk z bergenii

Ogród cioci czyli ciociogród :) 18:16, 02 kwi 2015

Do góry
kasiek napisał(a)

Nie no nie wierzę!
Ale nie topnieje za chwilę?

Kasiu nie topnieje, dosypuje.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 18:14, 02 kwi 2015

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Gosieńko, jak u Ciebie wiosna, czy zima? U mnie dziś dzień słoneczny i +7'C. Będę siała warzywka w donicach, tak mnie zachęciły artykuły w Gardeners World

Ewciu zima na całego jest 10 cm śnieguSama zobacz

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:13, 02 kwi 2015

Do góry
jakimś cudem nie mam zrobionych nowo nabytych zdjęć przylaszczek i ciemnego ciemiernika ale nadrobię

byłam dzisiaj na zakupach z Bogdzią w szkółce

zakupiłam wrzośca i parzydło karłowe a Bogdzia zafundowała sobie czerwoną piwonię a zarzekała się że nic nie kupi

Karola to dla ciebie, ma dobrze ponad 1m

zanim wróciłam do domu rozpadał się śnieg

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:04, 02 kwi 2015

Do góry
pierwsza odmian tulipanów w pąkach kwaitowych

pigwowiec dostał liści

hiacynty

i wczorajsze zakupy

Ogród Loczka 18:02, 02 kwi 2015

Do góry
Zima na całego. Wesołych Świąt Wszystkim:

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:01, 02 kwi 2015

Do góry
coraz więcej kwiatków ma barwinek

piwonie

ostróżki

kocimiętka

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 17:59, 02 kwi 2015

Do góry
liście róży

budleja

liliowce

narcyzy

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 17:58, 02 kwi 2015

Do góry
oto obiecana relacja foto

zacznę od zrobionych zdjęć w przelocie wczoraj po południu, cieszyłam się że wiosna jest i świeżo nawodnione roślinki rosną

floksy

jeżówka i gożdziki

rozchodniki

krzewuszka

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:51, 02 kwi 2015

Do góry
I to na co wszyscy czekamy O ile te czarne na parapecie będą wyglądać normalnie to co do tych szarych mam wątpliwości... Bo SOM WIELKIE Muszę opracować w razie wu plan B Tak czy inaczej sam nie mogę wyjść z zachwytu nad samym sobą, że udało mi się upolować 3 ostatnie sztuki Ecolite w takiej promocji Ale zawze powtarzam, że ja ofiarą wyprzedaży jestem i mało co kupuję w normalnej cenie

W szkliwonej powłoce widać jak się trzeba poświęcić, by zrobić donicom zdjęcie - pewnie na jodze ćwiczy się w takich pozycjach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies