Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Malutki pod lasem 14:18, 17 sie 2016

Do góry
ja mam smaka na góry na przyszłe wakacje

może i u mnie szałwia zakwitnie...
Tu ma być ogród :) 12:45, 17 sie 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Proszę bardzo.
W pierwszym roku ta biała szałwia była rozczarowaniem na całaj linii - słabo kwitła, nie rosła, a w tym odkupiła swoje winy, te co widać na fotkach kwitną właśnie drugi raz, krzaki mają równie duże jak niebieskie szałwie.
Jednej nie obciełam po kwitnieniu, bo Kasya chciała nasionka, ale jak widać zamiast białej wyrosła fioletowa, więc zbiór nasion można sobie podarować, jedynie podział kępki ma sens i tak właśnie myślę zrobić, żeby sobie powiększyć ilość tych białych szałwii.

No patrz a moja różowa zakwitła na różowo
Ogródek Mirelli 12:38, 17 sie 2016

Do góry
Szafran napisał(a)
Dzień dobry Mirello Patrząc na twój ogród i rabatę z tujami to tak jak bym cofnęła się w czasie we własnym ogrodzie. Bardzo mi go przypomina a tym bardziej radość, z pierwszych dokonań i ten piękny trawnik, który dopiero powstaje. Przebiegłam po twoim poprzednim wątku i zazdroszczę doświadczenia Teraz pewnie jest ci łatwiej planować.
Czekam z niecierpliwością na zdjęcia rabaty z różami i szałwią...

W ogródku nie ma szaleństwa z ilością roślin. Ogarnięcia dwóch ogrodów trochę zajmuje czasu. Posadziłam te rośliny, które najbardziej lubię
Szałwia drugi raz kwitnie, ale zdecydowanie słabiej. Zrobię fotkę jak róże zakwitną
Tu ma być ogród :) 11:31, 17 sie 2016

Do góry
Ta szałwia ma drugi sezon?
Bardzo ładna .
Tu ma być ogród :) 10:57, 17 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
Edyta pokazałabyś mi swoją białą szałwie? ona Ci kwitła tak długo jak niebieska?

Proszę bardzo.
W pierwszym roku ta biała szałwia była rozczarowaniem na całaj linii - słabo kwitła, nie rosła, a w tym odkupiła swoje winy, te co widać na fotkach kwitną właśnie drugi raz, krzaki mają równie duże jak niebieskie szałwie.
Jednej nie obciełam po kwitnieniu, bo Kasya chciała nasionka, ale jak widać zamiast białej wyrosła fioletowa, więc zbiór nasion można sobie podarować, jedynie podział kępki ma sens i tak właśnie myślę zrobić, żeby sobie powiększyć ilość tych białych szałwii.

Mój ogród pod lasem 08:50, 17 sie 2016

Do góry
No tez się martwię, że przywrotnik wszystko pożre, ale niegdy go nie miałam w ogrodzie i jeszcze nie wiedziałam jak rosnie Najwyżej wszystko przesadzę W doniczce był taki malutki..
Szałwia to chyba Blue field albo Night field- ponoc rosnie do ok 55 cm... Może go przerośnie jednak?

A co do miskantów to masz zupełna racje ,że to nie ML Teraz to wiem, ale kupowałam kilka lat temu kiedy jeszcze nie rozróżniałam miskantów od rozplenić i w szkółce zaproponowali mi ML i dali to ...
Dośc długo próbowałam dopatrzeć się w nich srebrzystych ,wąskich lisći itd.
Nie zmienia to faktu ,że nie wiem teraz co tak na prawdę mam
ML posadziłam na rabacie z szałwiąa co!
Malutki pod lasem 22:29, 16 sie 2016

Do góry
Smakowicie ciągle jest
Na ostatnim zdjęciu szałwia, siewki od Reni, będzie kwitła
Moje małe wielkie marzenie 22:07, 16 sie 2016

Do góry
Begoniowa cudna! A i szałwia ładnie kwitnie. Po prostu fajnie. Moje brązowe begonie jakby wreszcie ciut ruszyły - dziwne jakieś.
Moje małe wielkie marzenie 21:45, 16 sie 2016

Do góry
Honore de Balzac

Szałwia w ponownym kwitnieniu

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:09, 16 sie 2016

Do góry
Sonka napisał(a)
Pierwszy raz chyba jestem w Twoim ogrodzie, wszystko piękne, evergoldy w grupie eleganckie. Podpowiem -szałwia ścięta po kwitnieniu, zakwita ponownie.

Witam Cię i dziękuję za miłe słowa
A szałwię już cięłam pod koniec czerwca tylko słabo, tym razem chcę zrobić ostre cięcie i nie wiem czy zdążą jeszcze obficie zakwitnąć
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 17:07, 16 sie 2016

Do góry
eee_taam napisał(a)
Agatko miło nam było was gościć

ściąga została na stole tak wiec .....no dawno tego nie robiłam ...ściągę ci tu napisze

1. Róża Gertrude Jekyll
2. Róża Novalis - kontrowersyjna jak przekwita
3. Róża Munstead Wood
4. szałwia Caradonna
5 jeżówka Delicious Candy
6. jezówka Chayenne Spirit
7. link pr.

a jak cos jeszcze to pytaj

My też dziękujemy za gościnę, za ściągę też...ogrodem się zachwyciliśmy, Anabelki już posadziliśmy,
rabatę trzeba było przygotować, już podlane...żeby tylko sie przyjęły

Sobota w Kolorowej piaskownicy...wrzucę kilka pamiątkowych fotek, reszta u Justyny

Ogród z pergolą 15:19, 16 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
dziękuję wszystkim zaglądającym
chrzciny się udały uff...oczywiście rozmowy o ogrodzie były i wszyscy twierdzą że dużo pracy sobie szykuję bo pielenie mnie czeka konkretne skoro chce mieć rabaty a nie trawnik :/ super...
dzisiaj troszkę podziałałam, przesadziłam tuje danica, wsadziłam kostrzewe, bergenie i rozchodniki.

niewiem co mam robić z tą szałwia, różne opinie mi piszecie...dużo nie kosztuje to kupię z 5 sadzonek na próbę..

No to super,... uważaj na swoje plecy...
a że walczysz w ogrodzie w to nie wątpiłam, zaczyna to miło dla oka wyglądać.

Ogród z pergolą 13:40, 16 sie 2016

Do góry
dziękuję wszystkim zaglądającym
chrzciny się udały uff...oczywiście rozmowy o ogrodzie były i wszyscy twierdzą że dużo pracy sobie szykuję bo pielenie mnie czeka konkretne skoro chce mieć rabaty a nie trawnik :/ super...
dzisiaj troszkę podziałałam, przesadziłam tuje danica, wsadziłam kostrzewe, bergenie i rozchodniki.

niewiem co mam robić z tą szałwia, różne opinie mi piszecie...dużo nie kosztuje to kupię z 5 sadzonek na próbę..
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:29, 16 sie 2016

Do góry
Pierwszy raz chyba jestem w Twoim ogrodzie, wszystko piękne, evergoldy w grupie eleganckie. Podpowiem -szałwia ścięta po kwitnieniu, zakwita ponownie.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:00, 15 sie 2016

Do góry
Szałwia ledwo ledwo ... zastanawiam się czy zakwitłaby jeszcze raz w tym sezonie gdybym ją ścięła?

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:36, 15 sie 2016
Do góry
Agatko miło nam było was gościć

ściąga została na stole tak wiec .....no dawno tego nie robiłam ...ściągę ci tu napisze

1. Róża Gertrude Jekyll
2. Róża Novalis - kontrowersyjna jak przekwita
3. Róża Munstead Wood
4. szałwia Caradonna
5 jeżówka Delicious Candy
6. jezówka Chayenne Spirit
7. link pr.

a jak cos jeszcze to pytaj

Ukojenie 22:25, 14 sie 2016

Do góry
...i:

/muszę pozbyć się żeniszka z obwódki na środkowej rabacie - tu mam wrzosy, które już zaczęły kwitnąć a wcale ich nie widać
-------------------------------
A tu:

Będzie rewolucja w najbliższym czasie
Floksy wyrwałam. Miejsce do deptania po rabacie mogę już obsadzić bo trawa mocna.
Sadzenie pomiędzy hortensjami białych astrów było błędem - przerosły je...
Wprowadzę na tą rabatę patrząc od tuj: berberys erecta, potem rosnące już hortensje, obok jeżówki, potem szałwia różowa i gdzieś rozchodniki jako piętro przed hortensjami, potem chyba żurawki albo jednoroczne i już obwódka bukszpanowa - malutka (jak bukszpan urośnie to może jeżówki dam przed niego...?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 00:12, 13 sie 2016

Do góry
Hogata napisał(a)

A to ciężkie działo to co?? Też na razie stosuję mospilan, ale jak to nie wystarczy...

Podlałam Dursbanem to co lubią.. żurawki zmarniały, ale odbiły
Powiększyłam plamę z chochli.. o 2 sadzonki.. białą szałwia poszła out..

Widać ile urosła trawa przez rok..
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:19, 11 sie 2016

Do góry
babka napisał(a)
Za rzadko tu zaglądam, szałwia w trawkach za serce mnie chwyciła. Jaka to odmiana (szałwii) ?

Olu
Zapraszam częściej Szałwię kupowałam u Finki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies