Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogródek Iwony II 20:40, 23 lip 2016

Do góry
zawitka napisał(a)
Róże szałwia i kocimiętka ten zastaw zastosuję bo szałwia i kocimiętka zasłonią mi patyki róż brrr jestem zła na róże i już m

Oooooooo, już druga osoba jest zła na róże Ciekawe dlaczego?
Wczoraj Ewa bacowa mi powiedziała, że ma dość róż. Podobno ma 50.
Ja dziś wszystkie swoje podsypałam nawozem i z tego powodu policzyłam je. Mam 41 róż. Czyli do 50 jeszcze kilka sztuk mogę dokupić
Ogrodowy song 23:51, 22 lip 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Dzięki Ewuniu Bardzo mi się podoba Wychodzi na to, ze kwitnie jak szałwia
A zdradzisz źródło?

Reniu nazwy roślin i datę zakupu wpisuję w specjalnym zeszycie...ale dostawcy nie pamiętam
Ogrodowy song 23:44, 22 lip 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Tak to on; mam od zeszłego roku i jest to niska odmiana Rose Zwerg. Kwitnie od czerwca do września, z tym, że po pierwszym kwitnieniu trzeba ściąć. Ścinam pojedyńcze, przekwitnięte kwiatostany. Dopiero teraz pokazał się z dobrej strony...widocznie czasu potrzebował. Kupiłam też wysoki, ale nie znam odmiany.

Dzięki Ewuniu Bardzo mi się podoba Wychodzi na to, ze kwitnie jak szałwia
A zdradzisz źródło?
Ogród do odnowy 21:01, 22 lip 2016

Do góry
Świetna ta szałwia, całkiem pokaźny egzemplarz. Zakupy hortensjowe popieram Przyjęłam, że hortensje bukietowe nie pachną i jakoś ich nie wąchałam do tej pory. Jeżówka się świetnie komponuje z hortensją.
Ogródek Iwony II 20:51, 22 lip 2016

Do góry
Róże szałwia i kocimiętka ten zastaw zastosuję bo szałwia i kocimiętka zasłonią mi patyki róż brrr jestem zła na róże i już m
Ogród do odnowy 20:47, 22 lip 2016

Do góry
szałwia okręgowa

a to chyba cudowność pokazywana przez bozgę?

i kilka innych

Nie słyszałam o takiej a to stara odmiana hortensji, wyselekcjonowana przez R. J. de Belder w Belgii w roku 1975 - pachnąca, choć nie wiem czy ten zapach mi się podoba

http://www.drzewa.com.pl/5465-hortensja-bukietowa-brussels-lace-hydrangea-paniculata-brussels-lace-.html

Ogród do odnowy 15:56, 22 lip 2016

Do góry
Właśnie znowu układam nowe wzorki

Na razie jako niepoprawna sroka nabyłam w ogrodniczym chyba 7 krzaczków hortensji, ale jak się oprzeć gdy 50% przecena była. Później wrzucę foty. Jeżówki i szałwię... taką jedną, już wiem szałwia okręgowa
Ogródek Iwony II 12:00, 22 lip 2016

Do góry
Dziś przegląd róż na herbacianej:
Ashram - bardzo długa trzyma kwiaty. Najbardziej na razie ją lubię, bo cały czas kwitnie od czerwca.:

Westerland - szybko przekwita, dostałam jako gratis. Kwiaty zrzuciła bardzo szybko. Zdrowa.:

NN - karteczki z nazwą brak. Jeszcze w doniczce. Obserwuję.

Charles Austin - czekam na kwiaty, stoi w doniczce, w podglądzie grafiki ma bardzo różne kolory. Od żółtego, morelowego po różowo-brzoskwiniowy :

Summer Song. Cudna u Mirelki. U mnie pierwszy kwiatek :

Augusta Luise - przesadzana nie kwitnie. Buduje krzaczek. Muszę cierpliwie poczekać na nią.
Abraham Derby - ma bardzo zmienny kolor. Od różu do morelowego ...

Do wszystkiego kocimiętka i szałwia i Melica Ciliata. Ale już zaczęła sypać nasionkami. Zebrałam z kłosków nasionka.
Wszystkiego po trochu 14:57, 21 lip 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Mirka fantastyczne masz limki w połączeniu z szałwią w tym kolorze (ja zawsze widziałam tylko czerwoną) wyglądają obłędnie. Szkoda, że szałwia jednoroczna (bo jednoroczna, tak?)

To nie limki, to Magical Moonlight, potem powinna być biała.
Szałwię czerwoną znam ale jej nie lubię, tę kupiłam na próbę dwa lata temu i tak zostaje na razie, choć z bliska denerwują mnie przekwitające kwiatki. Ta nie wygląda tak pospolicie. Tak, to jednoroczna szałwia .
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 14:39, 21 lip 2016

Do góry
Kompostnik dziękuję

Gosiek w okolicach Częstochowy

Kasia wycinam do samej ziemi, już są ładne zielone kępki przy ziemi, chociaż moja szałwia przy drugim kwitnieniu jakaś bardziej wiotka, może w tym roku będzie inaczej bo ma więcej słońca.

Łukasz tak trudno zadzwonić chyba padnę o tej godzinie siedziałem jakieś 20 metrów dalej u fryzjera na tej samej ulicy.
Trzeba było dzwonić miałeś zaledwie 15km bo po 13 byłem już w domu

Mirko mnie obecność takiej szkółki ogromnie cieszy

Irenko tak w takiej masie jest to cudny efekt, była jeszcze jedna ładna masa, ale zachowam to dla siebie bo mi rośliny wykupią

Olga ogólnie to chyba jedno miejsce na śląsku gdzie jest taki wybór, chociaż nie zawsze jest to takie bezpieczne, wczoraj musiałem uciekać bo kusiło bardzo
Pogubiłam się po drodze... 13:54, 21 lip 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Bardzo przyjemnie się u Ciebie zrobiło Amelcia, świeżo i zwiewnie, tak jak Dziewczyny piszą I nie rozumiem, dlaczego u mnie się nigdy szałwia nie wysiała Mam ją już trzeci rok, i po drugim kwitnieniu nigdy nie obcinam.
A tu nic

Jolu dziękuje ja gdybym na forum nie widziała u dziewczyn siewek szałwii to pewmie bym wyplewiła, coś mnie jednak tchnęło ze to jakieś takie liście ma podobneja w tamtym roku wycinałam pojedyncze kwiatostany, w tym trochę poszłam na łatwiznę i ciachnęłam po całości ale szczerze ci powiem że nie podoba mi się taki sposób cięcia bo roślina wygląda nie estetycznie, u mnie już szałwia kwitnie od nowa pojedynczymi kwiatostanami
Wszystkiego po trochu 13:50, 21 lip 2016

Do góry
Mirka fantastyczne masz limki w połączeniu z szałwią w tym kolorze (ja zawsze widziałam tylko czerwoną) wyglądają obłędnie. Szkoda, że szałwia jednoroczna (bo jednoroczna, tak?)
Tu ma być ogród :) 11:01, 21 lip 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Miałam szklany blat na meblach ogrodowych, dopóki w czasie wichury nie odleeciał. Do tej pory wybieram szkół hartowane z rabat. Polecam drewno, granit lub beton.

Mi sie szałwia podoba teraz gdy trawy sa niskie ale gdybyśmy podrosna to przyda Ci sie ta szałwia w ogrodzie

No to nie zazdroszczę takich szklanych znalezisk na rabatach.
Może ten beton dam jeszcze do wyceny, poza drewnem on jeszcze jako tako do mnie przemawia.
Tu ma być ogród :) 10:55, 21 lip 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Szałwia gdyby miała zostać to w kosteczkach maks 5 takich na całej długości płotu, ale jak nie chcesz to ją zabierze, w końcu przedpłocie ma być schludne i jak najmniej pracochłonne

Ja w ogrodzie szklanego stolika bym nie chciał, mam szklany stół i dziękuję, widać każdą plamkę, zacieki po deszczu, po rosie, po wilgoci, może na stoliku kawowym lepiej się spisze bo jednak łatwo zetrzeć rozlaną kawę, ale jak już dojdę do tego etapu to będzie drewniany, prawdopodobnie z modrzewia.

Ja Ci mówię z tym trawnikiem kuj żelazo póki gorące chociaż jak tak czytam to chyba nawet przy robieniu rabat będziesz miała wielką pomoc.

Co do dzielnic obstawiam między dwoma, chyba nie muszę pisać którymi

z dzielnicami na pewno byś się nie pomylił

Mieszacie mi z tym blatem, rozmyślanie trwa nadal...
A jeśli z modrzewia to jakiej grubości deski przewidujesz?
Tu ma być ogród :) 10:25, 21 lip 2016

Do góry
Miałam szklany blat na meblach ogrodowych, dopóki w czasie wichury nie odleeciał. Do tej pory wybieram szkół hartowane z rabat. Polecam drewno, granit lub beton.

Mi sie szałwia podoba teraz gdy trawy sa niskie ale gdybyśmy podrosna to przyda Ci sie ta szałwia w ogrodzie
Tu ma być ogród :) 10:01, 21 lip 2016

Do góry
Szałwia gdyby miała zostać to w kosteczkach maks 5 takich na całej długości płotu, ale jak nie chcesz to ją zabierze, w końcu przedpłocie ma być schludne i jak najmniej pracochłonne

Ja w ogrodzie szklanego stolika bym nie chciał, mam szklany stół i dziękuję, widać każdą plamkę, zacieki po deszczu, po rosie, po wilgoci, może na stoliku kawowym lepiej się spisze bo jednak łatwo zetrzeć rozlaną kawę, ale jak już dojdę do tego etapu to będzie drewniany, prawdopodobnie z modrzewia.

Ja Ci mówię z tym trawnikiem kuj żelazo póki gorące chociaż jak tak czytam to chyba nawet przy robieniu rabat będziesz miała wielką pomoc.

Co do dzielnic obstawiam między dwoma, chyba nie muszę pisać którymi
Z Pszenicznej ... 09:57, 21 lip 2016

Do góry
tulucy napisał(a)
Pięknie masz

Dopasowałaś coś do Leosia w końcu? mój będzie sam - samotne trio dookoła byliny, a gdzieś w tle Gartentraume, bo mi się nie chce jej ruszać

Lusia, z Leośkiem to sprawa ciężka bo on ma taki kolor, że kurna nic mi nie pasuje. Pójdą w to miejsce - tam gdzie kulka z trzmieliny w kierunku trzcinnika.
Wsadzę 3 szt, z przodu jest szałwia, w plecach ostróżki i dzwonki.
Obok rośnie maria tereska i na razie jej nie ruszam, bo ona na tej drugiej prostej już rośnie.
Aha pomylona to Ascot, czekam na drugą czy będzie Voyage

Tu ma być ogród :) 07:33, 21 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Edyta ja już sama nie wiem czy ta moja Viva kwitła czy przekwitła, taka miernota, że ją ścięłam. Może w przyszłym roku będzie bardziej gęsta.

Pomyliłam szałwię z przetacznikiem. Szałwia drugi raz też u mnie zakwita.
Dzisiaj ścięłam przetaczniki - czy one ponownie zakwitną?
Tak pusto się tam zrobiło, że może stipę bym posadziła, ale jak zakwitną drugi raz to stipa je zje

Ach, gdyby mój eM chciał powiększyć rabaty kosztem trawnika - marzenie.

Edit. Zdjęcia usunęłam.

Na pewno będzie lepsza, widziałaś u Malkul ostatnie zdjęcia - ja też miałam na nią nerwa, bo jak zaczynała kwitnąć to ten kolor był taki blady, ale jak w pełni się rozwinęła, to blada na pewno nie jest.
A obcięłaś tak tylko kwiatostany z łodyżką, czy cały krzaczek skróciłaś?

Przetaczniki też zakwitną ponownie po obcięciu, ja mam ze swoimi problem bo jedną odmianę zawsze łapie mi jakieś choróbsko i liście brązowieją, one lubią sucho, a u mnie wszędzie nawadnianie i nie da się spełnić ich oczekiwań.

Może eM jeszcze ewaluuje w kierunku pozbywania się trawnika
Pogubiłam się po drodze... 07:16, 21 lip 2016

Do góry
Bardzo przyjemnie się u Ciebie zrobiło Amelcia, świeżo i zwiewnie, tak jak Dziewczyny piszą I nie rozumiem, dlaczego u mnie się nigdy szałwia nie wysiała Mam ją już trzeci rok, i po drugim kwitnieniu nigdy nie obcinam.
A tu nic

To miejsce trzeba kochać 07:15, 21 lip 2016

Do góry
kasia_c napisał(a)
Dziękuję za radę. Też myślałam o tulipanach. Ale to we wrześniu. Czy myślicie że szałwia i biała jarzmianka będą pasować?

Ja bym się upierała przy takim samym zestawie- szałwia fioletowa i różowe jarzmianki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies